ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.11.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
JUN-2021
DURATA: 1 zile
Familie
4 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Muzeul Mănăstirii Putna – fragmente ale memoriei ștefaniene (II)

TIPĂREȘTE URM de aici

Mănăstirea Putna este legată pentru totdeauna de numele lui Ștefan cel Mare, domn al Moldovei în a doua jumătate a veacului al XV-lea. Loc de evlavie și rugăciune, necropolă domnească de prim rang, oază de cultură și valoros centru artistic ansamblul mănăstiresc ctitorit de Ștefan al III-lea, devenit „cel Mare” în scrierile străinilor din prima jumătate a secolului al XVI-lea (în scrierile românilor cognomenul apare prima dată la Dimitrie Cantemir), găzduiește un important muzeu.

Informații acces. Colecția muzeală de la Putna este expusă din 1976 într-o clădire aflată lângă turnul-tezaur (adăpost vechi de secole pentru odoarele bisericești). Programul de vizitare se pliază în general pe orele de acces în mănăstire, nu l-am văzut afișat. Prețul unui bilet de acces în muzeu este de 10 lei/adult și 5 lei/studenți, elevi, pensionari; am primit un bilet personalizat (așa cum ar trebui să aibă fiecare importantă instituție muzeală). Se permite și fotografiatul, fără blitz.

Muzeul se întinde pe două caturi, exponatele sunt bine puse în valoare prin spoturi direcționate și vitrine largi. Fiecare obiect beneficiază de etichete explicative cu text în limba română și limba engleză. La intrare în muzeu există un stand cu albume, cărți, broșuri, cd-uri.

Vizita în muzeu

Criticul și istoricul de artă Claudiu Paradais consemna: ... Mănăstirii Putna i-ar reveni gloria celei mai înfloritoare academii de arte frumoase din trecutul românesc. Și acest fapt aveam să îl simțim în interiorul instituției muzeale: o pleiadă de exponate valoroase, unele vechi de peste jumătate de mileniu.

Urcăm la etajul I și începem să trecem pe rând prin fața vitrinelor cu obiecte vechi. Prima parte a expoziției conține hărți, artefacte descoperite în urma săpăturilor arheologice, schițe și planuri, o listă a domnilor Moldovei care ne introduc în contextul epocii ștefaniene. Chiar bustul în gips al domnului Ștefan, realizat de Oscar Han, veghează această secțiune. La loc de cinste stă candela pusă la temelia bisericii în 1466 de către ctitorul Ștefan.

Urmează o serie de vitrine cu obiecte liturgice, unele donate chiar de Ștefan cel Mare (o cădelniță, o ripidă/evantai, o cruce de mână), altele provenind de la alți domni și domnițe sau de la înalți prelați ori călugări. Colivarul dăruit de Alexandru Lăpușneanu se distinge prin lucrătura îngrijită și gravurile în argint, stema Moldovei e bine păstrată.

Încă de la înființarea mănăstirii se pun aici bazele unui scriptoriu unde vor veni meșteri iscusiți în arta caligrafiei și miniaturii. Sunt atestați circa 10 caligrafi/miniaturiști în epoca ștefaniană la Mănăstirea Putna, oameni care lucrau pentru înzestrarea cu cărți religioase a bisericilor și mănăstirilor din țară și nu numai. Printre manuscrisele de valoare expuse se numără: Tetraevanghelul de la Humor (1473) dăruit de Ștefan cel Mare complexului monastic de la Humor care conține o miniatură ce îl înfățișează pe domn – este cel mai vechi și cel mai bine păstrat portret al lui Ștefan cel Mare; Scara dumnezeiescului urcuș (1472) ; monumentalul manuscris ferecat în argint numit Tetraevanghelul anonim de la Ștefan cel Mare și Bogdan al III-lea (1504-1507) . Pe lângă cărți religioase, la Putna s-au copiat și cântări bisericești, tratate de medicină, date astronomice, cronici istorice.

