ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.05.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 10.07.09
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
MAY-2017
DURATA: 1 zile
prieteni
-- ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

Splendoare in natura - Pestera Bolii, Petrosani

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Parafrazand titlul unui celebru film ne continuam incursiunea in frumusetile zonei Petrosani astfel incat dupa ce am admirat Cheile Banitei (spre care nu exista indicatoare) urmatoarea oprire a fost semnalizata, insa ca un fapt amuzant, acolo unde drumul o ia spre pestera Bolii sunt doua indicatoare, unul mai mare spre Cetatea Banitei si unul mai mic spre pestera Bolii. Normal ca speram sa ajung si la acea cetate, ca doar era marcata, insa am aflat ca de fapt nu se mai gasesc decat niste pietre in zona si nimic din ce este in zona nu da semne ca acolo s-ar fi aflat candva o cetate. Am fost putin sceptica, insa am vazut ulterior un documentar in care gazda noastra din pestera impreuna cu un reporter au fost in zona cetatii si au dat la o parte muschiul asezat pe unele pietre, si le-am dat dreptate.

In primul articol am povestit ca am intalnit oameni deosebiti in minivacanta petrecuta la Petrosani, aici aveam sa cunosc o alta persoana deosebita care ne-a asteptat pentru a ne povesti mai multe si care se numeste Szuhanek Imre Sandor, presedinte al Asociatiei Petroaqua, o persoana care respecta natura si vrea sa arate si celorlalti cum sa o respecte. Am aflat si unele amanunte din activitatea sa din urma (de asemenea prin modestia caracteristica am aflat aceste lucruri de pe net sau de la unchiul meu). Astfel in 1978 impreuna cu un echipaj romanesc a strabatut Marea Neagra pe o pluta, 25 zile, 480 mile marine, fiind prima astfel de expeditie din Romania si stabilind astfel si un record european. De asemenea incepand cu anul 1962 a devenit o traditie in strabaterea raurilor Romaniei (Mures, Olt, Siret) pe ambarcatiuni construite din diverse materiale, de la lemn si pana la sticle PET.

Asadar avand un astfel de ghid am pornit in descoperirea pesterii Bolii care este una dintre cele mai mari pesteri din Transilvania si care face parte din Parcul National Gradistea Muncelului-Cioclovina.

Introducerea acestei pesteri in circuitul turistic se datoreaza Asociatiei ecologiste Petroaqua si a echipelor de Salvamont din zona care in 2006 decid reabilitarea acestei pesteri. Vreme de cateva luni de aici au fost scoase tone de gunoi, au fost amenajate 4 poduri si au fost puse in evidenta caracteristicile pesterii prin iluminat cu leduri de diferite culori.

Pestera este una cu o deschidere impresionanta asa cum se vede de sus din drum, doar ca pentru a ajunge la ea sunt de coborat niste scari (destul de abrupte pentru unele persoane, asa ca mama mea din pacate nu a putut cobori). Cum am intrat insa in pestera in fata ochilor ni s-a deschis un spatiu vast care parea parca desprins dintr-o lume fantastica, avand in vedere si efectele spectaculoase oferite de iluminatul cu leduri. Pe langa acest iluminat Dl Szuhanek avea si o lantern cu care ne mai accentua din loc in loc anumite caracteristici ale pesterii.

Am intrat in pestera si a inceput povestea care se pare ca se duce pana in urma cu 16000 de ani cand debitul mare de apa si bolovani in timpul marii glaciatiuni au strapuns peretele de calcar. Dar prima atestare documentara dateaza din 1404 cand regele Sisismund al Ungariei doneaza pestera unui nobil pe numele Bolia, ca o recunoastere a meritelor sale (protejase 2 saptamani niste comercianti care fusesera atacati de tatari) de aici provine numele. Despre Bolia mai departe se spune ca ar fi fost decapitat la 1415 la Viena, iar unii cronicari spun ca descendentii lui ar fi marii matematicieni Bolyai.

