ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.07.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Sărat
ÎNSCRIS: 09.05.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUL-2017
DURATA: 2 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 7 ani

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
70.00%
Satisfăcător

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
70.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 13 MIN

Weekend de-a lungul litoralului românesc

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Pentru weekend-ul trecut nu am făcut vreun plan cu mai mult timp înainte. Aşa că ai mei au lăsat în sarcina mea să stabilesc ce am putea face, pentru că un lucru era sigur – nimeni nu voia să stăm acasă! :) Hmmm, cam grea sarcina asta, mai ales că am mai fost plecaţi în această vară prin diferite locaţii pe la munte, astfel că ne doream să ajungem la mare (chiar dacă nimeni nu spusese asta răspicat) ! Joi am aruncat o privire pe prognoza meteo, am aflat că temperatura apei mării a mai crescut şi că vremea va fi călduroasă, aşa că am stabilit – dăm o fugă pe litoral!

Cele câteva variante de cazare încă libere care erau pe internet aveau preţuri exorbitante, aşa că ne-am hotărât să punem cortul şi salteaua în portbagaj (avea să fie o decizie bună, am campat pentru o noapte la Costineşti).

[Observaţie - Voi structura acest articol în funcţie de zonele pe care le-am vizitat pe parcursul celor două zile. ]

I. Am plecat sâmbătă dimineaţa către mare şi ne-am gândit pe drum ca prima repriză de plajă să fie în zona Mamaia Nord. Este o zonă care s-a dezvoltat mult în ultimii ani, dar pe care noi am cam evitat-o (o să fiu cât se poate de sincer – din cauza preţurilor foarte mari la cazare din plin sezon). Faţă de acum 10-15 ani, lucrurile s-au schimbat radical – în zonă s-a construit şi încă se construieşte masiv (macaralele sunt acolo), ceea ce face ca totul să pară un mare şantier. Construcţiile alăturate sunt realizate diferit, se vede cu ochiul liber că nu se respectă vreun plan urbanistic.

Ca să ajungem la plajă am mers pe nişte străduţe neasfaltate, astfel că maşina s-a albit imediat din cauza prafului care plutea în aer. Pe marginea unei astfel de străduţe am şi parcat, găsind un loc liber în apropierea plajei. Am traversat aleea de promenadă şi am ajuns pe nisip, chiar în dreptul unei porţiuni de plajă fără şezlonguri şi umbrele. În vecinătate se afla un sector de plajă amenajat – este vorba despre Plaja White.

Am întins repejor rogojina pe nisipul fin şi am plecat la bălăceală. Intrarea în mare este foarte lină, mergi destul de mult până când apa urcă deasupra genunchilor. Apa era atât de limpede, încât se vedeau peştişorii care înotau în jurul nostru. Din cele două ore şi jumătate cât am rămas pe această plajă, aproape două ore am stat în apă întrucât marea a fost caldă.

În ceea ce priveşte tarifele din zonă, pe Plaja White şezlongurile se închiriau cu 30 de lei pe zi, iar pentru pernă se achitau alţi 30 de lei. Berea costa între 7 şi 9 lei (sau chiar mai mult), în funcţie de sortiment. De-a lungul aleii de promenadă existau câteva terase, de unde se poate cumpăra suc, îngheţată sau pizza ori produse din peşte.

Dacă am reveni în zona Mamaia Nord? Probabil că da, însă doar în trecere pentru plajă şi mare, în zonă mai sunt multe de făcut pentru un sejur în condiţii bune acolo (în plus, repet, preţurile la cazare sunt parcă prea mari) ! Voi face o evaluare personală: pentru zona Mamaia Nord – nota 5; pentru plajă şi mare – nota 9 (media 7,00) .

Am plecat din Mamaia Nord şi am petrecut orele prânzului în marile centre comerciale de la intrarea în Constanţa. Am făcut mici cumpăraturi, acolo am şi servit masa de prânz, iar după-amiază am plecat la Eforie Nord.

