ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.06.2022
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Brăneşti [IF]
ÎNSCRIS: 30.07.14
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2020
DURATA: 6 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Dupa ani si ani... revenim in Moldova

TIPĂREȘTE

Dupa deplasari mai scurte de circa 2-3 zile, mai mult pe langa casa (zona Buzau, zona Vrancea, zona Pestera-Moieciu), baiatul cel mic, dar mai ales nora cea mica (pe ea o ard mai mult talpile de calatorii) im sugereaza ca in luna iunie, spre sfarsitul acesteia. sa facem o vizita in Bucovina. Eu care nu mai speram sa revad Bucovina accept imediat.

La sfarsitul lunii ianuarie, cand nimeni nu se gandea la ce avea sa urmeze, incep sapaturile pentru traseu, obiective de vizitat, cazare, masa, planificarea pe zile. Stabilim toate detaliile si incepem munca de birou. Gasim cazarea necesara, cam pe unde sa halim, ce sa vizitam, totul era pregatit ca pentru o lucrare de doctorat in turism. In aceasi perioada fac rezervare la Eforie Nord, la inceputul lui septembrie, pentru tratament, sotia dorind sa se trateze si la mare. Platesc la Eforie un avans simbolic si ma pun de asteptat trecerea zilelor pana la plecare.

Dar cineva, acolo sus, ne iubeste prea mult si da cu o pandemie peste noi de nu mai stim pe unde sa ne ascundem. Rand pe rand pica toate rezervarile in Bucovina, la Eforie nu prea mai putem face procedurile pentru care voiam sa mergem, iar in timpul asta ne ascundem prin casa.

Dupa 1 iunie, dupa ce mergem o zi la vulcanii noroiosi de la Berca, incep sa apara semne ca am putea ajunge in Bucovina. Dar de data aceasta cazarea se schimba in favoarea unor pensiuni mai mici, mai izolate, evident cu loc de joaca pentru copii. Pentru ca la Eforie nu mai puteam merge, mutam perioada de miniconcediu la sfarsitul lunii august. La sfarsitul lunii iulie avem totul rezolvat si ne punem pe asteptat, sperand evident ca lucrurile se vor mai linisti si nu vom avea surprize neplacute.

Pana la urma, cu atenuarea restrictiilor, ajungem si in ziua de 27 august, ziua in care plecam spre Bucovina. Pentru ca pana a ajunge in Bucovina voiam o mica deviere in zona Neamtului, traseul primei zile a suferit o modificare, dar pe care nu a regretat-o nimeni. Si ca sa nu ma certati ca bat campii va prezint pe scurt traseul.

Prima zi.

Am mers pe traseul Branesti, Urziceni, Buzau, Focsani, Bacau, de unde am iesit din DN2 si ne-am continuat drumul spre Pipirig prin Buhusi, Roznov, Girov, Dobreni, Varatec, Agapia, Humulesti, Pipirig. Traseul a masurat circa 480 de kilometri si am vizitat Mausoleul Marasesti, Manastirea Varatec, mormantul Veronicai Micle, Manastirea Agapia, Casa memoriala Alexandru Vlahuta (Agapia), Muzeul Vivant langa Manastirea Agapia, Casa memoriala Ion Creanga, Parcul tematic Ion Creanga.

Cazarea am avut-o la pensiunea Casa Afetelor din Pipirig, despre care am cuvinte frumoase atat despre cazare, dar mai ales pentru masa. Dupa o plimbare prin natura inconjuratoare (o padure de molizi) am mancat la terasa acoperita a pensiunii, unde am mancat foarte bine si, mai ales foarte ieftin. Pentru ca aveam micul dejun in tarif, am rugat proprietara pensiunii sa ne dea hrana rece la micul dejun pentru a putea pleca mai devreme. Dimineta la ora 7 ne asteptau in frigider 4 pachete cu mancare babane, cu de toate in ele, ca am avut si pentru o pauza de mancare pe drum pana am ajuns la urmatoarea cazare.

