ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.07.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
JUL-2020
DURATA: 2 zile
Familie
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Castelul Roșu - Hemeiuș

TIPĂREȘTE

Pe DN15, la ieșirea din Bacău spre Piatra Neamț, după numai câțiva kilometri, în Hemeiuș, lăsăm în urmă o zonă bogat împădurită și o poartă larg deschisă - intrarea la Direcția Silvică Bacău. Fără o documentare prealabilă, călătorul grăbit nu are cum să știe că Direcția Silvică Bacău își are sediul într-un vechi parc, Parcul Dendrologic Hemeiuș. Arborii falnici, cu frunzișul lor des, ascund de ochii publicului larg unul dintre cele mai interesante edificii istorice ale județului, Castelul Cantacuzino - Pașcanu - Waldenburg, un monument arhitectonic datând din sec. XIX.

Am trecut de nenumărate ori pe acest drum, fie spre Neamțul copilăriei mele, fie la întoarcere, spre București. Neștiind ce comoară ascunde, am trecut de fiecare dată, în viteză, mai departe. Cu ocazia ultimei minivacanțe în Neamț, pe partea dreaptă a șoselei, ne-a atras atenția un indicator turistic tipic pentru monumentele istorice, care semnala Ansamblul Castelului Cantacuzino - Pașcanu aflat la o distanță de numai 0,5 km. Considerând că un popas pentru o scurtă vizită ne-ar face bine, am urmat calea (semnalată și de GPS) spre intrarea în Parcul Dendrologic, aceeași intrare și pentru Direcția Silvică Bacău. Un drumeag bun, la început cu pavele, apoi pietruit, conduce în parcarea bine amenajată a instituției. Clădirea arcuită, cu multe ferestre - noul sediu al Direcției Silvice Bacău - este modernă și frumos încadrată de arbori și de flori. Am lăsat mașina la umbră și am pornit într-o plăcută plimbare pe aleile parcului. Fiind prima plimbare adevărată după perioada de claustrare la domiciliu din pricina pandemiei, plimbarea mi s-a părut cu atât mai frumoasă și mai revigorantă.

Ansamblul Castelului Cantacuzino - Pașcanu este format din Parcul Dendrologic în care tocmai am intrat și Castelul propriu-zis, o construcție frumoasă, din cărămidă roșiatică, motiv pentru care a fost denumit și Castelul Roșu.

Castelul Cantacuzino - Pașcanu a fost construit în perioada 1864-1866 de două familii boierești - Grigore Cantacuzino și Costache Pașcanu, fost vistiernic al Moldovei. Prin alianțe și succesiuni, castelul a revenit Luciei von Schönburg - Waldenburg (Lucia Cantacuzino căsătorită cu un prinț german). Devenit proprietate germană, în timpul primului război mondial, castelul - împreună cu pădurile din zona Hemeiuș - a fost confiscat și trecut în patrimoniul statului român.

În 1955 a fost alocat filialei din Bacău a Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice care l-a folosit ca sediu până în 1999 când a fost dezafectat, Direcția Silvică Bacău căpătând un nou sediu.

Castelul Cantacuzino - Pașcanu, Castelul Roșu, este construit din blocuri de gresie și cărămidă aparentă. Are parter, etaj și demisol. Are un turn rotund, crenelat, un fronton pe fațada principală și ancadramente la fiecare fereastră. De asemenea, se remarcă intrarea laterală cu două coloane și capiteluri bogat decorate, precum și balconul migălos executat.

Dezafectat în 1999, castelul este acum degradat, cu structura de rezistenţă afectată, seismele din anii 1977 și 1999 contribuind din plin la aceasta. La exterior Castelul Cantacuzino - Pașcanu, monument din sec. XIX, arată destul de bine, este chiar fotogenic, dar ferestrele și intrările sunt acoperite cu plăci din fibră lemnoasă. Bineînțeles, nu poate fi vizitat în interior. Poți însă să-i dai ocol de câte ori vrei și să-l fotografiezi din toate unghiurile. Nimeni nu te va opri. Pe fațadă există și un panou cu foarte succinte înformații pentru turiști (în română, engleză și franceză).

