ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.11.2023
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
NOV-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Zoo Târgu Mureș, o experiență faină

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Cea mai faină vizită la Târgu Mureș a fost la grădina zoologică. Asta deoarece le-a plăcut și membrilor de familie și ne-am bucurat de vizită în trei.

De ce zoo Târgu Mureș?

-Deoarece pe suprafața celei mai mari grădini zoologice din România trăiesc 800 de animale din 150 de specii.

-Deoarece se află amenajată într-o pădure de pe un deal de peste 500 m înălțime deasupra mării.

-Deoarece aici respiri aer curat și ai ocazia să faci mai multă mișcare vizitând acele animale

Localizare zoo Târgu Mureș

Accesul rutier se face dinspre centru de ex. dinspre Piața Trandafirilor: Piața Petőfi Sándor-Strada Târgului-Strada Bolyai-Strada Bradului-Strada Cornești-Strada Garofiței-Strada Verii.

Dinspre Bulevardul 1 Decembrie 1918:Strada Alexandru Papiu Ilarian-Strada Bradului-Strada Cornești-Strada Garofiței-Strada Verii. La sosire pe Platoul Cornești se găsesc numeroase locuri de parcare libere și supravegheate video și cu paznic.

Pentru a ajunge la intrarea grădinii zoologice va trebui parcursă o alee pietonală (tot strada Verii se numește) pe care se află numeroase tarabe cu souveniruri, jucării, mâncare, băuturi.

Pentru transport există și varianta transportului comun.

Adresa exactă este Strada Verii 57 Târgu Mureș 540080 tel 0265236408

Orar și prețuri

Orarul de iarnă (pentru că este valabil acum în această perioadă) de luni până duminică 9.00-16.00 (ora 16.00 ultima intrare ora 17.00 ultima ieșire)

Orarul de vară înseamnă 2 ore în plus: Lu-Du 9.00-18.00 (19.00 ultima ieșire)

Costul unui bilet de adult este de 25 lei, bilet de copil 10 lei (2-18 ani), bilet familie (părinți+max. 2 copii) 50 lei.

Reduceri și gratuități: 50% cu card familie numeroasă, gratuit copii 0-2 ani, persoane cu dizabilități

Accesând siteul se poate evita o coadă în zile de sezon și se poate cumpăra bilete online.

Siteul grădinii aici :zootirgumures.rostudiind acesta se pot afla și alte detalii privind diferite condiții, organizare de evenimente, etc.

Despre zoo Târgu Mureș

Grădina zoologică și-a deschis prima dată porțile în 1964. Cel care a inițiat acest proiect s-a numit Lászlo Rend, iar pentru primele lucrări au constribuit și numeroși voluntari. Prima gărdină a fost mică de doar 700 mp, iar populația necuvântătoare se putea număra pe 2 mâini: 2 urși, 2 lupi, 2 mistreți, 2 fazani și o căprioară.

Observând interesul populației în 1965 suprafața s-a extins la 20 hectare de teren și înmulțirea animalelor. În prezent ne putem pune rezistența fizică la încercare cutreierând toate cele 40 hectare de zoo și observând cele 800 de animale din 150 specii.

Vizita noastră

După plătirea biletelor primul lucru a fost fotografierea hartei pentru un plan de vizitare și o orientare ulterioară. Intrarea în exterior este păzită de un urs din piatră iar în interior de niște lei din piatră. Intrând pe traseu primul obiectiv nu a fost un animal ci un pavilion istoric. Acesta s-a construit în 1950 cu denumirea de pavilion cultural. În decursul timpului acest pavilion găzduia animale, în prezent este din nou pavilion cultural și servește la desfășurarea unor evenimente aici în zoo. Voi atașa poză și cu acest pavilion.

Prima întâlnire cu animalele a avut loc în pavilionul mamuțelor. Clădirea în interior decorată cu multe plante și arbori exotici este casa a mai multor specii. Vom întâlni aici speciile maimuța apela, maimuța colobus, macacul japonez, mangabey cu burta galbenă, cercopitec cu guler alb, și macacul comun.

Circulând mai departe am făcut niște selfieuri băgând capul prin niște panouri iar rezultatul a fost niște animale cu chip uman :)

Am ajuns la leii veșnic nervoși și plimbându-se de colo în colo. Se pare că au o țarc mărișor și au și locuri pe unde se pot feri de vizitatorii curioși. În parc se găsesc multe obiecte de decor dar și funcționale. Nu lipsesc locurile de joacă pentru copii, bâncile și mesele de picnic, toaletele, apa curentă. La un moment dat am găsit expus ca și obiectul de decor trenulețul care circula pe platoul Cornești. Avea o locomotivă diesel și niște vagoane. Am amintiri faine cu acest trenuleț.

Următorul stop l-am făcut lângă domeniul poneilor. Cam vin pe lângă gard poate mai primesc câte ceva de la vizitatori. Au și ei un loc foarte mare.

