ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.08.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 22.04.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUL-2020
DURATA: 1 zile
Prieteni
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Portie de racoare si sanatate in Pestera Bolii

TIPĂREȘTE

Situare

Pestera Bolii se afla in partea de nord a municipiului Petrsoani, la 6 km de acesta, pe DN66 ce leaga Valea Jiului de Tara Hategului.

Waze-ul sau google maps stiu sa o localizeze cu precizie. In sosea exista si un indicator. Imediat cum se iese din DN se urca un drumeag care traverseaza calea ferata (atentie la traversarea acesteia, la o vizita anterioara vegetatia obtura mult vizibilitatea, acum a fost ok!). La 300 metri din sosea s-a amenajat in ultimii ani un spatiu, de fapt doua, de parcare pe pamant, in afara drumului ingust de acces.

Geneza. Istoric.

Pestera Bolii este formata pe un fond calcaros strapuns de paraul ce curge pe aici. Este una din putinele pesteri din tara unde se poate observa clar strapungerea obstacolului calcaros de catre o apa curgatoare, fiind totodata accesibila oricarui turist de la intrare (insurgenta) pana la iesire (resurgenta). Sunt vizibile cu ochiul liber nivelurile la care a fost apa in diferite perioade (ere) al formarii acestei pesteri.

Paraul Jupaneasa a sapat, la cota 720 m, in calcarele jurasice ale Dealului Bolii, un tunel impresionant, care nu este altceva decat Pestera Bolii. Deschiderea Pesterii Bolii este maiestuoasa si masoara 10 metri inaltime si 20 metri latime. Lungimea insumata a galeriilor masoara 1,4 km. Pestera este una larag si inalta pe tot pracursul ei principal, ceea ce o face usor vizitabila. Pe terasa argiloasa interioara a pesterii se gasesc zacaminte de guano (excremente de liliac), pestera fiind locuita de colonii de lilieci (Myotis Myotis). Pestera si aceste tinuturi au foist locuite de oamenii preistorici. Cele mai vechi dovezi dateaza din paleolitic si sunt margele din lut, vase in lut si coarne de cerb. ALte dovezi vin din neolitic. Tinuturile acestea care apartin extremitatii suduice a Muntilor Orastiei au fost locuite de daci, aici gasindu-se ce mai mare densitate de cetati dacice de pe teritoriul tarii noastre, inlcusiv Sarmizegetusa Regia. Romanii, care au cucerit Dacia, au exploatat apoi aurul din zona.

Numele pesterii nu are vreo legatura cu vreo boala. Inca din anul 1404 este atestata apartenenta acestor locuri in proprietatea familiei Bolea, voievod din Zarand.

Pestera, prin dimensiunile salilor ei a fost aleasa drept un loc potrivit pentru sustinerea de concerte, in prima treime a acesteia pe o terasa fiind amenajata o scena pentru interpreti si banci pentru ascultatori. Inca din anul 1920!

Vizitarea Pesterii Bolii

Este deschisa zilnic intre orele 10 si 18 vara, respectiv 10 – 16 iarna. La intrare se plateste 10 lei pentru uin bilet “” intreg”” , respectiv 5 lei pentru unul “” redus”” .

Langa baraca unde se vand / cumpara bilete sunt mai multe panouri informative, dar si un … Pet-man. Haios. Il vetzi admira in poze, un indemn sa nu aruncam deseurile aiurea.

Mai intai se coboara pe niste trepte amenajate pana in albia raului, se traverseaza pe un pod si se intra prin deschiderea mare a pesterii prin dreapta paraului Jupaneasa.

Pe parcursul vizitarii lejere a pesterii se trece de pe un mal pe celalalt al paraului pe poduri robuste si luminate spectaculos impreuna cu alte sectoare de pestera in albastru strident si portocaliu. Pana la urmatoarea traversare trece, pe langa “” sala de concerte”” unde si in zilele noastre se presteaza dupa un program stabilit, momentan suspendat din motive de corona.

Pestera este foarte indragita de copii, iar aici se pot sustine lectii deschise de geografie si geologie aplicata. Straturile aseazate orizontal pe pereti sunt foarte bine evidentiate.

Se mai trece apoi pe langa o troita pe malul paraului construita in dreptul chipului Fecioarei Maria, care se vede foarte clar pe celalalt mal. Catre mijlocul pesterii sunt si cateva stalactite filiforme dupa ce in prima parte pestera a fost mai degraba saraca in formatiuni specific, dar diferite forme sculptate de mama natura in bolta sau pe peretii pesterii pot fi asimilate de imaginatia fiecaruia cu diverse creaturi.

Paraul nu este adanc, iar apa acestuia deosebit de limpede. Ultimul pod (al 5-lea) este insa rupt si continuarea explorarii pesterii catre punctul de resurgenta se poate face numai trecand prin apa.

Traseul vizitabil are circa 500 metri lungime.

Am intalnit si un os interesant in solul pesterii.

Legenda Jupanitzei

De acesta pestera, si de fapt chipul Sfantei Fecioare Maria, este legata Legenda Jupanitzei, stapana cea rea a acestui tinut rugandu-se sa-I aduca in cale un print frumos care sa o iubeasca. Maria ii asculta si implineste dorinta transformand-o in paraul Jupaneasa, care curge in cautarea … printului.

