ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.09.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
AUG-2020
DURATA: 1 zile
Prieteni
6 AD. + 1 COPII -- v: 10
PREȚ 20 lei/adult lei
FĂRĂ transport
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTA MEDIE REZULTATĂ
92.50%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
[fb]
TIMP CITIRE: 5 MIN

Elefanți, girafă, zebre și alte animale la Zoo Târgu Mureș

TIPĂREȘTE URM de aici

Informațiile citite în media precum că la Zoo Târgu Mureș trăiesc mai multe animale rare, unicat în România la momentul actual, ne-au dat imboldul necesar de a face o incursiune în acest oraș în timpul vacanței petrecute la Sovata. Distanța între stațiunea balneoclimaterică Sovata și municipiul Târgu Mureș este de circa 60 de km, acceptabil pentru noi care am combinat vizita la Zoo cu un alt obiectiv interesant.

Conform legii grădinile zoologice sunt acele locuri unde se protejează fauna sălbatică și se conservă biodiversitatea lumii animale. Este considerată o grădină zoologică unitatea permanentă care adăpostește animale sălbatice care pot fi prezentate publicului minimum 7 zile pe an. Menajeriile sau grădinile zoo au apărut în Egipt cu câteva mii de ani înainte de Hristos; personajele bogate și de rang înalt din Antichitate țineau animale exotice pentru a-și etala puterea și avuția; în Evul Mediu descoperirile geografice au condus către apariția în Europa a noi specii de animale. Abia din secolele al XVIII-lea – al XIX-lea, odată cu aprofundarea cercetărilor asupra speciilor și comportamentului animalelor sălbatice, parcurile zoologice s-au dezvoltat și au fost deschise publicului.

Prima menajerie din Țara Românească este consemnată istoric în timpul domniei lui Petru Cercel, la sfârșitul veacului al XVI-lea. Domnul valah creează la Târgoviște în jurul reședinței domnești un frumos parc apelând la meșteri italieni. Italianul Franco Sivori, care a stat doi ani în Țara Românească, scrie în „jurnalul” său referitor la domnul Petru Cercel: A pus să se facă apoi cuști nespus de mari și frumoase pentru a ține sălbăticiuni și mândre grădini italienești, care erau așezate chiar lângă palatul său. Și a făcut totul cu atâta grabă, că părea o minune.

Un studiu al unei asociații de specialitate din 2009 număra 1800 de grădini zoo în Uniunea Europeană din care 4% se găseau în România. În 2019 existau la nivel național 35 de grădini zoo, acvarii publice, delfinarii și vivarii. De-a lungul anilor am vizitat câteva grădini zoologice din țară: Băneasa București, Bucov Ploiești, Târgoviște, Râmnicu Vâlcea, Dragoș Vodă Vânători - Neamț. Anul acesta a venit rândul parcului zoologic din marginea orașului Târgu Mureș.

Amplasare și acces. Grădina Zoologică este amplasată pe Platoul Cornești, în pădure, la circa 200 m mai sus decât orașul Târgu Mureș - str. Verii nr. 57. În oraș sunt câteva indicatoare către Zoo, cel mai sigur este să vă ghidați după un sistem de navigație. La intrare în zona de promenadă de pe platou veți găsi locuri de parcare gratuite, marcate. Din zona parcării până la intrarea efectivă în Zoo se parcurge pe jos o distanță de circa 500 m.

Program și tarife. Parcul zoologic este deschis zilnic între orele 09.00 – 18.00, prețul unui bilet fiind de 20 lei/adult; copii până în 12 ani și pensionarii plătesc 5 lei, iar elevii și studenții 10 lei. Există combinații de bilete pentru familii și abonamente anuale – detalii pe site-ul oficial: zootirgumures.ro/descript ... Bul_biletului/7. Nu se percep taxe pentru foto/video. În interior se recomandă purtarea măștii de protecție, mai ales în zonele aglomerate.

Pozitiv. Grădina Zoologică din Târgu Mureș beneficiază de un amplasament bun în pădurea Cornești, întinderea parcului zoo fiind de aproximativ 40 hectare. Acest lucru îl observi cu ușurință în interior – alei aerisite, spații largi, cuști și voliere întinse. Mi-a plăcut pavilionul exotic al maimuțelor, bazinul aligatorilor și pavilionul păsărilor. Am remarcat panourile explicative (cel dedicat păsărilor răpitoare, ursului) – din păcate sunt puține. Am remarcat și micile aranjamente peisagistice și încercarea de a construi un pavilion de dans/spectacol din lemn în apropierea intrării.

Animalele par destul de bine îngrijite, nu le-am putut vedea chiar pe toate, căldura de după-amiază silindu-le pe unele să intre în adăposturi. Vedetele Zoo Târgu Mureș sunt girafa, elefanții, zebrele, maimuțele, zimbrul, felinele, cămilele, urșii, antilopele etc.

Negativ. Nu mi-a plăcut faptul că lipsește un itinerariu stabilit, după ce intri nu știi pe care alee să o apuci. Se mai văd urmele vagi ale unor indicatoare către diverse grupe de animale, dar nu te prea ajută acest lucru. De asemenea, lipsesc panourile cu minime informații din fața fiecărei cuști/țarc/volieră cu animale; vezi ici-colo câte o tăbliță cu denumirea animalului rezident.