În colecția muzeală putneană se află una din cele mai importante colecții de broderie din secolul al XV-lea din Europa. Broderiile și țesăturile realizate cu fir de aur și argint constituie alături de piesele metalice/din argint o categorie importantă în rândul obiectelor utilizate în oficierea cultului. Piesa de rezistență a colecției, unicat la nivel mondial, o constituie Acoperământul de mormânt al Doamnei Maria de Mangop (a doua soție a lui Ștefan cel Mare). Am privit cu atenție broderia executată în 1477 care reprezintă cel mai vechi portret brodat în mărime naturală din arta moldovenească. Mătasea policromă a fost restaurată, chipul e redat cu acuratețe, veșmintele și podoabele reflectă însemnele de putere ale dinastiei bizantine a Paleologilor, familie din care provenea Maria.

Am trecut rând pe rând prin fața vitrinelor în care stau alte țesături vechi: dvere, epitafuri, pocrovețe, epitrahile (unele dăruite de domnul Ștefan). Mi-a plăcut dvera „Răstignirea Domnului” (dvera = draperie mobilă aflată deasupra ușilor împărătești), care datează de la 1500 și îl înfățișează într-un colț și pe domnul Ștefan alături de soție.

Coborâm la parter unde vedem alte broderii și țesături, printre ele: Acoperământul de mormânt al Voievodului Ștefan (1504) (comandat de fiul său Bogdan) – un brocart greu brodat cu fir de aur, argint și mătase și decorat cu motive vegetale, Acoperământul de mormânt al Mariei Voichița (a treia soție a domnului Moldovei), Acoperământul de mormânt al Mariei Despina (mama Mariei Voichița și soția lui Radu cel Frumos) – o catifea brodată cu fir de aur și mătase.

Mai vedem o serie de manuscrise, icoane și obiecte de cult datând din secolele al XVII-lea – al XVIII-lea din întreaga zonă putneană, unele având legătură cu Sf. Mitropolit Iacob Putneanul. Iacob Putneanul a fost al doilea ctitor al Mănăstirii Putna și autorul primului abecedar/manual din Moldova – „Bucvarul” din 1755 (basilica.ro/302-ani-de-la ... dar-din-moldova).

Concluzii. Am descoperit la Putna un adevărat tezaur de artă și civilizație medievală compusă din broderii și țesături, manuscrise, icoane, argintărie și ceramică. Zeci de minute am petrecut în fața vitrinelor cu exponate, cu popasuri mai lungi în fața elementelor importante. Apreciez munca meșterilor care au brodat materialele textile, a caligrafilor și miniaturiștilor, a argintarilor și aurarilor, a tuturor celor care au trudit pentru ca noi să vedem azi obiecte de înaltă calitate artistică. A nu se ocoli acest muzeu.

Alegeri inspirate!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 16.11.21 20:08:17
Validat / Publicat: 17.11.21 07:18:46
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PUTNA.

VIZUALIZĂRI: 1177 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Ripidă dăruită mănăstirii de Ștefan cel Mare.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 32600 PMA (din 34 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

liviu49
[17.11.21 08:29:50]
»

Felicitari pentru acest articol, dar mai ales pentru pozele prezentate.

Eu nu am reusit nici in 2009, dar nici in anul trecut sa fac poze in muzeu, nici in interiorul bisericii. Poate din cauza aparatului de fotografiatul care atarna la gatul meu. Spun asta pentru ca in biserica, dar si in muzeu, anul trecut se fotografia intr-o mare veselie cu telefoanele. De ce se permite folosirea telefonului si se interzice folosirea aparatului de fotografiat nu voi reusi sa pricep vreodata. Scuza cu blitzul nu prea tine, mai ales ca multe aparate de fotografiat nu au in dotare asa ceva.

In articolele publicate pe AFA despre vizitele la manastiri sugeram celor putini care le-au citit sa nu ignore vizitarea muzeelor din incinta manastirilor, pentru ca in muzee vor gasi foarte multe exponate interesante si de mare valoare.

Mi-as permite sa adaug doua citate (care nu-mi apartin) din articolul despre Manastirea Putna, citate din cartea de onoare a muzeului.

