ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.07.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
JUL-2018
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
80.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Curtea boierească a familiei Bellu - Goștinari

TIPĂREȘTE

Sunt multe obiective turistice de vizitat în Muntenia, majoritatea fiind foarte vechi, degradate și chiar abandonate. Recent, povestind cuiva despre Biserica ruinată "Buna Vestire" - Vadu Săpat de curând vizitată în periplul nostru prahovean, mi s-a adus la cunoștință că pot găsi obiective asemănătoare și mult mai aproape de București. Primul exemplu care mi-a fost dat a fost Curtea boierească a familiei Bellu de la Goștinari.

Formată din satele Goștinari și Mironești, comuna Goștinari se află în estul județului Giurgiu, pe malurile Argeșului, acolo unde râul primește surplus de ape de la doi afluenți - Neajlov și Sabar. Pe la sfârșitul sec. XIX, comuna - cu mai puțin de 1000 de locuitori - avea 210 case și 22 de bordeie, iar proprietarul celor mai întinse pământuri era Barbu Bellu care le primise moștenire de la strămoșii săi.

Se știe că după venirea în Țara Românească, familia Bellu de origine macedoneană a dat țării demni ocupanți de funcții înalte, logofeţi, mari vistiernici, cluceri ai domniilor vremii sau baroni de Austria, miniştri, mari patrioţi, oameni de cultură, ctitori, binefăcători şi generoși donatori.

La sfârşitul sec. XVIII marele vistiernic Ştefan Bellu (1767-1833), căsătorit cu Elisa Știrbei, nepoata domnitorului Țării Românești, Gheorghe Bibescu, a ridicat la Goștinari o curte boierească. Refăcută ulterior, curtea boierească a lui Ștefan Bellu - astăzi monument istoric de importanță națională - a fost lăsată moștenire fiului său, marele logofăt Alexandru Bellu (1796-1853), care la rândul său a lăsat-o moștenire celor doi fii, Ştefan şi Barbu. Barbu - donatorul terenului pentru cimitirul bucureştean care îi poartă numele, dar şi cel care, în 1889, a fost primul posesor de automobil din România - nu a fost interesat de domeniile de la Goștinari. De asemenea, nici urmașul lui Ștefan - Alexandru Bellu (1850-1921) - care şi-a stabilit reşedinţa la Urlaţi, în Prahova, nu a fost interesat de curtea boierească de la Goștinari, care cuprindea case cu beciuri și dependințe, precum și o impunătoare biserică înconjurată de ziduri înalte cu turn clopotniţă la intrarea în incintă. Ei au lăsat proprietatea în paragină.

De curând, am fost prin câteva sate din sudul Bucureștiului, sate în care nu mai fusesem niciodată și m-am convins cu această ocazie că există în România locuri prin care poți trece fără ca măcar să bănuiești ce mare încărcătură de istorie poartă trecutul lor. Nu doar că nu sunt indicatoare care să te informeze în legătură cu importanța și cu locul lor în istoria noastră, dar nici măcar indicatoare la intrarea în localități nu prea există.

Cum am ajuns

Din București, prin satul Berceni, apoi prin Dobreni, se urmează drumul spre Colibași, Goștinari. Ansamblul de monumente istorice de la Goștinari se află în mijlocul cimitirului, astfel încât din strada principală am virat la stânga. GPS-ul, dar și localnicii ne-au fost de mare folos pentru că nici un fel de indicator nu semnalează existența unui monument istoric în zonă. Somptuoasele ruine, înalte și încă demne, se zăresc de departe. Am lăsat mașina în umbra vechilor ziduri și am trecut pe sub bolta coșcovită a turnului clopotniță.

Schitul "Barbu Bellu" sau Schitul Goștinari

Se vorbește despre schit pentru că în anul 2008, PS Ambrozie, episcopul Giurgiului, ar fi reactivat viața monahală la Goștinari numindu-l egumen pe ieromonahul Nicolae Matei. Obștea fiind în formare, se urmărește prezervarea ruinelor în vederea unei viitoare, posibile refaceri. Acum, la 10 ani de la acest eveniment, nu am remarcat la Goștinari nici o urmă de viață monahală și nici începutul vreunei lucrări de refacere.

Se mai vorbește de Schitul "Barbu Bellu" deși nu Barbu a fost ctitorul sfântului lăcaș, ci bunicul său, Ștefan Bellu.