Ar trebui mai multă grijă pentru curățenia din incintă, mai multe coșuri de gunoi, amenajarea aleilor și amplasarea mai multor bănci pentru vizitatori. Toaleta pentru vizitatori din pavilionul maimuțelor lăsa mult de dorit. După mărirea spațiului și amenajările de acum 12-13 ani (pavilionul elefanților și girafelor e modern) se impune o regândire a spațiilor, o modernizare și o dezvoltare a infrastructurii pentru vizitatori (panouri informative, automate cu hrană pentru animale, ecrane multimedia etc.)

Concluzii. Am petrecut puțin peste 2 ore în incinta grădinii zoologice încercând să vedem toate animalele găzduite aici (destul de greu în lipsa unui traseu marcat). Deși animalele sunt în general triste și abătute, clar o sălbăticiune nu se va adapta niciodată la condițiile de captivitate, parcul zoo este un instrument de conștientizare a biodiversității, de observare a comportamentului animalelor sălbatice, de inducere în rândul oamenilor a sentimentului de ocrotire și protecție a lumii animale.

Alegeri inspirate!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 09.09.20 12:33:51
Validat / Publicat: 09.09.20 13:31:34
VIZUALIZĂRI: 1763INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TÎRGU MUREȘ.
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Stăpânul leu.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34400 PMA (din 36 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

mishu [09.09.20 19:35:53] »

@tata123:  Poate ca ai dreptate in multe privinte in ceea ce priveste aceasta gradina zoologica din multe puncte de vedere, amenajarea trebuie imbunatatita, insa nu prea cred ca animalele vor fi mai fericite, cred ca le trebuie un mediu cat mai apropiat de mediul lor.

In orice caz, aceste locuri atrag copii si adulti deopotriva si ne scot putin din starea noastra obisnuita. ​

Acum din partea mea, un SB acordat cu mare drag. ​

tata123 🔱 [10.09.20 08:34:01] »

@mishu:  Parcul zoo din Târgu Mureș, prin comparație cu alte grădini zoologice din țară, are avantajul spațiului. Bineînțeles că aces lucru nu scutește animalele sălbatice de această captivitate crudă. Chiar dacă vorbim de închiderea acestor animale în cuști doar pentru distracția și amuzamentul oamenilor, uneori sunt și decizii care salvează de la dispariție specii sau protejează animale pe cale de dispariție (în foarte mică proporție). În orice caz, animalele de la zoo sunt triste.

diana2015scris / TELEFON [10.09.20 21:07:32] »

@tata123:  citit și votat cu drag.  

​Sunt tare curioasă câți elefanți mai sunt acum? În 2018 când am fost noi, după întâlnirea AFA de la Alba Iulia erau 3 elefanți din care unul nu știu sigur ce avea dar era foarte slab și agitat. Ceilalți doi arătau foarte bine, îngrijiți, chiar era personalul de la întreținere peste tot și îi hrăneau și le făceau curățenie.  

​Călătorii frumoase mai departe

tata123 🔱 [11.09.20 09:46:44] »

@diana2015:  În acest moment în parcul zoo din Târgu Mureș se află doi elefanți - Tania (peste 40 ani) și Hella (peste 50 ani), ambele femele. Una din ele era foarte posomorâtă mișcându-se ritmic în același loc timp îndelungat.

Interesant este că știrile publicate în ultimii ani în media românească de tot felul sunt atât de imprecise în ceea ce privește vârsta animalelor, dar și proveniența speciei: africană, indiană, asiatică.

​Mulțumesc pentru vizită și aprecieri.

m liviuscris / TELEFON [12.09.20 18:55:38] »

Am fost și noi acum câțiva ani. Probabil e cel mai frumos parc zoo din tara. Peste București, Sibiu Pitești... Felicitări pentru vizita!  

tata123 🔱 [12.09.20 20:10:05] »

@m liviu:  Mulțumesc. Cu cele 44 de hectare de teren întindere cred că Zoo Târgu Mureș e cea mai mare grădină zoologică ca suprafață din România = avantaj pentru animale. Mai avem multe de învățat în acest domeniu, decât 35 de grădini zoo/acvarii/delfinarii/vivarii câte avea România în 2019, mai bine doar câteva dar bine amenajate și cu condiții excelente pentru animale.

Grădina zoo din Ploiești e destul de mare și cea din Târgoviște e drăguță (dacă s-ar mai lucra la ea).

Numai bine! ​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150] [-1][0 voturi]
tata123 🔱 [08.04.21 15:45:00] »

@All:  Update: Din păcate în februarie ' 21 girafa Gina a murit.

Girafa este cel mai înalt animal terestru de pe Glob din epoca contemporană, iar cea de la Zoo Târgu Mureș era singura existentă într-un parc zoologic din România. Cauza decesului nu a fost bătrânețea (Gina avea doar jumătate din vârsta medie de viață a unei astfel de specii - 10 ani), ci înecul cu conținut gastric stomacal în somn (adevarul.ro/locale/targu- ... 7289/index.html).

Unul din punctele de atracție al acestei grădini zoologice a dispărut...

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [02.09.22 16:40:41] »

@all_update septembrie 2022: După vestea rea din iarna trecută postată mai sus revin cu o știre pozitivă: România are din nou girafe 🦒. La Zoo Târgu Mureș au sosit ieri două girafe, femele în vârstă de doi ani.

Animalele au fost aduse din Suedia și după un drum de trei zile au ajuns ieri la Târgu Mureș (observatornews.ro/inedit/ ... nia-486606.html).

Girafele poartă numele de Pumpkin și Kamala.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
diana2015, m liviu, mishu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂ:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2023 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
pagină generată în 0.292204141617 sec
ecranul dvs: 1 x 1