ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.07.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
JUL-2020
DURATA: 1 zile
Prieteni
4 AD. + 1 COPII -- v: 8
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Hoinărind pe dealuri prin Șirnea

TIPĂREȘTE

Sunt, în jurul Carpaţilor, brâuri de brad şi de fag, şi brâuri de oameni. Şi sunt apoi miresme. Cunoştinţele noastre despre aceşti munţi n-ar fi întregi, dacă n-am spune cât de puternic e mirosul fânului care pluteşte în jurul lor toată vara. Satele îl cunosc, cum cunosc de asemenea mireasma teiului şi a salcâmului – Geo Bogza, „Sate și orașe”

Un sfârșit de săptămână perfect tocmai s-a încheiat, zile cu soare pe plaiuri românești, la adăpostul binefăcător al Carpaților. Cu toate veștile nu prea îmbucurătoare dorința nestăvilită a omului de a ieși la munte sau la mare a condus la aglomerații în principalele puncte turistice ale țării. Noi ne-am îndreptat atenția spre culoarul depresionar Rucăr-Bran, alegând o pensiune ceva mai mică, cu spații generoase și selecționând trasee de plimbare cu afluență mică de călători, tinzând chiar spre zero.

Căldarea pitorească cu dealuri cuprinsă între munții Piatra Craiului și Leaota-Bucegi ne-a pus în fața sintagmei utilizată de geo Bogza, și anume România a fost la început o „țară de sate” . Un astfel de sat cu case împrăștiate pe culmi am ales să vizităm în prima zi a minivacanței noastre la munte. Oameni inimoși de la Centrul de Ecologie Montană, cu ajutorul fondurilor bănești elvețiene, au derulat acum câțiva ani proiectul cu titlul „Poarta Carpaților” , o destinație ecoturistică minunată în zona satelor din Culoarul Rucăr-Bran. Rezultatul: marcarea unor trasee turistice circulare care să evidențieze frumusețea zonei.

Șirnea, o așezare agro-pastorală aflată la circa 1200 m altitudine, impresionează pe turistul modern prin poziția geografică, arhitectură pe ici-colo și imagini picturale deosebite. Prin 1973 un ordin al Ministerului Turismului nominaliza experimental 14 localități rurale drept „sate turistice” – în listă se găseau Șirnea și Fundata. Adevărul este că aceste sate au un potențial turistic climateric și peisagistic ridicat.

Traseul ecoturistic T1 - Hoinărind prin Șirnea. Din drumul național 73 urmăm indicatorul spre Șirnea virând pe DJ 730, șosea asfaltată până în centrul satului. Șerpuind printre poieni cu flori, pe lângă stânci și garduri de lemn deja suntem lăsați de Mama Natură să întrezărim frumusețile zonei. Parcăm autoturismele lângă școala sătească (care adăpostește un muzeu - conform tăbliței indicatoare), în fața Căminului cultural „Radu G. Țeposu” – important critic literar și eseist optzecist (revistavip.net/Arhiva_Rev ... sparitie/35/883). În acest „centru” găsiți un magazin de unde puteți achiziționa apă/suc/crănțănele, altă „prăvălie sătească” fiind situată 100 m mai încolo pe o uliță.

La noi pietrele vorbesc și pădurile șoptesc. La noi stâncile gândesc iar izvoarele doinesc. Florile sunt cântătoare și cu vorbe chemătoare – Ion Duică, „Legenda Branului”

.

Cu aceste cuvinte în minte, așezate pe o placă deasupra unui izvor, pornim la drum pe traseul marcat cu „omuleț albastru” . Vom urmări mereu acest reper (pe stâlpi de lemn ori beton, pe pietre sau arbori), uneori la intersecții tatonând toate direcțiile pentru o corectă identificare a direcției. Traseul se desfășoară în cea mai mare parte pe drumuri bătătorite, pietruite și, mai ales, prin soare (se impune șapcă, cremă protectoare și apă). Panourile și informațiile de pe site-ul oficial ne anunță că ar fi vorba despre 8,7 km distanță de parcurs pe un traseu circular, însă Google Maps ne „spune” că sunt doar vreo 5,4 km (exceptând „coada” spre DN 73 – Drumul Șirnii).

De-a lungul traseelor marcate în cadrul proiectului Poarta Carpaților sunt semnalate diverse puncte care au legătură cu viața agro-pastorală din acest areal geografic. De exemplu, în fața unei case din Șirnea vedem panoul care ne informează că acolo putem degusta brânzeturi tradiționale, iar mai târziu pe traseu vedem și panoul care ne arată atelierul de broderie/țesătorie. Bineînțeles că aceste acțiuni (degustări, participări la diverse acțiuni meșteșugărești sau munci rurale - cosit) trebuie pregătite din vreme, probabil luând legătura cu inițiatorii proiectului care aranjează mai departe activitățile respective.

