ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.03.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 05.10.14
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
SEP-2014
DURATA: 7 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

Cãciulata – Staţiune deloc sau foarte puţin promovatã. Cu maşina în vizitã la mânãstiri.

TIPĂREȘTE URM de aici

Dupa ce v-am descris posibilitatile de tratament din Caciulata, cam ce puteti vizita in imediata apropiere luand la pas statiunea, dar si a obiectivele turistice care necesita auto din dotare, va propun spre vizitare si cateva manastiri si schituri fara de care, prezentarea zonei n-ar fi completa.

Asadar, manastiri si schituri pe care le veti putea vizita la o distanta de maxim 70 Km.

- Manastirea Frasinei (sau Manastirea Muereasca). Cea mai accesibila dpdv al distantei, se afla la ~ 15 Km de Caciulata.

Cum ajungem. Mergem spre Ramnicu Valcea pana in localitatea Gura Vaii ~ 10 Km (atentie, aici erau intr-un timp montate radare fixe), de unde viram dreapta spre localitatea Muereasca pana unde mai avem ~ 15 Km, trecand prin Malu Vartop si Hotarele.

Inceputurile Manastirii Frasinei, denumita astfel datorita padurilor de frasini din zona, dateaza din anul 1710, iar actuala biserica, ridicata in 1863 este ctitorita de Sfantul Calinic de la Cernica, episcopul Ramnicului din acele vremuri. Biserica manastirii poarta hramul “Adormirea Maicii Domnului”.

Viata monahala de aici se desfasoara similar cu cea de la Muntele Athos, avand ca si caracteristici principale slujbele de la miezul noptii pana dimineata, lipsa totala a carnii din meniul calugarulor si interdictia intrarii in manastire a femeilor, care au acces doar in biserica de jos, aflata la ~ 2 kilometri de manastire, dar nu mai departe.

In 1867, Sfantul Calinic aseaza o piatra de legamant gravata cu litere chirilice care spune : Acest sfant lacas s-a cladit din telmelie spre a fi chinovie de parinti monahi si fiindca din partea femeiasca putea sa aduca vreun scandal monahilor vietuitori de acolo, de aceea sub grea legatura s-a oprit de la acest loc sa mai treaca inainte, sub nici un chip, parte femeiasca. Iar cele ce vor indrazni a trece sa fie sub blestem si toate nenorocirile sa vie asupra lor, precum saracia, garbavia si tot felul de pedepse, si iarasi celor ce vor pazi aceasta hotarare sa aiba blagoslovenia lui Dumnezeusi a smerenie noastre si sa vina asupra lor fericitul bine. Calinic, episcopul Ramnicului Noului Severin, 17 ian. 1867.

Manastirea Frasinei, popular denumita si Manastirea Muereasca, este singurul lacas de cult din tara unde femeile nu au voie sa intre, fiind considerata de credinciosi, Muntele Athos romanesc.

Atunci cand veti vizita manastirea, nu ratati si Izvorul Sfantului Calinic aflat in apropiere. Apa acestui izvor are proprietatea de a nu se stica, la fel ca si agheasma si se spune ca este binefacatoare si vindecatoare.

- Manastirea Govora. Distanta ~50 Km de Caciulata.

Este situata in comuna Mihaesti la distanta de ~ 6 km de Baile Govora. Ca sa ajungeti aici o luati pe dumul spre statiunea Govora pe care vi l-am prezentat deja, dar veti vira stanga spre satul Scarisoara, dupa care dreapta urmarind indicatoarele spre manastire.

Biserica manastirii Govora poarta hramul “Adormirea Maicii Domnului” si este una dintre cele mai vechi manastiri din Tara Romaneasca precum si un monument cu o arhitectura medievala deosebita. Inceputurile manastirii dateaza din secolu 14, iar actuala constructie este realizata intre anii 1492-1496 si ctitorita de voievodul Radu cel Mare.

Tot aici domnitorul Constantin Brancoveanu infiinteaza a doua tiparnita din Tara Romaneasca si prima care tipareste o lucrare in limba romana. Este vorba de “Pravila de la Govora”, în traducerea calugarului Mihail Moxa tiparita in anul 1640.

- Comuna Costesti. Distanta ~ 60Km de Caciulata.

Cum ajungem. O luam spre Rm. Valcea ~20 Km, apoi spre Horezu, pana in Costesti ~ 40Km.

Aici nu va trimit sa admirati comuna, desi conform sapaturilor arheologice se pare ca a fost locuita inca de acum mai bine de 10.000 de ani. Asadar nu pentru asta. Comuna insa, o vom folosi ca si baza de plecare spre mai multe obiective turistice din apropiere, care trebuie musai vizitate.

a. Muzeul Trovantilor. Se afla la ~1 Km inainte de intrarea in Costesti.