Ziua a doua.

Am plecat de la pensiune, din Pipirig spre Frasin unde aveam cazarea, pe urmatorul traseu: Pipirig, Sihastria, Tg. Neamt, Falticeni, Gura Humorului, Frasin. Traseul a masurat circa 160 kilometri si am vizitat Manastirea Sihastria, casa memoriala Ilie Cleopa, gradina zoologica Dragos Voda, cetatea Neamt.

Am fost cazati patru nopti la o pensiune care era exact ce cautam noi: doar 8 camere, izolata in zona linistita, la marginea unei paduri de conifere, cu un loc de joaca pentru copii, unde nepotica nu s-a plictisit deloc„alte mese cu banci, cu un iaz cu pastravi si un pui de nisteru, o terasa cu mese si umbrele amplasate fie in zone expuse la soare, fie in zone umbroase, o stana (asa era denumirea de pe firma) unde se puteau organiza mici petreceri, gratar, loc pentru foc de tabara, niste catei Saint Bernard, jucausi de felul lor, dar care erau tinuti in niste custi. Si toate acestea se aflau intr-o curticica de circa 2 hectare cu pasune, pe care pasteau peste zi niste vacute si oitele din dotarea pensiunii. A doua zi de cand am sosit noi, parca sa ne faca in ciuda, au aparut doi cosasi cu coase si au barbierit in doua zile bunatate de iarba. Cei care nu suportati doar sa cititi, (fara sa si mirositi si sa va plimbati), despre fan proaspat cosit va rog nu citit ce am scris mai sus. Nu vreau sa va am pe cunostinta. Pensiunea asigura si cele trei mese, fie la barem fix, fie la solicitarea din meniul destul de bogat. Pentru faptul ca micul dejun se servea dupa ora 9 ne-am preparat singuri micul dejun, iar seara cand ajungeam acasa mancam cina la pensiune.

Dupa ce ne-am cazat si am mancat am vizitat manastirile Voronet si Humor.

Daca as lauda si as recomanda tuturor aceasta pensiune ati spune ca nu mai sunt intreg la cap, pentru ca eu nu prea am obiceiul asta. Dar asa a fost!

Ziua a treia.

Am avut in meniu un traseu de circa 300 de kilometri mergand pe Transrarau, Chiril, Vatra Dornei, Ciocanesti, Pojorata, Fundul Moldovei, Botos, Moldova Sulita, Herghelia Lucina, intoarcerea la Frasin prin Pojorata, Campulung Moldovenesc, Vama, Frasin. Am putut vizita Transararaul, cu doua opriri pentru admirarea naturii si a Pietrelor Doamnei, valea Bistritei pana la Ciocanesti, Parcul din Vatra Dornei (loc de joaca, evident), Satul muzeu Ciocanesti, valea Moldovei, herghelia Lucina, Inchis muzeul oului din Vama.

Ziua a patra.

De data aceasta ne-am orientat spre Suceava, pe traseul Frasin, Cacica, Arbore, Suceava, Gura Humorului, Frasin, strabatand circa 170 de kilometri. In aceasta zi am vizitat salina Cacica, Biserica poloneza din Cacica (doar pe exterior ca nu se terminase slujba), biserica pictata din Arbore (patrimoniu UNESCO), cetatea de scaun din Suceava si muzeul Etnografic din imediata apropiere a cetatii de scaun.

Ziua a cincea.

A fost ziua vedeta (cam cum este etapa cu Tourmalet sau cu Mont Ventoux in Turul Frantei). am avut meniu bogat si foarte frumos. Am mers pe traseul Frasin, Moldovita, Argel, Moldovita, Sucevita, Putna, Marginea, Cacica, Gura Humorului, Frasin, circa 240 kilometri. Am avut bucuria de a vizita Manastirea Moldovita, Calatorie la Argel cu Hutulca, manastirea Sucevita, Manastira Putna, chilia lui Daniil Sihastru. Am avut si regretul ca la pensiune Musatinii din Putna sa nu mai gasim aceasi ciorba radauteanca, cea care ne incantase in 2009.

