ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.11.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
MAR-2009
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
50.00%
Nici nemulțumit, nici mulțumit
DISTRACŢ. / RELAXARE:
60.00%
Către satisfăcător

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
55.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Renașterea Chiajnei

TIPĂREȘTE

În peregrinările de călătorie de pe Internet de zilele acestea mi-au căzut ochii pe câteva articole privind renașterea mănăstirii Chiajna – Giulești, București. Mi-am adus aminte că acum câțiva ani am călcat și eu printre acele ziduri ce străjuiau una din gropile de gunoi ale Capitalei. Bineînțeles în acele vremuri, anul 2009, acolo ajungeau doar cei ce vroiau fotografii speciale ori cei ce practicau escalada.

De-a lungul vremii, au apărut și s-au publicat diverse legende și povești, mai pământești ori mai „drăcești” despre ruinele mănăstirii. Singurele fapte reale, dovedite, au fost câteva crime petrecute în preajma mănăstirii. În rest localnicii vorbesc despre furtul unui clopot din turla bisericii, fapt ce ar fi atras pedeapsa divină. Epidemia de ciumă din jurul anului 1800 ar fi adus moartea mitropolitului Țării Românești, Cozma, chiar în această biserică. Se spune că biserica nu a fost sfințită; lotrii, bolile și turcii au pus capăt unui ansamblu religios impresionant.

Istoria acestui lăcaș de cult este destul de confuză, cu date nesigure și incerte. Începută de fanariotul Alexandru Ipsilanti la sfârșitul secolului al XVIII-lea se pare că a fost finalizată de domnul fanariot Nicolae Mavrogheni la 1790. Anumite referințe vorbesc despre existența unei mai vechi Mănăstiri Giulești, atestată de harta austriacă din 1770, pe temeliile căreia s-a construit în stil neoclasic monumentala biserică de azi (43m lungime, 17m înălțime și între 1-2m grosimea zidurilor).

Dintr-un document publicat de istoricul Nicolae Iorga aflăm că proiectantul ansamblului a fost un meșter saș, pe numele său Johannes Rathner. În timpul săpăturilor arheologice din anii 70 s-au găsit fundațiile vechilor chilii, ceea ce întregește opinia că întregul ansamblu avea un aspect de cetate, era fortificat. Acest lucru nu a picat bine turcilor care la 1814 au venit cu mare „tărăboi” și au bombardat masiva biserică. După Revoluția lui Tudor lăcașul de cult a căzut în ruinare. Totuși cutremurele, hoții de materiale de construcții, trepidațiile trenurilor ce trec la doar câteva zeci de metri de monument (da, ruina e declarată monument istoric) nu au reușit să șteargă de pe fața pământului biserica de cărămidă.

Am mers cu autoturismul pe Calea Giulești, apoi pe Drumul Săbăreni, depășiți cimitirul Giulești Sârbi și veți observa în mijlocul câmpului impunătoarea ruină. La vremea aceea nu era amenajat nici un fel de drumeag până lângă biserică; trebuia să pășești cu grijă prin iarba și buruienile înalte, pentru a nu te răni în cine știe ce cui ruginit ori ciob de sticlă.

Am intrat în lăcaș prin găurile ce se căscau în ziduri. Soarele călduț de primăvară nu reușea să încălzească zidurile impunătoare, dar reci. Impresionantele arcade se înălțau spre cer; baza turlei se păstra intactă, dar norii alergau prin golul rotund. Se mai observă arcadele oarbe din decorația exterioară, locurile unde pe vremuri erau pictate icoane. Arcade de cărămidă roșie, nișe rotunde, găuri unde pe vremuri intrau grinzi, cărămizi și iar mii de cărămizi...

Am „poposit” 30-40 de minute în preajma acestui monument, am făcut fotografii, am admirat grosimea zidurilor și impunătoarele arcade de cărămidă și am oftat. Câțiva alpiniști/cățărători făceau escaladă pe o laterală. Am plecat neștiind ce se va întâmpla cu ruina bisericii de la Chiajna.

Acum citesc în presă că acolo s-a reînființat o mănăstire cu hramul Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, călugării începând efectiv a locui acolo din anul 2011. Monumentul a fost împrejmuit cu gard de sârmă, s-a ridicat o bisericuță de lemn.


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 10.11.14 16:12:23
Validat / Publicat: 11.11.14 01:12:26
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 1162 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Arcade și bolți
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14600 PMA (din 16 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[11.11.14 14:15:52]
»

Bun articol și bune poze întru păstrarea memoriei clipei. Mai ales dacă s-a schimbat deja fața locurilor. Și eu am văzut ruina acum vreo 15 ani, deci nu am poze digitale de atunci, dar arăta la fel, inclusiv cu cîțiva cățărători la antrenament. Drumul fusese destul de îngrijorător, mai mult o potecă de căruță, a trebuit să trec la un moment dat peste un morman de faianță spartă, cu teama că îmi las anvelopele pe acolo și nu mai ajung înapoi la civilizație. Întreg cartierul e la capăt de lume, e o zonă înfundată a Bucureștiului, labirintică, risipită printre triaje, bălți și maidane, probabil cel mai izolat cartier al orașului (mai ales străzile - microcartierele - din zona Chitila-Triaj, unde nu am avut curajul să pătrund niciodată, pare zona nimănui), iar în 1999 nu prea era nici asfalt.

Îmi place jocul de umbre și curbe din prima poză.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[11.11.14 15:12:26]
»

@abancor - Multumesc. Într-adevăr fotografiile de genul acesta rămân mărturie peste timp, mai ales în cazul în care arhitectura/configurația locului se schimbă.

Am fotografii din mai multe astfel de locuri și mă uit câteodată peste ele: cum „a fost odată” acolo.

În ceea ce privește cartierul Giulești Sârbi situația s-a mai schimbat în ultimii ani... nu mai are chiar aspectul acela de „capăt de lume”. S-a construit foarte mult... au apărut vile, chiar mici bloculețe, magazine de cartier... un pic s-a mai „civilizat” fața cartierului. Cunosc oameni care și-au ridicat case în acel cartier mărginaș cu toate problemele ce mai sunt: din partea canalizării, conlocuitorilor, etc.

webmasterX
[06.08.18 11:00:01]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «O zi în Chiajna» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: [Alte] Biserici, mânăstiri în București și împrejurimi]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
abancor, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Chiajna:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.072432994842529 sec
    ecranul dvs: 1 x 1