ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.10.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Sărat
ÎNSCRIS: 09.05.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUL-2020
DURATA: 1 zile
Familie
2 AD. + 1 COPII -- v: 10 ani
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Prin Cheile Băniței, distracție la cote maxime

TIPĂREȘTE

La finalul lunii iulie am avut ocazia să vizităm un obiectiv natural foarte interesant despre care citisem anterior pe AFA - este vorba despre Cheile Băniței. Aflate la aproximativ opt kilometri distanță de Petroșani și ușor accesibile din șoseaua (DN 66/E79) ce leagă acest municipiu de localitatea Hațeg, Cheile Băniței reprezintă locul unde am avut parte de o mică porție de răcoare într-o zi toridă de vară.

Accesul către spectaculoasele chei a fost simplu: pe direcția de mers Petroșani - Hațeg, am trecut de indicatorul ce semnaliza Peștera Bolii și am ajuns repejor în dreptul unei benzinării părăsite (se află pe partea dreaptă a drumului). Știam că cheile sunt la câteva minute distanță de această benzinărie, așa că am preferat să lăsăm mașina acolo; într-un rucsac luasem cu noi papucii de plajă, întrucât cunoșteam faptul că pentru a putea traversa cheile va fi nevoie să mergem inclusiv prin apă.

Am pornit la pas pe un drum secundar oarecum paralel cu apa Băniței, am trecut pe lângă două construcții și ne-am întâlnit cu alte câteva persoane care ne-au confirmat că în două-trei minute vom ajunge în chei (deși mai nimic în jur nu anunța asta). Atenție la faptul că drumul secundar traversează spre stânga o cale ferată (nu mergeți pe acolo), în vreme ce poteca bună către chei continuă lateral dreapta. Am ocolit niște purcei care țâșniseră pe poarta unei gospodării din apropiere și am ajuns apoi la un podeț peste apa Băniței; sosisem la intrarea în Cheile Băniței!

Am traversat podețul de lemn și apoi am continuat să înaintăm pe parapetul de beton care susține malul din dreapta. Această potecă betonată este îngustă, am trecut pe lângă niște buruieni arțăgoase, iar după vreo 50 de metri am ajuns pe stânca umedă care cobora destul de abrupt în albia râului. Acolo a fost locul unde am încălțat papucii, în vreme ce adidașii i-am pus în rucsacul avut la noi.

Primul contact cu apa rece a fost wow, cu multe râsete, dar și cu unele văicăreli. Deh, ne-a luat puțin să ne obișnuim cu răcoarea, într-un moment în care afară erau peste 35 de grade! Apa în acea zonă curge destul de repede, astfel că am fost practic îndemnați să pornim la vale prin chei. Pe tot parcursul traseului, albia are cam doi metri lățime.

La început, prin apă erau pietre alunecoase, apoi am întâlnit câteva porțiuni cu nisip. Pe la jumătatea traseului există o zonă unde ne-am putut cocoța pe malul stâncos din dreapta. Dacă apa avea cam 20 de centimetri adâncime în locul unde am intrat, către ieșirea din chei curgerea apei era mai domoală, dar adâncimea crescuse nițel (apa ajungea la genunchii mei).

Străbătând Cheile Băniței, ne-am imaginat că suntem în cochilia unui melc uriaș, cam la asta ne-au dus cu gândul pereții ondulați de stâncă, înalți de aproximativ 15 metri. În realitate, ne aflam în albia unui râuleț” vinovat” pentru crearea unei peșteri străvechi, o cavitate al cărei tavan s-a prăbușit cândva prin erodarea calcarelor mezozoice.

Lungimea Cheilor Băniței este de aproximativ 250 de metri, însă ele par mai lungi atunci când le străbați mergând prin albia râului, cu grijă la fiecare pas pe care îl faci. Am parcurs traseul dus-întors prin chei în vreo 40 de minute (cu multă voie bună), iar întreaga plimbare până când am revenit la mașină a durat aproximativ o oră.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Pe vârful dealului la baza căruia s-au format Cheile Băniței există un alt obiectiv interesant, respectiv Cetatea Băniței. De fapt, este vorba despre niște ruine ale unei străvechi fortificații care făcea parte din sistemul de apărare a Sarmisegetuzei Regia. Se pare că această cetate a fost construită acolo încă de pe vremea lui Burebista, fiind refăcută de către regele Decebal și apoi distrusă în cele două războaie daco-romane. Mi-ar plăcea să vizitez cândva aceste ruine, doar că dealul este abrupt; am citit că s-ar putea ajunge pe platoul din vârf urcând abrupt prin pădure, pe versantul nordic al dealului; traseul nu este marcat, iar obiectivul (deși inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO în 1999, ca parte a grupului de fortărețe dacice din acea zonă a țării) este scufundat într-o uitare și o nepăsare dureroasă a autorităților.

La câțiva de kilometri depărtare de Cheile Băniței se află Peștera Bolii, despre care am citit lucruri frumoase. Noi însă nu am vizitat-o pentru că aveam alte planuri în acea zi (în plus, mai trebuie să lăsăm câte ceva în urmă, ca să avem motive să revenim cândva în zonă).


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Ajuns la final de articol, recomand vizitarea Cheilor Băniței! Consider că perioada cea mai indicată pentru o incursiune acolo este vara, pentru a vă putea bucura de o plimbare răcoroasă prin apele Băniței. Noi ne-am distrat și ne-am minunat de ceea ce am văzut, iar fotografiile vor confirma faptul că locul este unul cu adevărat deosebit.

Toate cele bune!


[fb]
---
Trimis de Floryn81 in 21.10.20 14:02:03
Validat / Publicat: 21.10.20 16:02:13

VIZUALIZĂRI: 508 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Floryn81); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Cheile Băniței - spectacolul naturii și aventură.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 40700 PMA (din 43 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

mprofeanu
[21.10.20 20:53:56]
»

@Crazy_Mouse:  Te-am citit cu atenție și cu mare curiozitate, mai ales despre descrierea traseului și mersul prin apă, este adevărat că ați fost în iulie și era cald, la 35 grade cum bine afirmai...

Frumoase aceste chei, nu-mi imaginam că așa arată! Înainte de începerea școlii fata mea a fost acolo cu cei doi copii și mă minunez acum cum a putut să le viziteze, cel mic are 4 ani!? Este adevărat că mi-a spus ceva despre multă apă dar nu bănuiam nimic!? ​

Floryn81AUTOR REVIEW
[21.10.20 21:12:27]
»

@mprofeanu:  Atât pentru copii, cât și pentru adulți, Cheile Băniței reprezintă un obiectiv spectaculos! Peisajul este unul rar întâlnit, în vreme ce porția de aventură este asigurată de mersul prin apă de-a lungul cheilor. Probabil că nepotul cel mic a străbătut anumite porțiuni de mână cu altcineva, în vreme ce în locurile cu apă mai adâncă a fost purtat în brațe. Chiar dacă apa era destul de rece (eram totuși într-o zonă de munte), noi nu am strănutat deloc!

Sănătate multă întregii familii!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂCheile Băniței & Peștera Bolii [Bănița-Peștera, HD]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.081875085830688 sec
    ecranul dvs: 1 x 1