ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.11.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
NOV-2014
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

În parc, pe Calea Victoriei...

TIPĂREȘTE URM de aici

În continuarea seriei „Parcuri bucureștene” vă prezint un nou loc de relaxare și petrecere a timpului liber aflat în Capitala țării. Un mod plăcut de a îmbina odihna, relaxarea, meditația cu istoria, arhitectura și religia.

Zile reci de toamnă târzie. Se simte, din toate punctele de vedere, apropierea iernii; covorul alb (pentru unii mumă, pentru alții ciumă) va îmbrăca toată natura, în curând. Ne îndreptăm pașii spre Parcul Nicolae Iorga, aflat doar la 3-4 minute distanță de Parcul Ion I. C. Brătianu. Din bulevardul Dacia, facem dreapta pe lângă fostul teatru de revistă Constantin Tănase, ori Casino Victoria – cum l-au prins unii (azi în paragină), lăsând pe partea stângă frumoasele clădiri ale Academiei Române. Este vorba despre mai multe corpuri de clădiri achiziționate și donate în 1896 de Ministerul Cultelor și Instrucțiunii către Academia Română: casele Zaleski, casele Ștefan Bellu și casele familiei Cesianu, împreună cu terenul lor. Terenul formează azi un frumos parc, majoritatea castani, cu acces închis. O fântână arteziană cu un joc de apă rotund răcorește atmosfera în zilele călduroase de vară. Câteva sarcofage romane mari, din piatră, împodobesc parcul. Corpul central al clădirii este simetric, decorat cu pilaștri de origine dorică și adăpostește marea Aulă a Academiei Române. În 2011 este amplasată în curte statuia zeiței înțelepciunii, Minerva, operă a sculptorului Mihail Ecobici. Întregul ansamblu arhitectonic a fost declarat monument istoric în anul 2004.

Înainte de a ajunge la parc trecem prin fața Bisericii Nicolae Tabacu, numită la un moment dat și Popa Cozma, nume purtat și de mahalaua din jurul ei. Pe locul unei vechi biserici de lemn ce exista din secolul al XVIII-lea (îngrijită de Dima Tabacul și popa Cozma), s-a ridicat o altă biserică de zid. Totuși, actualul lăcaș de cult este ridicat la 1864 (ori mai înainte) de către preotul Ștefan Popescu și enoriașii parohiei. Suferă diverse consolidări și reparații de-a lungul anilor. Fațada lată este încununată de un mozaic al Maicii Domnului și de două turle octogonale cu acoperiș de tablă.

Ajungem și la parcul enunțat mai sus - Parcul Nicolae Iorga. Este un parc mic, uneori foarte liniștit, uneori mai zgomotos, depinde de momentul zilei și de anotimp. E tranzitat de multe persoane în drumul lor spre strada Nicolae Iorga – stradă de la care, probabil, edilii Capitalei au preluat numele și pentru parcului. Paradoxal însă e faptul că în acest parc există două statui, dar nici una a lui Nicolae Iorga, cum ar fi fost normal dacă tot dai acest nume parcului (ori nu?). Aproape în centrul spațiului verde se află bustul poetului Nichita Stănescu, statuie din bronz realizată în 1984 de către Paul Vasilescu. Tot în parc, pe latura nordică se află bustul de bronz al lui Ion Ghica. Statuia are legătură cu superbul Palat Ghica-Grădișteanu situat vis-a-vis. De asemenea, în centrul parcului este plasată o cruce mare de marmură albă. Aceasta reprezintă o troiță amplasată în anul 2011, având o triplă semnificație: este dedicată marelui istoric Nicolae Iorga, eroilor neamului pieriți pe câmpurile de luptă și mărturisirii existenței Lemnului Sfintei Cruci în biserica Sf. Vasile cel Mare, aflată în apropiere.

Câteva bănci sunt plasate de-a lungul aleilor; o parte din alei sunt pavate cu piatră cubică, ce creează un aspect plăcut (posibil piatră cubică cu care a fost pavată str. Nicolae Iorga la un moment dat). Copaci bătrâni asigură umbra în acest colț verde. Coborând puțin întâlnim un spațiu de joacă pentru copii, bine dotat cu diverse „chestii” – topogane, leagăne, căluți; avem și mese de șah și ping-pong, precum și un teren mare de baschet. Într-un colț există și câteva aparate pentru „întreținut silueta”.

Acesta este parcul Nicolae Iorga, un mic colț de verdeață, înconjurat de un peisaj arhitectural minunat. Plimbarea poate continua pe străzile din jur, unde istoria se împletește cu arhitectura.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 26.11.14 15:41:24
Validat / Publicat: 26.11.14 17:22:55
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 4625 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 Culori de toamnă târzie...
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 7650 PMA (din 9 voturi)

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

adrianbogdan
[26.11.14 17:47:16]
»

Buna! pentru ca review-ul tau aminteste de multitudinea de cladiri superbe de pe Calea Victoriei as vrea sa mentionez cladirea Palatul Cantacuzino care gazduieste Muzeul National George Enescu.