II. Staţiunea Eforie Nord este destinaţia de pe litoralul nostru pe care o cunoaştem foarte bine. În ultimii ani am mers acolo în fiecare vară. Referitor la această staţiune, aş spune că lucrurile par a fi încremenite în timp ori se mişcă foarte greu. În afara lucrărilor de modernizare prin care s-au realizat plaje foarte late (este loc acum pentru toată lumea), în staţiune există în continuare multe gunoaie, câini vagabonzi şi bălării. Spun treaba asta întrucât ne-am plimbat puţin pe străduţele din dreptul Acapulco şi Debarcader, apoi am coborât pe plajă la Debarcader.

Cel puţin în zona unde am rămas noi, există multe scoici sfărâmate, astfel că era destul de neplăcut să mergi desculţ pe acolo. Înghesuială mare lângă malul mării, cu greu ne-am croit drum printre cearceafuri către apă.

Apa era mai puţin limpede decât la Mamaia Nord, însă nu aş putea spune că a fost murdară. Şi aici se intră destul de lin în mare, însă apa se adânceşte mai repede. Spre deosebire de dimineaţă, acum bătea puţin vântul, iar apa a devenit mai agitată şi a început să se răcească, aşa că pe la ora 18.30 ne-am pregătit de plecare. Mi-a plăcut faptul că pe această plajă a fost refăcută platforma de promenadă care ajunsese o ruină în urmă cu câţiva ani şi era locul unde riscai să îţi rupi piciorul dacă voiai să admiri marea din acel loc. Nu mi-a plăcut faptul că aleea care avansa către platforma de promenadă era plină de gunoaie; deasemenea, cele câteva coşuri de gunoi de pe plajă erau demult pline şi ar fi trebuit golite, să nu mai spun că sunt necesare mult mai multe în plin sezon când plaja este aglomerată.

Am urcat pe faleză şi am cumpărat covrigi cu mac şi susan (1,5 lei bucata), o bucată de pizza pentru cel mic (6 lei), două porţii de hamsii pentru noi (5 lei fiecare) şi o bere lemon (5 lei). Am mâncat pe o terasă din vecinătate, apoi ne-am dus la maşină. Pentru staţiunea Eforie Nord (atât cât am vizitat noi) – nota 4,5; pentru plajă şi mare – nota 7,0 (media 5.75) .

III. Seara ne-am petrecut-o la Costineşti; am vorbit cu nişte prieteni la telefon care veniseră tot cu cortul la mare cu două zile înainte şi ne-au aranjat şi nouă un loc în curtea unui localnic (unde ei stăteau deja). Locuinţa nu este în circuitul turistic, aşa că nu vă pot da prea multe amănunte. Vă pot spune doar că eram aproape de ieşirea din staţiune către Olimp, iar cortul l-am montat într-o mică livadă. Am plătit 35 de lei pentru amplasarea cortului şi am avut acces la baie.

Aproape de lăsarea serii ne-am plimbat către ieşirea din staţiune. Prietenii noştri ne-au condus pe o faleză înaltă la ieşirea din staţiune spre Olimp, loc de unde am lansat câte un lampion imediat după asfinţit. Acolo este o zonă de off-camping (din ceea ce mi-am dat seama), erau câteva maşini parcate, o rulotă şi un cort sus, iar pe micuţa plajă de la baza falezei am mai văzut vreo două corturi. Zona este destul de sălbatică, însă au apărut unele construcţii şi în anii următori probabil că locul se va schimba destul de mult. Din ceea ce am mai aflat, pe plaja aceea mică se practică nudismul.

A fost o seară superbă, ne-am întors la cort, am stat la poveşti pe pătură întinşi pe iarbă, am mâncat floricele şi am băut suc şi bere. Am adormit târziu, în tumultul muzicii de la discotecile din staţiune care răsuna până la noi. Pentru Costineşti nu voi acorda note, întrucât nu am mers la plajă acolo şi nici nu am avut timp să colindăm prea mult prin staţiune.

