ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.10.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
LUNA
OCT-2018
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Bistro Carusel – o gustare între cărți

TIPĂREȘTE

În 2015 în Centrul Vechi al Bucureștiului se deschide Librăria Cărturești Carusel, într-un spațiu de o mare valoare arhitecturală și istorică. Edificiul e impresionant, fațada albă – luminoasă, nu îți dezvăluie nimic, nu te lasă să bănuiești frumusețea interiorului. Am trecut de câteva ori prin librărie/papetărie/galerie de artă, dar abia acum m-am oprit câteva zeci de minute la ultimul etaj pentru a savura ceva dulce.

Adresă și acces. Sub firma „Cărturești. Carte, ceai, muzică, dichis” descoperim în zona centrală a Capitalei (poate) cea mai frumoasă librărie din țară. Adresa oficială este strada Lipscani nr. 55. La această adevărată instituție culturală se ajunge perpedes Lipscaniul și străduțele adiacente fiind pietonale. Dacă veniți cu autoturismul nu prea aveți posibilități de parcare în preajma librăriei, ci doar în parcarea subterană din Piața Universității ori în cea de lângă Terasa Doamnei. Accesul cu mijloace de transport în comun presupune și o deplasare pe jos; cea mai apropiată stație STB este cea a autobuzului 381 (Piața „Sf. Gheorghe”), tramvai 21 și 16, Metrou Unirii sau Universitate.

Repere istorice. Ca să înțelegem de unde vine această splendoare de clădire trebuie să ne întoarcem peste 100 de ani în urmă. În 1903 familia Chrissoveloni cumpăra un lot de prăvălii aflate pe locul de azi al edificiului pentru care s-a cerut autorizație de construcție în anul 1904. Lucrările sunt efectuate de antrepriza inginerului Nicolae Cuțarida, colaborator al arhitectului Ion Mincu. Posesor al unei fabrici de cărămidă în comuna Militari, inginerul Cuțarida și antrepriza sa au construit Casa Monteoru și Palatul de Justiție. A fost căsătorit cu fiica celebrului doctor Carol Davila.

Clădirea construită de familia Chrissoveloni va fi închiriată unor comercianți și negustori având profiluri diferite: comercianți de manufacturi, lenjerie, covoare, haine de copii, fabricanți de lumânări, croitorese, frizeri, modiste etc. Bancherul Chrissoveloni va înființa Banca care îi poartă numele în 1920, dar sediul acesteia e stabilit la altă adresă de pe strada Lipscani, loc în care își va ridica un sediu propriu.

După naționalizarea proprietăților de către regimul comunist clădirea de pe Lipscani 55 și-a continuat existența având funcțiuni comerciale, cu intermitențe (magazin de haine pentru adulți și copii). Abia după 1989 edificiul a fost retrocedat proprietarilor de drept (moștenitorilor) care s-au implicat în restaurarea ei.

Ce am văzut în Librăria Cărturești?

Deschidem ușa și suntem la un pas distanță de „lumea cărților”. Ne întâmpină o incintă spațioasă, albă, luminoasă – o deschidere centrală și un luminator natural creează o imagine idilică. M-am simțit ca într-o bibliotecă din epoca modernă cu pereții acoperiți de cărți, balcoane lungi și scări de acces, dar o imagine multiplicată de la nivelul unei încăperi la dimensiunea unei clădiri întregi.

Lucrările de reconversie și reabilitare efectuate de arhitectul Andrei Uleia și echipa sa se bazează pe păstrarea luminozității și vizibilității spațiului interior. Complexul Cărturești se întinde pe mai multe etaje, plus subsol – toate scăldate de lumina naturală provenită prin plafonul de sticlă, dar și din corpurile de iluminat punctuale (amplasate în urma unei analize fotometrice).

Impactul vizual e puternic la prima vizită, te plimbi prin toate cotloanele avid să descoperi tot ce oferă conceptul acestei librării. La următoarele vizite începi să te integrezi în atmosfera spațiului, un loc fără constrângeri, cald, cu un „zumzet” continuu în perioadele aglomerate.

Parterul găzduiește secțiunile de „Noutăți” și „Bestseller”, dar și cărți, albume, hărți, ilustrate și magneți dedicate promovării imaginii României. De asemenea, papetăria și obiectele-cadou ocupă spații importante, alături de porțelanuri și ceramică. Subsolul luminat de interesante „lămpi spațiale” acoperă domeniul multimedia și hobby: muzică și video (cd-uri, dvd-uri, plăci), cărți de gătit, materiale tematice referitoare la filme/seriale cunoscute (Game of Thrones, Assassin's Creed ș. a.).

Etajul 1 e împărțit în două secțiuni prin adăugarea a două zone laterale de circulație întrucât registrele originale aveau peste 5 m înălțime. Cărțile sunt împărțite pe domenii de interes, le poți răsfoi sau chiar poți citi pagini întregi așezat pe mochetă ori pe scaunele moderne din plastic transparent. La etajul 2 există o zonă specială pentru copii care etalează atât cărți tematice, cât și felurite jucării. Pasajele adiționale găzduiesc, de obicei, expoziții de artă. Am descoperit și secțiunile dedicate turismului, în general: ghiduri turistice, hărți, geografie, albume foto, ghiduri de conversație.

La ultimul cat se află un bistro amenajat în ton cu locul în care se află; spațiul e compartimentat în separeuri, iar pereții sunt casetați și încărcați cu exemplare din diverse cărți. Există și un lift de legătură între etajele clădirii pentru persoanele care au nevoie.

