ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.02.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Sărat
ÎNSCRIS: 09.05.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2015
DURATA: 2 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

În vizită la Mănăstirea Cozia, frumoasa ctitorie a lui Mircea cel Bătrân

TIPĂREȘTE URM de aici

Obiectiv de importanță deosebită pe harta patrimoniului cultural românesc, Mănăstirea Cozia se numără cu siguranță printre cele mai cunoscute lăcașe de cult din țara noastră. Așa că în cele cinci zile pe care le-am petrecut în august la Căciulata nu puteam rata oportunitatea să o vizităm, mai ales că are o poziție excelentă, fiind amplasată în stațiune, nu departe de locul în care noi eram cazați. La această mănăstire am mers de două ori pe parcursul sejurului nostru aici și de fiecare dată am petrecut momente relaxante, fie la umbră pe băncuțele din curtea mănăstirii, fie coborând pe faleza Oltului, în spatele lăcașului de cult. Am ales să vizităm obiectivul prima dată la apropierea serii și am revenit peste două zile cam pe la prânz; de fiecare dată era destul de aglomerat, pelerinii din diverse colțuri ale țării și nu numai venind aici fie pe cont propriu, fie în mod organizat. Cu ocazia primei vizite aici am realizat un tur complet al lăcașului de cult; a doua oară am zăbovit puțin în curte și apoi am mers pe faleza Oltului, fără a mai intra în biserică.

Accesul în curtea mănăstirii se face direct din drumul principal, iar locuri de parcare se găsesc pe ambele laterale ale DN 7. Aleea principală coboară în trepte către biserica mănăstirii, vestita ctitorie a domnitorului Mircea cel Bătrân. Câțiva copaci impunători oferă umbra atât de apreciată pe timpul verii, iar un panou informează vizitatorii că ”intrarea în sfânta mănăstire Cozia se face numai în ținută decentă”.

Am vizitat biserica mare a mănăstirii Cozia cu hramul ”Sfânta Treime”, pășind pentru început în pridvorul deschis; conform informațiilor dintr-un scurt istoric amplasat aici, biserica a fost construită între anii 1386 și 1388, iar slujba de sfințire a fost oficiată în data de 18 mai 1388 de către Sfântul Nicodim de la Tismana. Acest lăcaș de cult a fost încă din timpul domniei lui Mircea cel Bătrân o școală mănăstirească, devenind repede unul dintre cele mai importante centre culturale românești. De-a lungul timpului, mănăstirea a trecut prin câteva ample restaurări, cum ar fi cea din timpul domniei lui Neagoe Basarab (anul 1517), cea din perioada lui Șerban Cantacuzino (secolul al XVIII-lea) sau între anii 1983-1985 când a fost restaurată pictura murală din Biserica Mare prin efortul financiar al călugărilor cozieni.

Încă de la intrare, am remarcat compartimentarea bisericii în pridvor, pronaos, naos și altar. În ceea ce privește acest pridvor deschis, el a fost adăugat ulterior, fiind realizat în stil brâncovenesc la începutul secolului al XVIII-lea. Deasupra ușii de la trecerea din pridvor către pronaos se află pisania bisericii. Intrați în pronaos, am observat în partea dreaptă mormântul ctitorului - voievodul Mircea cel Bătrân, domn al Țării Românești în perioada 1386-1418. Alături de acest mormânt se află și locul de veci al Maicii Teofana, mama domnitorului Mihai Viteazul.

Zidul ce desparte pronaosul de naos este mai gros de un metru, acest amănunt oferind o explicație tăcută pentru rezistența peste timp a bisericii. Deși era destul de aglomerat, am reușit să admirăm diversele portrete de sfinți pictate pe pereții bisericii, precum și unele scene biblice. Am identificat și tabloul votiv al lăcașului de cult. Referitor la pictura din pronaos, mi s-a părut că aceasta se aseamănă puțin cu ceea ce am văzut la mănăstirile din Bucovina, în sensul că există serii de picturi micuțe –aidoma unor diapozitive- care prezintă câte o singură scenă biblică. Nu sunt specialist, asta a fost doar impresia mea...