Duminică dimineaţa am strâns cortul şi apoi am plecat. Ne-au însoţit şi amicii noştri, aşa că am avut program comun în acea dimineaţă. Am hotărât împreună să facem o scurtă vizită la Mănăstirea „Sfânta Elena de la mare”, lăcaş de cult la care noi am mers şi anul trecut, la început de sezon. Florile din curte şi biserica micuţă dau locului un aer intim, iar cişmeaua din curte oferă călătorului apă rece pentru a-şi potoli setea (am scris anul trecut un alt articol în care am prezentat această mănăstire). Am zăbovit vreo 20 de minute la mănăstire şi apoi am plecat spre Olimp (de fapt, doream să mergem la Jupiter). Am ales să urmăm drumul secundar paralel cu calea ferată (pe hărţile online apare ca DC4; drumul este pietruit dincolo de mănăstire, cam denivelat şi prăfuit). Faleza înaltă oferă însă privelişti de vis asupra mării, aşa că nu puteam rata oportunitatea de a face câteva fotografii în acea zonă; în câteva minute am ajuns la Popasul Pescarilor şi ne-am continuat drumul spre Jupiter. Am trecut prin Olimp şi prin Neptun şi am constatat că pe acolo nu era prea multă lume, apoi am lăsat maşina într-o parcare din apropierea Teatrului de Vară din Jupiter.

IV. Pe la 09.30 eram pe plaja staţiunii Jupiter, unde am găsit aglomeraţie mare. Spre deosebire de anii trecuţi când am mai mers acolo la plajă, acum parcă sunt tot mai multe şezlonguri şi umbrele, astfel că zona pentru cearceafuri este înghesuită către colţul din dreapta plajei, în apropierea digului, lângă un post de salvamar lăsat în paragină.

În drumul spre apă, ne-am strecurat cu greu prin marea de oameni şi am avut o surpriză nu tocmai plăcută – spre deosebire de ziua precedentă, acum apa era foarte rece, gheaţă mai bine zis! Am intrat de vreo două ori, însă nu am stat mult pentru că tremuram cu toţii după câteva minute. În ceea ce priveşte apa, aceasta era destul de curată, iar la câţiva metri de mal există nişte bolovani de care se trece repede. Apa se adânceşte parcă ceva mai repede decât la Eforie Nord şi în mod cert mult mai repede decât la Mamaia.

Pe plajă sunt multe gunoaie (consider că şi turiştii contribuie din plin la acest lucru), iar bălăriile, clădirile lăsate în paragină şi aleea nerefăcută de pe digul din apropiere dau un aspect neplăcut plajei de la Jupiter. Un şezlong acolo costa 25 de lei pe zi.

Ceea ce ne-a mai mulţumit a fost faptul că la intrarea pe plajă există un tobogan acvatic pe care îl ştiam din trecut, dar care a fost renovat (unul dintre cele două tobogane), aşa că anul acesta funcţionează. Înainte de a pleca de la plajă am mers acolo şi ne-am distrat pe cinste alunecând fiecare de câte 7 ori pe acest tobogan. Conform programului afişat, toboganul funcţionează de la 9.30 la 12.30, apoi de la 16.30 la 18.30. Ca tarife, o alunecare costă 2 lei, 3 alunecări costă 5 lei, pentru 7 alunecări se achită 10 lei (pentru această din urmă variantă am optat noi şi nu am regretat).

Există trei bărbaţi care se ocupă de toboganul acvatic: unul stă la bază, încasează banii şi oferă colace de care ai nevoie pentru alunecările pe tobogan, altul este permanent sus şi te ajută cu sfaturi atunci când porneşti alunecarea, iar al treilea se află în piscina de la bază şi te ajută să te îndepărtezi de zona de coborâre pentru a nu fi lovit de altcineva care vine în urma ta pe tobogan.

Repet, ne-am amuzat copios acolo şi ar fi o experienţă pe care am repeta-o dacă vom ajunge din nou la Jupiter.

Înainte de a pleca spre casă (am ales să plecăm la prânz pentru a evita şoselele foarte aglomerate de după-amiază), am mâncat la ieşirea de pe plajă la una dintre terasele din apropiere. Noi am comandat două ciorbe de pui (7,5 lei porţia), o ciorbă de burtă (8,5 lei), 6 mici (2,5 lei bucata) şi un şniţel de pui (8 lei) + cartofi prăjiţi (4,5 lei). Pentru o sticlă de Pepsi 0,5 litri am mai dat 6 lei. Mâncarea a fost bună, iar preţurile le-am notat pentru a vă putea face o idee referitoare la terasele din zonă.

