ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.12.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Sărat
ÎNSCRIS: 09.05.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUL-2020
DURATA: 1 zile
Familie
2 AD. + 1 COPII -- v: 10 ani
PREȚ --- lei
FĂRĂ transport
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE REZULTATĂ
100.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
[fb]
TIMP CITIRE: 5 MIN

Drumeție pe Ciucaru Mare - priveliști de vis și amintiri de neuitat!

TIPĂREȘTE URM de aici

Clisura Dunării a fost unul dintre locurile unde am revenit în vara acestui an. Dacă în 2019 am optat pentru o excursie pe apă cu șalupa pentru a vedea frumusețile din Cazanele Dunării, de data aceasta ne-am propus să admirăm Cazanele Mari de sus, respectiv de pe Ciucaru Mare. Pentru acest lucru, am pornit într-o drumeție frumoasă și ușoară, plimbare pe care o planificasem de mai multă vreme.

Trebuie spus că zona Cazanelor face parte din Parcul Natural” Porțile de Fier” , iar defileul este împărțit în Cazanele Mari și Cazanele Mici, între care se află golful din dreptul localității Dubova. În ceea ce privește Cazanele Mari, acest sector de circa patru kilometri lungime se află între masivele Ciucaru Mare (România) și Stirbatul Mare (Serbia). Înălțimea maximă pe Ciucaru Mare este de 318 metri, dar este bine de reținut că punctul de pornire în drumeție se află considerabil mai sus decât nivelul apei; intrarea pe traseul din Ciucaru Mare se face din șosea, la ieșirea din localitatea Dubova către Moldova Veche.

Drumeția noastră a început într-o duminică din luna iulie, puțin după ora 13.00. Am parcat pe marginea DN 57, am încălțat bocancii, am luat cu noi bețele de drumeție, un rucsac (doi litri apă, ceva gustări) și eram gata de drum. Pe partea stângă a drumului se află două indicatoare către intrarea în traseu. Am aflat că traseul măsoară cinci kilometri, că poate fi parcurs în două ore și că marcajul turistic este triunghiul galben. Se precizează că traseul are grad mediu de dificultate, însă noi credem că este mai degrabă ușor (poate doar urcușul destul de abrupt din prima parte ar fi de dificultate medie).

Pe acest traseu se merge în mare parte a timpului prin pădure, așa că am fost feriți de căldura soarelui. După cum am scris mai sus, drumeția a început cu un urcuș susținut, dar am depășit această etapă după vreo 25 de minute. Am ajuns apoi lângă o masă de lemn cu băncuțe și acolo am făcut un scurt popas. Din acel punct traseul se transformă într-o plimbare lejeră, iar diferența de nivel devine nesemnificativă. Peste alte câteva minute am ajuns la o bifurcație, însă am ales să continuăm către dreapta întrucât știam că poteca din partea stângă este cea pe care ne vom întoarce.

După aproximativ o oră de la plecare, am sosit la primul punct de belvedere. Priveliștea era grozavă și am așteptat puțin până când am putut face niște poze în care să nu apară și celelalte persoane care urcaseră acolo înaintea noastră. Ne-am apropiat cu destul curaj de margine pentru a admira tumultul mărețului fluviu înghesuit între zidurile de piatră ale versanților.

Continuând apoi drumeția, am descoperit și alte locuri de unde priveliștile erau care mai de care mai spectaculoase. Într-un astfel de punct ne-am oprit pentru un scurt picnic” la înălțime” . Trebuie spus că pe traseu am întâlnit câteva panouri ce prezentau informații despre flora și fauna zonei; de maximă importanță ar fi prezența viperei cu corn pe acele meleaguri, lighioană pe care ar fi de dorit să nu o întâlnim în drumețiile noastre. Noi am avut grijă la acest aspect, nu ne-am abătut prea mult de la potecă, am făcut zgomot și din când în când băteam cu bețele de drumeție în câte o stâncă pentru a ne anunța prezența.

