ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.09.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
AUG-2019
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Casa natală a patriotului Avram Iancu – mai mult decât un muzeu

TIPĂREȘTE URM de aici

Am încheiat călătoria în zona Apusenilor cu o scurtă vizită la Panteonul Moților de la Țebea (vezi impresii), dar și începutul vacanței a stat sub semnul personalității lui Avram Iancu și anume am vizitat casa natală a Eroului Națiunii Române.

Poziționare și acces. Monumentul de arhitectură este situat în localitatea Incești (la nr. 500A), comuna Avram Iancu (fostă Vidra de Sus), județul Alba și are statut de muzeu memorial, completat cu o expoziție etnografică. Accesul se realizează pe DJ 762, care se desprinde din DN 72 în dreptul lacului și barajului Mihoești; distanța între orașul Câmpeni și Incești este de doar 19 km. Complexul muzeal se află chiar pe marginea drumului județean astfel că nu există locuri de parcare special amenajate.

Tarife și program. Aparținând administrativ de primăria comunei Avram Iancu muzeul e deschis de marți până duminică între orele 10.00-18.00, luni închis. Prețul unui bilet este de 6 lei/adult. Am achiziționat și o ilustrată (3 lei) de la domnul care ne-a tăiat biletele; pe birou existau mai multe obiecte și cărți de vânzare. Deși mai era doar o oră până la încheierea programului de lucru continuau să sosească turiști. Domnul muzeograf/custode ne-a indicat ordinea vizitării obiectivelor și ne-a sfătuit să citim informațiile printate prezente din loc în loc.

Casa natală a lui Avram Iancu

Pe valea Arieșului în sus, în comuna Vidra, se află casa în care s-a născut Avram Iancu. Mică, pierdută sub acoperișul enorm care o strivește și o domină. Ferestrele acestei case, în care a copilărit Craiul munților, poți să le acoperi cu palma. Ea pare și mai mică și mai pierdută față de muntele care în spatele ei, dincolo de apa Arieșului, se înalță spre cer, temut și grav – scria Geo Bogza în „Țări de piatră, de foc și de pământ”.

Într-o zonă în care voievodatele românești au existat din timpuri vechi, în apropierea râului Arieșul Mic se înalță o căsuță tradițională moțească cu acoperiș țuguiat și prispă. Dominată de creasta muntoasă de peste râu locuința în care a văzut lumina zilei Avram Iancu e specifică zonei Apusenilor. Ridicată probabil de bunicul său, preotul Gheorghe Iancu din Vidra de Sus la sfârșitul veacului al XVIII-lea – început de secol al XIX-lea, casa e formată dintr-un balcon (prispă) cu târnaț (scară acoperită de acces) și două încăperi nu prea mari.

Balconul cu târnaț e sprijinit pe arcade generoase și facilitează accesul în cele două camere. Prima încăpere din stânga, cea mai mică ca dimensiuni, juca rol de cămară de alimente și bucătărie. Mobilierul reflectă spiritul practic al țăranului: lavițe, un dulap de colț și unul de vase, o masă, iar într-un colț patul simplu și pătuțul de copil. Pe pereți sunt polițe cu căni de vin (cancee), ștergare cu icoane, farfurii de lut și obiecte de lemn. Vatra de foc ocupă un spațiu important și constituia locul în jurul căruia se aduna toată familia. A doua cameră, mai spațioasă, îndeplinea funcția de odaie de locuit fiind dotată cu obiecte strict necesare: pat, laviță, masă și scaune, ladă pictată, dulapuri, nelipsita icoană cu ștergar și vatra. Ambele interioare sunt reconstituite, mobilierul și obiectele originale pierzându-se în timp.

Serbarea din 1924 – 100 de ani de la nașterea lui Avram Iancu

La 1852 împăratul habsburg Franz Joseph al Austriei (și totodată Mare Principe de Transilvania) trece prin Vidra pe la Casa Iancului unde este întâmpinat de un grup de preoți și mulțime mare de țărani. Este întâmpinat de tatăl lui Avram Iancu, Alexandru și bea cu acesta un pahar de vin. Vuietul mulțimii, aglomerația de oameni și lipsa lui Avram Iancu (care a refuzat să îl întâlnească) îl fac pe împărat să se grăbească spre Câmpeni.