Catapeteasma bisericii este zidită. În scurtul istoric amplasat la intrare se menționa că aceasta datează din anul 1794 și a fost realizată de Teodosie, egumenul Coziei, în locul uneia mai veche din lemn.

Ieșiți din biserică, am înconjurat lăcașul de cult pe aleea mărginită de trandafiri și am studiat puțin exteriorul zidurilor, unde se observă îmbinarea armonioasă a celor două materiale de construcție utilizate: piatra și cărămida; ferestrele bisericii sunt destul de mici și sunt încadrate de ornamente realizate în piatră. În curtea bisericii se mai află o fântână de unde se poate lua apă potabilă, dar și un recipient cu aghiazmă.

Chiar dacă seara se apropia, am optat să vizităm și muzeul Mănăstirii Cozia. Acesta este amenajat pe latura construcțiilor anexă din spatele bisericii. Intrarea în muzeu era liberă, am putut să facem și câteva fotografii. Expoziția muzeală conține numeroase icoane vechi, diverse monede, potire, cruci de masă, unele fragmente de ceramică descoperite în mormintele călugărilor din jurul bisericii sau câteva cărți bisericești având o vechime considerabilă. O încăpere a muzeului este amenajată la etaj; am urcat acolo și am găsit un vitraliu reprezentându-l pe Mircea Voievod alături de fiul său Mihail. Totodată, ne-a plăcut faptul că de la fereastră am avut o frumoasă perspectivă asupra Oltului.

Nu am mai zăbovit în muzeu și ne-am îndreptat către vechea bucătărie brâncovenească (secolul XVIII), ieșind apoi la o scară de piatră din spatele mănăstirii care ne-a purtat pașii către faleza Oltului. Aici sunt amenajate câteva băncuțe, astfel că ne-am putut odihni în vecinătatea Coziei, la doi pași de Olt, admirând împrejurimile. Prin dreptul nostru a trecut vaporașul care face scurte plimbări pe râu, prilej de mare încântare pentru cel mic. Din păcate, această plimbare pe Olt cu vaporașul a rămas pentru noi la capitolul restanțe...

Un alt lucru interesant pe care l-am observat aici este faptul că pe zidul mănăstirii sunt marcate nivelurile maxime atinse de râul Olt în timpul unora dintre cele mai importante viituri ale sale. La momentul venirii noastre aici Oltul era destul de limpede, așa că am putut vedea numeroșii peștișori care se apropiau uneori de mal.

Trebuie să mai precizez nu am plecat de la Mănăstirea Cozia fără a vizita și bisericuța de peste drum. Am urcat aici pe o pajiște frumoasă către biserica închinată Sfinților Apostoli Petru și Pavel, considerată bolnița Mănăstirii Cozia. Conform DEX, termenul de ”bolniță” face referire la un spital (pe lângă o mănăstire sau un așezământ de binefacere) .

Ctitorită de voievodul Radu Paisie în anii 1542-1543, conform inscripției în piatră aflată deasupra intrării, această biserică a jucat un rol important în viața Mănăstirii Cozia, mai ales în perioadele dificile pe care le-a traversat lăcașul de cult de-a lungul timpului. De exemplu, conform informațiilor de pe site-ul www.creștinortodox.ro Bolnița Cozia a adăpostit obștea Mănăstirii Cozia de la anul 1880 până în 1920, perioadă în care mănăstirea a fost folosită în alte scopuri. Mai întâi a fost penitenciar, ”Azilul Doamna Elena”, apoi, în anul 1917 a devenit lagăr de prizonieri și spital, iar biserica mare grajd pentru caii inamicilor ocupanți. Într-un document adresat Ministerului Cultelor la 6 martie 1919, superiorul mănăstirii, Protosinghel Anastasie Popescu arăta: ”Monumentul Cozia se află într-o stare jalnică, de plâns, din cauza armatelor inamice care în invazie pe marginea Oltului au prădat și au profanat acest sfânt locaș, biserica și paraclisul transformându-le în grajd de cai, iar casele devastându-le și lăsându-le într-o completă ruină”.