Pestera era locuita inca din paleolitic (de 16000 de ani) iar in 1864 cand s-a construit calea ferata, s-a gasit un tezaur monetar in care erau monezi cu Alexandru Macedon ceea ce arata ca inca din vechime (400 ani inainte de Cristos) comerciantii se adaposteau in aceasta pestera care se pare ca facea parte dintre drumurile care legau Occidentul de Orient.

Si astfel mergand prin aceasta zona de intrare in pestera ajungem intr-o zona de spectacole. Aici este montata o scena si frecvent au loc menifestari culturale, iar in acel weekend aici urma sa se desfasoare un concert a-capella sustinut de Corul Bisericii Romano Catolice din Petroșani, Corul Bisericii Ortodoxe din Petroșani si Corul Forumului German din Reșița.

Aici pe marginea scenei am intalnit o inscriptie interesanta: “Nu te teme niciodata de umbre, ele arata ca exista lumina in apropiere” Gary Sinise, nu era cazul sa vad cine este pentru ca deja il cunostea din serielul de televiziune CSI.

Mai vedem pe unul dintre peretii pesterii un blazon familial pictat de o familie de nobili (Kendeffy sau Candea) este discutabil ce inseamna, dar probabil ca aceasta familie detinand zona au incercat sa arate acest lucru si pentru pestera.

Intalnim totodata si prima legenda, Aici este o legenda frumoasa, aici se leaga religia dacica a lui Zamolxe de crestinism, legenda spunand ca aici era sefa de comunitate o jupaneasa care era foarte frumoasa dar foarte rea si care a avut un iubit care a plecat in razboi, si aici intervin cele 2 religii, aceasta jupaneasa era crestina dar isi mai pastra traditiile dacice, si intr-o noapte a auzit lupii albi urland, iar istoria spune (iar lumea dacica stia asta), Zamolxe inainte de a muri a chemat preotii si le-a spus: “Voi dupa moarte va veti transforma in lupi albi”, iar urletul lupului alb inseamna chemare la adunare, pericol, iar legenda spune ca Jupaneasa auzind lupii albi urland a venit la pestera si s-a rugat la Maica Domnului insa (aici intervine fantasticul din poveste) a fost transformata intr-o apa sa mearga sa-si caute iubitul in zari indepartate.

Chiar daca este doar o poveste aceasta este frumoasa si crestinismul este imbinat cu religia dacica (traditii, obiceiuri) astfel incat aceasta se pare ca este originea numelui (Jupaneasa) acestui rau.

A urmat traversarea primului pod, Podul Luminii (aici pe la inceputul podului a trebuit sa plecam putin capetele asa ca atentie), si am ajuns intr-o zona in care se gaseste icoana Sf Varvara.

Vreau sa revenim putin la cele 4 poduri, numite in ordinea in care se parcurg: Podul Luminii, Podul Liliacului (numit astfel deoarece imita zborul unui liliac), Podul Sabia Dacica, Podul Suspinelor.

Despre Podul Sabia Dacica am aflat ca este singurul pod suspendat din Romania care este curbat.

Aceste poduri nu sunt creatia unor arhitecti ci ele se datoreaza echipelor de salvamontisti si a celor din asociatia Petroaqua.

Revenind la icoana Sf Varvara, in 1850 cand incepe era masinilor cu aburi si binenteles nevoia de carbune se accentueaza, se deschid minele in Petrosani, iar din fostul imperiu vin aici 16 natii ca si colonisti pentru a deschide zona (inclusiv comercianti) cei care vin provin din zona saxona si slovaca aducand cu ei cultul Sf Borbala, dar in slavona B fiind citit V ajungem astfel la Sf Varvara.

In acest loc pana cand incepe marea criza din 1929 cand a fost si greva minerilor, minerii veneau in fiecare an de Sf Varvara, pentru a se ruga, cantau imnul minerilor, apoi lumea se distra si chiar se si dansa.

Dupa acest moment aceste manifestari au fost interzise, si abia in 2006 s-a reluat aceasta traditie, dar care se pare ca nu prea mai prinde la mineri si nici chiar la localnici.

