ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.09.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 19.06.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
AUG-2020
DURATA: 2 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Dunărea văzută de sus de pe Vârfurile Ciucaru

TIPĂREȘTE URM de aici

În plimbarea efectuată în această vară, am stat două zile în Dubova pentru a vedea, în Parcul Natural Porțile de Fier, Masivul Ciucaru din Mulții Almajului cu frumuseți ascunse în interiorul lui, în Peștera Ponicova și Peștera Veteranilor, și arătate din exteriorul lui, de pe cele două vârfuri Ciucaru.

Pe Ciucarul Mare mai urcasem cu 14 ani în urmă și văzusem ceva din Cazane, atunci nu erau panouri explicative, am mers până unde am văzut Dunarea de sus dar nu am continuat pentru a vedea și Golful Dubova, … așa că acum trebuia să văd cât mai multe. Articolul scris de @Aurici, vezi impresii mi-a trezit nostalgii vechi dar a fost și un îndemn să ajung acolo.

Despre minunile din Peștera Ponicova am scris câte ceva, vezi impresii, Peștera Veteranilor, nu am văzut-o, se vizita, dar era atât de multă lume și multe bărci cu turiști ce așteptau încât am preferat să nu urcăm la ea, deși era în programul plimbării făcute din Orșova, cu barca. De fapt eu i-am zis soțului mai tare că nu urc și parcă atât au așteptat și ceilalți turiști din barcă, au renunțat și ei și am primit bonus o plimbare mai lungă cu barca…. Despre ce descoperi de pe Vârfuri voi vorbi acum.

Ciucarul Mare și Ciucarul Mic, primul de 318 metri înălțime, al doilea de 313 metri, oferă vederi deosebite unul asupra altuia și amândouă asupra Cazanelor, asupra Dunării și peste Dunăre la Munții Strbac din Serbia…. Nu sunt înalți, sunt chiar scunzi, dar pereţii verticali şi Dunărea care le curge la picioare le conferă grandoare, măreție.

Traseul Ciucaru Mare

Am plecat de la Casa de Oaspeți „Dunărea la Cazane” unde eram cazați spre Moldova Nouă unde, la ieșirea din Dubova, începe Traseul Dubova – Ciucaru Mare pe care urma să mergem. Am parcat mașina pe marginea șoselei, drumul național DN57, și pe la ora 14:30 intram pe traseul marcat cu triunghi galben. Am întâlnit sumedenie de turiști, de toate vârstele, unii cu copii pe post de rucsac, cei mai mulți coborau la acea oră.

După vreo 20 de minute de urcuș destul de abrupt pe o potecă mare plină de rădăcini, puteau fi folosite pentru sprijin, nu ca trepte, am ajuns la un chioșc de lemn, la care mai era puțin de lucru, acum cred că este terminat, și apoi la un Panou cu informații. O scurtă pauză și am continuat plimbarea pe poteca de pe platou, până la ramificația stânga-dreapta, unde începe sau se termină circuitul de pe platoul Ciucaru Mare. Am mers spre dreapta, pentru a parcurge circuitul în sensul indicat. De-a lungul lui sunt montate 5 Panouri cu Informații despre flora, fauna masivului, avea și harta traseului, și între ele, scurte devieri spre dreapta descoperă peisaje care de care mai spectaculoase. Primul Punct de Belvedere aflat între Panourile 1 și 2 și următorul dintre Panourile 2 și 3 oferă vederi largi asupra Cazanelor Mari și spre Muntele Veliki (Marele) Strbac din Serbia, cel mai bun fiind Punctul de Belvedere de la Dubova, dintre Panourile 3 și 4, punctul cel mai nordic de pe traseu, locul unde circuitul se întoarce spre sud. De aici se văd cel mai bine Ciucaru Mic, Cazanele Mici, comuna și golful Dubova. O pauză mai mare de văzut și de pozat, și am continuat plimbarea pe la Panourile 4 și 5, nu mai eram pe malul Dunării, alte vederi, alte poze până am ajuns la intersecția cu poteca pe care urcasem și la chioșcul de lemn unde a urmat o pauză de hidratare-energizare.

