ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.04.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
MAR-2020
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Memoria lui George Enescu în București

TIPĂREȘTE

Avem acum timp liber, cel puțin o parte din noi. Timp liber pe care îl putem utiliza pentru a acorda mai multă atenție unor acțiuni care ne produc plăcere și relaxare: citim o carte, vizionăm un film bun sau ascultăm muzică. După ce mi-a venit ideea alcătuirii unui material despre prezența în memoria orașului București a marelui muzician și am început o scurtă documentare a apărut la sfârșitul lunii martie anunțul organizatorilor Festivalului Enescu privind difuzarea online a unor concerte (festivalenescu.ro/festiva ... escu-in-casa-ta).

Ziarul „Lupta” îl numea în 1936 pe Enescu drept un ambasador al pământului, peisajului, cerului, sufletului românesc în ceea ce au mai specific. Rapsodia Română sau Poema Română, Simfonii sau Sonate și multe alte lucrări magnifice ne încântă auzul și sufletul.

În București se află câteva monumente și locuri care au legătură cu viața și personalitatea cunoscutului compozitor și violonist. Aceste obiective sunt oarecum grupate în zona centrală a orașului și au o legătură strânsă cu instituțiile muzicale bucureștene.

Muzeul Național „George Enescu”

De fiecare dată când trec pe Calea Victoriei mă opresc câteva momente în fața clădirii de o frumusețe răpitoare din punct de vedere arhitectural. Cine putea să cheltuie o groază de bani la începutul anilor 1900 pentru o construcție grandioasă, angajând un arhitect în plină ascensiune – Ion D. Berindey? Bineînțeles cel mai bogat român al acelor vremuri: Gheorghe Grigore Cantacuzino, cel poreclit „Nababul”. Reședința somptuoasă cunoscută azi drept Palatul Cantacuzino impresionează prin intrarea spectaculoasă și prin sculpturile decorative exterioare realizate de Emil Wilhelm Becker, sculptorul Casei Regale a României. Scările de acces din marmură sunt protejate de doi lei din piatră și acoperite de o marchiză sub formă de scoică de mari dimensiuni (o capodoperă de metal și sticlă), blazonul familiei Cantacuzino e ținut de doi îngerași dolofani iar deasupra acestuia se află mai multe grupuri statuare alegorice, adevărate opere de artă.

Caturile sunt bine delimitate prin elemente arhitecturale distincte: un subsol înalt cu ferestre semicirculare la nivelul solului, parterul prevăzut cu ferestre în arc de cerc și balustrade de balcon din piatră, etajul are ferestre dreptunghiulare și mici balconașe din fier forjat iar mansarda e dotată cu lucarne frumos ornamentate. Atât de diferite aceste elemente, dar totodată formând un corp unitar cu un impact vizual deosebit. Pe latura sudică se află o intrare secundară ale cărei scări beneficiază de o acoperitoare de dimensiuni mai mici, precum și de un fronton ornamentat.

Interiorul e la fel de spectaculos: o sală centrală de bal cu ieșire în curtea din spate, aripa dreaptă dedicată doamnelor (loc unde este muzeul de azi) și aripa stângă consacrată bibliotecii, birourilor și întâlnirilor de afaceri ale domnilor. Un element deosebit îl reprezintă pictura interioară realizată de patru mari pictori: Nicolae Vermont, Costin Petrescu, Arthur Verona și George Demetrescu Mirea. O serie întreagă de decorații interioare au fost comandate la Paris.

Prin căsătoria cu Maria Rosetti-Tescanu (Maruca), văduva fiului cel mare al Nababului, George Enescu ajunge la Palatul Cantacuzino. Dar muzicianul nu a locuit nicicum în reședința nobiliară ci în apartamente normale în apropierea Parcului Cișmigiu și pe actuala stradă George Enescu. O perioadă scurtă până în momentul plecării din țară (1946) cei doi soți vor domicilia în casa administrativă din spatele palatului.