Parcul descris mai sus reprezinta un loc drag mie si imi aminteste de adolescenta. frumos ati descris aceste locuri! felicitari!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[27.11.14 08:56:08]
»

@adrianbogdan - Mulțumesc.

Sunt multe clădiri frumoase pe Calea Victoriei, unele chiar impresionante; între acestea din urmă se înscrie într-adevăr și Palatul Cantacuzino.

Ar fi de menționat, în apropierea parcului, și clădirea Ministerului Economiei (arhitect Duiliu Marcu, construită între 1934-1941 pentru Regia Monopolurilor) cu un ceas interesant pe fațadă. Să nu uităm Casa Vernescu, Casa Manu ori Casa Dissescu. Sunt atât de multe... și unele au povești minunate.

Urmează curând alt review despre un parc drăguț...

adrianbogdan
[27.11.14 10:00:19]
»

@tata123 - cred ca trebuie sa continuati sa scrieti despre Bucuresti, asa stimulati un pic turismul intern. Uite la cladirea Ministeului Economiei nu m-am uitat ca la un monument arhitectural in sine, dar aveti dreptate. Multumesc!

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[27.11.14 10:33:46]
»

M-am gîndit şi eu la istoria acestui parc, pornind tot de la nume, care pare ales "în lipsă de altceva", şi nu face referire la vreo mahala istorică, ci la strada de alătur, care are acest nume abia de după război (ar fi fost şi ciudat să fie altfel, căci Iorga era în viaţă în anii 30). Numele istoric al străzii, cel pe care îl purta în anii 1900, este Strada Romană. În anii 40 a fost rebotezată Benito Mussolini, nume schimbat din motive evidente de către comunişti cu cel actual. Parcul probabil nu e mai vechi de anii 40, şi nu are un nume "istoric". A fost probabil amenajat pe un fost maidan, într-o fostă curte particulară sau pe locul rămas viran în urma vreunui bombardament. Asta cred că e originea sa. Ar fi interesant de aflat ce nume avea în anii 80 şi dacă era "oficial" sau colocvial, că e posibil să fi fost nebotezat oficial.

Neconcordanţa dintre nume şi statui nu e de mirare: multe s-au botezat după ureche, la nimereală, fără vreo logică geografică sau istorică. Vezi de pildă Parcul Titan, botezat hodoronc-tronc Al. I. Cuza. Iar boala e extinsă: culmea inadecvării e un liceu exclusiv de matematică - informatică botezat Tudor Vianu, după o logică stranie. La fel, s-au schimbat denumiri istorice din neştiinţă sau din alte motive. Onţanu e campion în sectorul 2: a schimbat numele istoric al Parcului Ioanid (l-a şi mutilat, repavîndu-l cu dale de ciment! acolo unde se impuneau nişte alei clasice, de pietriş) şi al Parcului Pache.

Revenind la parcuri, ironia merge mai departe: există un parc, mai degrabă scuar, cam la fel de mare ca Iorga, în Vatra Luminoasă, care se numeşte chiar Nichita Stănescu! Cred că acolo trebuie căutată statuia lui Iorga

Şi, apropo de renovări, bravo că măcar aici, în Parcul Iorga, s-a folosit un material natural şi "vintage" ca piatra cubică. Chiar dacă parcul n-o fi atît de bătrîn ca altele.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[27.11.14 16:13:18]
»

@abancor - Am încercat să „aprofundez”... greu de găsit amănunte. Pe planul cadastral din 1911-1912 parcul nu apare... normal. Strada se numea Romană (în apropiere fiind și str. Cosma - după numele mahalalei)... apoi cum a spus @abancor a purtat numele italianului Mussolini. În PUZ-ul Primariei din 1999 apare schitat parcul... în zona protejată 16, în zona Calea Victoriei. Zona alăturată, zona 29 Nicolae Iorga este definită ca fiind o zonă în care persistă caracterul premodern al clădirilor (bineînțeles, alături de modern și interbelic) și o tramă stradală neregulată tradițională (poate chiar dinainte de secolul al XIX-lea).

Parcul a fost construit pe terenul ocupat odinioară de casele Golescu și Slătineanu (fosta Burghi).

Interesantă diferența de nivel dintre intrarea din Calea Victoriei și parcul pentru copii și terenul de sport - aflate în spatele parcului.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[10.04.17 13:13:27]
»

@all: Tocmai ce am citit o știre în care Ambasada Italiei (proprietară a terenului) a scos la licitație cei 3000 mp ai Parcului Nicolae Iorga. Dacă Primăria Capitalei nu achiziționează acest teren, curând ne putem trezi cu o construcție modernă pe Calea Victoriei. Știrea o puteți citi aici: hotnews.ro/stiri-administ ... 25-700-euro.htm.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
abancor, adrianbogdan, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂParcuri bucureștene:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.073548078536987 sec
    ecranul dvs: 1 x 1