ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.11.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
SEP-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Mănăstirea Bârsana

TIPĂREȘTE URM de aici

Dintre nenumăratele biserici de lemn cu turle țuguiate existente în Maramureș, datorită valorii lor incontestabile, doar 8 figurează pe Lista patrimoniului mondial UNESCO. În cadrul circuitului Maramureș și bisericile de lemn la care am participat în această toamnă, am avut ocazia să vizitez 5 dintre aceste biserici-monument: două situate în apropiere de Valea Marei - Biserica de lemn din Desești și Biserica de lemn din Șurdești, una situată pe Valea Cosăului - Biserica de lemn din Budești și două situate pe Valea Izei - Biserica de lemn din Ieud și Biserica de lemn Bârsana. Exceptând-o pe ultima, despre toate am scris câte ceva în primul rând pentru a-mi fixa niște repere (amintirile mele de peste ani). Am publicat aceste însemnări și pe AFA în eventalitatea că ar dori cineva să le citească acum sau atunci când își va planifica o vacanță în Maramureș. Și pentru ca tacâmul să fie complet, în cele ce urmează, câteva rânduri despre Bârsana.

Am ajuns la Bârsana în cea de-a doua zi a circuitului nostru, cu autocarul, după vizita în satul Sârbi, la o familie de moroșeni și la Ansamblul de arhitectură tehnică populară de acolo. Din satul Sârbi și până la Mănăstirea Bârsana nu sunt decât 18,5 km așa încât am ajuns repede. Satul Bârsana a cărui faimă s-a răspândit în lume datorită meșterilor recunoscuți pentru măiestria cu care lucrează lemnul, se află la 4 km de mănăstire.

Autocarul ne-a lăsat în parcarea așezământului, o parcare mare, dar nu știu dacă suficientă în zilele cu mari sărbători. Aproape de clopotniță mai există câteva locuri de parcare amenajate poate din grijă pentru cei mai greu deplasabili care vin să se roage la mănăstire.

În marea parcare există și posibilitatea de a-ți procura o gustare dacă ești înfometat, dar și diverse suveniruri, lucrături artizanale, manuale. Până la intrarea în incinta mănăstirii avem de străbătut un drum în pantă, nu prea lung. Intrarea se face prin gangul turnului clopotniță, o construcție frumoasă, cu pereții de zid, dar cu acoperiș dublu și turn din lemn, cu foișor, în stil maramureșean. Pe zidul din stânga, într-o nișă, se poate citi un foarte scurt istoric. Dincolo de intrare, pe un panou, se află planul ansamblului monahal.

Primul lucru care trebuie reținut este acela că noul complex monahal în care tocmai intrăm nu trebuie confundat cu Biserica de lemn din Bârsana - lăcaș inclus pe Lista patrimoniului mondial UNESCO. Cele două obiective se află la o distanță de vreo 5 km unul față de celălalt.

Mănăstirea Bârsana aflată pe platoul de la marginea drumului care străbate Valea Izei este de dată mai recentă. Biserica cu hramul "Soborul Sfinților 12 Apostoli", biserica mănăstirii, a fost înălțată în 1993 după planurile arhitectului Dorel Cordoș care a proiectat ulterior și celelalte construcții, toate din lemn de stejar, cu temelii de piatră, care alcătuiesc astăzi ansamblul monahal.

Scurt istoric

Prima atestare documentară referitoare la mănăstire datează din 21 iulie 1390 când este menționat un drum bifurcat, o parte a acestuia ducând în satul Bârsana, iar cealaltă la mănăstire.

Prin grija ultimului voievod al Maramureșului, Bâlcu Vodă, în a doua jumătate a sec. XIV sihăstria situată într-un loc izolat, la mare depărtare de sat, a fost mutată la "Podul Strâmtorii", undeva în dreapta râului Iza.

Biserica de lemn a mănăstirii a fost construită de preotul Ioan Ștefanca ajutat de credincioși, în 1711. La 12 iulie 1791 mănăstirea a fost desființată, iar călugării alungați s-au refugiat la Mănăstirea Neamț. Lăcașul a fost devastat, chiliile și celelalte clădiri distruse, iar averea confiscată. Pe vechea vatră nu au dăinuit decât biserica și clădirea stăreției. Pentru a fi ferite de profanare și de distrugere, credincioșii din Bârsana au decis să le mute în vatra satului, acolo unde se află și astăzi. În 1806, interiorul bisericii a fost repictat de meșterul zugrav Hodor Toader, pe lemn, parțial nivelat cu pânză acoperită cu un strat de var.