Ziua a sasea.

A fost ziua intoarcerii acasa, pe traseul Frasin, Gura Humorului, Falticeni, Bacau, Focsani, Branesti.

Am parcurs circa 460 de kilometri si, desi ne propusesem o abatere pentru a vizita statiune Soveja, nu am mai oprit decat pentru scurte popasuri de dezmortire si pentru a manca ceva.

In aceste sase zile am parcurs circa 2000 de kilometri (am luat in considerare si scurtele drumuri pe langa casa), iar prezenta nepoatei, care la patru ani nu prea e interesata de locurile pe care doream sa le vizitam, ne-a determinat sa mai taiem din coada vulpii si sa mai renuntam la niste vizite. Daca am fi incercat sa vizitam mai multe, va dati seama ca nu prea am fi reusit s-o convingem sa viziteze o manastire sau biserica, sau muzeu. Si asa la cetatea Neamtului sau la cetatea Sucevei am vizitat doar eu cu baiatul, iar parte feminina a grupului (mama si bunica) au ramas cu fata la locurile de joaca din preajma celor doua cetati.

Am mai spus si am sa repet mereu acest lucru. Daca plecati in concediu cu copil sau copii mai mici, faceti-va programul in functie de programul si preferintele copiilor, chiar daca veti renunta la vizita unei manastiri pntru a se juca intr-un loc de joaca cei mici. Nu veti reusi sa-I convingeti ca trebuie vizitata o manastire la ora la care ei, de regula, trebuie sa manance sau sa doarma. Cand cautati pensiuni pentru cazare, verificati daca au loc de joaca pentru copii.

Copiii sunt sefii acestor concedii!

Ma opresc aici sa nu va bat prea mult la cap si sa ma certati.

Numai bine si calatorii placute!

Branesti, 04 decembrie 2020.

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de liviu49 in 13.06.22 08:51:04
Validat / Publicat: 13.06.22 09:43:02
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #LA PAS PRIN BUCOVINA. A mai fost în/la: Natura si manastiri in judetele Vrancea, Neamt, Suceava

VIZUALIZĂRI: 275 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (liviu49); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 Biserica noua din Manastirea Sjihastria
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31700 PMA (din 34 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[13.06.22 09:42:29]
»

Excelent circuit

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Circuite / mini-circuite "Mănăstiri bucovinene", #LA PAS PRIN BUCOVINA - BUCOVINA" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: (Alte) Mănăstiri și biserici din Moldova]

-

Poate găsești timp / disponibilitate să ne scrii și despre cazări (revs separate) — din câte înțeleg ar merita, oamenii aceia, cu vârf și îndesat...

liviu49AUTOR REVIEW
[13.06.22 09:57:19]
»

@webmasterX: Nu prea am priceperea de a descrie locuri de cazare (de mancatorii nici atat), dar incerc sa-mi zgandar neuronul sa gaseasca si pentru cazare cateva vorbe care sa faca pe cineva sa le citeasca fara sa regrete.

cris1982PHONE CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[13.06.22 13:31:21]
»

@liviu49: Ați reușit să vizitați foarte multe obiective, deși ați fost însoțiți de un copil mic.

Mă mănâncă și pe mine tălpile să revăd Bucovina sau să vizitez Maramureșul, însă mi se taie avântul gândindu-mă la copii, care au 5 ani și 9 ani, și nu știu dacă ar face față unui asemenea efort.

Eu și soțul meu ne amintim mereu o fază, care s-a petrecut în urmă cu 12 ani, când am vizitat Bucovina, când, în apropierea unei mănăstiri, era o familie cu un băiețel de 6-7 ani, care nu mai voia să meargă la mănăstire, spunându-le părinților că el vrea să se joace nu să viziteze. Atunci nu aveam copii și ne-am dat seama că vizitarea multor mănăstiri/case memoriale nu e o activitate pe placul copiilor și am zis că noi nu vom proceda astfel.