Încetul cu încetul, ne-am apropiat de ultimul punct de belvedere, un balcon natural cu o priveliște de vis către Golful Dubova și către Cazanele Mici. Pur și simplu superb! Pentru acea priveliște ne-am propus să mai ajungem și cu alte ocazii pe Ciucaru Mare.

După ce am făcut fotografii din mai multe unghiuri, ne-am hotărât cu greu să continuăm. Din acel loc nu mai sunt puncte de belvedere și cam în 50 de minute am ajuns la mașină.

Drumeția noastră pe Ciucaru Mare a durat trei ore; am mers lejer, cu multe pauze pentru fotografii.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Ne propunem să revenim pe Ciucaru Mare, dar vrem să parcurgem și celălalt traseu din zonă, respectiv o drumeție pe Ciucaru Mic. Peștera Ponicova se află și ea pe lista noastră, pare un loc la fel de interesant.

Iar un obiectiv mai îndrăzneț ar fi să facem cândva o drumeție pe versanții din Serbia, sunt convins că de acolo peisajele cu Dunărea și cu partea românească de uscat sunt la fel de spectaculoase.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Ajuns la final de articol, recomand această frumoasă drumeție pe Ciucaru Mare!

Toate cele bune!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Floryn81 in 16.12.20 19:08:31
Validat / Publicat: 16.12.20 20:00:29
VIZUALIZĂRI: 1240
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Floryn81); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P16 Cazanele Mari și frumusețea lor aproape ireală. Priveliști de vis!
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 37550 PMA (din 40 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

Dana2008scris / TELEFON [16.12.20 20:08:06] »

@Crazy_Mouse:  Minunat! Felicitări pentru destinație și articol!

Sănătate! Numai bine! ​

Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [16.12.20 20:25:16] »

@Dana2008:  Mulțumesc mult! Destinația a fost una fabuloasă, ne-am întoarce oricând pe Clisura Dunării. Consider că Ciucaru Mare este un loc de văzut pentru oricine” măcar o dată-n viață” , așa cum se tot spune. Să vedem ce va fi la anul, deocamdată altele sunt prioritățile noastre. Da, sănătatea este lucrul cel mai important într-o perioadă virusată rău.

Sănătate multă întregii familii! Numai bine!

mprofeanu [16.12.20 21:22:21] »

@Crazy_Mouse:  Frumos traseu, ușor și merge și la vârste 60 + dar rezultatul este însutit pentru ce îți oferă! Peisaje unice, Dunărea este unică, i-am făcut reclamă și fata mea a zis că va merge și ea acolo cu băieții ei, doi mai mici și unul mai mare  

Mergând și eu acolo în august mi-au amintit și mai bine pozele tale de locurile văzute și de mine... ​

Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [16.12.20 21:38:07] »

@mprofeanu:  Merită să facem reclamă acestui traseu toți cei care l-am parcurs deja. Peisajele sunt grozave, iar locurile sunt ușor accesibile; urci la început mai abrupt, apoi poteca se așterne practic la picioarele drumețului. Mai este necesară atenție sporită când ajungi pe marginea abruptului, însă fiecare își cunoaște limitele și știe dacă i s-ar face rău într-o astfel de situație. Oricum, Cazanele Mari se văd și de la câțiva metri de marginea stâncii.

Tot răsfoind fotografiile, m-am întrebat cum ar fi să urcăm în viitor pe Stirbatul Mare?!

Mulțumesc pentru lectură și pentru ecou! Sănătate multă vă dorim!

Aurici [16.12.20 22:07:58] »

Amintiri de neuitat și pentru noi. Și cu toate că nu prea repetăm și noi mai avem cei doi Ciucări pe listă. Mi se pare prea lejeră drumeția ca să nu ne mai încumetăm și altă dată dacă ne nimerim prin zonă. Pentru peisajele acelea n-aș sta nici o clipă pe gânduri.