Ne-am continuat mai departe drumul, si am vazut pe unul dintre peretii pesterii aparitia Maicii Domnului, un fenomen natural aparut din umezeala pesterii, aici se spune ca a venit Jupaneasa.

Calauza noastra ne poarta mai departe pasii si astfel ajungem la niste desene pe pereti. Fara a ne lasa prea mult sa banuim despre ce este vorba a lamurit misterul. Desenele sunt doar niste replici ale desenelor originale din pesterile de la Altamira iar Pestera Bolii a fost pestera care a servit drept platou de filmare al unui film realizat de televiziunea germana ZDF.

Filmul numit “Codul zeilor” prezenta viata si obiceiurile oamenilor preistorici, iar pestera Bolii a fost aleasa din cele 200 de pesteri candidate.

Primul desen reprezinta niste lupi la vanatoare si liniile simple reusesc sa dea viata acestora aratand miscare. Un al doilea desen interesant (cu originea in Mali) reprezinta niste puncte care prin presupuneri ar fi fost atribuite primului si astfel celui mai vechi calendar, avand astfel o vechime de circa 16000 ani (avea 365 puncte) insa paleontologii au spus ca este doar o presupunere deoarece calendarul a aparut cand omul a trecut de la culegator si vanator la agricultura iar stiinta spune ca agricultura a aparut in urma cu 5000 ani, deci 10000 ani nu se regasesc intr-o explicatie rationala.

Acestea sunt informatiile aflate de la ghidul nostru si ca sa nu ne lase chiar in ceata ne-a oferit si un moment de relaxare, se pare ca Picasso vizitand o expozitie de arta paleolitica ar fi zabovit destul de mult in fata acestor desene cu animale, iar insotitorii sai intrigati l-au intrebat care este motivul. Picasso s-a interesat de vechimea desenelor iar replica lui i-a lasat fara glas pe insotitori: “Inseamna ca in ultimii 16000 de ani in arta nu s-a facut nici un pas”

Avanseaza istoria, avansam si noi prin pestera si ajungem astfel la o platforma care aparent nu pare a spune ceva, insa urma sa aflam ca si aici s-au scris file din istoria noastra.

Mai precis, in 1916 in timpul Primului Razboi Mondial, trupele romane trec pasul Valcan ocupand Valea Jiului iar in zona este trimisa o trupa de elita a Germaniei (Alpenkorps din Wurttenberg) in care celebrul Rommel era locotenent. Armata germana vine pana la intrarea in pestera cu trenul iar aici sunt descarcate si depozitate lazi cu munitie. Iar in pasul Valcan se da o batalie apriga in mijlocul iernii despre care mai tarziu Rommel va povesti in cartea sa “Infanteria ataca” povestind destul de frumos despre batalionul oltenesc care a apparat zona spunand: “Prost echipata, neinstruita dar se lupta cu incapatanare si se camuflau atat de bine in teren ca erau aproape invizibili”

In 1925 aici inca se mai gaseau lazi de munitie goale.

Despre Rommel puteti citi mai multe aici en.wikipedia.org/wiki/Erwin_Rommel

Cred ca multa lume a auzit de Rommel si de celebra lui porecla “Vulpea Desertului” iar eu am citit carti in care Rommel a fost personaj principal si am fost impresionata de personalitatea lui. Stiam de asemenea de implicarea lui in atentatul carte trebuia sa-l omoare pe Hitler insa cam atat.

Se stie ca pe noptiera lui Hitler se gaseau 2 carti Mein Kampf si cartea lui Rommel, de altfel Rommel a fost respectat de Hitler astfel incat dupa acea conspiratie avand in vedere respectul de care se bucura Rommel i-a propus ca in schimbul sinuciderii familia sa-i fie lasata in pace, lucru care de altfel s-a si intamplat, Rommel alegand sinuciderea cu cianura in octombrie 1944. Ce am mai aflat citind astfel putina informatie din Wikipedia a fost ca fiul lui a fost din 1974-1996 primarul orasului Stuttgart, o persoana foarte respectata si care a ajutat mult la dezvoltarea orasului.