Biserica bolniței era închisă, așa că i-am putut vedea numai exteriorul, asemănător din multe puncte de vedere cu biserica mare a Coziei. Un lucru frumos a fost și faptul că ne-am așezat aici pe iarbă preț de câteva minute și ne-am relaxat privind împrejurimile învăluite treptat de mantia misterioasă a înserării.

Cei care ajung la Mănăstirea Cozia trebuie să mai știe faptul că tot peste drum de mănăstire, în vecinătatea bisericii bolniței, se află și un cimitir al eroilor din Călimănești căzuți în al doilea război mondial. Mai multe cruci albe aliniate în preajma unui monument din marmură, străjuite de două tunuri, sunt dovada tăcută a jertfelor umane de pe aceste meleaguri. Să sperăm că istoria va fi mai blândă cu generațiile prezente și cele viitoare decât a fost cu oamenii din trecut!

La baza monumentului din partea centrală se află o inscripție care informează vizitatorii că la realizarea acestui cimitir în forma actuală și-a adus contribuția Sfânta Mănăstire Cozia, în anul 2005.

Ar mai fi de adăugat că în parcarea aflată peste drum de mănăstire veți întâlni numeroși comercianți; puteți cumpăra de la diverse suveniruri (multe doar simple kitsch-uri) și până la produse apicole sau chiar alimentare, precum telemea, cașcaval afumat sau cârnați de porc. Această realitate nu tocmai plăcută în preajma unui asemenea lăcaș de cult este completată de unii cerșetori care dau târcoale prin apropierea intrării în curtea mănăstirii; toate acestea însă nu trebuie să vă facă să evitați Mănăstirea Cozia, pentru că aici aveți cu siguranță ce admira.

Mănăstirea Cozia este un loc pentru liniștirea sufletului și a minții, o adevărată capodoperă arhitecturală care evidențiază rezistența neamului românesc pe aceste meleaguri de-a lungul veacurilor, în fața numeroaselor greutăți pe care istoria le-a scos în calea românilor. Vă recomand să vizitați Mănăstirea Cozia atunci când veți ajunge pe frumoasa vale a Oltului!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Floryn81 in 28.02.16 23:17:59
Validat / Publicat: 29.02.16 00:19:59
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CĂLIMĂNEŞTI-CĂCIULATA.

VIZUALIZĂRI: 7482 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Floryn81); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Ne apropiem încet de biserica mare a mănăstirii Cozia cu hramul ”Sfânta Treime”, amplasată în partea centrală a curții.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 43400 PMA (din 48 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

ccbg
[29.02.16 01:05:29]
»

Imi place cum scrieti si mai ales imi plac comentariile pozelor. Felicitari pentru simtul de observatie aparte si calmul linistitor al povestirilor!

Floryn81AUTOR REVIEW
[29.02.16 01:19:36]
»

@ccbg - Mulțumesc mult pentru aprecierile dvs. ! Mă bucură asemenea ecouri, îmi confirmă faptul că orele petrecute la realizarea unui astfel de articol pentru site-ul AFA sunt ”cheltuite” cu folos. În ceea ce privește fotografiile, am încercat mereu să le ordonez întocmai ca o narațiune în imagini, care să dubleze practic prezentarea scrisă a obiectivului.

mishu
[29.02.16 08:28:39]
»

Si mie mi-a placut articolul foarte mult, nu mai vorbesc de talentul de narator si asa cum spunea colegul mai sus, este atat de linistitor, pozele de asemenea sunt minunate, ce mi s-a parut insa cu adevarat deosebit si asta vreau sa evidentiez este ca majoritatea turistilor viziteaza biserica, pus bifa de vazut si pleaca mai departe. A cerceta ce-ti ofera zona si a patrunde fiecare lucru care poate fi marcat asta inseamna sa zici AmFostAcolo. Cat despre a vizita aceasta Manastire eu as fi pentru vizitarea ei in timpul saptamanii pentru a o putea simti la valoarea ei, insa cum de obicei doar in weekend facem deplasari asta este. Felicitari pentru acest articol minunat.

