ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.10.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Piatra Neamț
ÎNSCRIS: 23.06.10
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
AUG-2021
DURATA: 1 zile
Familie
2 AD. + 2 COPII -- v: Pretinu' fetei 18, fetele 17
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Cascada Berea din Apa Asău – o vișină pe prăjitura unei alte excursii reușite

TIPĂREȘTE

Am eu ce am cu obiectivele mai puțin cunoscute. Sunt addicted, ce mai, recunosc, dar pur și simplu nu vreau să mă tratez de dependență... Face parte din dependențele pozitive, din câte am bunghit eu, deși, ca să fi cinstit, se lasă câteodată cu vânătăi, haine rupte și ochelari îndoiți, dureri de spate, mormane de haine în mașina de spălat și altele așijderea. “Cadoriselile” astea le le consider însă acceptabile, deși odată cu trecerea vârstei, cred că va trebui să mă mai potolesc un pic (sau nu?).

Anyway, am tras anul ăsta o tură pe valea Șupanului pe lângă Comănești. Fiindcă “trupele” , după atingerea obiectivului principal reprezentat de Cascada Șupanu, spre final mi-au solicitat retragerea de pe traseul care ducea la o a doua cascadă situată pe pârâul Luminei, aflat între dealurile Țigla Mică și Scăricica, ne-a mai rămas timp de crăilit. Acum, cinstit vorbind nici nu prea eram echipați toți cum trebuie, iar abordarea văii abrupte și plină de bolovani imenși părea din ce în ce mai dificilă și cum în planul B aveam la alegere, pentru obiectivul secundar și o altă a doua cascadă, am cedat la timp, promițându-mi să revin altă dată.

Zis și făcut... am luat cap-compas înapoi spre Comănești și de aici, spre Apa Asău. Văzusem eu întâmplător că există o cascadă pe valea Asăului, chiar în nordul localității despre care am scris mai sus. Accesul părea facil, fiind asigurat prin drumul care urmează firul văii. După ieșirea din DN12A și ajutându-ne de reperul pus de altcineva pe Google Maps, am parcat mașina pe un drumeag alăturat și am purces să „gustăm” din obiectivul situat pe partea dreaptă cum vii dinspre Asău, chiar lângă banda de asfalt.

În mod practic este vorba de un pârâu care coboară de pe Runcu Stânelor (pare că undeva dinspre Tașbuga), pentru a se vărsa în Asău pe partea stângă a acestuia, undeva imediat la nord de localitatea Apa Asău. Locația nu este prea vizibilă, cel mai probabil fiind să treci pe lângă ea fără să te prinzi că acolo, la o azvârlitură de băț de asfalt, se află un loc încântător, pe post e vișină pe prăjitura unei excursii în zonă. Google Maps situează podul drumului de pe valea Asăului, care trece peste pârâul Berea, la 8,1 km de la ieșirea din Comănești de pe DN12A. Din ciclul Tips & Tricks: este fundamental să nu vă lăsați păcăliți de aspectul inferior al cascadei, pentru că de jos din drum nu se vede că are o structură în trepte, ea continuând dincolo de posibilitățile de vizualizare de pe firul văii Asăului.

Așadar, din drum se vede numai un uluc de piatră, care, urcă spre o secțiune îngustă de vale și cam atât. Pentru a te bucura însă de restul de 70 % din cascadă, trebuie urcat pe stânga firului apei (dreapta privitorului din drum). La un moment dat continuarea drumului pare inaccesibilă, dar, cu puțină imaginație și ceva mai multă atenție, pe firul văiugii se poate trece în sus, spre un mic defileu, situat în unghi obtuz față de drum și de aceea practic invizibil din șosea. Mai sus, se ajunge într-un spațiu mai larg și orizontalizat între pereții de piatră, de forma unui mic circ, unde se găsește treapta superioară a cascadei, care, curge într-o marmită situată la bază.

Ce am remarcat: trebuie să ai în picioare încălțăminte aderentă, preferabil adidași de munte sau bocanci, pentru a nu aluneca. În nici un caz abordul cascadei nu trebuie făcut pe ploaie sau la scurtă vreme după aceasta, ulucul inferior de piatră fiind un derdeluș perfect, pentru a te duce țintă sub podul de pe șosea. Utilă este o cordelină, pentru asigurare și este preferabil să fie un coechipier/o coechipieră, pentru orice eventualitate. Trebuie depus puțin efort și trebuie acordată atenție urcușului și coborâșului pe uluc și prin micul defileu.

În principiu, jumătate de oră până la trei sferturi de oră sunt suficiente pentru explorarea cascadei pornind din drum, dar, dacă vreți să explorați pârâul mai sus de cascadă (noi nu am făcut-o), trebuie timp mai mult. Merge văzută și mai spre seară, totuși optim este să o vedeți când soarele oferă suficientă lumină, pentru a remarca toate detaliile.

În tot cazul, este o alternativă excelentă pentru o ieșire din cotidian, când treceți prin Comănești, mai ales că nu este situată la distanță mare de DN12A și cu tot cu drumul parcurs cu mașina, nu cred că ia mai mult de 1 ½ - 2 ore ca supliment. Sfatul meu este să abordați traseul trecând pe stânga Trotușului înainte de podul situat peste Trotuș de la Comănești (cum vii dinspre Onești), motivul fiind că vă mai puteți opri pe drum pentru a admira valea din 1-2 locuri de belvedere. Altfel, accesul cel mai direct este situat mai spre nord-vest chiar în apropiere de vărsarea Asăului.

P. S. Am încărcat foto anterior cu câteva minute (se poate verifica) și la Wikipedia Commons.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Situată la distanță mică de Comănești, poate fi un break relaxant.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Pentru a vă bucura din plin, trebuie încălțăminte aderentă de munte. E utilă o cordelină pentru asigurare, mai ales în caz că nu sunteți obișnuiți cu muntele.

În tot cazul, dacă a plouat recent, sau plouă, ori e iarnă, limitați-vă la ce vedeți din drum. Dacă totuși vreți să vă scărpinați unde nu vă mănâncă, sunt obligatorii o cordelină și un coechipier obișnuit cu necesitatea asigurării, iar în picoare bocanci solizi și aderenți de munte. Iarna, când e gheață, ghearele atașate la bocanci sunt mai mult decât indicate.


[fb]
---
Trimis de Qvadratvus in 22.10.21 11:11:18
Validat / Publicat: 22.10.21 12:03:51
INFO ADIȚIONALE
 • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MOINEȘTI.

VIZUALIZĂRI: 1063 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Qvadratvus); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Cascada Berea: treapta superioară înaltă de aproximativ 3 m, cu marmita de la bază.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15750 PMA (din 18 voturi)

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
 • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
 • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
 • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
  (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
 • Niciun abonat la acest review, încă...
 • Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Comănești:


   SOCIALs
  Alătură-te comunității noastre

  AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
  SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

   
  [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
  AmFostAcolo® este marcă înregistrată
 • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
 • pagină generată în 0.03742790222168 sec
  ecranul dvs: 1 x 1