ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.09.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 28.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
APR-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

La Schitul Pahomie, o bucata de drum cu masina , finalul pe jos

TIPĂREȘTE

Era la începutul primăverii, o zi destul de însorită, a început să dea frunza copacilor, acel verde crud. Cum prin Râmnic nu prea aveam chef să ne plimbăm, am zis să dăm o fugă până la Băile Olăneşti. Băile Olăneşti sunt la 20 de kilometri de Râmnicu Vâlcea, aşa că mergem foarte des aici, vara cel puţin odată pe lună. Aşadar am pornit la drum, după vreo 10 minute soţia zice, hai să mergem la Schitul Pahomie că nu am mai fost de mult. De acord, vine răspunsul meu, bine că nu am trecut de Cheia că trebuia să ne întoarcem. Am ajuns la Cheia iar aici am virat la stânga pe Valea Cheii. Din Cheia până la Schitul Pahomie sunt vreo 15 kilometri, iar din Râmnicu Vâlcea vreo 30 de kilometri. Drumul din Vâlcea până la Cheia este destul de bun cu asfalt, apoi prin satul Cheia bunicel. De la ieşire din Cheia şi până la schit drumul este forestier. Drumul forestier este în mare parte bun (adică nu sunt gropi) dar mai dai şi de câte o groapă. Dar toate aceste neplăceri, dispar când vezi frumuseţea peisajelor, formate din piscurile munţilor, unele stânci care se pravălesc până în râu, mici cascade, padurea deasă de fag etc.

După vreo 8 kilomteri pe acest drum forestier ajungem la Schitul Iezer, dar nu oprim de data aceasta, ci mergem mai departe încă vreo 5 kilometri după care ne oprim. Aici unde am oprit drumul se bifurca, spre schit e spre dreapta. Porţiunea până la schit e mai proastă şi am decis să mergem pe jos. Coordonatele GPS pentru această „parcare” sunt următoarele : N – 45.234735 şi E – 24.145676. Pentru cei care îndraznesc să meargă cu maşina până la schit coordonatele GPS ale acestuia sunt : N – 45.241247 şi E – 24.123296.

Am lăsat maşina în parcare şi am pornit pe jos până la schit, cred că am parcurs vreo 2 kilometri prin padure, pe un drum uşor de făcut la pas. Am ajuns lângă schit, aici se află o cascadă frumoasă care curge peste o stâncă acoperită cu muşchi. Această cascadă poartă numele Izvorul Frumos. Deasupra izvorului se află o cruce care îl reprezintă pe Isus râstignit în mărime naturală.

Conform unei pisani, întemeietorul schitului este monahul Pahomie şi Sava Haiducul, în anul 1520, de la numele monahului provine şi cel al schitului. După o altă pisanie, acest Pahomie nu ar altcineva decât banul Barbu Craioveanu, ctitorul Mănăstirii Bistriţa, care a construit acest schit între anii 1519-1520, o dată cu reparaţile Mănăstirii Bistriţa. Se spune că în 1509 Mihnea cel Rău, atacă Mănăstirii Bistriţa, şi chiar reuşeşte să o distrugă parţial cu ajutorul tunurilor. Atunci Barbu Craioveanu fuge de furia lui Mihnea. Vrea să ajungă la Sibiu, trecănd prin munţi. În drumul său prin munţi ajunge la Izvorul Fromos, în pustietatea muntelui Buila şi poposeste aici o perioadă. Printre cei cu care călătorea se afla şi căpitanul Sava, care devine Sava Haiducul, pentru faptul că, zăbovind stăpânul său mai multă vreme aici, deseori a făcut incursiuni prin localităţile învecinate pentru a face rost de hrană.

După ridicarea schitului în 1520, aici nu a ramas prea mult cineva care să-l îngrijească, iar schitul se degradează. Este reparat în anul 1684 din ordinul lui Constantin Brâncoveanu, care la aceea vreme nu era încă conducătorul ţari. În anul 1880 schitul este părăsit şi s-a degradat foarte mult. Abia în anul 1952 s-a reclădit biserica în forma ei iniţială după trăsătura zidurilor rămase. Sfinţirea schitului s-a făcut la 30 septembrie 1956.

După ce am stat la masa din faţa Izvorului cel Frumos, ca să ne tragem sufletul după acei 2 kilometri de mers pe jos, am intrat în curtea schitului. După poarta acestuia am urcat câteva trepte până în faţa bisericii, unde este amenajată o mică curte pavată care are în dotare şi câteva banci. În curte era un călugăr care ne-a urat un Doamne ajută! Am intrat în vorbă cu el şi ne-a spun că este bucuros când vede că vin oameni la schit, dar îl supără faptul că uni vin ca la muzeu, adică vin fac poze şi pleacă, nici măcar nu se închină sau aprind o lumânare. După convorbirea cu călugărul ne-am îndreptat către biserică şi am pătruns în interior (nu am făcut poze în interior, să nu supăr gazda).