Dar totuși, prea îmi ard tălpile să merg în Maramureș și Bucovina, așa că dacă nu vom reuși anul acesta, anul viitor sper că vom ajunge și noi în acele locuri.

liviu49AUTOR REVIEW
[13.06.22 14:03:19]
»

@cris1982: Multumesc pentru vizita si vot!

Sa stii ca in 2020 in Moldova si Bucovina, ca si in 2021 in zona Praid si apoi in Maramures, am fost insotiti de acelasi copil, care intre timp a mai crescut, dar tot copil este. Anul acesta, peste doua saptamani vom fi in aceasi echipa de anul trecut, la care se mai adauga inca un copil. Pentru niste parinti, mai ales mai tineri si dornici de drumetii sau vizite la manastiri, muzee, case memoriale e mai greu cu copii mici. De aceea, daca vei citi toate recomandarile mele, vei vedea ca eu propun pentru a nu transforma un concediu intr-un dezastru, sa faceti programul in functie de copii. Ei au cu totul alte preocupari decat parintii lor, au alt program de viata. Daca veti reusi sa realizati un program de vizite care sa cuprinda si locuri care ii vor atrage pe copii, ati putea strecura si o manastire sau un muzeu.

Dupa doi ani (e vorba de miniconcedii) petrecuti in locurile unde se agata harta in cui am reusit sa inteleg mult mai bine cum poate fi atrasa nepotica sa viziteze cu noi si manastiri si muzee. Daca dupa o vizita care nu-i produce o bucurie urmeaza ceva care isi doreste, atunci e de bine.

Sper sa va reuseasca si voua!

Oricand puteti apela la mine cu orice se poate face pentru un concediu reusit.

Numai bine si calatorii placute!

mishu
[15.06.22 16:09:10]
»

@liviu49: Dragi aduceri aminte cu acest articol si traseul parcurs. O mare parte din acest traseu am parcurs-o si noi in urma cu muuulti ani (in 2008) si mi-as dori un repetir.

In ceea ce priveste

Daca plecati in concediu cu copil sau copii mai mici, faceti-va programul in functie de programul si preferintele copiilor, chiar daca veti renunta la vizita unei manastiri pntru a se juca intr-un loc de joaca cei mici.

sunt perfect de acord, noi atunci ne gandeam ca s-ar putea sa le placa copiilor, insa la un moment dat chiar si noua nu se parea ca sunt cam multe manastiri.

Locurile de care imi aduc aminte insa de parca ar fi fost ieri sunt casa lui Alexandru Vlahuta si casa lui Ion Creanga prin prisma ghizilor de care am avut parte, insa multe au fost locurile frumoase si mi-as dori sa refac traseul si normal, sa aduc imbunatatiri .

Felicitari pentru articol, votat cu mare drag.

liviu49AUTOR REVIEW
[15.06.22 16:24:33]
»

@mishu: Bine ai revenit si prin ograda mea!

Iti multumesc pentru vizita, ecou si vot!

Daca te-o musca sarpele sa mai citesti si continuarea acestui articol, te previn de-acum (te-am prevenit si in articol) sa nu citesti chiar tot, sa nu te am pe cunostinta. Dar stiu ca esti majora si vaccinata si, daca din greseala citesti, cred ca vei supravietui. Nu de alta dar mai ai de citit si scris ecouri berechet de cand nu prea ai mai fost pe aici.

Numai bine si calatorii placute!

elenaadinaPHONE
[23.06.22 09:23:34]
»

Frumos circuit ați avut și vreme bună! ????????

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
cris1982, elenaadina, liviu49, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂCircuite / mini-circuite "Mănăstiri bucovinene":


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.090919017791748 sec
    ecranul dvs: 1 x 1