Bistro Carusel

Pe scări, urmând indicatoarele verzi, sau direct cu liftul cu pereți de sticlă ajungi la cota cea mai înaltă a imobilului. Este un punct bun de belvedere asupra structurii albe, un loc perfect pentru fotografii. Pe partea sudică, a fațadei, este amplasat barul, iar pe cele două laterale sunt mici separeuri pentru patru persoane având pereții împodobiți cu diverse volume. Între separeuri sunt plasate măsuțe pentru două persoane. Lângă balustradă se află un blat de lemn și scaune înalte de bar unde puteți sta să gustați un ceai având sub ochi întregul spațiu interior.

M-am așezat într-un separeu, mobilierul de lemn ocupă cea mai mare parte din spațiu astfel că patru persoane sunt destul de „strâmtorate” aici. Am găsit meniul pe masă și am început să lecturez pagină după pagină. După câteva minute a apărut chelnerița care ne-a urat „Bine ați venit! ” și ne-a preluat comanda.

Bistro Carusel oferă gustări ușoare, deserturi, băuturi alcoolice și răcoritoare, cafea și ceai. Prețurile sunt relativ mari, se încadrează în specificitatea locului: central și turistic.

Am comandat un espresso lung (8 lei) și un produs din categoria „Desert”: tartă cu ciocolată și prune (19 lei/125 gr). Cafeaua a sosit rapid, prăjitura după câteva minute. Platingul ok, porția nu foarte mare, gustul... delicios!!! O explozie de ciocolată belgiană fără zahăr, pigmentată de gustul fructelor de sezon: prunele și acoperită de discreți fulgi albi de migdale. Un produs fără zahăr, fără gluten, de post (cu lapte de cocos).

Fiind o zi obișnuită din cursul săptămânii, trecut de amiază, localul nu era aglomerat. Multe persoane vizitau librăria, răsfoiau cărți, admirau obiecte, făceau fotografii. Doar câțiva oaspeți ocupau separeurile de la ultimul etaj, unii fiind în pauză activă: lucrau pe laptop. Redau câteva exemple de prețuri din meniu: sandwich-uri cu carne de pui, pastramă de vită, vegetariene, quesadilla – 26 lei, cheesecake sărat cu somon – 21 lei, humus cu ardei copt – 17 lei, limonadă (diverse feluri) – 13 lei/300 ml, suc proaspăt stors (morcovi, lămâie, mere, portocale etc) – 16 lei/300 ml, ceaiuri („n” feluri) – 12 lei/300 ml, biscuiți cu migdale, ciocolată, nuci etc. – 6,5 lei/50 gr, cheesecake-uri diverse - 19 lei/120 gr.

Concluzii. Librăria Cărturești Carusel este un loc cu iz romantic, un loc unde poți intra doar ca să te bucuri de atmosferă sau pentru a răsfoi o carte, un spațiu unde poți beau un ceai ori o cafea. Spațiul alb are un farmec aparte care te va atrage de fiecare dată când vei străbate pietonalul Lipscaniului. Serviciile au fost foarte bune, personalul amabil și zâmbitor, produsele delicioase. Vă recomand să pătrundeți în lumea cărților pentru 30 de minute și să savurați un ceai/cafea în spațiul cald al unei clădiri minunate.

Alegeri inspirate!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 04.10.18 16:00:14
Validat / Publicat: 04.10.18 18:47:02
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 1915 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Tartă cu ciocolată și prune - Bistro Carusel.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 37100 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

mprofeanu [05.10.18 10:33:25] »

@tata123: Superb loc, un review interesant despre lumea cărților. Când voi ajunge în București sper să nu ratez o vizită...

Programul este zilnic!? ...

tata123 🔱 [05.10.18 10:47:37] »

@mprofeanu: E un loc deosebit, să treceți neapărat să îl vedeți chiar dacă nu pentru a achiziționa o carte, ci doar pentru atmosferă și arhitectură. Mai ales că se află în Centrul Vechi vă puteți plimba și pe străduțele din jur.

Programul de funcționare este zilnic cu mici variații în ceea ce privește ora închiderii: L-Mi: 10.00-22.00, J și D: 10.00-22.30, V-S: 10.00-24.00. Site-ul oficial este: carturesticarusel.ro.

crismis [05.10.18 16:43:56] »

@tata123: Cu adevărat, cea mai frumoasă librărie pe care am vizitat-o vreodată! Prima impresie a fost copleșitoare, o țin minte perfect!

La bistro încă n-am încercat nimic, dar poate îi va veni și lui rândul cândva. Sună bine și tarta asta cu ciocolată și prune, dar și cheesecake-ul cu somon. Să vă fie de bine, deci!

profesor73 [03.11.18 22:18:51] »

@IDEE buna, multumim, poate mai gasim si ceva ghiduri turistice pentru planurle de anul viitor...

tata123 🔱 [04.11.18 17:54:54] »

@crismis: Librăria din Centrul Vechi e deosebită și ne surprinde încă din pragul ușii. Spectaculoasă, luminoasă, caldă, prietenoasă, diversificată și multe altele sunt cuvintele care pot descrie Caruselul. E plăcut să bei o cafea la ultimul etaj și să dguști ceva ușor. Mulțumesc pentru aprecieri.

@profesor73: Mulțumesc, Librăria Carusel e un loc deosebit.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, mprofeanu, profesor73, tata123 🔱, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în București?:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.089639902114868 sec
    ecranul dvs: 1 x 1