Revenim insa la pestera noastra si vedem Luminita de la capatul tunelului, asta deoarece iesirea din pestera se face pe calea ferata si de aceea nu exista un pod care sa te duca pana la iesire.

Aici la iesire avem si partea nefericita a Cetatii Banitei, muncitorii italieni care au lucrat la construirea caii ferate si a apeductului au folosit blocuri din cetatea Banitei asa ca puteam spune oarecum ca cetatii i s-a gasit acum o noua utilizare.

Despre cetate as vrea sa mai spun doua vorbe, ea a fost construita in asa fel incat sa nu se poata ajunge la ea, astfel incat ea nu a putut fi cucerita, aceasta a facut ca armata romana sa astepte la poalele muntelui ca cei 20-30 locuitori sa coboare din cetate cand raman fara hrana.

Am inceput sa parcurgem drumul spre iesire insa cu o scurta deviere pentru a trece printr-un spatiu ingust, si a mai ajunge intr-o alta incapere unde am mai avut parte de o poveste.

Aici in 1964 s-au facut sapaturi arheologice si s-au gasit cele 3 nivele de civilizatie din epoca de piatra in primul nivel unelte de silex, mergand apoi spre ultimul strat unde avem ceramica de Cotofeni, ceea ce acopera o perioda de 6-7000 de ani perioada in care a fost locuita pestera.

Tot de aici vedem daca ne uitam spre iesire “Inima Pesterii” (o sa o vedeti in poze reprezentata ca o inima rasturnata) ceea ce naste alte legende si avem si aici pe un panou in perete legenda fetelor de maritat care isi vor gasi alesul daca se vor ruga la Icoana Maicii Domnului si vor adresa ruga uitandu-se spre inima rasturnata.

Cu aceste ultime momente parasim pestera si urcam tot acel lung sir de scari avand bucuria ca AmFost Acolo

Povesti sau nu, nu stim asta, in fond si viata noastra este o poveste pe care o traim si pe care copiii nostri o transmit mai departe. Eu va invit sa nu ocoliti aceasta pestera daca va veti afla prin zona poate ca nu va veti ruga de maritis, dar in mod sigur pestera va va oferi clipe magice.

Rog adaugarea acestui filmulet care prezinta imagini din pestera youtube

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mishu in 16.05.17 15:06:16
Validat / Publicat: 16.05.17 22:13:56
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în M-ȚII ȘUREANU (Orăștiei).

VIZUALIZĂRI: 6633 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

32 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P18 Pestera Bolii - si undeva in plan secund altarul Sf Varvara
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
[1300 PMA] [600 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 74000 PMA (din 57 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol - pg. 1 / 2

32 ecouri scrise, până acum

se afișează ecourile [1 - 30] din total 32
webmaster26 [16.05.17 19:28:30] »

@mishu: Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

===

Mutat în rubrica "Peștera Bolii [Bănița - Peștera,HD], M-ȚII ȘUREANU (Orăștiei)" (nou-creată pe sait)

===

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

mishu [16.05.17 21:33:24] »

@webmaster26: Pestera este localizata corect si urmand harta poate fi o buna indicatie si pentru Cheile Banitei care nu sunt marcate deloc pe sosea.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster [16.05.17 22:15:27] »

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” (interes crescut din pdv al politicii saitului!)

— e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

-

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

mishu [16.05.17 22:28:23] »

@webmaster: Mulțumesc frumos, o seara buna.

Dan&Ema [16.05.17 22:29:38] »

Start vot!

Super articol! O pestera usor accesibila care merita vizitata.

AZE [16.05.17 23:10:27] »

@mishu: Votat cu placere (vorba ta) tu chiar ma faci sa ajung cat mai curand in Petrosani

mishu [16.05.17 23:44:07] »

@Dan&Ema: Mulțumesc de vizita si vot, sigur v-ar plăcea peștera.

mishu [16.05.17 23:46:47] »

@AZE: Mulțumesc de vizita si aprecieri, dar mai ai răbdare puțin ca mai am de povestit si o sa vezi ca vei avea nevoie de ceva vreme pe acolo.

buterfly* [17.05.17 06:41:59] »

Bun, m-ai convins, trebuie sa ajung si eu acolo.

mishu [17.05.17 06:55:05] »

@buterfly: Multumesc de vizita si vot si sunt convinsa ca la felul tau de a fi vei scoate ceva fantastic din povestea acestei pesteri si care poate va convinge multa lume sa ajunga acolo.