Locul pe care a fost amplasată vechea mănăstire, situat mai sus, pe o terasă, a fost destinat construcției unei noi mănăstiri. După 1989, acolo au decis credincioșii din satul Bârsana împreună cu preotul lor - Părintele paroh Gheorghe Urda - să ridice noul așezământ monahal. După 600 de ani de la prima menționare, după 200 de ani de la desființarea sa, Mănăstirea Bârsana a renăscut. Având ca sursă de inspirație tradiția locală, arhitectul Dorel Cordoș și echipa sa au proiectat toate clădirile din incintă ca un ansamnlu. Toate au fost executate din lemn de stejar și piatră de râu, de meșterii locali, renumiți în lume pentru măiestria lor în arta cioplirii, a îmbinării și a decorării lemnului cu sculptură.

Vizita noastră la Mănăstirea Bârsana

Cum spuneam, intrarea se face pe sub Turnul clopotniță, o construcție frumoasă, cu pereții de zid, dar cu acoperiș dublu și turn din lemn, cu foișor, în stil maramureșean. Pe zidul din stânga, într-o nișă, putem citi un foarte scurt istoric, iar dincolo de intrare, pe un panou, putem vedea planul ansamblului monahal. Sunt primele surse de informare pentru cei care vin la Mănăstirea Bârsana pentru prima oară. Nu am avut ghid local la Mănăstirea Bârsana. Pentru noi, veniți în grup, importantă a fost și prezentarea ghidului nostru însoțitor, în autocar, precum și - ulterior - broșura "Mănăstirea Bârsana" achiziționată de la micul magazin de la muzeu.

Ajutați de planul ansamblului monahal, individual, fiecare și-a început plimbarea prin incintă. Am intrat mai întâi în biserică - Biserica "Soborul Sfinților 12 Apostoli" - construcția cea mai impresionantă din întregul complex, având fundație de piatră, o turlă înaltă de 57 m, cu foișor și acoperiș de șindrilă. Construcția adăpostește de fapt două biserici. Cea de la primul nivel are intrare direct din exterior, iar cea de la al doilea nivel, la care ai acces pe două scări amplasate simetric, are intrare printr-un pridvor decorat cu sculpturi. Pictura interioară realizată de Ioan și Mariana Botiș, se distinge prin nuanțele deschise și prin succesiunea de scene delimitate de lemnul sculptat. Candelabrul din lemn, icoanele pictate pe lemn, ca și bârnele din cupola bisericii fac din acest lăcaș unul dintre cele mai frumoase vizitate în acest circuit.

Înființat în anul 2005, Muzeul de icoane și carte veche "Gavril de Bârsana" se află în prima clădire din stânga intrării în incintă. Fiind un obiectiv destinat turiștilor și pelerinilor dornici de informare, firesc, amplasarea muzeului trebuia să aibă legătură directă cu accesul în mănăstire, fără a perturba în vreun fel celelalte activități ale sfântului lăcaș.

Construcția cu trei nivele - demisol, parter și etaj - adăpostește vechi icoane, manuscrise și tipărituri din sec. XVI - XIX, precum și o colecție de obiecte de artă populară locală.

Accesul la etaj și la demisol se face pe două scări dispuse simetric. La intrare se află punctul de vânzare de icoane realizate în mănăstire, suveniruri și broșuri editate în mai multe limbi. Tot acolo se achită și mai mult decât modica taxă de vizitare a muzeului - 1 leu/persoană. (La plecare, în autocar, ni s-a înmânat fiecăruia câte o ilustrată cu sfântul lăcaș - biletul nostru de intrare achitat prin intermediul ghidului).

