ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.07.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
JUN-2019
DURATA: 1 zile
prieteni
8 AD. + 2 COPII -- v: 7; 8

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Schitul „Sf. Cuv. Atanasie”, Stipoc – credință în mijlocul apelor

TIPĂREȘTE URM de aici

Recenta călătorie în Delta Dunării (vezi impresii), rezervație naturală de o frumusețe deosebită, mi-a înlesnit accesul la unul din cele două lăcașuri mănăstirești aflate în mijlocul apelor. Religia a constituit un sprijin în viața aspră a oamenilor Deltei, bisericile din satele împrăștiate în arealul deltaic concentrând desfășurarea cultului ortodox de circa 150 de ani. Între cele mai vechi biserici din perimetrul Dunării se numără biserica „Sf. Voievozi” din Chilia Veche (1854), biserica grecească din Sulina (1866), biserica „Sf. Dimitrie” din Caraorman (1876, din paiantă, stuf și scândură), biserica „Sf. Gheorghe” din Sfântu Gheorghe (1872).

Grindul este definit drept o formă de relief pozitivă, o depunere aluvionară de formă alungită apărută pe cursul unui râu sau la malul mării. Grindul Stipoc are o înălțime maximă de 3,8 m și este situat la aproximativ 13 km distanță de localitatea Chilia Veche. Specialiștii îl încadrează în rândul grindurilor continentale, o fâșie de pământ predeltaică aparținând fostei Câmpii a Bugeacului. Populația de origine rusă sosită pe aceste locuri în secolul al XIX-lea a numit acest loc drept „Grindul pustiu” – „Stipoc”, datorită terenului inundabil, impropriu locuirii.

După vizita desfășurată în zona Pădurii Letea și prânzul îndestulător și gustos de „La Viorica” – Letea (vezi impresii), am pornit din nou pe calea apelor, pe canale și lacuri spre Schitul „Sf. Atanasie” din zona Chilia Veche. Accesul la schit al vizitatorilor se face cu ajutorul ambarcațiunilor pe canalul Stipoc, dar există și un drum de pământ care leagă localitatea Chilia veche de lăcașul monahal și cele câteva pensiuni din preajma schitului. Drumul pornește din DC 1, singurul drum practicabil auto care străbate partea nordică a Deltei, între Tudor Vladimirescu și Chilia Veche, 66 de kilometri.

Schitul „Sf. Cuv. Atanasie” este un lăcaș de cult aparținând Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din România, singurul de acest fel/rang din Delta Dunării (pe grindul Letea mai există Mănăstirea „Buna Vestire” aparținând administrativ de Episcopia Ortodoxă Tulcea). Aceast schit răspunde religios doar în fața unei mitropolii autonome, cu sediul la Slătioara, comuna Râșca, județul Suceava. Biserica Ortodoxă de Stil Vechi a apărut după adoptarea calendarului gregorian în 1924, moment în care o parte din credincioși nu au fost de acord cu modificarea calendarului care ar însemna și o modificare a datei Paștelui stabilită la primul Sinod Ecumenic de la Niceea din anul 325.

Edificiul monastic de pe Grindul Stipoc nu are o istorie foarte veche, dar sondaje arhelogice au condus la descoperirea unor vestigii de locuire pe acest teren încă din epoca bronzului. Din „săpăturile” efectuate pe Internet cu greu am putut identifica perioada când s-a ridicat schitul, fiind probabil vorba de anul 1996. Cei câțiva călugări sosiți din Moldova au construit o biserică de lemn cu materiale aduse din nordul țării. Lăcașul de cult aduce cu un oarecare stil moldovenesc, dar cu influnețe ruse – turle cu „bulbi de ceapă”.

Am ajuns după-amiază la pontonul care ne înlesnește accesul la mal; am urcat cei câțiva metri pe grind până la poarta schitului, al cărui perimetru e înconjurat de un gard metalic ornat cu stuf. De pe creasta grindului coborâm câteva trepte și urmăm aleea pe sub bolte de trandafiri. Construcțiile de lemn se integrează foarte bine în peisaj, florile și vegetația oferind locului un aspect plăcut, relaxant. Un călugăr cu barbă lungă stă pe o bancă lângă biserică și se întreține cu vizitatorii.

Biserica are pereții exteriori acoperiți cu frumoase traforaje din lemn, iar acoperișul e din șindrilă. Interiorul se remarcă prin măiestria mobilierului de lemn, dar și prin catapeteasma sculptată din același material generos. Dușumeaua și tavanul sunt tot din lemn, un curent răcoros venea de la aparatul de aer condiționat, lumânările nu aveau preț. Cărțile de cult sunt în limba română, hramul bisericii este „Sf. Cuv. Atanasie” (doxologia.ro/viata-sfant/ ... anasie-atonitul).

În fața bisericii s-a păstrat o salcie bătrână, iar la vreo 30 m distanță o căsuță tipică deltei, cu pereți de lut și acoperiș de stuf, cu maxim un hol și o încăpere. Se pare că a aparținut persoanei care a donat terenul pentru construcția schitului. O clădire lungă cu ceardac de lemn joacă rol de stăreție și corp de chilii; într-o extremitate găsiți o toaletă modernă, curată. În curte se află și o fântână cu apă rece, o clopotniță simplă, improvizată pe stâlpi de lemn, o mulțime de flori și două bărci decorative. Canalul din spatele schitului e traversat de un pod metalic, acolo se află gospodăria.

Timp de câteva zeci de minute ne-am plimbat prin curte, am intrat în biserică, am băut apă rece de la fântână, am făcut fotografii. Schitul „Sf. Cuv. Atanasie” reprezintă un loc unde timpul se scurge după altă măsură, unde sufletul găsește liniște și gândurile bune ne invadează mintea.

Concluzii. Aproape toate bărcile cu turiști se opresc pentru 30 de minute la schitul din Deltă care a devenit un punct de atracție în programele tuturor excursiilor deltaice. Nu ocoliți acest loc atunci când veți merge în Delta Dunării – așezământul oferă liniște lăuntrică, frumusețe naturală și modestie.

Alegeri inspirate! Vizitați Delta Dunării!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 25.07.19 10:52:11
Validat / Publicat: 25.07.19 13:00:29
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII și CĂLĂTORII.

VIZUALIZĂRI: 1460 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Biserica schitului „Sf. Cuv. Atanasie” - Delta Dunării.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
[1300 PMA] [600 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 46100 PMA (din 35 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

webmaster [25.07.19 14:09:00] »

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Stipoc (Schitul Sfântul Atanasie):

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.047343015670776 sec
    ecranul dvs: 1 x 1