Casa Memorială „George Enescu” din București se află în spatele Palatului Cantacuzino și este clădirea unde Enescu a locuit efectiv între 1945-1946. Având inițial rol de anexă administrativă casa iese în evidență prin scările largi care se deschid în față. Spațiile nu sunt foarte mari - cuprind un birou, un salon de primire cu pian, o încăpere de odihnă, o baie. Din 2017 expoziția din această casă memorială e închisă întrucât starea tehnică a clădirii e necorespunzătoare, pe românește e șubredă.

Serate, recepții și baluri somptuoase umpleau de viață salonul de bal din Palatul Cantacuzino; ținute aristocratice, dansuri sofisticate, preparate speciale și vinuri scumpe erau prezente în reședința Cantacuzinului și reprezintă doar o parte din viața care se desfășura aici pe Calea Victoriei. Pe vremuri... Azi?

Statuile dedicate lui George Enescu

În București memoria lui George Enescu este cinstită prin câteva monumente de for public, dintre care trei de dimensiuni mai mari. Tânăr, brunet, destul de înalt, cu ochii visători, George Enescu parcă nu era de pe pământ. Sala, ticsită de lume asculta cu sfințenie scria pianista Venturia Ghibu. Nu cred că artiștii care au realizat statuile lui Enescu au surprins exact aceste trăsături, dar prezența efectivă a acestora în mijlocul vieții urbane arată respectul față de omul și măiestria muzicianului.

Statuia din fața Operei Române este opera sculptorului Ion Jalea și a fost dezvelită în 1971, deși un concurs de realizare a unui monument dedicat lui Enescu a avut loc în 1955, iar câștigători au fost alți artiști plastici. Bronzul masiv e așezat pe o platformă joasă din marmură având drept fundal clădirea Operei Române. George Enescu este înfățișat șezând pe un fotoliu, are o figură serioasă și poartă costum și o pelerină.

Statuia din fața Universității Naționale de Muzică, realizată de sculptorul Boris Caragea în 1961, a fost așezată pe soclu abia în anul 1995. Trec des pe lângă această instituție de învățământ superior și mă uit spre monumentul din bronz care pe timpul verii mai ales este acoperit de frunzele vegetație bogate din preajmă. Trupul muzicianului e învelit într-o mantie, capul e înclinat iar chipul reprezintă o figură la maturitate deplină.

Statuia de pe strada George Enescu e amplasată din 2013 pe trotuarul din intersecția cu bulevardul Gheorghe Magheru. Autor este sculptorul Constantin Baraschi, donația către municipalitate a fost efectuată de moștenitorii artistului plastic. George Enescu stă așezat pe un fotoliu, relaxat, și studiază gânditor un manuscris cu note muzicale așezat pe genunchi. De mai multe luni panouri înalte protejează monumentul de lucrările efectuate chiar în apropiere.

Statuia din fața Colegiului Național de Muzică „George Enescu” este o lucrare din piatră așezată în anii 1991-1992 în curtea liceului. Cu capul înclinat și o figură serioasă ilustrul muzician e îmbrăcat în cunoscutul costum cu papion și pelerină pe umeri. Chiar astăzi am fotografiat chipul maestrului, înconjurat de magnolii dar într-o singurătate deplină, tinerii școlari fiind în vacanță.

Concluzii. În București mai întâlnim reprezentări ale lui George Enescu în interiorul Ateneului Român - Rotondă (sculptură în piatră de Gheorghe Anghel realizată în anii ´40) și în „Grădina valorilor românești” din Parcul Lumea Copiilor. De asemenea numele marelui muzician este purtat de Filarmonica din București, de Liceul de Muzică mai sus menționat și de o arteră și o piață din sectorul 1.

Nu mi-am servit ţara decât cu armele mele: pana, vioara şi bagheta mea – George Enescu.


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 09.04.20 20:26:47
Validat / Publicat: 09.04.20 21:08:19
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 391 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Palatul Cantacuzino are o alură impresionantă.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34400 PMA (din 36 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

mishu
[09.04.20 21:15:22]
»

@tata123:  Start vot! Enescu este unul dintre simbolurile noastre nationale, dar si un reprezentat de seama in lume. Festivalul ce ii poarta numele aduce anual la noi in tara cei mai buni interpreti din lume, o perioada in care putem spune ca Bucurestiul devine Capitala Culturala Mondiala.