Mergând pe trotuar către locul unde parcasem maşina, am trecut prin dreptul mai multor terase cu suveniruri, produse de plajă sau chioşcuri de fast-food. Am mai reţinut preţuri ca: shaorma mare - 14 lei, kebab - 10 lei, guvizi – 6 lei/100 grame sau hamsii – 5 lei/100 grame. Alunele de pădure pralinate, migdalele pralinate, arahidele pralinate sau nucile pralinate costau 12 lei/100 grame, iar o doză de bere se poate lua din supermarket cu 3-4 lei (există două magazine destul de mari la câteva minute de plajă).

Un alt lucru interesant este un trenuleţ numit „Vacanţa mare” care circulă pe ruta Jupiter-Venus-Saturn. Probabil că trenuleţul circulă după-amiaza, când am trecut noi pe acolo era parcat în apropierea Terasei Barina (am mâncat bine anul trecut la această terasă şi am prezentat-o atunci într-un articol separat). Preţurile pentru călătoriile cu trenuleţul erau şi ele afişate la vedere: 5 lei/persoană pentru ruta Jupiter-Venus şi încă 5 lei/persoană pentru Venus-Saturn. Problema este că, din ceea ce am citit, pentru retur trebuie alţi bani, deci altă distracţie! O limită oarecum absurdă mi s-a părut cea referitoare la copii – prichindeii peste un an plătesc biletul integral! Mai bine nu mai era afişată nicio reducere!

Am mai văzut în staţiune maşinuţe şi biciclete pentru familie de închiriat, iar pe trotuare este mai curat decât la Eforie Nord. Voi face şi pentru Jupiter o evaluare în funcţie de modul în care am perceput noi staţiunea: pentru staţiunea Jupiter – nota 7; pentru plajă şi mare – nota 6 (media 6,50) .

Alte informații – Înainte de a pleca din staţiune, am oprit câteva minute pentru a vedea care mai sunt condiţiile la cele două campinguri de la intrarea în Jupiter, respectiv Camping Zodiac Est şi Camping Zodiac.

La primul vizitat – este vorba despre Zodiac Est – erau mai multe locuri libere, câteva chiar la umbră. La capitolul tarife, am reţinut 25 lei/persoană pe zi, 9 lei/autoturism pe zi şi instalarea cortului gratis. În ceea ce priveşte copiii, pentru cei până la 7 ani accesul este gratuit, iar pentru cei între 7 şi 14 ani se achită 50% din tariful pentru un adult.

La Campingul Zodiac (din vecinătate) erau puţine locuri libere şi, din scurta discuţie cu băiatul de la recepţie, am aflat că în weekend cu greu poate fi găsit un loc liber. Ne-a plăcut mult cum arată piscina din incinta acestui camping, iar cei care aleg să campeze acolo au accesul la piscină inclus în tarifele campingului (în această perioadă, tarifele la Camping Zodiac sunt: 30 lei/persoană pe zi, 10 lei pe zi pentru maşină, 10 lei pentru cort pe zi, iar copiii între 5 şi 12 ani achită jumătate din tariful pentru un adult). Ne-ar plăcea să mai putem veni un weekend la mare în această vară, iar unul dintre cele două campinguri de la Jupiter ar fi o variantă bună pentru a rămâne acolo cu cortul o noapte sau chiar două (bugetul nostru din următoarea perioadă cam scârţâie, asta înseamnă că e bun şi campingul) ! :)

În ceea ce priveşte drumul spre casă, chiar dacă am plecat la prânz, tot am avut parte de aglomeraţie şi de mers încet (sau chiar de stat pe loc), bară la bară, pe porţiunea dintre Eforie Sud şi podul de la Agigea, bucată de drum pe care am parcurs-o cam în 45 de minute. Dincolo de pod a fost simplu: am intrat pe A4, apoi am trecut Dunărea pe la Hârşova şi drumul a fost în general destul de liber. Pentru traversarea podului de la Hârşova am plătit câte 11 lei/autoturism.

