ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.04.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
JUN-2010
DURATA: 4 zile
team-building

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Muzeul Satului Astra – un minunat loc de învățare și relaxare

TIPĂREȘTE

Sibiul, acest oraș transilvan minunat, a rămas în amintirile multor turiști prin arhitectura civilă și militară din Centrul Vechi (de ex: Turnul Sfatului, Podul Minciunilor, turnurile și zidurile de apărare), prin muzeele de valoare (Muzeul Național Brukenthal, Muzeul Farmaciei, Muzeul Locomotivelor cu Aburi), prin bisericile și mănăstirile sale (Catedrala „Sf. Treime”, Catedrala Evanghelică „Sfânta Maria”, Mănăstirea Ursulinelor), prin parcurile sale (Parcul Astra, Parcul Sub Arini) și multe alte obiective de tot genul. O plimbare pe străduțele vechi, pe sub zidurile cetății, prin ganguri și pe sub arcade, prin piețe mari și mici, urcând și coborând scări ne aduce în fața ochilor orașul – farmecul și pitorescul de atunci și de acum.

Unul din cele mai frumoase locuri de relaxare căutat atât de sibieni, cât mai ales de turiști este Parcul Natural Dumbrava Sibiului. Spre acestă zonă împădurită, mai ales pe timpul anotimpurilor calde, se îndreaptă numeroși vizitatori, mici și mari, dornici de a învăța, de a admira și de a se relaxa. De ce? Pentru că aici se află Grădina Zoologică Sibiu și Muzeul Civilizației Populare Tradiționale Astra. Despre frumusețea și importanța celui de-al doilea obiectiv vreau să vă scriu azi câteva cuvinte.

Informații generale. Imediat din centrul orașului, în sensul giratoriu de lângă Hotelul Ibis ne încadrăm pe Calea Dumbrăvii sau DJ 106 A (în direcția Rășinari - Păltiniș). După ce intrăm în zona împădurită și depășim intrarea la Zoo Sibiu, pe strada Pădurea Dumbrava nr. 16-20 este înregistrat cadastral muzeul satului în aer liber de la Sibiu. Programul de vară al Muzeului Astra (cum îi voi spune prescurtat) este între orele 10.00 – 18.00, inclusiv în ziua de luni (dar fără vizitarea interioarelor). Important de reținut: accesul cu câini este interzis. Tarifele pentru vizitare, actualizate pe anul în curs le găsiți aici: muzeulastra.ro/pdf/Tarife ... 0noi%202016.pdf. Interesantă este concepția de „abonament anual”, pe categorii, ceea ce întărește idea de loc de relaxare pentru sibieni și, de fapt, atragerea acestora către zona muzeului și activitățile ce se desfășoară permanent aici.

Imensitatea parcului natural alocat muzeului satului (aproape 100 de ha) și cei 10 km de alei te îndeamnă să petreci aproape o zi întreagă în mijlocul naturii și a satului românesc. Acest lucru este posibil și datorită locurilor de odihnă amenajate în muzeu și a restaurantelor unde se poate mânca pe parcursul vizitei.

Pe ulițele satului. Am avut ocazia să mă plimb pe ulițele satului românesc mutat în Dumbrava Sibiului de mai multe ori. Ultima dată am fost cazat în Hostelul Diana aflat chiar în interiorul muzeului, două construcții din lemn cu până la 6 paturi în cameră, iar micul dejun l-am luat la Hanul Veștem (care oferă la rândul său locuri de cazare).

Muzeul satului în aer liber „Astra” se axează în principal pe prezentarea tehnicilor populare de obținere și prelucrare a diverselor materiale, instalații tehnice din diverse domenii, precum și artă populară. Obiectivele din muzeu sunt grupate în mai multe sectoare: alimentație populară, transporturi tradiționale, meșteșuguri și industrii tradiționale de prelucrare a materialelor de construcții (argilă, lemn, piatră, metale, minereuri), meșteșuguri de prelucrare a materialelor pentru textile și îmbrăcăminte (lână, piele, in, cânepă etc.), monumente de utilitate publică și socială (primăria, școala, biserica, pavilioanele de joc, cârciuma satului, hanul).