Cetatea Dacica Banita

Sus pe Dealul Bolii se gasesc ruinele Cetatii Dacice Banita. Accesul la acestea este dificil, datorita lipsei unei poteci clar conturate si a inclinarii terenului. In plus, din spusele altor articole, nu prea mai gasesti mare lucru pe acolo, pe sus. Pentru curiosi si exploratirio temerari insa… poate intereseaza.

Concluzie

Mie mi-a placut mult Pestera Bolii si dupa 2 ture de recunoastere, cand nu eram echipat si nici nu aveam timp de vizitare, acum am facut o alegere foarte buna. Recomand o abatere de 2 minute de la sosea si o incursiune in subteran de 30 minute sau cat vreti fiecare dintre Dumneavoastra.

Si asta nu este tot, caci …. dupa colt, este alt obiectiv fascinant.

Frumoasa esti patria mea!

Numai bine tuturor!


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Un obiectiv deosebit. Era de dorit ca din banii din taxa de intrare sa se refaca ultimul pod.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Foarte relexanta plimbarae in pestera. Racoare, culaore, formatiuni, creatia naturii si imaginatia omului, legenda, lectie de geologie

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Dan&Ema in 03.08.20 18:56:55
Validat / Publicat: 03.08.20 19:34:27
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în M-ȚII ȘUREANU (Orăștiei). A mai fost în/la: cetatile dacice [#]https://amfostacolo.ro/impresii9.php?iid=59584&d=descopera-sarmizegetusa-regia-m-tii-orastiei--costesti-hd[/#]

VIZUALIZĂRI: 2446 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Pestera Bolii vazuta din drum
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 42050 PMA (din 45 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

mishu
[03.08.20 19:41:53]
»

@Dan&Ema:  Cele doua locuri mentionate de tine aici le-am parcurs și eu in 2017 și am avut marele noroc sa avem drept ghid persoane care știau foarte bine istoria locurilor, făcând parte dintr-o asociație ce urmărește promovarea frumusetilor locale. Am povestit mult mai mult despre peștera decât despre cetate, însă amândouă mi-au arătat încă o data de ce frumuseți ne putem bucura, mai ales când avem parte și de persoane ce știu mult mai multe amănunte.  ​​

Ma bucur ca ai ajuns pe acolo, felicitări, votat cu mare drag.

Dan&EmaPHONEAUTOR REVIEW
[03.08.20 20:43:30]
»

@mishu

Multumesc, Mishu, imi amintesc articolele tale din "Petrosani", care au reprezentat un autentic ghid si pentru altii. La Cetate nu am urcat pentru ca mai aveam multe de gand in ziua respectiva.

Acest obiectiv l-am inclus pe itinerar pe neasteptate schimband intreaga ruta pe care o aveam pentru el.

Multumesc de ecou! Numai bine! ????

webmasterPHONE
[04.08.20 04:59:31]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[04.08.20 19:57:36]
»

Am fost acolo acum 8 ani și anul trecut. Anul trecut am sperat că găsesc ceva în plus, că s-a amenajat toată peștera, din păcate n-a fost așa. Ar fi interesant să se poată ieși pe la resurgență, teoretic ieșirea e în chei. Practic, în puținul timp petrecut în zonă, nu am reușit să găsesc unde sînt cheile, mai bine zis nu am găsit accesul la ele.

Și eu am plecat cu concluzia că e foarte potrivită ca „peșteră-model” (sau școală), se pot înțelege aici ușor ​amănunte legate de geologia și hidrografia peșterilor.

Dan&EmaPHONEAUTOR REVIEW
[04.08.20 21:23:45]
»

@abancor

Salut Mihai!  

Al 5-lea pod, daca nu gresesc era rupt. Daca l-ar fi refacut s-ar fi putut inainta spre resurgenta nu cred ca mai era mult.

Totusi tin sa precizez ca paraul Juoaneasa care strabate pestera nu se "trezeste" in Cheile Banitei dupa resurgenta.

Paraul care a format Cheile Banitei este Banita si curge "dinspre sosea" catre "spatele" Dealului (Muntelui) Bolii. La fel cum da Jupaneasa.

Dupa iesirea din chei, la circa 1 km, aproape de iesirea din Pestera Jupaneasa se varsa in Banita.

Eu am fost la P Bolii si cand nu era amenajata si misterul vizitarii ei era si mai mare.

Multumesc de lectura si ecou! Numai bine! ????????

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[05.08.20 15:28:21]
»

Mersi, e clar, am înțeles topografia zonei, mai ales că ți-am citit și povestea din chei.

Dan&EmaPHONEAUTOR REVIEW
[05.08.20 15:29:06]
»

@abancor:   ????????

Dan&EmaPHONEAUTOR REVIEW
[05.08.20 15:31:22]
»

@abancor:   ????????

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂCheile Băniței & Peștera Bolii [Bănița-Peștera, HD]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.092580795288086 sec
    ecranul dvs: 1 x 1