Aici veti putea vedea ciudate formatiuni geologice de marimi diferite de la 2 cm la 5 m si cu forme sferice, elipsoidale ori forma cifrei opt.

Deosebit este modul lor de formare. „Se nasc” intr-un deal nisipos, se desprind dintr-o rapa si cad intr-o vale. Majoritatea trovantilor au forma sferica si elipsoidala, iar cei care sunt uniti au aspectul cifrei opt. Cei mai frumosi sunt cei formati din mai multe elemente sferice.

Ma rog. Pe noi nu ne-au impresionat cine stie ce, dar poate ca dvs. va vor place.

b. Manastirea Bistrita. Este datata in jurul anului 1490, fiind ctitoria boierilor Craiovesti, iar biserica manastirii poarta hramul “Adormirea Maicii Domnului”.

Aici sunt aduse de la Constantinopol in anul 1497 de catre marele ban al Craiovei Barbu Craiovescu, moastele Sfantului Grigorie Decapolitul.

c. Cheile Bistritei. In spatele manastirii continuand pe un drum forestier, vom intra in Cheile Bistritei, cele mai inguste chei sapate in calcar din tara, avand o lungime de ~ 1 Km si cu peisaje deosebite si salbatice.

Luati-o incet pe jos si veti vedea ca nu va va parea rau.

d. Tot in Cheile Bistritei se mai afla si Pestera Sfantului Grigore Decapolitul, aflata la o inaltime de 80 m pe un versant abrupt si denumita astfel pentru ca in interiorul ei erau adapostite in vremuri de rastriste moastele Sfantului Grigorie Decapolitul.

La pestera se ajunge cam in 15 min, urmand o carare ce intra in chei, pornind din spatele Manastirii Bistrita. Interiorul pesterii nu este foarte mare, ~ 250 m, dar aici puteti vedea doua bisericute, adevarate bijuterii ale artei religioase medievale, unde s-au inchinat voievozi si ierarhi, calugari si multime de credinciosi. Ca si puncte de atractie aveti "galeria principala”, "Bisericuta Ovidenia”, "Deschizatura Mare” si "Bisericuta Sfintii Arhangheli”.

O alta pestera aflata in Cheile Bistritei este Pestera Ursilor, aflata la ~ 500 m de intrarea in chei pe partea stanga si denumita astfel pentru ca in interiorul ei sau descoperit fosile de urs de pestera din Neolitic.

e. Manastirea Arnota. Se afla la o distanta de ~ 6 Km de Costesti pe DJ 646, un traseu placut si usor.

Manastirea este ctitorita de Matei Basarab, iar biserica sa construita intre anii 1633 - 1636, poarta hramul “Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil”.

Trebuie sa o vizitatati, pentru ca din anul 1654 aici isi doarme somnul de veci insusi ctitorul manastirii Voievodul Matei Basarab, dar si pentru faptul ca manastirea este considerata ca fiind unul dintre cele mai valoroase si mai reprezentative monumente istorice si de arta religioasa din tara.

- Manastirea Hurezi (sau Horezu). Se afla la o distanta de ~ 65 Km de Caciulata.

Cum ajungem. O luam spre Rm. Valcea ~20 Km, apoi pe soseaua spre Horezu pana treceti de localitatea Bogdanesti ~ 40 Km, urmand ca dupa ~ 1 Km, sa virati dreapta spre Romanii de Jos, de unde iar faceti dreapta si dupa ~ 1,5 Km ati ajuns. Daca sunteti atenti la indicatoarele spre manastire, n-o sa va pierdeti :).

Intreg complexul manastirii Hurezi este o capodopera a arhitecturii in stilul brancovenesc imbinand perfect stilul arhitectural romanesc cu cel bizantin, fiind in acelasi timp si cel mai mare ansamblu de arhitectura medievala existent in tara, motiv pentru care este inclus in patrimoniul UNESCO.

Biserica principala poarta hramul “Sfintii Imparati Constantin si Elena” este ctitorita de domnitorul Constantin Brancoveanu intre anii 1693-1697 formand impreuna cu inca 4 biserici si schituri, Sfanta Cruce. Schitul Sfintii Apostoli ridicat in 1698 se afla in partea de nord, Biserica Sfintii Ingeri (actual biserica de parohie a localitatii Romanii de Jos) ridicata in anul 1700 in partea de sud, schitul Sfantul Stefan ridicat in 1703 in vest si bolnita Adormirea Maicii Domnului ridicata in anul 1696 in est.

Multi specialisti sustin la ora actuala ca biserica principala este construita dupa modeul bisericii Manastirii Curtea de Arges.

Ansamblul manastiresc este foarte mare, de ~ 4 ha, fapt pentru care se crede ca ar fi cel mai mare complex monahal din tara.