Între timp se adunaseră câțiva nori, au început să cadă și picături rare, dar noi am plecat spre mașină, mai aveam puțin de mers, 15 – 20 minute. Ploaia s-a întețit, noi am accelerat ritmul și în 10 minute eram la mașină, era ora 16:30, cu tricourile spălate dar nestoarse, cu pantofii îmbrăcați în mâl. Noroc cu bluzele de ploaie lăsate în mașină care ne-au îmbrăcat până în camera noastră.

Circuitul este lejer, porțiunea mai dificilă este la urcarea din șosea, apoi este foarte ușor. Am stat acolo în jur de două ore, am oprit în mai multe locuri pentru a-mi încărca sufletul de frumuseți!!

A urmat masa și puțină odihnă pentru că ziua noastră nu se terminase, urma să mergem seara la Peștera Ponicova, eram nerăbdătoare să o văd și am văzut-o…, după care a urmat odihna după o zi plină, drumul de la Cătunele la Dubova, opriri la Mănăstirile Vodița și Sf. Ana, plimbare pe Dunăre cu șalupa, Circuitul Ciucaru Mare, Peștera Ponicova. M-am culcat cu gândul la Ciucaru Mic, la plimbarea propusă pentru a doua zi.

Traseul Ciucaru Mic

Am mers la intrarea în Dubova dinspre Orșova unde începe Traseul Dubova – Ciucaru Mic, lung de 2 kilometri, pe care urma să urcăm și am parcat mașina într-un mic spațiu, încap 3,4 mașini, din afara șoselei, drumul național DN57, unde era parcată o mașină de Galați. Indicatorul este foarte vizibil și îl văzusem și eu cu o zi înainte când am venit la Dubova.

În jurul orei 11 intram pe traseul marcat cu triunghi galben și triunghi roșu. Am urcat destul de mult, mai mult decât pe Ciucaru Mare dar mai puțin abrupt, chiar dacă acesta este mai înalt; locul de plecare spre Ciucaru Mic este cu peste 100 de metri mai jos ca cel de plecare spre Ciucaru Mare.

Poteca merge prin pădure, mare parte pe un făgaș, un adevărat canal cu taluzurile împânzite de rădăcinile copacilor crescuți pe malurile lui, destul de slab luminat de soarele ce-și strecura razele printre crengile copacilor ce-și dau mâna deasupra tunelului.

După vreo 35 de minute de urcuș am ajuns la un Panou cu informații, aceleași ca cele de la intrarea în traseu, și la un Loc de popas nu prea tentant: banci rupte, lada plină cu gunoi, gunoi pe jos. Aici poteca se ramifică, marcajul galben merge spre stânga, cel roșu spre dreapta, amândouă traseele ajung la vârf, cel galben este cu 7 kilometri mai lung și necesită un timp de parcurgere cu peste 2 ore mai mare. De aici am urcat mult mai puțin, zona este destul de plană, am întâlnit doi tineri gălățeni, mașină lor o văzusem în parcare, ceva conversație, urări de „Drum bun!” și ne-am continuat plimbarea. Am ieșit din pădure, am trecut prin niște fânețuri și am ajuns deasupra Dunării. Am mers puțin la stânga pe potecă la primul Punct de Belvedere, pauză, poze spre Cazanele Mari și spre Munții Strbac din Serbia, apoi am mers spre dreapta, tot pe potecă, la al doilea Punct de Belvedere, de aici am văzut și pozat și Dubova. Apare și un triunghi roșu, ultimul, semn ca traseul s-a sfârșit și trebuie să ne întoacem, aici nu era circuit.

Întoarcerea am făcut-o pe aceeași potecă, mai puține opriri și poze și în jurul orei 14 eram la mașină, lângă șosea.

Traseul este destul de lejer, frumos, nu necesită condiție fizică deosebită, dar față de Traseul pe Ciucaru Mare cere mai multă atenție la vipere, traseul fiind mai puțin umblat viperele stau mai mult pe potecă sau pe lângă ea.

