ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.10.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 28.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Pestera Sfantului Andrei

TIPĂREȘTE URM de aici

După ce am vizitat Monumentul de la Adamclisi, apoi cetatea din localitate, am pornit spre celălalt obiectiv turistic pe care doream să-l vizităm, Mănăstirea Peştera Sfântului Andrei.

Mănăstirea se află pe raza localităţii Ioan Corvin, din judeţul Constanţa. De la Adamclisi la mănăstire se urmăreşte drumul naţional DN3, iar după aproximativ 20 de kilometri se ajunge în localiatea Ioan Corvin. La ieşirea din această localitate se virează la dreapta, iar după vreo 3 kilometri pe un drum judeţean asfaltat, trecând printr-o pădure, se ajunge în parcarea de lângă mănăstire. Această parcare are următoarele coordonate GPS: N – 44.090821 şi E – 27.825751. Aici, spre deosebire de celelate obiective vizitate de la Adamclisi, se aflau mai mulţi turişti. Am parcat maşina şi ne-am îndreptat spre lăcaşul de cult.

Cine a fost Sfântul Andrei? Andrei a fost primul apostol al lui Isus. Era frate cu Petru. După învierea mântuitorului acesta le-a spus apostolilor săi să propovăduiască creştinismul în întreaga lume. Apostolii au tras la sorţi pentru a decide unde merge fiecare. Astfel, Sfântului Andrei i-a revenit sarcina de a creştina poporul din Dobrogea de astăzi, deci Sfântului Andrei este cel care a creştinat poporul roman. Legat de acest sfânt, toţi şoferii cunosc că la trecerea la nivel de cale ferată se află un semn de circulaţie sub formă de X, denumit popular “crucea sfântului Andrei” şi obligatoriu trebuie oprite roţile maşinii. De ce are acest semn de circulaţie acest nume? După ce a propovăduit creştinismul pe pământurile Dobrogei, Sfântul Andrei, a pornit la drum spre alte meleaguri, iar apoi s-a stabilit în Grecia, la Patras. Aici la ordinul împăratului roman Nero, Sfântul Andrei a fost răstignit pe o cruce în formă de X la data de 30 noiembrie, în anul 60.

De la prima vedere ne-a atras atenţia ordinea şi curăţenia care se aflau în curtea mănăstirii. Trecând de chiliile călugărilor am ajuns în faţa unei biserici, care părea foarte nouă. Această biserică este cea mai nouă şi cea mai mare dintre bisericile lăcaşului de cult, în interiorul căruia se află trei biserici.

Biserica Mare a fost construită între anii 1998 - 2002 şi are hramul Sfântul Apostol Andrei, această biserică prin măreţia ei, parcă domină întreg complexul monahal. Pictura interioara a fost terminată în anul 2004. Biserica are 5 turle, câte una în fiecare colţ şi una centrală mai groasă. Interiorul este simplu, format dintr-o singură navă. Catapeteasma altarului este executată din lemn, cu motive sculptate. Pictura interioară redă şcene din viaţa sfântului Andrei şi a altor sfinţi.

Am ieşit din biserică şi ne-am îndreptat spre a doua biserică care a fost construită în peştera unde a locuit Sfântul Apostol Andrei. Se spune că acesta când a ajuns pe aceste pământuri, a găsit în peşteră câţiva preoţi din obştea lui Zamolxe. Aceştia au fost primii oameni creştinaţi pe pământul Dobrogei. Apoi au fost creştinaţi şi alţi locuitori ai zonei.

In perioada otomană peştera a fost dată uitării şi acoperită de vegetaţie. Despre redescoperirea peşterii există o legendă: se spune că un avocat pe nume Jean Dinu din Constanţa a avut în mai multe nopţi un vis în care i se arăta peştera. Acesta împreună cu preotul Constantin Lembrău s-au deplasat la locul indicat în vis şi răscolind prin vegetaţie, au descoprit intrarea în peşteră. Toate aceste lucruri s-au petrecut în anul 1918. După ce au curăţat peştera au construit un mic corp de chilii. Odată cu primele chilii ridicate s-au adunat şi primii călugări care ţineau slujbele în peşteră. Au construit mai apoi turla de deasupra peşterii. A urmat perioada comunistă, călugării au fost alungaţi de aici, iar peştera a fost dată iarăşi uitării. Noroc că această perioadă nu a ţinut decât până în 1989, iar din 1990 călugării s-au întors la acest lăcaş de cult.

Am intrat în peşteră trecând de un portal construit din piatră. Peştera nu este prea lungă, iar în interior este o biserică în toată regula cu pronaos, naos şi altar, cu hramul Sfântului Apostol Andrei. In pronaos, într-o nişe se află un fel de pat scobit în stâncă pe care se spune că se odihnea Sfântul Apostol Andrei, acum aici se odihnesc turiştii care se roagă (unii rămân şi peste noapte şi dorm în acest pat). Altarul acestei bisericii nu are catapeteasmă, ci este format dintr-o icoană mare a Sfântul Apostol Andrei. La baza altarului în stânga şi dreapta se află două cruci ale Sfântul Apostol Andrei. In pereţii peşterii, prin scobituri, unii turişti obişnuiesc să pună acatiste. Mai demult în biserică se aprindeau lumânări, dar acum acest lucru nu mai este permis. După ce ne-am închinat şi noi la icoana Apostolului, am ieşit din peşteră/biserică şi ne-am dus la magazinul de suveniruri de unde am cumpărat lumânări, pe care le-am aprins în locul special amenajat pentru acest lucru.