: „Aici, în dulcea Bucovină, unde sâmburele de lumină pururi vie din candela istoriei a aprins torța geniului eminescian în clocotitor elan patriotic ce a făcut să vibreze corzile inimii lui Ciprian Porumbescu, unde generații după generații și-au lăsat idealurile sfinte de unitate, independență și suveranitate, în evul nou al patriei adunăm, în altar înnoit, comorile trecutului pentru a le dărui urmașilor noștri și urmașilor noștri spre neștirbită păstrare și cinstire” . Aceste vorbe au fost scrise de Mitropolitul Moldovei in acea perioada, IPS Iustin Moisescu, la data de 6 iunie 1976 cu ocazia inaugurarii noului sediu al Muzeului.

„Cu adâncă emoție am vizitat Mănăstirea Putna unde se află locul de veci al celui ce a fost gloria Moldovei, scut de apărare ai gliei străbune - Ștefan cel Mare, erou legendar a cărui luptă închinată libertății și neatârnării patriei și poporului, împreună cu a altor domnitori ai țării, stă la baza făuririi României. Aceste locuri evocatoare, care mărturisesc vechimea tradițiilor noastre de luptă, de cultură și civilizație, sunt o adevărată școală de patriotism și încredere în forța poporului, care, stăpân pe soarta sa, continuă astăzi glorioasele tradiții ale înaintașilor, construindu-și o patrie nouă, înfloritoare. Împlinirea a 500 de ani de la zidirea acestei mănăstiri este un. nou prilej de a cinsti minunatele tradiții patriotice ale poporului român” .

. Este parerea unui vizitator al manastirii mentionata in data de 22 mai 1966, in Cartea de onoare, cu ocazia serbarii a 500 de ani de la fondarea manastirii. Parerea apartine unei persoane pe care unii din cititorii acestui articol au cunoscut-o. Eu am avut ocazia sa vad aceste randuri in vara anului 1969, cu ocazia unei vizite de practica in Bucovina, la manastiri, la Scola de Ghizi a BTT.

Astept de la dvs. pareri legate de numele persoanei care a scris aceste randuri.

Cu scuzele de rigoare pentru acest, cam lung ecou, inchei urandu-ti numai bine si calatorii placute!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[17.11.21 14:36:44]
»

@liviu49: Mulțumesc pentru completări. E greu de evocat în cuvinte frumusețea Mănăstirii Putna și mai ales de expus importanța culturală a acesteia.

Cel de-al doilea citat aparține delegației conduse de tovarășul Nicolae Ceaușescu care în mai 1966 a mers la Putna cu ocazia aniversării a 500 de ani de la ctitorirea bisericii mănăstirii (o fi scris chiar președintele textul?). După cum ne transmit informațiile păstrate ar fi vorba de prima vizită a lui Nicolae Ceaușescu la o mănăstire de când fusese ridicat la rangul de prim-secretar al Partidului. Populația a perceput această vizită drept o „dezlegare” către religie/biserică după cele întâmplate prin decretul din 1959 (crainou.ro/2016/07/04/109480).

Ceaușescu a vizitat muzeul mănăstirii avându-l drept ghid pe Părintele Pimen, viitorul Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților (vezi foto: monitorulsv.ro/foto/ztup0bnR/4#galerie).

Numai bine!

liviu49
[17.11.21 17:17:54]
»

@tata123 ????: Eu am vazut in 1969 textul original in Cartea de onoare a Muzeului. Evident ca, din sute de pagini ale cartii, doar aceasta era la vedere. Nu stiu daca a fost scrisa de el sau de altcineva. Oricum semnatura de la aceasta impresie (nu stiu cum sa-i zic) pare identica cu cea de pe decretul prin care au fost atribuite niste medalii pentru a 25-a aniversare a eliberarii de la 23 August 1944.

Atunci erau oameni care afirmau ca el a scris, cu mana si mintea lui aceste randuri. Dar, oare, poti fi sigur?

Indiferent de cine a scris sau a gandit acele randuri ele vor ramane in istorie ca fiind ale lui Nicolae Ceausescu.

Numai bine si calatorii placute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
liviu49, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Putna:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.079113960266113 sec
    ecranul dvs: 1 x 1