Dacă la 1852 împăratul Austriei se oprește la Vidra, în 1924 este rândul Regelui României Ferdinand I să facă acest lucru, cu ocazia aniversării a 100 de ani de la nașterea patriotului român. Manifestările au fost complexe desfășurându-se în multe localități din Transilvania, coordonarea generală aparținând Asociației Astra. Festivitățile la care au participat cuplul regal, Regele Ferdinand și Regina Maria, fiica lor – principesa Ileana și viitorul Rege Carol al II-lea au debutat la Țebea în 31 august 1924 (vezi impresii). Regina Maria avea să consemneze în „Însemnările zilnice” debutul evenimentului: Vreme superbă, ţăranii, cu ovaţii zgomotoase de bun venit, aruncau la picioarele noastre, în timp ce treceam, frumoase flori de toamnă.

Pe 1 septembrie 1924 în cea de-a doua parte a zilei, după dezvelirea unei cruci comemorative pe Muntele Găina, alaiul regal și oficialitățile se opresc în Vidra de Sus pentru inaugurarea „Muzeului național Avram Iancu”. Este vorba despre două aripi de clădire care înconjoară casa natală a Eroului, construcții care respectă stilul arhitectural țărănesc.

Iată relatarea evenimentului în ziarul blăjean „Unirea” din 6 septembrie 1924: În timpul cât au decurs festivitățile de pe Găina, jos la casa lui Iancu s-a adunat o mulțime de câteva zeci de mii de țărani, care așezată pe dealul din fața casei, forma un imens și admirabil amfiteatru, care multă vreme nu se va uita de ceice au avut norocul să-l vadă. După coborârea Suveranilor și a celorlalți oaspeți, pe la orele 6 sara s-a făcut și aici o slujbă religioasă, pontificată de episcopul Ivan dela Cluj, care a și ținut primul cuvânt. I-a răspuns președintele Asociațiunii, mulțumind tuturor pentru onoarea ce-au făcut-o Asociației prin participarea lor la aceste serbări și predând „Muzeul” în grija președintelui despărțământului Abrud, care, la rândul său, a promis că va îngriji cu pietate acest măreț mausoleu al națiunii române. A urmat vizitarea Muzeului, după care Maiestățile lor, în uralele mulțimii, au părăsit Vidra... .

Ziarul „Transilvania” (numerele 8-9 din august-septembrie 1924) contabilizează în circa 70 de pagini toate evenimentele prilejuite de aniversarea a 100 de ani de la nașterea lui Avram Iancu. Redau pasajul referitor la descrierea muzeului: Casa lui Iancu dela Vidra de sus e împrejmuită cu un gard, de scândură cu lați. S-a păstrat casa așa cum era pe vremea lui Iancu, numai de-a stînga și de-a dreapta s-au construit două case. În casa lui iancu a rămas mobiliarul care a fost. În parcul de dinaintea casei se poate ceti, din straturile de flori, numele ferdinand și Maria, pe de o parte și Avram Iancu, pe de cealaltă parte. La dreapta dela casa lui Iancu e construit „Muzeul Avram Iancu”, constătător din 5 camere: 2 odăi cu obiecte privitoare la anii 1848/9,2 odăi cu obiecte etnografice și o odaie reservată secției bisericești (cu capelă). La stânga dela casa lui Iancu se află „Casa Națională”. Aici găsim o cameră cu bibliotecă, una cu sală de lectură, una cu „Banca poporală”, alta cu locul reservat pentru cooperativa din sat și un antreu, care servește drept sală de consultații. Urmează descrierea amănunțită a exponatelor din fiecare încăpere.

Muzeul istoric și etnografic

Traversăm curtea pe o alee care trece pe lângă bustul lui Avram Iancu (autor Adam Romi, 2013) apoi intrăm în corpul din dreapta, cel care adăpostește muzeul cu caracter istorico-etnografic. Primele două încăperi conțin obiecte, documente și imagini în strânsă legătură cu viața și activitatea patriotului Avram Iancu (copii și originale). Am privit certificate școlare, scrisori expediate de Avram Iancu, fotografii, litografii și tablouri care îl înfățișează pe Erou în diferite etape ale vieții, steagul lui Iancu, afișe și portrete ale altor oameni importanți implicați în evenimentele de la 1948/49, arme din acea perioadă (săbii, lăncii, flinte).