Pe urmă am intrat în altă clădire încălzită pavilionul papagalilor, perușilor dar și alte păsări. Găsim și aici în interior o adevărată junglă tropicală. Putem studia aici speciile fudi din Madacascar, porumbel imperial, papagal călugăr, zebră australiană (este pasăre nu zebră), cacadu galah, papagal nimfea, ara macao, peruși diferite specii, ara albastru-galben, papagalul micul alexandru, papagal rozella, și în mijlocul junglei o iguană dar într-o cușcă închisă.

Afară lângă clădire am observat o seriemă cu denumire științifică cariama cristata, este o pasăre de baltă care caută și mănâncă șerpi.

A urmat un mare domeniu stâncos aici am văzut oile cu coamă. și capre alpine cu niște coarne cât casa. Vecinul bizonul american avea un domeniu mai mare de fapt acest frate mai mare a zimbrului era cât clădirea în care stătea și se hrănea. Gard în gard cu bizonul american era domeniul căproparelor și cerbilor.

Pe partea opusă observăm animale pe care nu prea le vedem așa des în grădinile zoologice. Elefanți și girafe își făceau veacul pe afară dar și în interior au o casă destul de mare și adaptat mărimii lor. De exemplu girafele aveau ușile înalte de vreo 7-8 m. aceste se pot admira și afară sau înauntru (iarna de ex). În curte comună cu elefanții și girafele am văzut zebre bine crescute și ștruți cu nemiluita. La o altercație între ștruți unul bine crescut a derapat și a luat o trântă de toată frumusețea toți copii râdeau în jur. Struțul nu râdea :)

Pe urmă pe partea opusă am văzut din nou ponei și cerbi inclusiv cerbi lopătari. Încet ne îndreptăm spre domeniul urșilor care cred este că este cel mai mare spațiu de aici. Câțiva urși bruni se află într-un loc mai mic probabil pentru a le putea observa mai bine de către publicul vizitator. Pe urmă observăm domeniul imens înconjurat cu gard masiv inclusiv cu fire electrice. Aici locul este atât de mare că dacă ursul nu vrea să îl vedem se poate ascunde. Am observat mulți urși unii în grupuri alții circulau individual. Și lupii se ascund care tot aici își au locul.

În pădurea pe lângă locurile de picnic, bănci găsim observatoare de animale. Sînt construite strategic lângă domeniul urșilor și lupilor. În cazul în care nu îi vedem de pe trotuar urcând aici din alt unghi se pot observa.

De aici urmăm altă cale și găsim o grămadă de mistreți negri. Gard în gard cu mistreții un tigru siberian nervos își face traseul de lângă gard. Pe partea opusă observăm lumea apelor cu canale, pâraie, cascade cu păsări iubitoare de apă (pelicani, rațe, gâște, lebede, etc) dar și ceva maimuțe care stă curioși pe o insuliță. Sînt giboni.

Ajungem și la marele alb lupul golfului Hudson. Doarme întins pe sub un copac.

La o bifurcație de trotuare începem să explorăm o altă stradă. Ajungem la poiana lemurilor. Aici se puteau observa de mai aproape dacă poarta nu era încuiată, erau din acele porți care se deschid din exterior și sînt dubli pentru evitarea evadării animalelor. Urmează păsări, fazani, păuni și flamingo o grămadă de flamingo roz. Au apărut și ceva vulturi în cale dar dormeau buștean pe câte un stâlp. N-aveau ce vâna. Urmează grădina cu emu fratele mai mic a struțului, după care am văzut un tigru fain și alb. Dormea și ăla.

Intrăm într-o clădire construită de-alungul cuștilor din care se pot observa animalele și în interior. Scopul este ca atunci când animalele nu au chef să stea pe afară să-i putem totuși observa. Am văzut maimuța mandril, suricatele care se încălzeau la un bec, un râs, un tigru, un leopard.

După ieșire de aici găsim un loc unde se află vite din acelea din care oricum vedem pe câmp. Au un loc fain și mare și aceștia. Pe urmă am găsit berze. Foarte multe și nici unul nu zboară de acolo de și terenul este deschis. Aici locuiesc au și o casă. Pe urmă am văzut un mamifer interesant mara pe nume științific dolchothis patagonum, seamănă chiar un pic și cu iepurele. Într-un târziu a apărut și vulpea dar era foarte tristă nu avea acces la păsări :)

Au urmat cuștile păsărilor vânătoare, am văzut șoim, uliu, altele aici.

Cămilele stau împreună cu vitele pe același domeniu. Se pare că se înțeleg. am văzut exemplare faine de cămile, mai faine decât cele din Egipt. Urmează iepuri, multe și din mai multe rase. Împreună cu iepurii de fapt ciugulesc din aceeași mâncare porcușorii de guinea. Urmează din nou o zonă cu apă, iaz și minicascadă cu câteva exemplare de rațe dar erau și păuni în apropiere.

Urmează cangurii și ne putem plimba între ei, era amenajat fix ca în Australia în parcurile tematice. Este acea poartă dublă cu deschidere din exterior și îi putem vedea. Tot în aceeași curte am văzut din nou emu.

