ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.03.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
MAR-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Parcul Florilor - București

TIPĂREȘTE

Poate că nu este cel mai verde sector din București, poate că nu deține cele mai întinse parcuri, totuși Sectorul 2 al capitalei oferă locuitorilor săi o diversitate destul de mare de spații verzi, perfecte pentru plimbări, pentru alergare sau pentru organizarea de evenimente sportive.

Despre Parcul Tei, despre Parcul Plumbuita (cu Mănăstirea Plumbuita, ctitorie de sec. XVI) sau despre Parcul Circului (cu Lotusul egiptean - Nelumbo nucifera) cred că a auzit toată lumea.

Ascunse printre blocuri, există și alte parcuri, mai mici, dar care oferă locuitorilor zonei un petic de natură, de liniște și de aer curat. Unul dintre acestea este Parcul Florilor pe care l-am descoperit cu totul întâmplător. Era pe la mijlocul lunii martie, atunci când mă deplasam, cu tramvaiul, spre fosta Mănăstire Mărcuța. Mai înainte de a ajunge la destinație, am remarcat intrarea în parc. Fiind o zi frumoasă, de duminică, am decis să adaug vizitei mele la fosta Mănăstire Mărcuța și o porție de relaxare în Parcul Florilor. Aveam mare nevoie de asta.

Chiar și pentru cei care nu cunosc zona, este foarte simplu de ajuns în Parcul Florilor. Venind din centru, cu tramvaiul 14 sau 55, pe Șoseaua Pantelimon, aproape vis-à-vis de Spitalul Clinic de Urgență "Sfântul Pantelimon", vei zări intrarea în parc.

Un bazin mare, probabil o impresionantă fântână arteziană vara, te întâmpină de îndată ce ai părăsit strada și te îndrepți spre intrare. Câteva spații mari, pătrate, au fost deja plantate cu pansele înveselind locul. Fântâna cu apă de izvor aflată în dreapta intrării, este acum uscată. Nici robinetele nu mai sunt funcționale. Probabil că și ele așteaptă vremuri mai călduroase. Aflasem că apa este rece, foarte bună și apreciată de localnicii care - cu peturi - își aprovizionează gospodăriile mai reducând astfel consumul înregistrat de contoarele de apartament.

Motivul principal pentru care am fost eu în Parcul Florilor a fost Monumentul dedicat răscoalei din 1907, monument despre care aflasem că a fost mutat aici în urmă cu câțiva ani. Remarcasem dispariția lui de la Obor, din preajma Magazinului Bucur, dar până de curând nu am știut unde a fost transferat.

Monumentul "1907" realizat în 1972 - conform Wikipedia și în 1971 - conform mențiunii de pe monument, o lucrare a sculptorului Naum Corcescu, era compus inițial din două părți: un grup statuar cu două personaje, realizat în bronz și o construcție arhitectonică masivă, un soclu din beton armat, placat cu piatră de culoare albă. Astăzi, în Parcul Florilor, monumentul realizat integral din bronz, cântărind 36 de tone și având o înălțime de 15 metri, nu mai este montat pe același postament. Este tot grandios, înălțimea lui fiind foarte apreciată de porumbeii care se simt acolo, sus, în afară de orice pericol.

Impresionantul monument ne înfățișează un țăran desculț, înlănțuit, cazut la pământ și un altul în picioare și cu pumnul drept ridicat amenințător către cer. Undeva, în spatele lucrării, un ochi ager va observa, scrijelit, "Corcescu 1971". Nu știu dacă este semnătura originală a autorului sau doar o mențiune a celui care a făcut restaurarea monumentului, după anul 2003 când a fost demontat din zona Obor. În orice caz, menționarea anului 1971 contrazice informația pe care ne-o furnizează Wikipedia.

Ionel Stoicescu - sculptor restaurator al mai multor monumente (Monumentul lui Dinicu Golescu din București, Monumentul Dr. Constantin I. Istrati, Monumentul lui Mihail Cantacuzino, Monumentul Eroilor din arma geniului - Leul), a fost cel care a preluat importanta sarcină de a restaura Monumentul "1907" pentru care i-au fost necesare nu mai puțin de 2000 de ore de muncă. În cele din urmă, în anul 2007, reabilitarea a fost încheiată și monumentul instalat într-un rond din mijlocul Parcului Florilor din cartierul bucureștean Pantelimon.

După ce am admirat îndeajuns monumentul, pe aleea de la dreapta, pe lângă chioșcul cu bunătăți de ronțăit (atunci închis), mi-am început plimbarea. Gazon deja înverzit, copaci înfloriți, diverse zburătoare - în special porumbei sălbatici care își exersau zborul în formație, bănci, foarte multe bănci în așteptare de plimbăreți obosiți și de zile mai călduroase, bunici plimbându-și nepoții în căruț, copilași mai mari zbenguindu-se sau desenând cu cretă colorată pe caldarâm... Locurile de joacă special amenajate erau destul de solicitate de copii și de părinții supraveghetori.

Și Școala de Fotbal "Dan Chilom" avusese activitate în dimineața aceea de duminică. O mare revărsare de copii, fotbaliștii noștri de mâine, a invadat parcul atunci când porțile școlii s-au deschis.

În continuare, un dâmb înverzit, cu scări dalate, încărcate de desene făcute cu creta de cei mici, este cea mai înaltă zonă a parcului. Este un bun punct de observație a întregii suprafețe a parcului și totodată un loc de odihnă, cu bănci, amenajat în spațiul de acolo.