Dana2008 [17.05.17 08:33:44] »

Și inevitabilul s-a produs!

Am avut privilegiul de a mă însoți Superbonusul odată cu votul meu pentru un articol deosebit!

Inima din peșteră prin care pătrunde lumina este foarte frumoasă! Podul cu lumină este deosebit! Și multe altele.

FELICITĂRI!!!

Călătorii plăcute!

Lucien [17.05.17 08:49:15] »

Superbe impresii, pe măsura frumuseții în sine a peșterii și celor multe fotografii.

CATAAS [17.05.17 09:49:25] »

@mishu:... Alt articol pe care l-am citit pe nerasuflate! Numai de astea stii sa scrii, doamnă? ...

mishu [17.05.17 10:50:40] »

@Dana2008: Multumesc frumos pentru cuvintele adresate, vizita si vot si sper sa ajungi sa o vezi, iti va placea cu siguranta.

mishu [17.05.17 10:54:08] »

@Lucien: Cand am ajuns acasa am constatat ca pozele nu mi-au iesit asa cum mi-as fi dorit. Sunt cativa useri care fac poze minunate asa ca daca vor ajunge pe aici vei vedea poze si mai frumoase si daca vei ajunge tu pe aici vei fi si mai uimit.

Mi-ar placea sa ajung si iarna deoarece am inteles ca daca este foarte frig Jupaneasa poate ingheta si de asemenea si in pestera se formeaza turturi de gheata care ofera un spectacol minunat.

Imi pare rau ca nu am ajuns si la concert dar cum evenimente sunt mai mereu merita urmariti pe pagina de FB.

Multumesc pentru vizita si vot.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu [17.05.17 10:56:59] »

@CATAAS: Am ramas fara glas, nu cred ca merit cuvinte atat de elogioase, meritele mele nu sunt de rang chiar asa de inalt insa entuziasmul meu este.

Daca mi-as putea schimba meseria in cea de turist as face-o fara sa clipesc, iar daca drumurile din tara noastra ar fi asa cum trebuie ar fi o destinatie mult cautata de turisti din intreaga lume.

Nu se poate sa ai asa ceva in tara ta si sa nu fii in stare sa promovezi.

Multumesc pentru vizita si aprecieri.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mprofeanu [17.05.17 12:56:14] »

@mishu: Superbă zona pusă în valoare de impresiile citite și de frumoase poze! Frumoasă și verde este țara noastră!.....

Era cât pe ce să te imit și să îți fur stilul care mie îmi place: "Votat cu plăcere! "

zlatna [17.05.17 14:35:26] »

@mishu: Felicitări pentru articol.

Despre peştera Bolii am aflat acum vreo 3 ani dintr-un reportaj tv pe canalul Travel mix. Mi-a plăcut de atunci peştera, din păcate încă nu am ajuns la ea efectiv (dor cu ajutorul articolului tău). Am trecut pe lângă indicatorul care te îndrumă spre ea, dar nu ne-am abătut, aveam drum lung de străbătut (mergeam la Viena).

În reportajul tv, un ghid, spune că pe lângă, corul bisericii, aici au loc multe spectacole pentru că peştera are o rezonaţă extraordinară.

Toate cele bune şi dacă tot e la modă, votat cu mare plăcere.

mishu [17.05.17 14:44:36] »

@zlatna: Multumesc frumos pentru vizita si aprecieri si cred ca odata te vei abate din drum sa o vezi si sigur nu iti va parea rau.

Cat despre "moda" pe care am starnit-o probabil ca ar trebui sa-mi inregistrez la OSIM formularea , ca vad ca a fost retinuta de multi useri

Cat despre concerte cred ca pesterile sunt locurile natural care au o acustica minunata si ofera si un cadru potrivit multor manifestari culturale.