Spațiul verde și amenajările sunt bine îngrijite, peste tot întâlnești panouri informative generale (pe grupe tematice) și panouri individuale în fața fiecărei gospodării (care cuprinde localizarea în teritoriul României, localizarea în cadrul muzeului, câteva date istorice și arhitecturale, schița obiectivului, fotografii). Pentru înțelegerea funcționării morilor de apă de diverse modele sunt construite câteva machete la scară mică, funcționale – care constituiau deliciul copiilor, dar și al adulților. Am vizitat pe îndelete muzeul, în cadrul unui eveniment organizat, beneficiind pe atunci chiar de ghidajul directorului Corneliu Bucur. La momentul acela se restaurau câteva case cu ajutorul unor bani din proiecte în parteneriat cu Norvegia, Liechtenstein și Islanda. Sunt superbe morile de vânt amplasate pe malul lacului existent în complexul muzeal. Pictura bisericilor de lemn, cuptoarele de lut, fântânile, florile multicolore, ceramica și obiectele din fier și lemn, țesăturile și multe, multe altele ne apropie de civilizația satului tradițional românesc.

Vă invit să vizitați Complexul Național Muzeal Astra, în special Muzeul Civilizației Populare Tradiționale Astra. O plimbare în aer liber, admirând adevărate capodopere ale civilizației și artei țărănești ne vor întâri sufletul și inima pentru săptămâni întregi. Indiferent de anotimp căsuțele vă vor oferi un „spectacol” desăvârșit. Nu ezitați!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 15.04.16 13:41:11
Validat / Publicat: 15.04.16 18:20:32
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SIBIU.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2888 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Gospodării la poale de pădure - Muzeul Satului Astra, Sibiu.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 36200 PMA (din 41 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

Rodel
[15.04.16 18:45:33]
»

Așa cum sună și titlul rewiew-ului, Muzeul Satului Astra este un loc și de învățare, și de relaxare. Aici se desfășoară și festivaluri ale artei meșteșugărești, cum este cel de Sf. Mărie Mare, când ulițele satelor freamătă de turiști. Iarna se pot face plimbări cu sania, iar vara cu trăsura. Poate cel mai mult îmi place aici mirosul de iarbă proaspăt cosită. Anul trecut, pentru a reda și mai bine atmosfera satului românesc, muzeul a fost populat cu niște cârduri de gâște și rațe. Pasc nestingherite în zona morilor de vânt, aproape de apă. La sfârșit de săptămână este aglomerație mare pe ulițe, dar în celelalte zile simți cum liniștea stăpânește întreaga atmosferă, iar tu te contopești cu ea. De aceea prefer să vizitez Muzeul Satului într-o zi obișnuită, fără festivități.

bogumil
[15.04.16 19:22:32]
»

AmFostAcolo și eu vara trecută. Poate am să-mi găsesc timp să scriu și despre această locație cu adevărat specială.

De fapt eu am văzut prima dată grădina zoo, pe urmă acest muzeu și mai apoi am savurat masa la hanul din incintă (Hanul din Tulghes).

Am petrecut acolo o jumătate de zi de calitate!

Felicitări pentru scriere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
papone
[15.04.16 19:59:42]
»

@tata123 - Bravos, tinere! Mi-a placut!

Michi
[16.04.16 09:24:41]
»

Frumos articol, frumoase poze. Pentru a vizita pe îndelete Dumbrava Sibiului şi grădina zoologică, în drum spre inima Transilvaniei, în 2014, ne-am cazat la Casa Micu situată peste drum de dumbravă. Am scris vezi impresii recomandând-o celor care nu vor să se cazeze în oraş. Curat, elegant, ieftin, sunt calităţi care m-au făcut s-o consider cea mai bună cazare din cele 15 încercate în vara aceea. Am mâncat ieftin şi bine la Vila Dumbrava.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[16.04.16 19:04:14]
»

Foarte frumos articol despre un loc care pentru mine reprezinta mai mult decat un loc de relaxare si cunoastere a traditiilor romanesti, este un loc in care am mers prima data acum ceva mai mult de 20 de ani in urma in luna de miere in drum spre Paltinis.

Insa chiar daca semnificatia lui este una aparte stiu ca si atunci si ulterior cand am mai mers acolo mi s-a parut un loc deosebit atat prin cele prezentate cat si prin spatiul care este dedicat acestui muzeu. Felicitari votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[18.04.16 09:10:31]
»

@all - Mulțumesc pentru aprecieri și lectură. Muzeul satului în aer liber din Dumbrava Sibiului e un loc special pe care îl recomand tuturor celor care merg la Sibiu în vizită.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
bogumil, Michi, mishu, Rodel, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Dumbrava Sibiului - Complex Muzeal Astra, Zoo Sibiu:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.076801776885986 sec
    ecranul dvs: 1 x 1