Dacă mă veți întreba de ce i s-a spus Parcul Florilor, am să vă răspund că nu știu. Probabil că în plin sezon, parcul este inundat de flori. Atunci când am fost eu acolo, în zi de primăvară, devreme, când natura abia se trezea la viață, nu prea erau flori. Doar pansele la intrare și câțiva pomi care începeau să înflorească în parc.

P. S. A nu se confunda Parcul Florilor din Șoseaua Pantelimon cu Parcul Lunca Florilor aflat la aproape 3 km distanță, pe Strada Răușeni, nr. 7, mai aproape de Obor.


[fb]
---
Trimis de iulianic in 23.03.23 18:13:48
Validat / Publicat: 23.03.23 21:08:58
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 560 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 București - Parcul Florilor. Monumentul "1907".
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24500 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

Michi
[24.03.23 09:10:02]
»

@iulianic: Să ne cunoaştem Bucureştiul! Sunt multe locuri accesibile despre încă nu s-a scris. Pe lângă Maldive, Tenerife sau Azore, e bine să ne aplecăm şi asupra locurilor frumoase de la o azvârlitură de băţ. Recunosc că nu ştiam de acest parc dar reviewul tău este o invitaţie de a-l vedea.

iulianicAUTOR REVIEW
[24.03.23 09:32:56]
»

@Michi: Da, Bucureștiul este o mare necunoscută chiar și pentru cei care și-au petrecut acolo cea mai mare parte din viață. Eu am descoperit Parcul Florilor mergând (cu tramvaiul) spre Mănăstirea Mărcuța. Din mers, am zărit intrarea în parc și dincolo de ea am văzut impozantul monument care mi s-a părut – atunci (ulterior am realizat că nu e doar o părere) – că este monumentul dispărut din zona Obor. Curiozitatea m-a făcut să merg în parc și să mă lămuresc.

În afară de asta, primăvara este pentru mine un anotimp ideal pentru plimbări. De aceea, mai ies pe ici pe colo... Mă întreb totuși dacă despre toate astea trebuie să și scriu. Mai ales că articolele de acest gen stau - timid - printre altele care tratează călătorii cu adevărat de vis. Dar, cum spuneți și dumnevoastră, "e bine să ne aplecăm şi asupra locurilor frumoase de la o azvârlitură de băţ. "

Mulțumesc pentru vizită și pentru ecou!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Michi
[24.03.23 13:25:42]
»

@iulianic: De aceea, mai ies pe ici pe colo... Mă întreb totuși dacă despre toate astea trebuie să și scriu. Mai ales că articolele de acest gen stau - timid - printre altele care tratează călătorii cu adevărat de vis.

Genul ăsta de reviewuri sunt mai puţin citite şi votate dar aceste locuri există şi sunt căutate de un anumit segment al populaţiei. Tot din această categorie a făcut parte şi Turul ghidat al Teatrului Naţional, review foarte muncit ca documentare si care a necesitat efort fizic dar nu reprezenta o destinaţie de vis. Au fost câteva ecouri ale unor useri amatori de teatru şi efectiv m-am minunat cum au reţinut distribuţia pieselor văzute sau cu ce efort caută un anumit spectacol.

liviu49
[24.03.23 18:11:52]
»

Vizavi de Parcul Florilor se afla Parcul Morarilor. Doar traversati sos Pantelimon, la trecerea de pietoni (evident).

Si tot in zona, la capatul tramvaiului, se afla parcul Cosmos. intre strada care coboara in Dobroiesti si depoul de metrou Pantelimon. Odata ajunsi in intersectia sos Pantelimon cu sos Garii Catelu, este parcul Pantelimon, marginit de lacul Pantelimon 2. De la capatul tramvaiului se poate merge, la dreapta, pe sos Vergului pana la Spitalul Malaxa, unde la stanga, pe langa spital, pe strada care iese in Basarabiei la Poarta 1 Faur si poarta 1 IMUAB Titan, pe parte dreapta se afla parcul Sticlariei.

O sa ma certati ca vorbesc din amintiri. Da recunosc, nu prea am mai fost pe-acolo si s-ar putea ca in loc de parcuri sa gasiti maidane pline de balarii. Credeti-ma ca nu e vina mea!

liviu49
[24.03.23 18:16:35]
»

@iulianic: Statuia de la intrarea in parcul Florilor este cea care a fost in fata halei Obor. Prin 1988 pe soclul statuii au fost scrise cu vopsea doua versuri :

Ho, incet nu dati navala

Ca nu este carne-n hala!

Sigur ca acele versuri scrise peste noapte au disparut dimineata. Dar ele au ramas in folclorul halei Obor mult timp. Eu nu le-am vazut, dar prea multa lume vorbea atunci despre ele ca sunt tentat sa cred ca au existat cu adesvarat.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulianicAUTOR REVIEW
[24.03.23 18:56:36]
»

@liviu49: Știam că Sectorul 2 al capitalei deține mai multe parcuri, unele mai mari, altele mai mici. În afară de Parcul Morarilor pe care am avut ocazia să-l vizitez, despre celelalte amintite mai sus nu pot spune nimic. Nu le-am văzut, dar poate, cândva, mă vor purta pașii și pe acolo. Și nu, n-am să te cert dacă în parc voi găsi bălării. Știu că n-ar fi vina ta.

În ceea ce privește inscripția de pe soclul statuii – fostă în fața Halei Obor – este posibil să fi fost adevărat. Versurile reflectă prea bine realitatea acelor vremuri.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic, liviu49, Michi
Alte impresii din această RUBRICĂParcuri bucureștene:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.099148988723755 sec
    ecranul dvs: 1 x 1