Alături de priveliștile naturale excepționale principalul obiectiv al traseului este: Muzeul Etnografic „Nicolae Frunteș” , numele aparținând unui învățător dedicat muncii sale și dezvoltării cultural-turistice a satului natal. Amănunte despre muzeu și omul Nicolae Frunteș puteți citi pe această pagină web: muzeulsirnea.ro. Pentru a vizita muzeul trebuie apelat un număr de telefon afișat la un avizier.

Alte puncte de interes întâlnite pe drum ar fi: Stânca Seninare (pe aici trecea granița) și Colții Dracului/Piatra Dracului – interesante formațiuni stâncoase, „Gâlmele” de calcar (muncei – „cocoașe” ) cu urme de faună fosilă (corali, amoniți etc.), Monumentul Eroilor (un obelisc care omagiază eroii din cele două războaie mondiale), biserica „Soborul Sf. Ioan Botezătorul (1894).

Este sezonul în care fânețele ajung la maturitate, puzderie de flori împânzind costișele; localnicii erau ieșiți la întors/adunat fânul deja cosit. Drumul e ușor, urcușurile pe creastă sunt line iar pantele domoale, traseul circular urmând crestele, fiind tăiat de drumul județean 730. Suntem înconjurați de odăi împrăștiate pe costișe, adăposturi temporare pentru oameni și animale, eventual loc de depozitare a uneltelor necesare la fânețe. Oriunde am privi suntem înconjurați de creasta munților Piatra Craiului sau Leoata-Bucegi.

Concluzii. Traseul „Hoinărind prin Șirnea” are grad de dificultate mică, dar e pitoresc și îți încarcă bateriile. În 3 ore am străbătut ruta circulară, incluzând aici și o pauză de gustare de 20 de minute la umbra calcarelor de pe fosta graniță. Am apreciat panourile cu informații, fotografii și hărți amplasate în diverse puncte ale călătoriei. Deși aveam să constatăm că întreaga zonă a culoarului Rucăr-Bran era înțesată de turiști, în acea după-amiază de vineri nu ne-am întâlnit cu nici un călător pe dealurile Șirnei, doar cu localnici, deci distanțare fizică totală. Nu uitați apa pentru hidratare și eventual un băț de trekking, util și în cazul câinilor care își protejează teritoriul.

Călătorii frumoase!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 13.07.20 14:39:54
Validat / Publicat: 13.07.20 15:48:02
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MASIVUL PIATRA CRAIULUI.

VIZUALIZĂRI: 1099 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Priveliști minunate - Șirnea.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
[1300 PMA] [600 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 43600 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

Dan&Emascris / TELEFON [13.07.20 17:09:01] »

De-a dreptul faina plimbarea. Asemenatoare cu cea petrecuta de mine cateva "dealuri" mai incolo pe Magura Zarnestilor. ​​

​​Imi place ca au aparut ecotraseele astea marcate cu omuleti, le-am vazut si in Moieciu de Sus. Sunt usoare, accesibile si din ce vad sau citesc bine marcate si insotite de panouri explicative. ​​

Am vazut in poze si "odaile" specifice zonei si fanetele cu flori.

​​Felicitari pentru drumetie si articol si poze. Numai bine! ????

mihaelavoicu [13.07.20 22:31:50] »

Superbe priveliști și multe bogății mai avem în țara asta!

Toate bune și la locul lor! ​

tata123 🔱 [14.07.20 09:23:18] »

@Dan&Ema:  A fost o plimbare plăcută, ușoară, relaxantă; se pretează pentru toate categoriile de turiști, iar priveliștile dezvăluite sunt deosebite. „Omuleții” de mai multe culori se întâlnesc în zonă destul de des, sunt 9 ecotrasee marcate pe raza localităților Fundata, Șirnea și Moieciu.

Am lecturat povestea drumeției voastre pe poteci cvasicunoscute și având sub ochi aceleași peisaje nemaipomenite. Ne încărcăm pozitiv și ne bucurăm de asemenea zone naturale.

Călătorii frumoase! Numai bine! ​​

tata123 🔱 [14.07.20 09:32:42] »

@mihaelavoicu:  Imaginile montane o să ne rămână mult timp în memorie, ajutându-ne să trecem peste stresul cotidian. Spațiile deschise și traseele în arealul submontan/montan sunt perfecte pentru situația medicală complicată din acest an.

Bogății nenumărate sunt pitite peste tot sau se etalează chiar în fața noastră, dar noi nu le vedem. Încă descoperim...

Sănătate și numai bine! ​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster [14.07.20 15:40:30] »

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

tata123 🔱 [24.09.20 14:45:30] »

@all:  Azi mi-a căzut sub ochi un articol interesant despre dispariția unui sat pitoresc din Culoarul Rucăr-Bran, o analiză dureroasă a situației existente în localitatea Șirnea. Autorul materialului, profesorul S. M., concluzionează: În absența unor asemenea măsuri cu adevărat inovative, vom rămâne doar cu regretul pentru o lume ce pare că se scufundă sub ochii noștri.

Vă invit să citiți articolul accesând linkul următor: contributors.ro/cum-se-st ... -sat-in-romania.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, mihaelavoicu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Șirnea:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061158895492554 sec
    ecranul dvs: 1 x 1