ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.08.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Sfantu Gheorghe
ÎNSCRIS: 26.08.10
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2021
DURATA: 5 zile
Prieteni
7 AD. + 1 COPII -- v: 15
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Chei 2 in 1

TIPĂREȘTE URM de aici

Buna dragilor,

In cautare permanenta de noi locuri frumoase din Romania, am descoperit Cheile Crivadiei si Cheile Banitei, ambele mai putin cunoscute dar pline de farmec si pe care le recomand din toata inima amatorilor de drumetii in natura.

Ne-am cazat la pensiunea Marmis 3* (Rau Barbat) care a reprezentat tabara de baza pentru obiectivele planificate.

Cheile Crivadiei se afla la 14 km de Rau Barbat, la marginea drumului european E79 care leaga Hategul de Petrosani, iar Cheile Banitei la inca 9 km pe acelasi drum.

Cheile Crivadiei sunt situate in Parcul Natural Gradistea Muncelului-Cioclovina din Muntii Sureanu, o arie protejata cu suprafata de peste 10 ha.

Accesul spre chei se face din satul Crivadia, unde puteti lasa masina in dreptul bisericii ortodoxe. De aici coborati in albia paraului Crivadia si distractia poate incepe :)

E recomandat sa va schimbati la masina hainele si incaltamintea, costumul de baie, papucii de apa (ciupicii de Grecia cu talpa de cauciuc) si batul de trekking (sau un bat obisnuit) fiind obligatorii.

Noi am fost in aceasta drumetie in luna august, pe care o recomand pentru ca apa paraului are o temperatura placuta balacelii, iar nivelul ei nu depaseste in canioanele inguste inaltimea de 1.3 metri, adica putin peste brau.

Primele 10 minute ale drumetiei prin apa e mai putin spectaculoasa, se trece pe sub viaductul drumului european, adancimea apei nu depaseste inaltimea gleznei si in curand ajungi la chei.

Acestea sunt inconjurate de stanci inalte de zeci de metri, nefiind in zona carari pentru a le putea strabate. Cheile sunt spectaculoase, in primul rand, datorita inaltimii peretilor verticali, care au intre 70 şi 100 de metri, iar pe alocuri acestia formeaza intre ei spatii foarte inguste de 1,5 – 2 metri.

Cheile sunt cand mai largi, cand mai inguste, marginite de flori delicate de padure si brusturi uriasi, amintind de lumea de odinioară a dinozaurilor si a plantelor gigant. Cheile sunt cunoscute de pe vremea dacilor, care le foloseau ca bariera naturala pentru a se proteja de invadatori.

3 zone sunt mai inguste si mai spectaculoase, peretii stancosi foarte apropiati iti dau senzatia ca se pot prabusi peste tine in fiecare secunda iar apa iti ajunge pana aprope de piept. Aici te ajuti si de batul de trekking pentru a sonda adancimea apei.

La intrarea in canionul ingust ne-am oprit, am facut cateva poze si eram nehotarati daca sa continuam sau nu, moment in care din canion au iesit 3 fete cucuiete cu gura pana la urechi de veselie si entuziasm, lucru care a fost de natura sa ne motiveze sa strabatem si noi canionul pana la capat.

Drumul dus-intors de la biserica pana la capatul din amonte al canionului (unde incepe un alt sat) nu dureaza mai mult de 1-1.5 ore, iar distractia si adrenalina sunt garantate.

Pentru fotografii in canion recomand o husa de telefon transparenta impermeabila, cum sunt acelea speciale pentru fotografii subacvatice; astfel nu veti avea emotii ca va cade telefonul in apa J

Cheile Banitei sunt mult mai usor de parcurs, inaltimea apei nedepasind gleznele, insa frumusetea lor nu e cu nimic mai prejos datorita peretilor canionului care par a fi sculptati in marmura.

La cca 2 km dupa Banita pe sensul de mers spre Petrosani e un mic indicator spre stanga “Cheile Banitei” , se parcheaza in dreptul unei cabane dezafectate, se trece pe sub o bariera si se intra in albia paraului Banita.