Legenda numelui de Hurezi vine din vechime, de la inceputurile construirii asezamantului, atunci cand mesterii zidari ce trebuiau sa ridice manastirea erau nevoiti din cauza deselor incursiuni ale turcilor peste Dunare, sa lucreze noaptea, in timp ce in jurul lor se auzeau doar huhurezii (cucuvelele).

Manastirea este construita pe doua paliere diferite. Prima incinta este inconjurata cu gard de caramida si include intreaga manastire si schiturile sale. Cea de a doua puternic fortificata si foarte inalta, inaccesibila din exterior, include biserica principala, chiliile construite pe doua nivele si casele domnesti.

In aceasta a doua incinta, veti putea admira si o constructie superba, adevarata opera de arta si considerata o capodopera a artei sculptate brancovenesti, Foisorul lui Dionisie. Acesta a fost construit intre anii 1725-1753 (in aproape 30 de ani!) si face legatura intre curtea interioara si casele domnesti de la etaj.

Manastirea Hurezi este un obiectiv pe care sub nici o forma nu trebuie sa-l ratati, un real “must see” ce va va incanta cu siguranta.

- Manastirea Curtea de Arges. Distanta ~ 65 Km de Caciulata.

Cum ajugem. Pai mergem pana in Rm. Valcea ~ 20 Km, apoi pe soseaua spre Pitesti pana in localitatea Aldesti ~ 15 Km, de unde virati stanga spre Curtea de Arges. De aici mai aveti ~ 30 Km pana la manastire. Aceasta varianta a drumului pana acolo este cea mai scurta, soseaua buna si in acelasi timp extrem de libera, o placere sa mergi pe aici :).

Manastirea Curtea de Arges a fost ctitorita de domnitorul Matei Basarab, iar biserica a fost construita intre anii 1512 - 1517 si poarta hramul “Adormirea Maicii Domnului“.

Interiorul este deosebit si veti putea admira frumoasa pictura murala in ulei, catapeteasma din lemn de tei aurit migalos sculptata, bogatia si frumusetea sfesnicelor si policandrelor, dar si grupul celor 12 coloane spiralate reprezentand cei 12 Apostoli.

Inainte de intrarea in naos-ul bisericii, in pronaos, veti putea vedea si admira pietrele funerare ale mormintelor celor ce au fost vrednici domnitori si regi ai Romaniei : Neagoe Basarab impreuna cu copii si sotia sa (monahia Platonida - Despina Doamna, cea despre care intr-un review anterior v-am spus ca s-a calugarit la Schitul Ostrov), Mircea cel Batran, Radu de la Afumati, Regele Carol I si Regina Elisabeta, regele Ferdinand si Regina Maria.

Exteriorul bisericii este insa extraordinar. Stilul arhitectonic bizantin cu influente arabe, armene si persane in sculptura dantelata in piatra ce imbraca biserica, sunt de exceptie.

In latura sudica a bisericii, veti putea vedea pe un perete si la o inaltime de ~ 3 m, o stampila rosie, acesta fiind conform legendei locul in care mesterul Manole, cel ce conducea echipa de zidari ce trudeau la ridicarea bisericii, a zidit-o pe Ana, sotia sa. Legenda mesterului Manole, pe scurt pentru cei ce nu o stiu, spune ca la constructia bisericii, tot ce se construia ziua, noaptea se darama. Dar mesterul Manole, care era cel ce trebuia sa ridice sfanta biserica, are intr-o noapte un vis in care i se spune ca vor trebui sa zideasca in peretii bisericii. prima oricare dintre soatele ce vor veni cu de-mancare pentru sotii lor aflati la munca acolo. Intamplarea nefericita pentru Manole, seful mesterilor, face ca sotia sa sa fie prima ce vine cu mancarea, fiind astfel nevoit sa-si zideasca propria sotie insarcinata. Astfel, sacrificandu-si sotia si pruncul nenascut, Manole a putut sa termine falnica manastire. Pentru readucere aminte vedeti aici poezie.ro/index.php/poetr ... %9Fterul_Manole

Mai puteţi vizita si Capela-Paraclis (fostul Palat Episcopal), construita in spatele bisericii si in care se afla moastele Sfintei Filofteia, o fetita de 12 ani, a carei legenda spune ca trimisa de tatal sau cu mancare pentru muncitorii angajati de acesta la munca la camp, intr-o zi, ea daruieste mancarea saracilor intalniti pe drum. Afland de asta, tatal sau cuprins de un val de furie o ucide cu o lovitura de secure. Trupul fetitei nu a putut fi ridicat de jos decat atunci cand s-a pomenit numele manastirii Curtea de Arges. Acest lucru impreuna cu bunatatea de care daduse dovada, ii vor face pe preoti sa o aduca aici si sa o canonizeze ca sfanta.