Biserica are hramul Sfântul Ilie, este vugravită în cea mai mare parte la extrior în alb. O parte a bisericii, cea stângă este apoape lipită de stâncă. După cum se vede într-o poza am reuşit să mă strecor printre biserică şi stâncă şi am ajuns în spatele bisericii. Pridvorul bisericii este susţinut de şase stâlpi viu coloraţi. Pe zidul pridvorului deasupra uşi sunt pictaţi doi sfinţi, în stânga Sfântul Petru iar în dreapta Sfântul Pavel. Biserica este tip nava, are doar altar ţi naos. Naosul are doauă ferestre mici. Pictura interiora din biserică este realizată de un pictor local, şi chiar dacă este renovată recent (în 2007) pictura de pe zidul dinspre stâncă din cauza infiltraţilor s-a degradat.

Am ieşit din biserică înapoi în curte, am aprins câteva lumănări, am admirat peisajul, care este superb, vărful Buila era încă cu zăpadă. În curte mai este o construcţie unde sunt amplasate chiliile călugărilor, bucătăria, trapeză.

De la Pahomie drumul continuă, şi se ajunge la mănăstirea Pătrunsă, traseul durează vreo trei ore, şi se poate parcurge numai pe jos. Nu am fost pâna acum la această mănăstire, este printre puţinele mănăstiri din judeţ la care nu am ajuns (alături de Mănăstirea Frăşinei). Nu am încercat nici de data aceasta şă mergem până la Pătrunsa, fiind o zi de primăvară şi ziua destul de scurtă am renunţat, şi am reprogramt vizita la Pătrunsa pentru la vară. Şi a trecut şi vara şi tot nu am ajuns.

După apoape două ore petrecute la Pahomie, am pornit înapoi la maşină, pe acei doi kilometri prin pădure pe jos, apoi drumul spre casă.

A fost o ieţire plăcută într-o zi de primăvară.

Vă doresc concedii plăcute.


[fb]
---
Trimis de zlatna in 14.09.16 09:14:16
Validat / Publicat: 14.09.16 10:14:55

VIZUALIZĂRI: 19741 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 biserica schitului Pahomie
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 66550 PMA (din 50 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

webmaster26 [14.09.16 09:31:05] »

@zlatna: Am setat coordonatele GPS conform indicațiilor, rezultând următoarea poziționare pe harta interactivă AFA.

Am adnotat, deasemenea, aceste coordonate ca fiind confirmate.

zlatna [14.09.16 10:07:42] »

@webmaster26: Este ok.

mishu [14.09.16 10:54:38] »

@zlatna: Foarte frumoasa aceasta bisericuta si ma bucur ca ai scris depre ea. Acum in ceea ce priveste turistii acre vin aici doar sa faca poze, macar parcurg o bucatica de drum pe jos. Bine ca ii fac poze bisericii, eu am intalnit locuri unde biserica era doar de fundal pentru ca in rest personajul "principal" fie isi facea 'jde mii de selfi-uri sau ii facea cineva poze in toate ipostazele.

Mi-ar fi placut sa vad cum arata si in interior insa si eu am vizitat biserici unde in interior nu am facut poze deoarece nu era permis sau nu era momentul potrivit.

Felicitari, votat cu placere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mprofeanu [14.09.16 12:58:52] »

@zlatna: Frumoasă zonă descrisă de tine de pe plaiuri vâlcene și văzută și de mine de mai multe ori. Sigur vei scrie și de schitul Pătrunsa care se află mai sus, pe același traseu dar la care se merge pe jos.

Felicitări pentru review!

zlatna [14.09.16 14:27:19] »

@mishu: Va multumesc pentru aprecieri. Calugarul nu ne-a zis explicit sa nu pozam interiorul, dar parca am simtit-o din vorbele sale.

Va doresc o zi buna.

zlatna [14.09.16 14:31:40] »

@mprofeanu: Patrunsa este printre putinele manastiri valcene la care nu am ajuns pana acuma, asa ca repede nu o sa scriu despre ea (ma refer la anul acesta). Se poate ajunge la manastirea Patrunsa fie pe aici pe la Pahomie fie prin localitatea Barbatesti. Pe ambele trasee se parcurg vreo 2 ore pe jos, asa ca vizitarea acestui schit o lasam pe vara viitoare.