Parcul Dendrologic cu o suprafață de 48,6 ha, a fost amenajat începând cu anul 1880 de Cristian Adolf, un peisagist german. Acesta a adus și a aclimatizat lângă pădurile Bacăului mai multe specii de plante şi de arbori exotici.

Încă mai există acolo o mulțime de arbori și arbuști, precum și plantații întregi de trandafiri, fiecare specie fiind marcată și adnotată cu denumirea științifică și populară, precum și cu locul de proveniență. Colectiile de foioase și de rășinoase cuprind specii din America de Nord, Asia și Europa, iar unele exemplare datând de la începuturile parcului sunt falnice și chiar impresionează. Dacă ai văzut “Dumbrava minunată” , filmul realizat dupa povestea lui Mihail Sadoveanu, cu un scenariu scris de Draga Olteanu Matei, probabil că știi că în 1980 parcul Dendrologic - Hemeiuș, al doilea ca mărime din România, a întruchipat minunata dumbravă a Lizucăi și a prietenului său necuvântător, Patrocle.

După anul 1955, Parcul Dendrologic Hemeiuș a trecut în proprietatea statului, în administrarea Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice, fapt benefic în opinia mea. Prin măsuri de refacere și de întreținere, prin grija specialiștilor institutului, parcul dăinuie și astăzi, este frumos și oferă vizitatorului clipe de liniște și de relaxare. Există acolo și o pepinieră, instituția fiind o bază de cercetare inclusiv în ceea ce privește aclimatizarea speciilor exotice de interes forestier.

Nu aceeași soartă a avut-o Castelul Roșu situat în inima parcului. Confiscat de comuniști, a ajuns sediu al stațiunii de cercetări silvice. Atunci când aceasta a dobândit un sediu nou, modern, Castelul Roșu a fost abandonat și lăsat pradă uitării și degradării. Am menționat deja că edificiul nu se poate vizita și că toate intrările și ferestrele sunt baricadate cu plăci din fibră lemnoasă.

Încheiere

Deşi demn de a deveni o atracţie pentru turiști, Castelul Cantacuzino - Pașcanu zace în uitare, ascuns într-o pădure frumoasă. Se spune că este ţinut în conservare şi nu poate fi vizitat. Castelul împărtășește soarta atâtor obiective interesante care - din lipsă de fonduri pentru reabilitare - se degradează cu fiecare an care trece, cu fiecare ploaie, cu fiecare ninsoare.

P. S. Programul de lucru al Direcției Silvice Bacău amplasată în Parcul Dendrologic Hemeiuș este Luni - Joi orele 08.00 - 16.30, Vineri între orele 08.00 - 14.00, iar Sâmbătă și Duminică nu se lucrează. Dat fiind faptul că intrarea la ambele se face prin aceeași poartă pe care noi am găsit-o deschisă (am vizitat parcul în două rânduri, în zile de luni și vineri, la ore care coincideau cu programul de lucru al Direcției Silvice Bacău), mă întreb dacă Parcul Dendrologic și Castelul Roșu se pot vizita în weekend. Nu am văzut nici o specificație în acest sens. Am cerut informații prin e-mail, iar când voi avea un răspuns îl voi comunica.

Menționez că intrarea se face în mod gratuit.


[fb]
---
Trimis de iulianic in 31.07.20 12:47:32
Validat / Publicat: 31.07.20 14:06:08
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în HEMEIUS [BC].

VIZUALIZĂRI: 3813 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Hemeiuș - Castelul Cantacuzino - Pașcanu sau Castelul Roșu.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 35800 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[31.07.20 14:05:12]
»

Mutat în rubrica "O zi în Hemeiuș, HEMEIUS [BC]" (nou-creată pe sait)

webmasterPHONE
[31.07.20 14:33:15]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Dan&EmaPHONE
[31.07.20 16:59:51]
»

In ' 87 am facut armata la Bacau, iar la Hemeius, de fapt la Garleni (localitatea vecina) sau si mai corect intre cele doua am efectuat mai multe trageri, inclusiv de noapte la 2 grade cu niste paltoane grele pe noi. ​​

​​Castelul arata foarte bine si merita atentie si un popas. ​​

​​

 Dacă ai văzut “Dumbrava minunată” , filmul realizat dupa povestea lui Mihail Sadoveanu, cu un scenariu scris de Draga Olteanu Matei, probabil că știi că în 1980 parcul Dendrologic - Hemeiuș, al doilea ca mărime din România, a întruchipat minunata dumbravă a Lizucăi și a prietenului său necuvântător, Patrocle.