Bine ați făcut că ați luat-o prin dreapta la intersecția în V. Mi se pare singura variantă, chiar dacă și noi am mai văzut oameni venind invers. Peisajul este în crescendo doar așa, este păcat să vedem tot ce-i mai frumos la început. Cel puțin așa considerăm noi.

Foișorul din P06 nu era la data vizitei noastre. Ce bine că se mișcă lucrurile!​​

Numai bine, multă sănătate!

Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [16.12.20 22:18:50] »

@Aurici:  Ai postat articolul pe AFA chiar cu două zile înainte să plecăm noi în concediu! Citisem și alte articole despre drumeția aceasta, așa că am pornit la drum cu temele făcute. Noi am ales de această dată Ciucaru Mare pentru că sunt mai multe puncte de belvedere, poate că data viitoare vom parcurge amândouă traseele (acum nu a fost timp și pentru Ciucaru Mic).  

Mulțumesc pentru lectură și pentru ecou! Sănătate multă vă dorim, la rândul nostru!

k-lator [16.12.20 22:47:05] »

@Crazy_Mouse:  Ce priveliste minunată se vede de acolo de sus. Peretele acela dramatic de stâncă și verdele apei, câte o urmă de vaporaș... super!

​Încă nu am ajuns în acea zonă, dar cred că la momentul la care vom ajunge, expediția asta este într-adevăr de neratat. Cum să pierd asemenea imagini. M-aș așeza așa pe o stâncă, aproape de margine, dar nu foarte și aș privi în zare să mă satur de munte și apă în același timp.

Frumos, foarte frumos, felicitări! ​

Floryn81scris / TELEFON CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [16.12.20 22:55:43] »

@k-lator:  Noi am ajuns pentru prima dată în 2019 și ne-a plăcut atât de mult zona Cazanelor încât în această vară am recidivat! Bine, am mai vizitat și alte obiective, dar tot mai avem o mulțime de lucruri de făcut acolo, așa că este posibil să revenim destul de repede.

Sunt convins că veți ajunge acolo, să nu ratați Ciucaru Mare și nici plimbarea cu o șalupă prin Cazane. Ambele lucruri vă vor oferi o perspectivă amplă asupra a ceea ce înseamnă Cazanele Dunării.

Mulțumesc pentru lectură și pentru ecou! Numai bine!

Mika [18.12.20 11:40:14] »

@Crazy_Mouse:  Foarte frumoase fotografii!   Văd că a fost ceva vizitat in acest an Ciucarul, am citit cu plăcere câteva review-uri pe AFA.   Cred că de pe acest vârf este cea mai frumoasă panoramă asupra Cazanelor Dunării. Felicitări!

Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [18.12.20 12:27:15] »

@Mika:  Cu siguranță, de pe partea românească vârful Ciucaru Mare oferă cele mai frumoase priveliști către Cazanele Mari, către Golful Dubova și chiar către Cazanele Mici (care se văd în depărtare). Ciucaru Mare are o porțiune de creastă unde se merge aproape de marginea abruptului și, din acest motiv, apar din loc în loc puncte de belvedere. Din ceea ce am citit, Ciucaru Mic are doar un singur loc de belvedere, dar ne-ar plăcea să urcăm și acolo cândva.

Mulțumesc pentru lectură și pentru ecou! Multă sănătate ție și întregii familii!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150] [-1][0 voturi]
Lucien [20.12.20 09:01:09] »

M-a impresionat articolul. O cu totul altă perspectivă asupra Cazanelor Mari și a defileului Dunării, în general. Nu am ajuns încă aici, așa că pe Google Maps i-am pus stegulețul” de vizitat” .  

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, k-lator, Lucien, Mika, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂ:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2023 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
pagină generată în 0.0847480297089 sec
ecranul dvs: 1 x 1