Va multumesc pentru aprecieri.

veteranu [14.09.16 15:23:49] »

@zlatna: Salut! O mica observatie cu scuzele de rigoare : la intersectia de care ai amintit se face la stanga catre schit, pe drumul care merge inainte se ajunge la un tunel si apoi la cabana Cheia. De la Pahomie se mai poate continua cu masina in jur de 2-3 Km (garda mai inalta nu masini joase) dupa care drumul se termina in vecinatatea padurii, dar se continua pe poteca marcata pana la Patrunsa unde se ajunge in circa 40-50 de minute

tata123 🔱 [14.09.16 15:33:44] »

@zlatna: La Schitul Pahomie și Mănăstirea Pătrunsa nu am ajuns nici eu... accesul e puțin mai greoi și trebuie zi lungă de vară pentru a ajunge la ambele lăcașuri. Am privit mereu fotografii și am fost plăcut surprins de frumusețea peisajelor din zona acestor vechi așezări monahale. În 2013 chiar am pornit din Baia de Fier spre Pătrunsa încercând varianta prin Bărbătești - am greșit drumul și am ajuns târziu la cabana de jos a mănăstirii (nu mai aveam timp să ajungem la mănăstire și să ne întoarcem).

Fascinantă așezarea bisericii de la Schitul Pahomie sub colțul de stâncă; arhitectura lăcașului este specifică bisericilor din Nordul Olteniei.

Pahomie Monahul, unul din ctitorii schitului din secolul al XVI-lea, este identificat de unii cercetători cu banul Barbu Craiovescu călugărit sub numele Pahomie (ctitor al Mănăstirii Bistrița). În epoca comunistă preoții așezămintelor religioase din zonă au sprijinit lupta anticomunistă a grupurilor de rezistență din munți (de exemplu grupul Arnota).

zlatna [14.09.16 15:36:31] »

@veteranu: am auzit ca drumul merge spre un tunel si apoi la cabana, dar nu am fost niciodata pana la tunel. Chiar, cam cat mai este de la intersectie pana la tunel?

Cand am fost noi erau cateva masini parcate langa schit, cu garda mai sus, si am vazut ca drumul continua si dupa schit. Avem in plan sa facem traseul pana la Patrunsa dar prin Barbatesti, la picior.

Va multumesc pentru vizita si vot.

zlatna [14.09.16 15:41:58] »

@tata123: Anul acesta cand ai fost la Olanesti era o ocazie de a ajunge la schitul Pahomie. Poate la anul mai ajungi prin zona si imi dai un PM si daca se potriveste programul, mergem impreuna la schitul Patrunsa, pe unul dintre trasee.

Este fascinanta povestea monahului Pahomie, cum a devenit el din ban , calugar.

Multumesc pentru vizita si vot.

veteranu [14.09.16 16:16:25] »

@zlatna: greu sa apreciez distanta insa am mers in jur de 30-40 de minute numai cu viteza a doua pana la tunel unde am parcat si am continuat in jur de 40 de minute prin padure pe traseu marcat pana langa cabana, unde am traversat un parau cu apa rece ca gheata si adancimea peste genunchi direct prin apa pt ca podul era rupt de viitura si noi nu am stiut ca cei de la cabana amenajase un podet improvizat (un copac gros culcat peste parau) la 150 de metri departare dar fara vizibilitate din poteca marcata, se poate ajunge si cu masina la cabana dar la un moment dat se traverseaza paraul cu masina intr-o zona mai accesibila, mai nasol este sa te prinda o ploaie mai serioasa pt ca apele de munte se umfla repede si acolo ramai

veteranu [14.09.16 16:23:03] »

Daca o sa am timp poate pun si cateva foto dar nu promit

tata123 🔱 [14.09.16 16:29:23] »

@zlatna: Am reținut propunerea ta... vara aceasta am ajuns la Băile Olănești destul de târziu (ca oră) și aveam în gând să merg să vizitez Schitul Bradu, însă planurile de acasă nu s-au potrivit cu cele din Olănești . Astfel am descoperit Schitul Comanca, situat într-un cadru natural deosebit, mult mai aproape ca distanță de Olănești decât ansamblul monastic Bradu (vezi impresii) - a fost o surpriză plăcută. Ca de altfel și vizita din 2013 de la Mănăstirea Iezer și Peștera Cuv. Antonie, într-un peisaj feeric de toamnă (vezi impresii).

Dar nu mă las și cândva vom ajunge și la Bradu, și la Pahomie, și la Pătrunsa. Cadrul natural în care sunt amplasate multe așezări monahale vâlcene e fantastic, greu de descris în cuvinte. Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mishu, mprofeanu, tata123 🔱, veteranu, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂSchitul Pahomie [Cheia, VL]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.070833921432495 sec
    ecranul dvs: 1 x 1