ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.11.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Sărat
ÎNSCRIS: 09.05.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2018
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Drumeție în Bucegi

TIPĂREȘTE URM de aici

Iată că a sosit momentul să scriu despre o altă drumeție frumoasă pe care am făcut-o în această vară: este vorba despre plimbarea din Bucegi către Crucea Eroilor Neamului, cu un mic ocol făcut ulterior pentru ”a saluta” Babele sau Sfinxul. Traseul a fost următorul: cabana Piatra Arsă – cabana Caraiman - Brâna Mare a Caraimanului – Crucea Eroilor Neamului – Sfinxul și Babele – cabana Piatra Arsă.

Știam despre o propunere de drumeție pentru o zi de sâmbătă din luna august. S-a nimerit ca în acel sfârșit de săptămână să fim la Sinaia, cazați la hotelul Internațional. Chiar dacă aveam suficiente opțiuni pentru petrecerea timpului prin stațiune sau la hotel, am simțit totuși ”chemarea muntelui” și ne-am alăturat pe ultima sută de metri (dacă pot zice așa) drumeților ajunși înaintea noastră la cabana Piatra Arsă. TransBucegiul a fost destul de aglomerat, însă după-amiază erau și mai multe mașini decât dimineață.

Prima parte a traseului a însemnat parcurgerea unei poteci late prin jnepeniș, potecă ce cotește după câteva minute spre stânga. La ieșirea dintre jnepeni s-a conturat tot mai clar primul nostru obiectiv la orizont (Crucea Eroilor Neamului), dar până acolo mai aveam ceva de mers. Oricum, nu ne-am grăbit, am mai glumit, am mai făcut fotografii, am mai schimbat impresii și am ajuns după ceva mai mult de o oră la cabana Caraiman. Dacă până acolo traseul a fost o simplă plimbare în natură, lucrurile s-au schimbat cât de cât atunci când am început urcușul pe Brâna Mare a Caraimanului. Traseu marcat cu punct albastru, această potecă reprezintă practic o scurtătură spre Crucea Eroilor Neamului. Dar ce scurtătură! Peisajele pe care le poți admira de acolo sunt superbe și trebuie să fii atent la fiecare pas, întrucât o singură clipă de relaxare se poate dovedi fatală! De altfel, acest traseu este închis circulației turistice în perioada 01 noiembrie – 30 aprilie (am remarcat informația afișată pe o plăcuță din apropierea cabanei Caraiman).

În prima ei parte, poteca de pe Brâna Mare urcă destul de abrupt, dar urcarea se domolește după câteva minute. Rămâne o cărare ușor ascendentă, mărginită în stânga de un colos de piatră, iar în partea cealaltă de un adevărat abis. Cei care știu că au probleme cu răul de înălțime nu au ce căuta acolo, iar ceilalți trebuie să fie atenți în orice moment. Noi nu ne-am grăbit deloc, am admirat frumoasa Vale a Prahovei de la înălțime și am zărit la un moment dat siluetele minuscule a două capre negre care se odihneau undeva printre stâncăriile aflate dedesubtul nostru. Există și două zone prevăzute cu lanțuri, însă trecerea pe acolo nu a fost chiar dificilă. Pas cu pas, ne-am apropiat de Crucea Eroilor, dar înainte am avut prilejul de a admira câteva superbe flori-de-colț. Brâna Mare am străbătut-o cam într-o oră și un sfert pentru că ne-am tot oprit pentru fotografii.

Crucea Eroilor Neamului se află la altitudinea de 2291 de metri, are o înălțime de 39,3 metri și a fost ridicată pentru a cinsti memoria eroilor neamului căzuți pe câmpurile de bătălie din Primul Război Mondial. Diferite materiale de construcție aflate în apropierea impunătorului monument arătau că acolo au loc lucrări de restaurare, ceea ce este un lucru foarte bun. Lume multă se afla împreună cu noi în acel loc, asta însemnând că există încă suficienți oameni doritori de puțină mișcare. După mai multe serii de fotografii, ne-am așezat pe iarbă la oarecare depărtare de monument pentru o pauză mai lungă. Timp de aproximativ o oră am ciugulit câte ceva și am băut apă, oferindu-le picioarelor noastre binemeritate clipe de răgaz. Oriunde priveam de acolo, peisajele erau care mai de care mai spectaculoase, însă zona mea preferată pentru fotografii a fost peretele abrupt din față, ”împodobit” în vârf cu releul de pe Coștila.

La întoarcere am urmat un alt traseu pentru a ne bucura de cât mai multe dintre frumusețile naturale de pe Platoul Bucegi. Am mers pe traseul marcat cu o cruce roșie, adică pe o potecă aflată oarecum între traseul de pe Brâna Mare și poteca spre vârful Caraiman. Următoarele ținte au devenit Sfinxul și Babele, unde aveam să ajungem după circa o oră și jumătate din momentul plecării de la Crucea Eroilor. Într-o mică vale ferită de razele soarelui am avut ocazia să dăm peste un petec destul de serios de zăpadă, prilej pentru a face câțiva bulgări ”de august”.