Concluzii – Aceasta a fost ieşirea noastră de weekend pe litoralul românesc, un minisejur activ şi plăcut pentru noi, trecând peste problemele observate pentru fiecare zonă pe care am vizitat-o. Notele de la prezentul articol reprezintă o medie a notelor pe care le-am acordat staţiunilor şi plajelor pe care le-am vizitat. Voi recomanda destinaţiile de pe litoralul nostru, mai ales pentru sejururi scurte, atunci când nu ai practic timp să ajungi pe meleaguri mai îndepărtate!

Vă doresc o vară frumoasă în continuare şi sejururi cât mai reuşite tuturor! Numai bine!

Pentru web: Rog adăugarea următorului videoclip - https://www.youtube.com/watch?v=QWZ_XFdzzd4


[fb]
---
Trimis de Floryn81 in 25.07.17 20:57:59
Validat / Publicat: 25.07.17 21:58:38
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII și CĂLĂTORII.

VIZUALIZĂRI: 1016 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Floryn81); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Eforie Nord - Am coborât pe plajă în dreptul Debarcaderului.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 41600 PMA (din 45 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

Dan&Ema
[25.07.17 22:00:14]
»

@Crazy_Mouse:

Vara asta nici eu nu prea dorm!

Start vot! La mare, la soare...

Floryn81AUTOR REVIEW
[25.07.17 22:09:12]
»

@Dan&Ema: Păi vara nu prea e timp pentru somn. La iarnă ce-o să tot facem?

Dan&Ema
[25.07.17 22:13:56]
»

@Crazy_Mouse: oricum. Nu recuperam, adica nu hibernam.

elviramvio
[26.07.17 11:45:56]
»

@Crazy_Mouse:

Frumos povestit și frumoase poze! Din pacate momentan a trebuit sa ma opresc la poza cu intrebarea ta daca vrem hamsii! Mare greseala ai facut, daca incepeam cu pozele si nu cu votul, pierderea era a ta! acum pierderea e a mea!

Iar cu prinsul rasaritului de soare, ei, de cate ori m-am hotarat, de 99 de ori am oprit telefonul si m-am intors la pat!!!

Vacante frumoase!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Floryn81AUTOR REVIEW
[26.07.17 12:03:28]
»

@elviramvio: Ha-Ha! Hamsiile alea sunt unul dintre motivele pentru care ne place să mergem la mare! De fiecare dată când ajungem pe litoral, e musai să luăm şi hamsii! Merg atât de bine cu bere! Şi oricum nu suntem pretenţioşi - sunt buni şi guvizii sau alte specialităţi pescăreşti!

În ceea ce priveşte răsăritul soarelui, am pus eu ceasul să sune cu noaptea în cap, însă până am ieşit din cort şi apoi din curte a mai durat puţin. Aşa că soarele se ridicase un pic. Asta este, data viitoare mai bine mă culc direct pe malul mării, poate nu mai ratez momentul când astrul zilei apare din apa mării!

Mulţumesc pentru lectură şi ecou!

elviramvio
[26.07.17 12:08:15]
»

@Crazy_Mouse:

Pentru dormitul pe malul marii, ai grija sa iei aprobare scrisa de la sotie, sa nu te trezesti dimineata cu o sirena langa tine!

Despre guvizi, o Doamne, iar ai amintit de mancare buna!

Gata, plec sa caut mancare ????!

Dana2008
[26.07.17 12:43:06]
»

Felicitari pentru articol și fotografii!

Am rămas cu o stare de tristețe după lectură. Îmi iubesc țara cu natura cu care am fost binecuvantati să o avem. Mă doare că ne batem joc de darul primit. Paragină, gunoaie, construcțiile făcute aiurea... parcă nu sunt arhitecți la noi in țară!?

Anul trecut am fost în Mamaia Sat și mi-a plăcut foarte mult plaja... dar drumul plin de praful străzilor neasfaltate ne-a determinat să nu mai alegem anul acesta stațiunea asta. Mă așteptam să văd că se lucrează și la drumuri nu numai la construcția de blocuri pentru închiriere... bani, bani, banii vorbesc... dar să planteze un copac să ai un pic de umbră în drum spre plajă?

Călătorii plăcute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, Dana2008, elviramvio
Alte impresii din această RUBRICĂDe-a lungul Litoralului românesc:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.065757989883423 sec
    ecranul dvs: 1 x 1