Daca traversati soseaua de langa curtea manastirii, veti putea vedea si Fantana lui Manole, loc in care, conform legendei, Manole a cazut in incercarea sa de a cobori de pe acoperisul bisericii cu aripi facute din sindrila, dupa ce Negru Voda darama schelele bisericii pentru ca mesterii ce construisera biserica sa nu mai poata face “Alta monastire pentru pomenire, Mult mai luminoasa si mult mai frumoasa”.

Manastirea Curtea de Arges este un obiectiv de o mare valoare religioasa, istorica si arhitectonica unde nici sa nu va ganditi sa nu ajungeti, pentru ca nici nu stiti ce pierdeti :).

Pe buna dreptate apare pe toate albumele de prezentare ale atractiilor turistice din Romania. Si daca strainii bat mii de kilometri ca sa o viziteze, noua ne este la indemana, asa ca e pacat sa o ratam. Pentru mine, biserica manastirii Curtea de Arges este cea mai frumoasa din tara, urmata indeaproape de biserica manastirii Trei Ierarhi din Iasi :).

Inchei aici prezentarea posibilelor destinatii de vizitare cu plecare din Caciulata, avand convingerea ca celor care ati citit intreaga serie de review-uri “Cãciulata - Staţiune deloc sau foarte puţin promovatã”, v-am trezit curiozitatea si v-am putut da cateva idei pentru o vacanta reusita si in Romania.

Pentru ca asa cum spuneam si in alte review-uri anterioare :

Cine detine informatia, detine puterea.

THX! Bye bye.

(Surse informatii : CeSaVezi.ro; (...); crestinOrtodox, ro).


[fb]
---
Trimis de vega06 in 24.03.15 16:19:32
Validat / Publicat: 24.03.15 19:21:53
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CĂLIMĂNEŞTI-CĂCIULATA.

VIZUALIZĂRI: 5091 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (vega06); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P23 Cãciulata – Staţiune deloc sau foarte puţin promovatã. Mergem spre Manastirea Arnota.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 36200 PMA (din 42 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

vega06 [24.03.15 19:53:04] »

Multumesc webmaster pentru solicitudine

Chloe [25.04.16 13:21:39] »

@vega06 - de mare folos imi este review-ul tau si-ti multumesc pentru asta!

Am cateva nelamuriri si te-as ruga sa ma ajuti; trebuie sa organizez niste vizite la manastirile din zona si nu prea stiu cum sa le "cuplez", astfel incat sa bifez intr-o zi (sau o jumatate de zi) mai multe manastiri care se afla in aceeasi zona sau in aceeasi directie

Vom avea cazare in Calimanesti-Caciulata si, in afara de lacasurile din Calimanesti, ma gandeam sa vizitam si alte lacasuri, aflate la maxim 50 de km de Calimanesti. Asa ca te-as ruga, daca iti mai amintesti, sa-mi spui daca, de exemplu, pot "cupla" manastirea Horezu cu manastirea Frasinei.

Multumesc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
vega06 [25.04.16 17:22:30] »

@Chloe -

Vom avea cazare in Calimanesti-Caciulata si, in afara de lacasurile din Calimanesti, ma gandeam sa vizitam si alte lacasuri, aflate la maxim 50 de km de Calimanesti. Asa ca te-as ruga, daca iti mai amintesti, sa-mi spui daca, de exemplu, pot "cupla" manastirea Horezu cu manastirea Frasinei.

Nu... Hurezi (Horezu) cu Muiereasca (Frasinei) nu prea merg cuplate. Cel mai bine legi manastirea Muiereasca (~ 25Km) cu vizitarea statiunii Olanesti (~ 40Km) pentru ca sunt relativ apropiate. Ti-am dat distantele cu plecare din Caciulata.

Iar in alta zi o puteti lua pe E81, treceti de Rm Valcea si tineti soseaua spre Horezu. Pe aici veti avea mai multe de vazut. Acum poti cupla vizitarea statiunii Govora (e in drumul vostru) cu manastirile Arnota, Bistrita si Hurezi. Aici aveti de-a face cu un traseu nu exagerat de lung (~100Km), dar cu multe obiective de vazut. Pentru asta am spus ca ar fi necesara o zi intreaga.

Imi pare bine ca dupa ceva timp de la publicare mai este cineva interesat de review-urile astea din zona Caciulata

Iti multumesc pentru vizita apreciere si comment

Chloe [26.04.16 11:09:36] »

@vega06 - multumesc pentru raspuns!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Chloe
Alte impresii din această RUBRICĂCălimănești-Căciulata: trasee montane:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.067718982696533 sec
    ecranul dvs: 1 x 1