Apropiindu-ne de Sfinx, zona s-a tot aglomerat, încât puteai spune că ne aflam într-un oraș, nicidecum pe munte, la peste 2000 de metri altitudine. Fel de fel de oameni erau acolo, de la cei care stăteau pe iarbă la oarecare depărtare și savurau peisajele (că despre liniște nu putea fi vorba) și până la aceia care probabil că și-ar fi dorit să facă plajă pe creștetul interesantei bucăți de stâncă.

Cam aceeași situație am găsit-o și în jurul Babelor, iar coada de la stația de telecabină a asigurat în mod cert doritorilor o așteptare de vreo câteva ore în picioare. Prilej pentru câțiva ”întreprinzători locali” să prezinte de zor oferte pentru coborârea de pe munte cu mașinile lor de teren. Mda...

Din acel loc, noi am mers pe o cărare nemarcată care ne-a scos într-un final chiar pe poteca străbătută dimineață, aproape de intrarea în jnepeniș. După cum se întâmplă în general pe potecile nemarcate, am avut parte de unele surprize, cea mai serioasă dovedindu-se a fi traversarea oarecum dificilă a unei văi secate.

Toate bune și frumoase, puțin după ora 16.00 am revenit la cabana Piatra Arsă. Acolo ne-am luat rămas bun, propunându-ne să ne revedem cu prilejul altor drumeții. După aproximativ 6 ore ”la înălțime” eram destul de obosiți, dar încântați de peisajele admirate, de vremea avută și de faptul că am petrecut clipe faine într-o companie plăcută.

Ultima încercare din acea zi a fost să ieșim cu bine din aglomerația de mașini din zona cabanei Piatra Arsă. Ne-a luat cam un sfert de oră acest lucru, însă pe la 17.30 reveneam la hotelul Internațional din Sinaia. O modalitate foarte bună de a ne reface forțele a fost să profităm de piscinele și de acele jacuzzi existente în centrul Spa al hotelului. Noaptea am dormit neîntorși, iar a doua zi a sosit momentul să plecăm spre casă. :(

Ajuns la final de articol, recomandăm tuturor o drumeție, indiferent de destinația aleasă!

Toate cele bune!


[fb]
---
Trimis de Floryn81 in 03.11.18 08:07:18
Validat / Publicat: 03.11.18 09:21:09
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MASIVUL BUCEGI.

VIZUALIZĂRI: 721 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Floryn81); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Am început urcușul pe Brâna Mare a Caraimanului.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 42050 PMA (din 45 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

Dan&Ema
[03.11.18 09:29:36]
»

@Crazy_Mouse:

Foarte reusite pozele tale. Si articolul, bineinteles, dar pozele ma interesau in mod deosebit.

Ma bucur de planul facut pe ultima suta. Inspirat!

Sa dea Domnu’ sa avem parte de un cer la fel de senin si de perspective largi peste doua saptamani in Macin sa vedem cum coteste Dunarea!

Excelent articolul! Felicitari! Numai de bine! Pe curand! ⛰????☀️

Floryn81AUTOR REVIEW
[03.11.18 11:57:16]
»

@Dan&Ema: Pozele le-am făcut cu telefonul, așa că îți pot face o recomandare în acest sens în privat, când dorești. Am citit articolul tău de vreo două ori și am considerat că nu trebuie să mai insist prea mult pe detaliile statistice (de genul lungimea traseului, data construirii monumentului, etc.) pentru că ai făcut-o tu foarte bine. Așa că eu m-am axat mai mult pe alegerea unor fotografii cât mai reușite din drumeția noastră.

Toate cele bune!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&Ema
[03.11.18 12:36:45]
»

@Crazy_Mouse: Excelent!

mihaelavoicu
[03.11.18 19:48:43]
»

Iubirea mea, Bucegii!!

Michi
[03.11.18 22:51:21]
»

Pe vremuri, când am urcat la Cruce prin Brâna Carimanului nu erau lanţuri dar aveam 20 de ani şi nimic nu mi se părea greu. Cabana de la gura Jepilor Mici se numea Bravi. Cred că a fost refăcută după un incendiu şi a primit numele de CARAIMAN .Superbe poze!

Floryn81AUTOR REVIEW
[03.11.18 23:10:32]
»

@Michi: Adevărul este că porțiunile acelea expuse de pe Brâna Mare a Caraimanului pot fi traversate chiar și fără ajutorul lanțurilor. Dar dacă lanțurile există în zilele noastre, este indicat să le folosim pentru siguranța noastră, în primul rând. Oricum, poteca este foarte spectaculoasă, ne-a plăcut mult.

În ceea ce privește cabana Caraiman, am găsit acum pe internet faptul că a fost terminată la finalul anului 1937 și până în 1947 s-a numit ”cabana Brav”.

Mulțumesc pentru lectură și ecou! Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[03.10.22 11:35:33]
»

@all: Cabana Caraiman - un posibil viitor! Celebrul violonist român Alexandru Tomescu a achiziționat cabana situată la 2000 m înălțime și s-a apucat ușurel de reparații. Artistul urmărește refacerea în timp a cabanei într-un stil clar montan și închinarea ei montanirzilor, muzicienilor, artiștilor (profit.ro/povesti-cu-prof ... salvez-20873409).

Câteva detalii istorice aici: turistmania.ro/articole/i ... i-caraiman.html.

Să auzim de bine!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, Michi, mihaelavoicu, tata123 🔱, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂRedescoperă Masivul Bucegi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.079754829406738 sec
    ecranul dvs: 1 x 1