Biserica schitului, înălțată în 1818, împlinește anul acesta 200 de ani. Comparativ cu alte lăcașuri sfinte din țară, cu mult mai vechi, care se păstrează foarte bine, biserica schitului de la Goștinari este o ruină. Privind-o, nu ai cum să nu rămâi impresionat de construcția încă somptuoasă, deși într-o avansată stare de degradare. Biserica situată în mijlocul cimitirului, cu cele trei turle care făceau odinioară mândria acestui sfânt lăcaș, astăzi este acoperită doar de cărămizi care stau să se surpe și de iarbă care crește acolo, sus. Prin spărturile bolților se vede cerul, iar interiorul care încă mai păstrează urme ale vechii picturi nu mai este protejat în nici un fel.

Cândva parte componentă a curții boierești, biserica din Goștinari nu a mai servit ca lăcaș de cult din anul 1857, atunci când s-a construit în sat o nouă biserică. La numai 39 de ani de la înălțarea ei, biserica a fost abandonată atât de săteni, cât și de Barbu Bellu și rudele lui interesate mai mult de viața tumultoasă a capitalei.

Am fost acolo într-o zi frumoasă, de duminică. Localnicii veneau în cimitir să îngrijească morminte și păreau complet indiferenți la vederea bisericii fără turle și cu ziduri găurite. Probabil că nici nu intră vreodată în lăcașul ruinat nu din cauza atenționării montată pe zid "Intrarea în biserică strict interzisă! Pericol de prăbușire!", ci pentru că nu-i mai impresionează cu nimic chipurile palide, tot mai șterse de viscole și de ploi, ale sfinților care cad odată cu tencuiala.

Ușile care par încă trainice stau deschise la perete, cu locul pisaniei rămas de multă vreme gol. Dincolo, în spațiul larg, luminat prin ferestrele fără geamuri și prin spărturile din bolți, nu poți să nu observi scrijeliturile de pe pereți. Sunt atât de multe…

Dimineața, din cauza poziției soarelui pe cer, turnul clopotniță poate fi observat și fotografiat cel mai bine de lângă biserică. Nu mai are scară de acces la etaj, iar în locul ei zac îngrămădite ierburi smulse din cimitir și multe gunoaie.

Concluzii

Ansamblul monumentelor istorice de interes național de la Goștinari format din Biserica "Sf. Nicolae", turnul clopotniță și zidul de incintă - toate ruinate, precum și din conacul "Ștefan Bellu" din care nu au mai rămas decât niște răzlețe fragmente de ziduri, merită vizitat atâta timp cât mai dăinuie. Este unul dintre cele mai impresionante ansambluri monumentale din zonă. Timpul nu a fost prea generos cu aşezământul care a fost lăsat uitării, ruinându-se, însă ruinele sale degajă o frumuseţe aparte, tainică și expresivă, care îl tulbură pe vizitator. De la Goștinari pleci cu dorința și cu speranța ca factorii competenți să reușească să salveze de la pieire ansamblul monumental acum părăsit și uitat.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 30.07.18 17:19:14
Validat / Publicat: 30.07.18 19:03:49
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în COMANA [GR].

VIZUALIZĂRI: 1001 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Goștinari - Latura sudică a Bisericii ruinate Sf. Nicolae.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31900 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[30.07.18 19:02:10]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "O zi în Comana și împrejurimi, COMANA [GR]" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: O zi în Giurgiu şi/sau împrejurimi]

webmaster
[30.07.18 21:07:53]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

tata123 🔱
[31.07.18 15:06:53]
»

@iulianic: Ruine... nepăsare... lipsa unei educații culturale... ar fi multe cuvinte de înșirat aici. Se pare că numărul poștal al „schitului” (Str. Mănăstirii nr. 13) chiar este cu ghinion pentru lăcașul de cult și curtea boierească de la Goștinari. Regăsesc aici aceleași imagini pe care le-am văzut la Curtea Bălăcenilor din Tătărăștii de Sus - Teleorman (vezi impresii). Priviți imaginile și veți vedea asemănările triste.

În jurul Bucureștiului, pe o rază de circa 75 km, sunt multe obiective interesante, dar puțin promovate. Trebuie să scotocești bine cotloanele Internetului sau vechile ghiduri turistice pentru a identifica astfel de locuri. Am și eu în plan să vizitez Goștinari și Mironești la un moment dat. În 2016 am trecut pe la Mănăstirea Plătărești și fosta mănăstire Negoiești (vezi impresii), iar cu mai mulți ani în urmă la Casa de Piatră a lui Udriște Năsturel de la Herști (vezi impresii) - toate sunt obiective deosebite. Știu că ai vizitat și tu Plătărești și biserica din Herești și mă bucur că acum ne aduci în atenție un obiectiv care nu își merită soarta.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
doinafil
[31.07.18 15:12:23]
»

@iulianic: Încă o biserică care „plânge”! Abandonul ei s-a făcut - după cum ai scris - în 1857, deci nu numai în zilele noastre se părăsesc bisericile.