tata123 🔱
[29.02.16 09:39:10]
»

@Crazy_Mouse - Iată că s-a nimerit un superbonus pentru un articol ce ne descrie un obiectiv istoric și religios important pentru noi - românii. Am oprit și eu de câteva ori la Mănăstirea Cozia - de bun augur inițiativa mănăstirii de a oferi acces liber în muzeu (cu siguranță intră mai mulți vizitatori în expoziție). Priveliștile asupra râului Olt de la etajul muzeului, cât și de pe faleza din spatele ansamblului monastic sunt deosebite. Mie mi-a plăcut și veche cuhne cu hornul de mari dimensiuni ce se deschide spre cer.

Zidurile complexului religios ascund multe file de istorie, printre care se numără și refugierea unei cete de panduri în mănăstire în anul 1821 și rezistența acestora în fața turcilor timp îndelungat. Un aspect mai puțin plăcut a fost perioada când în incinta mănăstirească a funcționat o sucursală a Penitenciarului Ocnele Mari, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Legat de acest aspect am citit următorul caz: la Cozia a fost închis autorul furtului tezaurului „Cloșca cu puii de aur” de la Pietroasele, Buzău. Dimitrie Pantazescu Popescu, care a spart o parte din piesele de aur ale tezaurului, a fost împușcat în timp ce încerca să evadeze de la Cozia. Amănunte interesante găsiți dacă citiți următorul articol: historia.ro/exclusiv_web/ ... muzeul-na-ional. Întâmplări, și iar întâmplări...

puiutea
[29.02.16 11:06:52]
»

Un review frumos, documentat, însoțit de poze frumoase, dintr-o locație tare dragă, unde mă simt, parcă, fiind la mine acasă! Felicitări multe!

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[29.02.16 11:41:00]
»

@Crazy_Mouse - Tocmai pentru că "Mănăstirea Cozia este un loc pentru liniștirea sufletului și a minții, o adevărată capodoperă arhitecturală… " noi facem un popas acolo ori de câte ori trecem spre Sibiu. Chiar și în grup, cu autocarul, în drum spre destinații mai îndepărtate, popasul la Cozia se face negreșit.

Este adevărat că nu întotdeauna este timp și pentru muzeul mănăstirii sau pentru bolniță, bisericuța din deal, de aceea cred că nu foarte multă lume le vizitează. De asemenea, nu cred că multă lume ajunge în spatele mănăstirii, la malul Oltului, de altfel, un loc de o inegalabilă frumusețe. Toamna, când pădurile se îmbracă în nuanțe dintre cele mai sublime, peisajul este într-adevăr de neuitat.

În anul 2006 am găsit la Mănăstirea Cozia, uitată pe rafturile micului magazin de la intrarea în muzeu, lucrarea Arhimandritului Gamaliil Vaida, "Cozia, vestita ctitorie a lui Mircea Voievod cel Mare". Editată în 1986, la 600 de ani de la ctitorirea Coziei, lucrarea nu mai era de strictă actualitate, vremea adăugând încă 20 de ani la străvechimea lăcașului. Acolo am citit că Pentru valoarea inestimabilă a picturilor murale rămase intacte şi conservate destul de bine, pentru poziţia ei în cadrul pitoresc al Văii Oltului, dar mai ales pentru armonia liniilor arhitectonice, având o siluetă de o graţie şi frumuseţe inegalabile, bolniţa a fost supranumită "giuvaerul secolului XVI de la Cozia".

Am văzut mica biserică și în interior cu ocazia aducerii în țară a trupului neînsuflețit al Prințului Carol Mircea, primul fiu al Regelui Carol II al României, care a fost înhumat în cimitirul bolniței de la Cozia.