Am vazut acum vreo 3 ani casa lui Enescu de la Sinaia, si m-a incantat peste masura, un loc in care simteai inca prezenta lui in fiecare coltisor din casa si parca te asteptai ca intrand in urmatoarea camera sa il vezi ​fie la pian, fie la masa de lucru.

Felicitari pentru articol, votat cu mare drag. ​

mihaelavoicu
[09.04.20 21:33:29]
»

George Enescu, Vila Luminiș, Sinaia; Simplitatea înseamnă libertate. Câtă dreptate a avut! Au fost momente când, mi-am amintit de vorbele sale.  

Și tot în muzeul de la Sinaia, stau scrise vorbele lui Pablo Cassals, despre marele Enescu, ca fiind Cel mai grandios fenomen muzical de la Beethoven, încoace!

Modestia sa se oglindește în vorbele-i, Originalitatea se obține numai atunci când nu o cauți!

La Pere Lachaise i-am aprins o lumină. ​​ ​

mprofeanu
[09.04.20 21:43:27]
»

Frumoasă pledoarie pentru Marele Enescu! Un articol complex și o frumoasă vizită în acele locuri ce ni-l aduce în prim plan! Interesantă idee, frumoase poze!

Îmi făceam înainte de "marea izolare" planuri pentru că tot sunt într-o vacanță permanentă, atunci când copiii din București sau Brașov sunt plecați în concediu, să evadez acolo și să mai revizitez acele locuri sau să văd altele noi...

Vise, vise!!!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
neimportantPHONE
[09.04.20 22:31:17]
»

@tata123:  Ce de statui ale lui G. Enescu! Și toate în capitală. Le spui că sunt de for public, adică toate sunt proprietate publică în patrimoniul statului, al primăriei generale sau primărilor de sectoare?

" Visez fără încetare... nu mai doresc decât un singur lucru pe lume: să traduc până la ceasul din urmă ceea ce freamătă în mine, să storc până la ultima picătură sucul fructului sălbatec pe care anii l-au copt. Atâta vreme cât exist vreau să cânt. " - George Enescu

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[10.04.20 10:03:18]
»

@mishu:  Mulțumesc pentru ecou și aprecieri. Într-adevăr Bucureștiul devine o capitală mondială a Muzicii în perioada Festivalului „George Enescu”, un fapt benefic pentru cultura românească. Suntem mândri de personalitățile noastre care s-au impus și în mediul internațional, în diferite domenii, și nu sunt puține.

@mihaelavoicu: ​Frumoase cuvinte! George Enescu continuă să încânte generații întregi... Marele muzician are mai multe case memoriale în România, pe lângă cea din București: Vila Luminiș din Sinaia, conacul de la Tescani (jud. Bacău/casa socrilor), casa din Liveni (jud. Botoșani), precum și muzeul memorial din Dorohoi (casa tatălui său).

@mprofeanu:  ​​Mulțumesc pentru ecou. George Enescu face parte din galeria oamenilor mari născuți pe plaiurile românești; de multe ori am trecut pe lângă obiectivele menționate în articol (chiar în martie-aprilie 2020). Sănătate!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[10.04.20 10:13:54]
»

@zapacitu:  Multe cuvinte cu tâlc a rostit Enescu!

Ai dreptate, nu cred că absolut toate statuile/busturile închinate muzicianului sunt monumente de for public (cultura.ro/monumente-de-for-public) ​. M-am lăsat dus de val și m-am  gândit doar la aspectul de accesibil publicului cumva, fără a ține cont de forma de proprietate

Mulțumesc pentru ecou, lectură și aprecieri. Sănătate! ​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
micutzu
[10.04.20 10:44:02]
»