Dacă curtea boierească a fost lăsată și locuitorii ei au plecat spre București, nici bani pentru întreținerea ei - se pare - nu au mai fost! Păcat!

Cred că și Dumnezeu acolo, sus, plânge odată cu ele!

mihaelavoicu
[31.07.18 17:01:00]
»

Ce pretenție să ai de la localnici, când, privește ce neîngrijit este cimitirul. De la cei mari, nici atât! Catedrala Neamului înghite tot!

Amfostacolo în vara lui 2014 și zău, am simțit o strângere de inimă, am simțit că zidurile puternice plâng și cum Cel Atotputernic de pe cupolă nu veghează decât sufletele celor din apropiere, din cimitir.

Să nu crezi că se va reface vreodată, dar măcar cineva citește, atâta timp cât cineva scrie despre aceste mărturii ale trecutului.

Voi atașa și eu câteva poze, așa, ca un pansament pe o rană!

Felicitări pentru deplasările care le faci, special pentru ”scoatere la lumină”.

Aș zice că Iulianic și Tata123, sunt! ”speologii AFA”, că multe am aflat de la ei!

iulianicAUTOR REVIEW
[31.07.18 20:22:04]
»

@tata123: Da, sunt multe obiective ruinate în România - cetăți, palate, conace, biserici… Toate cer restaurate, toate cer bani și speră la ajutoare europene, dar, oare câte vor reuși să reînvie după atâția ani de nepăsare și uitare, timp în care ruina a mușcat cu foame mare din ele?

Am văzut și Mănăstirea Plătărești despre care aminești aici. Biserica fusese terminată, repictată, iar la câțiva ani de la finalizare, tenuiala cu pictură crăpase și se coșcovea. Am văzut și Casa Udriște Năsturel din Herăști. Atunci când am fost noi acolo fusese retrocedată și nu se mai putea vizita în interior. Un sătean care deținea cheia de la poartă ne-a însoțit în curte, am văzut casa de aproape și… atât. Liniștea istoriei s-a așternut din nou peste obiectiv.

Aproape de ieșire, lângă zidurile împrejmuitoare, invadat de vegetaţia sălbăticită, am descoperit și bustul Mariei Obrenovici, soţia prinţului sârb, cea despre care istoria spune că l-a fermecat pe Alexandru Ioan Cuza.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[31.07.18 22:24:38]
»

@iulianic: Cand am fost la Comana am vrut si noi sa ajungem acolo insa nu ne-a iesit, asadar ma bucur acum de acest articol si ca sa fie deplina multumirea, SB acordat cu mare drag.

iulianicAUTOR REVIEW
[01.08.18 08:45:43]
»

@doinafil: Desigur, lăcașurile care astăzi "plâng" sunt părăsite de multă vreme. Abandonul și paragina și-au pus de mult amprenta asupra lor. Unele sunt într-o stare ceva mai bună, adică mai sunt pe verticală, au acoperișuri, dar zidurile prezintă crăpături adânci. De exemplu Biserica Sf. Nicolae din Mironești, sat vecin, aparținând aceleiași comune, este ctitorie domnească, păstrează pictura originală, dar este foarte afumată. Nu i-ar trebui chiar atât de mult pentru a fi restaurată, dar… nu sunt bani.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
iulianicAUTOR REVIEW
[01.08.18 09:41:10]
»

@mihaelavoicu: Aaa, nu cred nici eu că se va reface ansamblul de la Goștinari. Știu că biserica are soarta atâtor altor biserici lăsate să se năruie singure pentru că e păcat să fie dărâmate. Nu ar trebui să judec, cu toate astea nu pot să nu încerc a înțelege modul de gândire a mai marilor BOR. Plasează câte un călugăr sau doi în pustietatea unor lăcașuri ruinate, numesc chiar și un egumen, apoi deschid conturi la bănci pentru colecte de fonduri. Și așteaptă, așteaptă răbdători… pentru că ei sunt obișnuiți cu răbdarea.

Am văzut - prin țară - pe la biserici foarte modeste (care ar necesita reparații urgente), afișul cu "Sprijiniți construirea Catedralei Mântuirea Neamului!" Păi, așa un colos, chiar înghite mulți bani.

Mulțumesc pentru aprecieri!

@mishu: Ca întotdeauna, pe fază! Mulțumesc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, iulianic, mihaelavoicu, mishu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Comana și împrejurimi:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.078485012054443 sec
    ecranul dvs: 1 x 1