Încântat de vizita în zoo care a durat 2.5 ore ne-am îndreptat spre diferite obiective de pe platoul Cornești

Împrejurimi zoo Târgu Mureș

Platoul Cornești este un loc apreciat de localnici și nu numai. Având în vedere pădurea imensă de pe platou aici se poate face jogging, există trasee de cicliști. Am văzut și calea ferată de pe platou dar nu am văzut să circule nici un tren. Se pare că au scos din funcțiune, ar fi fost bine să cumpere alte garnituri șinele sînt intacte și cerere cred că ar fi destulă.

Foarte bine puse la punct sînt locurile de joacă/agrement. Acestea sînt amplasate pe un teren foarte mare.

Este un loc de belvedere de unde se poate vedea panorama orașului Târgu Mureș. Nu se vede centrul istoric de aici dar se vede râul Mureș foarte bine, tot orașul de sus, clinicile, complexul Weekend și localitățile din împrejurimi. Tot în acest loc este amenajat Teatrul de vară aici a fost de când mă știu. Panorama cu centrul istoric al Târgu Mureșului se vede din alt unghi dinspre drumul de urcare/coborâre la platou.

În apropierea locurilor de joacă/agrement am mai văzut o terasă încăpătoare cu locuri în exterior/interior funcțională și cu mulți clienți.

Astea fiind scrise recomand acest loc ca și o primă vizită în Târgu Mureș. Rog WM să atașeze acest video la început, mulțumesc. youtube

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 12.11.23 20:01:47
Validat / Publicat: 12.11.23 21:06:10

VIZUALIZĂRI: 500 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P17 Zoo Târgu Mureș,pavilionul papagalilor
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29900 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[12.11.23 21:31:01]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

webmaster
[12.11.23 22:16:07]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

⭐ValentinB_88⭐
[13.11.23 09:51:02]
»

Intr-adevăr faină rău această grădină zoo. Le-am văzut cam pe toate din RO (Rm Valcea, Radauti, Brasov, Bucuresti, Sibiu, Oradea si altele care imi scapa acum însă aici la Tg Mures a fost singura locatie unde am intalnit girafe si elefanti (vezi impresii).

De fiecare dată când am drum pe langa acest oras, fac cumva astfel încât să includ și o vizită la Zoo.

resita2009
[13.11.23 11:28:26]
»

In opinia mea este cea mai dotata gradina zoo din Romania.

În apropierea locurilor de joacă/agrement am mai văzut o terasă încăpătoare cu locuri în exterior/interior funcțională și cu mulți clienți.

La casuta - acolo, anul trecut am mancat una dintre cele mai bune pizza din viata mea (vezi impresii)

AZEAUTOR REVIEW
[13.11.23 20:23:54]
»

@⭐ValentinB_88⭐: Întotdeauna mi-a plăcut acest zoo atât din motive de mărime cât și diversitate. Am la activ câteva vizite bune la acest zoo. În Sibiu a fost foarte mic acum s-a mai mărit puțin. Dacă acesta din Mureș este cel mai mare din țară zoo din Sibiu este cel mai vechi. Mulșumesc pt vizită, ecou și vot.

AZEAUTOR REVIEW
[13.11.23 20:25:58]
»

@resita2009: Așa este. Iar cât despre căsuță chiar astăzi l-a descris user dorgo din Târgu Mureș. Nu prea am văzut altele și bănuiesc că în sezon este cam înghesuit.

Ms pt vizită, ecou și vot, o seară bună

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[14.11.23 21:02:22]
»

@AZE: O grădină zoologică dezvoltată, dacă pot spune așa. Am vizitat-o cu câțiva ani în urmă pentru a vedea girafa (din păcate Gina s-a stins, ulterior fiind înlocuită cu alte două exemplare).

În 2020 am punctat câteva lucruri negative (părerea mea!): lipsa unui traseu/indicatoare, curățenie precară în anumite locuri, lipsa unor amenajări unitare în toată grădina. Nu știu/cred că s-au remediat pe deplin. Lumea grădinilor zoologice este atât de controversată.

Alegeri inspirate!

AZEAUTOR REVIEW
[15.11.23 10:28:31]
»

@tata123 ????: Mulțumesc pentru vizită, ecou și vot. Așa este cele două girafe le-am văzut stăteau aproape de cei doi elefanți, în apropierea ieșirii din interior. Acel loc este departe de vizitator din orice unghi, astfel i-am văzut de la distanță. Am intrat și înăuntru am văzut ce uși înalte adaptate sînt construite pentru girafe.

Eu am găsit amenajările bine puse la punct, inclusiv m-am putut ghida bine după harta de pe panou.

Erau atât panouri de avertizare în zoo (și a povestit și userul dorgo din Târgu Mureș într-un recent ecou) despre furtuna din august când s-au rupt mai mulți cpaci și s-au deteriorat și ceva amenajări pentru animale. Am văzut și personal unele urme de furtună.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, tata123 🔱, ⭐ValentinB_88⭐
Alte impresii din această RUBRICĂGrădina zoo Tîrgu Mureş:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.078417062759399 sec
    ecranul dvs: 1 x 1