Salut. Citit si votat cu placere. Va felicit pentru toate articolele scrise in ultima perioada care sant rodul unei munci temeinice de documentare. La cate articole de acest gen ati publicat cred ca puteti sa publicati o carte sau un minighid turistic despre Romania. Felicitari si sa o tineti tot asa. Sanatate.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[10.04.20 13:54:32]
»

@micutzu:  Mulțumesc frumos pentru cuvintele frumoase, e cale lungă până la a scrie o carte. Mă bucur că materialele mele reușesc să aducă bucurie cititorilor. Și mai mult m-am bucurat când zilele trecute am primit un mesaj de la un tânăr student care a descoperit unul din articolele mele recente (chiar despre o biserică) și m-a rugat să îl ajut cu indicații și materiale documentare pentru lucrarea de finalizare a studiilor. Si nu e primul caz de acest gen! Portalul AmFostAcolo se dovedește a fi util în multe feluri.

Sănătate!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[10.04.20 13:57:06]
»

@all:  Azi am descoperit o pagină web interesantă - o serie de filmări la 360 grade realizate în casele memoriale/muzeele dedicate lui George Enescu din București, Sinaia, Liveni și Dorohoi. Imaginile sunt de calitate foarte bună și ne introduc în universul marelui muzician.

Vă invit să le vizionați la adresa web: muzeulmuzicii360.ro/?fbcl ... FxeOcLu-j_b1gig​.

Sănătate tuturor! ​

Daisy Petal
[29.04.20 12:18:43]
»

- Mama, pot sa le spun acolo (Viena) ca sunt roman? , intreba deodata Jurjac (George Enescu)

- Sigur, de ce sa nu le spui?

- Ma gandeam... sa nu creada ca... ma laud!

Cât de frumos a rezumat mândria de a fi român, copilul Enescu, atunci la vârstă fragedă. Citind recenzia, am reascultat Rapsodia Română, care te emoționează până la lacrimi, care te face să vezi cu ochii deschiși toate frumusețile pe care natura ni le-a dăruit. Votat cu mare drag.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[29.04.20 14:20:06]
»

@Daisy Petal: Ce cuvinte frumoase ați redat! O profunzime deosebită, o gândire sclipitoare de la o vârstă fragedă, mâini de aur...

Violonistul Yehudi Menuhin declara în 1956 într-un interviu la Radio Europa Liberă despre George Enescu: Ceea ce știu e că a fost un mare patriot, la fel cum și Paderewski a fost în raport cu Polonia, un patriotism asemenea, aproape, unei religii romantice de la sfârșitul secolului al 19-lea. Sentimentul a fost mereu viu în el.

Mulțumesc pentru ecoul interesant și aprecieri.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[07.05.20 10:08:13]
»

@all: În data de 4 mai s-au împlinit 65 de ani de la dispariția lui George Enescu - Muzeul Național „George Enescu” a omagiat pe marele muzician printr-o serie de evenimente. Cu această ocazie a fost creată o pagină web dedicată acestei acțiuni, pagină de Internet care conține mesaje, recitaluri, expoziție foto-documentară, documente din arhivă și altele. Pentru vizualizare accesați: georgeenescu.ro/enescu65.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[07.05.20 11:50:35]
»

O poză inedită și tulburătoare, ca să citez unul din comentarii, violent-duios umană, ca să mă exprim pompos, dîndu-mi cu stîngu-n dreptu:pe FB

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[21.11.21 18:04:06]
»

@all: Începând din luna noiembrie 2021 Muzeul Național „George Enescu” - Palatul Cantacuzino din București va fi închis pentru reabilitare timp de doi ani. După mai mulți ani de tergiversări și amânări, de semnalări în media a stării de degradare a clădirilor, în sfârșit au demarat lucrările de consolidare.

Valoarea arhitecturală a complexului de clădiri (palatul, casa memorială și anexa), a decorațiunilor și picturilor interioare solicită o grijă expresă a procesului de restaurare (agerpres.ro/cultura/2021/ ... doi-ani--810788).

Numai de bine!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Daisy Petal, micutzu, mihaelavoicu, mishu, mprofeanu, neimportant, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Bucureşti:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.090792894363403 sec
    ecranul dvs: 1 x 1