Papucii de apa sunt si aici obligatorii, canionul e ingust si fara carari pe margine, se trece prin apa.

Inaltimea peretilor depaseste 15 metri si modul in care apa a erodat roca de calcar e incredibil, formandu-se un acoperis de stanca deasupra paraului serpuind pe dedesubt datorita erodarii variabile pe orizontala in functie de debitul paraului de-a lungul timpului.

Latimea paraului in canion e de cca 2-3 metri, lungimea canionului e de cca 800 metri iar timpul de parcurgere dus-intors nu depaseste 40 min, incluzand pauzele de sedinta foto.

La intoarcerea din chei in parcare aparusera niste tarabe cu zmeura, mure, afine si dulceturi, am luat niste zmeura de padure, delicioasa si parfumata.

Pestera Bolii se afla la 2 km distanta de Cheile Banitei, pe sensul spre Petrosani, drumul de acces e asfaltat iar pestera e amenajata si electrificata. Pestera e strabatuta de paraul Jupaneasa si a fost locuita de oamenii timpurilor preistorice, fiind descoperite aici margele si vase din lut, dar si unelte de piatra si os datand din paleolitic.

Pestera poate fi admirata din interior de pe un pod iluminat pe sub care trece paraul, iar varietatea formelor sculptate de apa pe peretii din calcar dau farmec plimbarii subterane.

Interesante sunt si picturile rupestre, asemanatoare celor mult mai celebre din Altamira.

Alte obiective turistice din zona care merita luate in considerare (si pe care noi le-am bifat fie in aceasta vacanta, fie in anii trecuti):

Parcul National Retezat, barajul Gura Apelor, lacul glaciar Bucura

Sarmisegetuza Regia

Sarmisegetuza Ulpia Traiana

Varful Parangul Mare (2519 metri)

Biserica medievala din Densus

Cetatea Malaiesti

Rezervatia de zimbri

Manastirea Prislop

Geoparcul dinozaurilor etc

Vacante faine sa aveti!

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de raducondurache in 19.08.21 12:31:09
Validat / Publicat: 19.08.21 14:45:37
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în M-ȚII ȘUREANU (Orăștiei).

VIZUALIZĂRI: 407 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (raducondurache); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Cheile Banitei
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14400 PMA (din 16 voturi)

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[19.08.21 14:41:52]
»

Excelente și aceste recomandări

-

Ne-am cazat la pensiunea Marmis 3* (Rau Barbat) care a reprezentat tabara de baza pentru obiectivele planificate.

Poate ajungi să ne povesești, mai pe larg, și despre cazare — într-un articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

Daca doreşti, copiază textul de mai sus şi reincarcă-l - cu eventuale ajustări, completări etc - folosind linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI

webmasterX
[19.08.21 14:45:28]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Cheile Băniței & Peștera Bolii [Bănița-Peștera, HD], M-ȚII ȘUREANU (Orăștiei)" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă Țara Hațegului]

Dana2008PHONE
[19.08.21 19:01:41]
»

@raducondurache: Felicitări!!!

Călătorii plăcute!

raducondurachePHONEAUTOR REVIEW
[19.08.21 20:51:07]
»

@Dana2008: Mulțumesc mult!

adrianaglogoPHONE
[20.08.21 08:56:46]
»

@raducondurache: De-asta iubesc eu AFA! Pt ca citesc despre locuri complet necunoscute mie.

raduconduracheAUTOR REVIEW
[20.08.21 11:32:44]
»

@adrianaglogo: Multumesc! Tineti aproape ca mai urmeaza... Astazi va scriu despre plajele din Vilanova, Costa Dorada

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianaglogo, raducondurache
Alte impresii din această RUBRICĂCheile Băniței & Peștera Bolii [Bănița-Peștera, HD]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060070037841797 sec
    ecranul dvs: 1 x 1