A treia sală înfățișează piese etnografice, atât de port popular, cât și legate de ocupații. Astfel, am văzut costume populare și textile, un război de țesut și alte obiecte legate de practicarea acestui meșteșug casnic (depănătoare, socală, suveici, furci de tors etc.). Am coborât la demisol unde continuă expoziția etnografică cu exponate reprezentând alte ocupații și meșteșuguri tradiționale: agricultura, creșterea animalelor, cultura viței de vie și albinărit. Un spațiu important este de dedicat văsăritului, moții fiind cunoscuți drept cei mai buni făuritori de obiecte casnice din lemn. În acest demisol se află o căruță moțească de dimensiuni normale, acoperită cu coviltir și încărcată cu produse confecționate din lemn (ciubere, donițe, cofe, linguri, tulnice, cozi pentru unelte și altele), oferite spre vânzare sau chimb cu produse agricole prin toată țara și chiar peste hotare.

Alte componente ale ansamblului muzeal

Aripa din stânga găzduiește biserica, semnalizată corespunzător printr-o mica turlă de lemn pe acoperiș, turlă încheiată cu o cruce. Interiorul e simplu, o catapeteasmă sobră de lemn, câteva icoane, strane pe ambele părți, covor pe podea.

Nu lipsește biblioteca, rafturile cu cărți îmbracă pereții iar în mijloc o masă cu scaune oferă spațiul necesar lecturii ori loc propice pentru diverse evenimente culturale.

În camerele acestui corp de clădire a funcționat mult timp și școala din sat, acum revenind complexului muzeal. Demn de remarcat că în momentul de față ansamblul muzeal și-a păstrat destinația inițială: casa natală, muzeu istoric și etnografic, biserică, bibliotecă.

Concluzii. Am poposit câteva zeci de minute în complexul muzeal de la Incești, în căsuța natală a lui Avram Iancu și prin sălile de expoziții. Acolo stă o istorie sfâșietoare, pagini de glorie, dar și de suferință. Nu ocoliți acest obiectiv din Țara Moților!

Casa de naștere a lui Avram Iancu e biserică de evlavioasă închinare pentru națiunea română. Cu o sută de ani în urmă în această casă a văzut lumina zilei copilul bălaiu cu ochi albaștri, care era sortit să devină Craiul Munților, în creerii cărora s-a născut și viteazul neîntrecut al luptelor pentru desrobirea națională a neamului românesc – Vasile Goldiș, președintele Asociației „Astra”, la inaugurarea muzeului în 1924.

Alegeri inspirate!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 27.09.19 13:32:42
Validat / Publicat: 27.09.19 14:46:18
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în VIDRA [AB].

VIZUALIZĂRI: 1592 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Casa natală a lui Avram Iancu - sfârșit de secol al XVIII-lea - început de secol al XIX -lea (Vidra de Sus).
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 47500 PMA (din 35 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmaster
[27.09.19 15:16:32]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

webmaster
[27.09.19 16:30:12]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

mihaelavoicu
[27.09.19 21:24:18]
»

Avram Iancu. Ce om mare a fost și ce viață simplă a dus. Nimic în plus, față de strictul necesar! Câți copii or fi crescut în cele două camere!! Patriotismul și dragostea de țară contau mai mult ca orice.

Ce diferență de vremuri, raportat la starea de acum!

Felicitări și ca de obicei, multă admirație!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[30.09.19 13:20:11]
»

@mihaelavoicu: Prin lege patriotul Avram Iancu a fost numit Erou al Națiunii Române. A luptat pentru drepturile românilor, a suferit și a murit sărac și bolnav.

Mormântul în care se odihneşte învingătorul învins şi nebunul care nu mai avuse de ce să rămâie cuminte e acesta, sărac şi umil cum e soarta poporului care-l păstrează ca urnă a sfintelor moaşte. Şi lângă dânsul vechiul stejar cu trunchiul mândru mai răsfiră crengile puternice, ce cad pe rând şi se înnoiesc într-una, vuind în vântul serilor cântece de taină, între crucea mortului din groapă şi crucea suferinţei învietoare de pe lăcaşul românesc al credinţei - avea să scrie savantul Nicolae Iorga la începutul veacului al XX-lea.

@webmaster: Mulțumesc.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mihaelavoicu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂCasa memorială Avram Iancu [Incești]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064841032028198 sec
    ecranul dvs: 1 x 1