Continuând, tot pe partea stângă, următoarea clădire este Centrul Cultural "Episcopul Gavril de Bârsana", apoi Praznicarul și Casa monahală. În cel mai îndepărtat capăt al incintei se află Chiliile și o frumoasă clădire care adăpostește Stăreția. Urmează Casa Duhovnicului și - ceva mai impresionantă - Casa Voievodală sau Palatul Episcopal. Se înțelege că în toate aceste clădiri vizitatorii nu au acces. Pentru aceștia este rezervată întreaga zonă centrală, un adevărat parc verde, foarte frumos ornamentat cu flori și arbuști decorativi, cu iaz și podeț, cu troițe frumos sculptate, cu băncuțe mărginind aleile și chiar cu sculpturi care decorează lămpile.

În mijlocul acestora se află Altarul de vară și Agheazmatarul de asemenea cu acoperișuri țuguiate, din șindrilă. Iar, dacă vreți să mai admirați o poartă maramureșeană, una deosebită, faceți câțiva pași în spatele bisericii!

Despre Biserica de lemn din Bârsana - monument UNESCO

Biserica de lemn "Intrarea Maicii Domnului în Biserică" din Bârsana, biserica vechii mănăstiri, inclusă pe Lista patrimoniului mondial UNESCO în 1999, se află astăzi în sat, pe dealul Jbâr, la 5 km de Mănăstirea Bârsana. Cum spuneam, această biserică monumentală, datând din 1711, nu trebuie confundată cu biserica de lemn din mult mai noul ansamblu monahal de la Mănăstirea Bârsana.

În plan dreptunghiular, cu absida altarului poligonală, biserica veche de la Bârsana este construită din bârne de stejar şi are pe latura de vest un pridvor cu două niveluri, cu stâlpii sculptați. Pridvorul este o adăugire mult mai târzie, din 1929, an în care au fost lărgite și ferestrele și au fost tăiate deschiderile din ambele părți ale ușii din peretele care separă pronaosul de naos.

Acoperişul, cu streaşină dublă, are deasupra pronaosului un turn-clopotniţă cu acoperiş înalt, în formă de piramidă.

În pictura interioară se remarcă scene din Geneză, Judecata de Apoi, Patimile lui Isus, ca și alte sceane din Vechiul și Noul Testament.

Dacă ajungeți la Mănăstirea Bârsana, dacă timpul vă permite, poposiți câteva clipe și la Biserica de lemn din Bârsana - monument UNESCO. Merită!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 23.11.22 18:31:21
Validat / Publicat: 23.11.22 21:59:18
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BÂRSANA [MM].

VIZUALIZĂRI: 1105 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P17 Mănăstirea Bârsana - În curtea interioară.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 23600 PMA (din 24 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmaster
[24.11.22 01:07:41]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

liviu49
[24.11.22 07:59:51]
»

Hop si eu cu votul 10!

Asteptam acest articol cu mare nerabdare.

Din ce am citit ati fost pe acelasi drum ca si noi anul trecut pana la Barsana. Numai ca de aici noi am mers spre Viseul de Jos, unde eram cazati.

Am oprit in parcarea de jos, am coborat din masini si am inceput urcusul catre manastire. Sotia care are probleme de deplasare a ramas pe o banca sa ne astepte si sa-i povestim ce am vazut. Langa intrarea in manastire am descoperit o parcare unde era o masina cu numar de Maramures. Baiatul meu a vorbit la intrarea in manastire si a primit aprobarea sa o aduca cu masina pe sotie, ca sa poata vizita si ea manastirea. Asa ca am vizitat manastirea in formatia completa, iar sotia a fost incantata de ce a vazut si a spus ca ar fi regretat daca nu ar fi vizitat manastirea.

Mai vazusem mai multe poze si filmulete cu manastirea, dar cand am intrat in curtea manastirii am ramas fara glas. Tot ce vazusem in poze si filmulete era prea departe de ce vedeam cu ochii nostri. Primele vorbe pe care le-am putut spune dupa intrarea in manastire au fost: Doamne! Cum e posibil sa fie intr-un loc atat frumusete!

Si cred ca asa este!

Si ai descris asa de frumos ce ai vazut incat daca as mai adauga ceva as putea strica frumusetea articolului.

Numai bine si calatorii placute!