O zi frumoasa in continuare.

mishu [17.05.17 16:19:32] »

@mprofeanu: Multumesc frumos pentru lectura si aprecieri, asa este avem o tara frumoasa pe care pe masura ce o descoperim ii ducem frumusetea mai departe.

danaeldreny* [17.05.17 20:44:56] »

@mishu: Frumos, Doamna!

krisstinna [17.05.17 20:46:26] »

@mishu: Citisem, apreciasem, dar nu am avut timp să îți scriu două vorbe: mulțumesc frumos!

Peștera asta nu am vizitat-o, cu prima ocazie am să o

Aștept continuarea, chiar ai adus ceva nou și interesant pe sait.

mishu [17.05.17 20:53:50] »

@danaeldreny: Si eu multumesc frumos de vizita si aprecieri.

mishu [17.05.17 20:57:40] »

@krisstinna: Ma bucur ca ti-a placut locul, si mie mi-a placut si ceea ce ma entuziasmeaza cel mai mult este faptul ca avem asemenea locuri frumoase la noi. Da, ai dreptate, mai urmeaza niste articole, totul este sa am timp sa le scriu, si sper ca macar parte dintre aceste articole sa iti fie pe plac.

O seara frumoasa si sa stii ca si mie imi plac lipiile libaneze ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Zoazore [17.05.17 21:54:39] »

@mishu: ”Primul desen reprezinta niste lupi la vanatoare”- eu cred că erau lupii alpi pe care-i auzise Jupâneasa!

Azi am trăit doar în povești frumoase! Mulțumesc, Mișulina!

mishu [17.05.17 22:03:02] »

@Zoazore: ???? Ma bucur ca ti-au placut povestile, si eu cu aceasta ocazie am mai aflat cate ceva. O seara frumoasa, multumesc de vizita si vot.

Yolanda [22.05.17 08:26:36] »

Votat cu mult drag!

O adevarata placere de a citi impresii, descrieri despre locurile magice ale acestei tari.

Împreuna-AFA- putem descrie în imagini si cuvinte frumusetea locurilor de care ne bucuram efemer.

M-am abonat la rw-urile tale pentru a nu rata ceva...

liviu49 [01.06.17 15:05:16] »

@mishu: Asa-mi trebuie! M-am apucat sa citesc despre zona Petrosanilor si nu mai satur citind si, mai ales, admirand poze. Ma gandesc acum ce bine ne-ar prinde daca am fi destepti mereu. In anii 80, am auzit de la prietenii mei de la ICMM de aceasta pestera si de cateva ori am fost invitat sa o vizitez. Pentru ca nu auzisem de ea, nu invatasem de ea la scoala de Ghizi, am crezut ca e o vagauna locala, laudata de niste localnici. Acum citind si vazand pozele am constatat ca atunci cand am avut ocazia sa vizitez pestera, am fost oricum numai destept nu. Multumiri pentru cele citite si mai ales vizitate!

Numai bine si calatorii placute!

PS Astept continuyarea!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu [01.06.17 15:07:51] »

@Yolanda: Scuze pentru raspunsul intarziat, multumesc foarte mult pentru lectura si aprecieri si intradevar avem o tara minunata. Iti doresc o zi frumoasa in continuare.

mishu [01.06.17 15:12:15] »

@liviu49: Multumesc frumos pentru lectura si vot, cat despre restul, ce sa spun, cred ca fiecare avem momente cand spunem nu si apoi regretam, insa poate ca nu acela era momentul potrivit. Ma bucur insa sa vad ca aceasta pestera reuseste sa atraga cititorii si daca macar unul dintre cei care au citit articolul va ajunge sa o vada ma voi declara multumita. O zi frumoasa.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
13 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, buterfly*, CATAAS, Dan&Ema, danaeldreny*, liviu49, Lucien, mishu, mprofeanu, noi doi, Yolanda, zlatna, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂCheile Băniței & Peștera Bolii [Bănița-Peștera, HD]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.10836100578308 sec
    ecranul dvs: 1 x 1