In drumul spre maşină am trecut pe lângă cea de-a treia biserică a acestui lăcaş de cult, numită biserica mică. Si această biserică este nouă fiind construită între anii 1994-1995. Biserică are hramul Acoperământul Maicii Domnului. In biserica mică se păstrează o raclă cu moastele Sfântului Andrei. Este o cruce in forma de X, care se află în partea stângă a Alarului. In centrul crucii se afla o părticică din degetul Sfântului Apostol Andrei. Pictura din această biserică a fost finalizată în anul 1999, iar la intrarea în biserică sunt executate două portrete ale Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca şi a Sfintei Parascheva.

După ce am vizitat şi biserica mică am pornit spre maşină fără a mai merge şi la izvoarele unde Sfântul Apostol Andrei a botezat primii creştini de pe aceste meleaguri. Se spune că în aceste locuri nu exista apă, atunci Sfântul Apostol Andrei a lovit cu toiagul în pământ şi pe loc au apărut nouă izvoare în care acesta i-a botezat şi transformat pe păgâni în creştini.

Dacă doriţi să vedeţi locul de unde a început creştinismul din această zonă a lumii daţi o fugă când vă plictisiţi sau când prindeţi o zi ploioasă pe litoral, până la această mănăstire, sunt aproximativ 90 de kilometri din Mamaia sau 100 de kilometri din Vama Veche.

Pentru noi a fost o ieşire reuşită în care am vizitat trei obiective turistice care au o mare iportanţă în istoria poporului nostru, Monumentrul de la Adamclisi, Cetatea Tropaeum Traiani şi Peştera Sfântului Apostol Andrei.

Vă doresc concedii plăcute.


[fb]
---
Trimis de zlatna in 26.10.16 08:25:19
Validat / Publicat: 26.10.16 09:14:38
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII şi CĂLĂTORII.

VIZUALIZĂRI: 3322 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 curtea manastirii este plina de flori
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 37550 PMA (din 40 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

mishu
[26.10.16 09:38:27]
»

@zlatna: Primul articol citit in dimineata aceasta si care mi-a placut intr-un fel aparte. Ai povestit cu atata caldura totul si presarat cu franturi din istorie incat articolul a capatat o nota aparte, parca prin text vedeam si pozele.

Nici eu nu am vizitata aceasta parte a Dobrogei si incep sa ma gandesc tot mai serios la cercetarea acestor locuri.

Felicitari, votat cu mare drag.

zlatnaAUTOR REVIEW
[26.10.16 09:48:59]
»

@mishu: Multumesc pentru aprecieri, vizita si vot.

Partea aceasta a tarii are foarte multe obiective turistice, care nu sunt mediatizate (despre aceasta pestera se vorbeste doar pe 30 noiembrie de ziua SF. Andrei). O parte din obiective sunt aduse in "lumina reflectoarelor" de membrii AFA. Anul acesta mama @Michi ne-a povestit despre multe obiective turistice din Dobrogea, de unele stiam de altele nu. Am scris si eu despre o parte, mai sunt si alti, asa o sa descoperim incet toata zona.

Astept sa mergeti si dv. in zona sa ne povestiti despre frumusetile ei.

Toate cele bune.

Mihai18
[26.10.16 15:18:33]
»

Citesc de ceva vreme reviewurile tale pentru că îmi plac și cred că ai observat consecvanța mea.

Apreciez actualul review, la fel și fotografiile. Cea mai frumozasă este P-16.

Mai apreciez și atitudinea ta de a mediatiza obiectivele turistice și zonele de interes turistic din țara noastră. În turism cred că este timpul să ne mai întoarcem privirea și spre frumoasa noastră Românie.

În periplurile noastre turistice, de ceva vreme încoace, prea mult ne-am depărtat de România. Am invadat Grecia, Bulgaria, Turcia (s-a întors roata, acum noi i-am invadat pe ei ca turiști, iar cu secole în urmă, ei ne-au invadat pe noi, cu sabia).

Recunosc că eu sunt unul care de 7-8 ani încoace tot setez GPS-ul „go West”. Mă depărtez la peste 2000 km. de țara mea și nu este ușor la volan, pentru ca la întoarcere să scriu un review, uneori nereușit. Haideți fraților să mai vizităm și țara noastră.

Mi-au plăcut mult expresiile colegilor nostri

- @ Pepso 70 ro (marinar care a cutreierat lumea) și care într-un review scria „Pe toată America nu dau Constanța mea” cât și

- @Vega 06 care în ultimul său review scria „România mea frumoasă, cu trasee, peisaje și locuri pe care nu le-ar da pe 7 Grecii”

Jos pălăria domnilor, sunteți români adevărați.

Voi, ceilalți, care nu sunteți de acord cu ce-am scris acum, nu aruncați cu pietre, într-un colțișor mai am și eu dreptate.

Zlatna, ești un promotor al zonelor turistice românești și foarte vine faci.

zlatnaAUTOR REVIEW
[26.10.16 15:45:04]
»

@Mihai18: Va multumesc pentru cuvintele frumoase.

Anul acesta am calatorit foarte mult, am avut ocazia sa ajungem si in west cum ziceti dv, pana la Praga dar am calatorit mult si in tara. Si avem o tara foarte frumoasa care te suprinde cu frumusetile ei.

Sunt in urma cu unele articole de asta vara, dar in toamna am avut ocazia sa vizitez cateva locuri deosebite din Moldova noastra (am vazut un muzeu al satului Bucovinean care ne-a lasat cu gura cascata) si cea de peste Prut. Pana la sfarsitul anului o sa scriu si despre ele.

Toate cele bune.

Toate cele bune.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Mihai18, mishu, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea și Peștera Sfântului Andrei [Ion Corvin, CT]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.077088117599487 sec
    ecranul dvs: 1 x 1