⭐ValentinB_88⭐
[24.11.22 11:37:24]
»

Frumos, multumim pentru recenzie.

micutzuPHONE
[24.11.22 11:59:03]
»

Citit si votat cu mare drag. Când am văzut prima data aceasta manastire, primul gand care mi-a venit in minte a fost ca asa arata raiul. Un loc minunat in care am sa ma intorc oricand cu placere. Toate cele bune.

mishu
[24.11.22 18:35:59]
»

@liviu49:

Am oprit in parcarea de jos, am coborat din masini si am inceput urcusul catre manastire. Sotia care are probleme de deplasare a ramas pe o banca sa ne astepte si sa-i povestim ce am vazut. Langa intrarea in manastire am descoperit o parcare unde era o masina cu numar de Maramures. Baiatul meu a vorbit la intrarea in manastire si a primit aprobarea sa o aduca cu masina pe sotie, ca sa poata vizita si ea manastirea.

aceasi problema am avut-o si noi in 2017 cand am vizitat manastirea cu mama si ea decisese sa ne astepte, insa cand am ajuns sus langa intrare acolo am vazt mai multe masini. Nu stiu daca sotul meu a cerut voie cuiva sau nu, cert este ca a putut sa o aduca si pe mama. Este dureros sa fii in prajma unos astfel de locuri si din motive care nu tin de vointa ta sa nu le poti vdea. Este una dintre manastirile care mi-a ramas la suflet, din pacate, foarte aglomerata, pe de alta parte te bucuri ca multi oameni ii descopera frumustea, si poate ca la fel de mult mi-a placut si manastirea Sapanta-Peri, din pacate lumea se multumeste sa vada cimitirul vesel si sa plece mai depate, ingorand aceasta biserica atat de frumoasa. Castigul nostru a fost aici ca fiind lume putina te bucurai de multa liniste. Avem locuri minunate in tara.

mishu
[24.11.22 18:39:23]
»

@iulianic: Un loc cu totul si cu totul special, cred ca as merge din nou in zona doar ca sa vad aceasta manastire din nou (in fine, nu doar pe aceasta).

Din pozele tale vad ca este neschimata si ma bucur sa vad cat de bine este gospodaita in continuare. Adevarul este ca aici vin nu numai turistii romani, dar faima manastiii este cunoscuta si peste hotare, asa incat se bucura de o multime de vizitatori.

Minunat, felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
iulianicAUTOR REVIEW
[26.11.22 14:56:40]
»

@webmaster: Mulțumesc!

@All: Tuturor, vă mulțumesc pentru vizite și pentru ecouri!

@mishu:

... si poate ca la fel de mult mi-a placut si manastirea Sapanta-Peri, din pacate lumea se multumeste sa vada cimitirul vesel si sa plece mai depate, ingorand aceasta biserica atat de frumoasa. Castigul nostru a fost aici ca fiind lume putina te bucurai de multa liniste.

La Săpânța-Peri am ajuns și noi după ce am vizitat Cimitirul Vesel. Biserica de la Săpânța-Peri nu era trecută în program, dar cum o poți ignora când este situată atât de aproape? Am găsit și noi multă liniște acolo, dar o scurtă rafală de ploaie ne-a făcut să ne scurtăm șederea. Îmi pare rău că nu am putut fotografia așa cum aș fi vrut și asta numai din pricina ploii.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
iulianicAUTOR REVIEW
[26.11.22 14:59:48]
»

@liviu49: Mulțumesc pentru cuvintele frumoase și pentru “Hop si eu cu votul 10!”

Cea de-a doua parcare, mai aproape de intrarea din turnul clopotniță, a fost concepută – cred – tocmai pentru situații de acest gen. Se știe că la mănăstiri vin nu numai turiști, ci și oameni vârstnici, bolnavi, greu deplasabili, mai credincioși decât turistul obișnuit, care își doresc cu ardoare o apropiere de cele sfinte. În plus, cum să nu aibă parte și cei loviți de soartă de frumusețile care sunt acolo? În incinta mănăstirii te simți cu adevărat într-o altă lume.

Călătorii frumoase oriunde și oricând!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic, liviu49, micutzu, mishu, ⭐ValentinB_88⭐
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Bârsana:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.085736989974976 sec
    ecranul dvs: 1 x 1