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[29.02.16 11:46:17]
»

@tata123 - La capitolul "Întâmplări și iar întâmplări" mai putem include și perioada mineriadelor când Cozia - ca stabiliment - a avut un rol.

Floryn81AUTOR REVIEW
[29.02.16 14:35:03]
»

@mishu - Mulțumesc pentru aprecieri! Din ceea ce îmi aduc aminte, noi am vizitat Mănăstirea Cozia în cursul săptămânii seara și era și atunci destul de aglomerat. Bine, ceea ce spuneți se confirmă cu siguranță, în cele cinci zile petrecute aici am trecut zilnic prin fața lăcașului de cult și cel mai aglomerat era, parcă, duminică la prânz. Oricum, pe lângă popasul la Cozia, o vizită în zonă trebuie să cuprindă și câte o scurtă oprire la Mănăstirea Ostrov de pe insulița Călimăneștiului sau la Mănăstirea Turnu din apropiere; asta pentru a ne apropia cât mai mult de adevărata valoare spirituală a zonei!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Floryn81AUTOR REVIEW
[29.02.16 14:52:31]
»

@tata123 - Interesant acest articol la care ai făcut trimitere. Nu cunoșteam această istorioară referitoare la furtul tezaurului de la Pietroasele. Despre utilizarea mănăstirii ca închisoare mai lecturasem câte ceva de prin alte surse, printre care și cea pe care am menționat-o în articol. Mulțumesc pentru completările tale care se dovedesc a fi tot timpul utile. Doar așa, completându-ne reciproc, reușim cu toții să dăm o valoare tot mai mare multor articole de pe acest site.

@iulianic - Acum parcă mă încearcă un mic regret pentru că nu am reușit să vizităm și noi în interior mica biserică - bolnița Mănăstirii Cozia. Însă la momentul respectiv nu cunoșteam toate aceste amănunte. Totuși cred că vom reveni în curând pe valea Oltului pentru un nou sejur, iar bisericuța va fi unul dintre obiectivele prioritare. Mulțumesc pentru ecourile dvs. !

@puiutea - Mulțumesc frumos!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[29.02.16 15:46:22]
»

@Crazy_Mouse - la Manastirea Turnu am ajuns si noi si asa cum am spus de multe ori in ultimii ani deplasarile noastre sunt in functie de concursurile copiilor, si de obicei incercam sa ajungem o zi mai devreme in zona. Mi s-a parut si aceasta o manastire tare frumoasa si care chiar merita vizitata pe deplin. Cred ca am vazut-o in urma cu vreo 6-7 ani

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Safta Radu
[29.02.16 19:58:09]
»

Cozia... Minunata ctitorie a lui Mircea Voievod. Nu exagerez, cred că în fiecare an, în deplasările mele pe Valea Oltului, opresc la Cozia de 5-6 ori. Un loc aparte, unde îmi regăsesc liniştea, îmi adun gândurile, unde am să vin de fiecare dată cu bucurie în suflet. Un review plăcut, scris cu măiestrie, aţi punctat cu mare talent importanţa acestui lăcaş al ortodoxismului românesc. Felicitări!

Floryn81AUTOR REVIEW
[29.02.16 20:13:26]
»

@Safta Radu - Mulțumesc frumos! Părerea mea este că există și în România numeroase obiective deosebite, insuficient promovate însă. Poate că Mănăstirea Cozia nu se înscrie totuși pe lista obiectivelor mai puțin cunoscute, dar vorbind la general, este nevoie cu siguranță de o mai bună expunere a valorilor reale ce se află în această țară. Iar acest site reprezintă o modalitate grozavă de promovare a turismului românesc (bineînțeles, ceea ce merită cu adevărat).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ccbg, iulianic, mishu, Safta Radu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Cozia [Călimănești]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.089380025863647 sec
    ecranul dvs: 1 x 1