ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.09.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
AUG-2014
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Monumente de patrimoniu – "Calea Eroilor"

TIPĂREȘTE

De curând am ajuns din nou în Târgu Jiu, capitală a județului Gorj. Bineînțeles că am trecut, din nou, pe la operele celebrului Constantin Brâncuși. De altfel, orice turist care ajunge în zona Polovragi - Baia de Fier – Novaci pentru a străbate celebra Transalpina; ori turistul ce urcă/coboară pe Defileul Jiului, trecând pe la mănăstirea Lainici; ori turistul ce vine dinspre Baia de Aramă, mănăstirea Tismana, Cheile Sohodolului = ar trebui să se oprească în municipiul Târgu Jiu la operele lui Brâncuși.

Cele trei lucrări monumentale ale lui Constantin Brâncuși sunt cunoscute și promovate azi sub denumirea de Ansamblul Monumental ”Calea Eroilor”. Monumentele sunt semnalizate corespunzător prin plăcuțe indicatoare; există explicații în limba română și limba engleză pe panouri mari.

Trebuie să știm de la început că cele trei sculpturi ale maestrului Brâncuși nu se află în același loc. Astfel, venind dinspre București pe DN 67, șosea de calitate foarte bună, o să întâlnim după intrarea în oraș un parc pe partea dreaptă, Parcul Coloanei fără Sfârșit. Pe partea dreaptă, lângă parc, este interzisă parcarea; trebuie intrat pe una din străduțele de lângă parc; în schimb, pe partea stângă, lângă case, vizitatorii pot lăsa mașina 15-30 minute.

Coloana fără Sfârșit este plasată în mijlocul parcului fiind înconjurată de mult spațiu verde. Arbuști și copaci pitici, alături de bănci și țâșnitoare de apă completează peisajul. În luna august s-au împlinit exact 77 ani de când la Petroșani începea turnarea elementelor componente – august 1937. În lunile octombrie-noiembrie 1937 s-a efectuat montajul în Târgu Jiu; în iunie-iulie 1938 s-a efectuat alămirea elementelor. Coloana are o înălțime de 29,33 m și este alcătuită din 15 romburi întregi, plus două jumătăți, sus și la bază. Mergând la baza Coloanei, pentru fotografii, normal, te simți asemeni unei furnici. Un imbold lăuntric te îndeamnă să îți plimbi palma pe metalul primului romb întreg. Geniul românesc și-a spus cuvântul și în acest caz.

Celelalte două opere se află în Parcul Municipal. Din Parcul Coloanei mergi cu autoturismul peste un pod, câteva semafoare (clădirea Colegiului Național Tudor Vladimirescu din anul 1890 e impresionantă; de asemenea, statuia lui Tudor Vladimirescu) ajungem la un sens giratoriu mare și vedem parcul în față. Virăm la dreapta pentru că lângă parc nu se poate parca; locurile de parcare sunt lângă stadion și Primărie. În Parcul Municipal există un centru de informare turistică de unde putem obține câteva pliante.

La intrarea în parc se află Poarta Sărutului, loc de pelerinaj pentru miresele gorjene. Blocurile de travertin de Banpotoc au fost sculptate de artist în vara anului 1938. Emisferele mari, asemenea unor ochi străjuiesc picioarele porții. Am văzut Poarta și acum câțiva ani înainte de controversata restaurare; parcă e un pic mai galbenă acum.

De la Poarta Sărutului pornește Aleea Scaunelor, pe o lungime de 121 m; pe ambele laterale se găsesc grupuri de câte 3 scăunele sub formă de clepsidră, cu fața pătrate (30 de bucăți în total). În capătul Aleii, pe malul lacului, înconjurată de sălcii plângătoare se află Masa Tăcerii. Aceeași piatră de Banpotoc formează blatul mesei, piciorul fiind din calcur și reprezentând de fapt blatul unei prime variante a mesei. Masa este înconjurată de 12 scăunele sub formă tot de clepsidră, dar cu fața rotundă.

La 27 octombrie 1938 a fost inaugurat întregul ansamblu, în lipsa sculptorului Constantin Brâncuși.

Să reținem că singura operă de for public a lui Ctin Brâncuși se găsește la Târgu Jiu.

Autoritățile locale au propus UNESCO introducerea acestui Ansamblu monumental în Patrimoniu Mondial, lucru ce se pare că se va întâmpla în anul 2015.

Dacă timpul vă permite puteți merge până la Hobița, locul nașterii și al copilăriei lui Brâncuși, unde se află casa Muzeu ”Constantin Brâncuși”. Distanța aproximativă este de 25 km.

***

P. S. În drum spre Târgu Jiu am mai observat un monument istoric drăguț amenajat și semnalizat. Este vorba de Crucea de piatră a lui Popa Ilie din anul 1800, situată în satul Bălcești, com. Bengești - Ciocadia. Asemenea cruci de piatră există în multe locuri din țară, dar aici am fost plăcut impresionat de amenajări: plăcuță de monument istoric, o troiță, un mic loc de popas cu băncuțe și masă, un leagăn, amenajări artistice din lemn și piatră. Felicitări edililor.


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 11.09.14 16:03:10
Validat / Publicat: 11.09.14 19:14:21
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TÎRGU JIU.

VIZUALIZĂRI: 2042 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P22 Coloana Infinitului - Târgu Jiu.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 10800 PMA (din 12 voturi)

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Tîrgu Jiu și împrejurimile:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.042501926422119 sec
    ecranul dvs: 1 x 1