Cat despre Dumbrava minunata este tema de vacanta pentru Denisa si daca i-as arata locurile pe unde a latrat Patrocle in film, poate ar citi-o cu mai multa placere. ​​

​​Mi-a placut sa aflu despre castel si parcul dendrologic. Felicitari! Numai bine! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Michi
[31.07.20 21:04:29]
»

@iulianic: Mulţumesc Iulianic că ne-ai povestit despre Hemeiuş. Aş fi vrut să ajung  acolo dar de câte ori mi-am vizitat sora din Bacău, am ales alte obiective şi Hemeiuşul l-am lăsat pentru altădată. Din reviewul tău am înţeles că aş fi avut ce vedea. De ce rezonez la numele de Hemeiuş? Pentru că exact acum 80 de ani, locuind în Bacău- aveam şase ani pe atunci- am făcut tuse convulsivă zisă şi măgărească. A fost indicată schimbarea aerului şi doctorul a spus că cel mai curat era în Hemeiuş. Ţin minte şi acum că mama îmi făcea mămăliguţă  pe un primus cu gaz lampant. Îmi plăcea mămăliguţa pripită în care găseam câte un cocoloş abia fiert. O mâncam cu unt de putină şi mi se potolea durerea din gât şi tusea.

iulianicAUTOR REVIEW
[31.07.20 21:40:24]
»

@Dan&Ema:  Iată câte amintiri a stârnit articolul meu! Anii de armată nu se uită, știu și din experiența altora. Și acum între Hemeiuș și Gârleni mai este o unitate militară sau poate numai ceea ce a mai rămas din ea…

​Într-adevăr, Castelul Roșu arată bine, iar Parcul Dendrologic și mai bine. Dacă o duci pe Denisa la o plimbare acolo și îi mai și povestești câte ceva, sigur îi vei stârni intereseul să citească toată povestea lui Sadoveanu și, uite-așa, tema pentru vacanță este rezolvată!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulianicAUTOR REVIEW
[31.07.20 21:56:44]
»

@Michi:  După Dan&Ema și dumneavoastră ați fost răscolită de duioase amintiri. Într-adevăr, la Hămeiuș, în Parcul Dendrologic aerul este minunat. Asemenea și cadrul natural.

Aş fi vrut să ajung acolo dar de câte ori mi-am vizitat sora din Bacău, am ales alte obiective şi Hemeiuşul l-am lăsat pentru altădată. Din reviewul tău am înţeles că aş fi avut ce vedea.

Da, ați fi avut ce vedea, dar singura problemă în cazul dumneavoastră și al surorii dumneavoastră este faptul că în parc nu sunt bănci să te mai oprești din când în când. Sunt numai alei lungi-lungi și arbori uriași. N-am sesizat nici stîlpi cu felinare, deci nu știu cum e să te prindă seara pe acolo.

În plus, nu știu dacă accesul publicului în parc este permis și în afara programului de lucru al Direcției Silvice Bacău. La ambele se intră pe aceeași poartă.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[02.08.20 19:10:53]
»

@iulianic:  Am incercat sa imi marchez pe harta tarii niste castele ne-mediatizate, in speranta ca voi da peste ceva cat de cat decent, si am avut parte de niste surprize cat se poate de neplacute. Acest loc, chiar daca nu este "spectaculos" asa cum au fost transformate multe castele in locuri de cazare, face parte din istoria noastra si este un loc pe care uite ca merita sa il cunoastem. Arata simplu si tacut, insa ascunde multe.

Felicitari, votat cu mare drag. ​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, iulianic, Michi, mishu

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.063560009002686 sec
    ecranul dvs: 1 x 1