Nu prea am cuvinte să descriu cele văzute de sus, de pe Ciucaru, cred că o vor face mai bine pozele pe care le voi posta, și, sigur, mult mai bine o va face o plimbare pe cele două masive. Efortul depus este însutit de frumoasele priveliști, unice, mergeți acolo și nu veți regreta!!


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Cadru natural unicat, deosebit, Dunărea și Cazanele ei văzute de sus...


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Trasee ușoare, nu necesită efort fizic deosebit, atenție la vipere mai ales pe Ciucaru Mic!...


[fb]
---
Trimis de mprofeanu in 26.09.20 13:26:14
Validat / Publicat: 26.09.20 15:14:33
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII și CĂLĂTORII.

VIZUALIZĂRI: 1487 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Parcul Natural Porțile de Fier, Ciucaru Mic în depărtare zona mediană, Cazanele Mari și Muntele Mali Strbac (Serbia) văzute de la al doilea Punct de belvedere, poză mărime naturală
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38450 PMA (din 41 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

Dana2008scris / TELEFON [26.09.20 15:31:14] »

@mprofeanu:  Felicitări pentru articol și fotografii!

Am fost și noi pe Ciucarul Mare și ne-a plăcut foarte mult.

In peștera Punicova am intrat de pe Dunăre cu o barca mică, dar citindu-ți articolul despre acesta, am inclus în planul meu o vizita de pe uscat așa cum ați făcut-o voi. Mai avem și Ciucarul Mic de pus pe listă in viitor.

Călătorii plăcute!

Multă sănătate! Numai bine! ​​

Mihai18 [26.09.20 17:30:07] »

    Bine aleasă destinația și ați parcurs un traseu frumos dar care nu-i la îndemîna oricui. Fotografia P-14 m-a făcut să tresar. Dv. ați văzut tunelul sârbesc de pe malul românesc. Eu am trecut prin acel tunel. Am văzut Dunărea la cazane, de pe malul sârbesc. Sunt 3 sau 4 asemenea tuneluri, cel mai lung fiind de 300 m. Pe acest traeu din Serbia, malul românesc este foarte frumos, mănăstirea Mcronia se vede foarte bine. Șoseaua sârbească paralelă cu Dunărea este de 122 km. cu punct final Veliko Grădiștea. A urmat Pancevo, apoi am intrat pe autostradă, destinația finală fiind Belgrad.  

    Vă felicit pentru subiectul ales și caliatea fotografiilor. ​

mprofeanu [26.09.20 18:27:48] »

@Dana2008:  Mulțumesc frumos pentru ecou!  

Zona este chiar unică, pentru că Dunărea este unică și Defileul ei asemenea!

Mă bucur dacă vei mai reveni pentru a vedea și Peștera Ponicova. ​​

Urmăresc cu plăcere traseele tale pe potecile munților noștri, unele mai ușoare mă inspiră și pe mine... și cum transmiți mai departe plăcerea drumețiilor băiatului tău!

Cu mare drag,  !   ​

mprofeanu [26.09.20 18:35:18] »

@Mihai18:  Mulțumesc frumos pentru ecou!

Sper că Dunărea se vede de sus și de pe malul sârbesc, sper să fie trasee și de acolo... dar nu știu acest lucru.

Mă bucur dacă v-am adus aminte de traseul făcut în Serbia de-a lungul Dunării, este deosebit...

Călătorii inspirate vă doresc!

Mihai18 [26.09.20 20:18:23] »

@mprofeanu:  Vă mulțumesc pentru receptivitate și promptitudine. Rewievul dv. este pentru mine o invitație să văd cazanele Dunării și de pe pământ românesc. Vă doresc o seară frumoasă.

Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [26.09.20 22:09:43] »

@mprofeanu:  Foarte frumoase cele două drumeții! Bravo! Anul acesta am fost și noi în trecere prin zona Cazanelor, așa că ne-am propus dinainte să admirăm Dunărea de sus. Ne-a ieșit doar de pe Ciucaru Mare, a fost grozav, dar când vom mai ajunge prin acea spectaculoasă parte a țării noastre cu siguranță că ”ne vom cocoța” și pe Ciucaru Mic! Ar fi interesant de văzut zona și de pe partea cealaltă, mai precis de pe creasta munților din Serbia, dar nu m-am documentat până acum cu privire la un astfel de traseu.

Felicitări încă o dată! Sănătate multă!

mprofeanuscris / TELEFON [26.09.20 23:42:19] »

@Crazy_Mouse:  Multumesc frumos pentru ecou! Ma bucur ca ati fost acolo si sigur veti mai ajunge... Da, ar fi interesant si o excursie in Serbia...

Calatorii cat mai frumoase​ si incitante!

Aurici [27.09.20 22:14:52] »

Doamneee, ce ne-a plăcut și nouă plimbarea pe cei doi Ciucari! Și cu toate că n-aș mai vrea să repet experiențele, ca să mai tăiem și noi de pe listă dintre cele nevăzute, mi-aș dori mult să mai ajung, așa cum ai făcut și tu, pentru că mi-a plăcut la nebunie. Plimbarea ușoară și peisajele de acolo, de sus, o să ne mai cheme și altădată, sunt convinsă.

Numai bine, toamnă frumoasă, cu cât mai multe plimbări! ​

mprofeanu [28.09.20 00:32:51] »

@Aurici:  Zona este minunată, am revenit după 14 ani, articolul tău mi-a făcut dor de a mai merge acolo... Nu știu dacă voi mai repeta, dar sigur amintirile vor rămâne pentru mult timp de aici încolo...

Mulțumesc frumos pentru ecou!

Cu mare drag, ​​ !

mishu [28.09.20 14:57:12] »

@mprofeanu:  Am citit articolul, mi-a placut mult traseul facut, am ajuns si concluzia finala care mi-a dat speranta

Trasee ușoare, nu necesită efort fizic deosebit

apoi am dat peste asta

atenție la vipere mai ales pe Ciucaru Mic!...

sa indraznesc sau nu?! insa mai apoi am vazut si pozele, si poate ca da, mai ales cada imi iua si avertizorul de vipere poate ca totusi am sa imi fac curaj .

Frumoasa drumetie, frumoase poze, felicitari, votat cu mare drag. ​

mprofeanu [29.09.20 10:44:37] »

@mishu:  Ambele trasee sunt ușoare, accesibile, nu trebuie decât o ușoară pregătire și un minim efort, dar ceea ce oferă ele compensează din plin.

Despre vipere s-au scris multe, mulți le-au văzut dar puțini le-au simțit mușcătura. Cred că „avertizorul” a fost  util, l-am găsit lângă un indicator în mica parcare când am urcat pe Ciucaru Mic lăsat de „creatorul” lui ca să-l folosească și alții, românii sunt inventivi, nu știu dacă un neamț sau austriac ar fi improvizat așa ceva, îl cumpăra dacă îl găsea undeva. L-am lăsat și noi altora dar după ce am vizitat zona cheilor Nerei, cred că o cutie de tablă ar fi și mai bună.

Mulțumesc pentru vizită și ecou.

Cu mare drag,  !

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Mika [29.09.20 15:29:59] »

@mprofeanu:  Foarte frumos traseul pe cei doi Ciucari! Nu am fost, am tot citit depre aceasta drumeție și am văzut fotografii  care m-au convins că trebuie să merg neaprat in zonă. Citit și votat cu multă plăcere!

mprofeanu [29.09.20 22:47:00] »

@Mika:  Sigur vei ajunge și aici! Mulțumesc frumos pentru ecou și pentru că m-ai citit!

Cu mare drag, ​!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, Mihai18, Mika, mishu, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂDrumeții pe Ciucaru Mare / Ciucaru Mic:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.082501173019409 sec
    ecranul dvs: 1 x 1