ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.10.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
AUG-2017
DURATA: 1 zile
prieteni
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Stațiunea balneoclimaterică Govora – faimă, decădere, revenire

TIPĂREȘTE URM de aici

Suntem în mijlocul lunii august, vremea e destul de capricioasă, ne întoarcem de la Târgu Jiu. Luasem hotărârea să ne abatem puțin din drum pentru a vizita (din nou) liniștita mănăstire-cetate a Govorei (vezi impresii). Dar până să ajungem acolo ne-am plimbat puțin prin parcul și centrul stațiunii pentru a observa progresele înregistrate de la vizita din 2012.

În timpul mai multor excursii în Oltenia de sub Munte am văzut șoseaua care se desprindea din drumul național 67 către Băile Govora, în apropierea localității Pietrari, așa încât am decis să tăiem pe diagonală scurtând distanța pe drumul județean DJ 649 – superbe peisaje, calitate bună a covorului asfaltic. Cursul drumului ne-a purtat către partea cea mai înaltă a stațiunii, pe lângă Hotel Belvedere, apoi pe serpentine la vale către Hotel Palace, până în fața Parcului Balnear. Am mai parcurs vreo 200 m intrând pe str. Horea, Cloșca și Crișan unde găsiți o parcare mare, gratuită, pe malul pârâului Hința.

Date istorice. Redau mai jos o scurtă istorie a stațiunii Govora, așa cum era ea văzută la 1902 de doctorul Iacob Dimitrie Felix, personalitate în domeniul igienei, în lucrarea „Istoria igienei în România în secolul al XIX-lea și starea ei la începutul secolului al XX-lea”: Apele de la Govora au fost descoperite în anul 1878 de o societate exploratoare de petrol, analisate în anul 1879 de A. Bernad-Lendway, examinate asupra acțiunii lor terapeutice în anul 1886 de N. P. Zorileanu cu ocasiunea instalării unei ambulanțe rurale în localitate. În anul 1886, terenul isvoarelor de la Govora aparținea unor moșneni, Guvernul le-a dat în schimb alte pământuri, Corpurile legiuitere au votat un credit de 1 milion lei pentru captarea de isvoare de apă minerală și clădirea de stabilimente balneare, și stațiunea balneară Govora a fost creată de Ioan Brătianu în urma recomandațiunii lui N. P. Zorileanu. Astăzi Govora posedă hoteluri încăpătoare, multe vile confortabile și locuințe salubre în numerese case țărănesci, clădiri balneare moderne cu instalațiuni pentru felurite băi, dușe, inhalațiuni și pentru idroterapie. Isvoarele de la Govora, care răsar din terenuri petrolifere, sunt variate, două din ele dau apă cloro-sodică iodurată și bromurată cu puțin fer, 4 isvoare conțin apă cloro-sodică sulfuroasă. Apa cloro-sodică iodurată de la Govora conține cantități însemnate de iod, ca și apa de la Vulcana (Dâmbovița) cu care este identică; apa cloro-sodică sulfuroasă este mai bogată în pucioasă decât toate apele sulfurose din Europa, și întrece în acestă privință chiar vestita apă de la Mehadia (Băile Herculane) .

Izvorul „Ferdinand”. Am pornit incursiunea noastră urmând cursul pârâului Hința, amenajat acum cu alei de promenadă și câteva bănci pentru odihnă. Pe dreapta zărim clădirile părăsite ale fostei Uzine de apă („casa cazanelor”), construită în 1908, de unde se distribuia apă potabilă în stațiune. Ajungem la Izvorul „Ferdinand”, loc de unde apele minerale oferă alinare bolnavilor – o mică „căsuță” cu un acoperiș plin de mușchi, mărginită de un galerie de lemn prevăzută cu băncuțe, împodobită u frumoase traforaje de lemn. Îngemănarea celor două izvoare, numite sec acum Nr. 2 și Nr. 3 (în comparație cu numele „Maria” și „Ferdinand”, apoi „Regina Elisabeta”), se află sub cupola edificiului construit după anul 1911, galeria arcuită datând și ea de prin 1922. Față de acum 5 ani zona a căpătat un aspect mai civilizat, amenajările urbanistice (alei, bănci, albie refăcută, pod reabilitat) fiind de bun augur.

Pavilionul central de băi. Traversăm pârâul Hința pe un pod refăcut, urcăm mai multe trepte, ocolim un gard de sârmă și tufe înalte de mure și ne trezim în fața unei adevărate „răni” a stațiunii Govora: Pavilionul central de băi. O clădire superbă construită la începutul secolului al XX-lea stă în paragină de ani și ani de zile. Nu am observat degradări mai mari față de acum 5 ani; singura diferență o constituie gardul de sârmă cu care este înconjurat edificiul și vegetația abundentă crescută împrejurul construcției. Acum 5 ani am reușit să intru în Pavilion prin aripa centrală din spate (clădirea are forma literei E întoarse). Am pășit cu grijă printre mormane de moloz pe culoarele Aripii A, de-a lungul a zeci de cabinete cu ușă lipsă, paturi medicale, cu urme de faianță pe pereți și temelii sparte ale căzilor de baie. În pavilionul central, în holul rotund din fața intrării principale supraviețuiseră mozaicul cu semnele zodiacale pe pardoseală, balustrada de lemn de la etaj și stucaturile din jurul cupolei prevăzută cu un luminator central. Păcat de asemenea clădire!

Arhitectul Ernest Doneaud (eia.ro/arhitectideneuitat/ernest-doneaud), alături de doi ingineri constructori (N. I. Brătescu și A. Puklicky) au realizat această bijuterie încadrată parțial în stilul arhitectural rococo. Turnul central, flancat de alte turnulețe, este (încă) impresionant.

În cele peste 150 de cabine se utilizau tehnici moderne de tratament și aparatură medicală de calitate (aparate de electroterapie germane, o instalație „Roentgen”, aparate de diatermie, aparate cu raze ultraviolete, aparate cu electricitate statică). Mi s-a părut interesant aspectul privind utilizarea chesoanelor din fier montate prin procedeul nituirii în care bolnavii cu probleme ale căilor respiratorii puteau respira aer la o presiune suprabarică – o premieră la nivel european. Toate în perioada interbelică!

Am mai făcut câțiva pași pe str. Vasile Alecsandri, în spatele Pavilionului de băi și am văzut clădirea cu etaj a Hotelului Statului Nr. 1, un edificiu care are un acoperiș ascuțit în partea centrală, asemănător cabanelor de la munte. La o aruncătură de băț se află Hotelul Palace (despre care a scris anul trecut @Noha: vezi impresii), primul hotel din România cu bază de tratament proprie (construit între 1911-1914 de aceeași echipă care a lucrat și la Pavilionul central de băi).

Parcul balnear Băile Govora. Piesa de rezistență a stațiunii balneoclimaterice este frumosul parc întins pe 20 de hectare. Oaza de natură a constituit punctul în jurul căruia s-au concentrat toate activitățile ce țineau de băi: captarea izvoarelor minerale, primul stabiliment de băi și hotelurile de la sfârșitul secolului al XIX-lea, șoseaua de legătură cu localitatea Păușești. Dacă la început „parcul” era superficial amenajat (câteva alei pentru plimbări și bănci din lemn), situația s-a schimbat la începutul secolului al XX-lea, apoi în anii noștri, alt început de secol, transformările în bine au continuat. Peisagistul francez Emile Pinard a fost cel care a trasat elementele de bază ale acestui parc balnear, combinând specii de arbori și arbuști de munte cu specii exotice, creând alei noi și plantând aranjamente florale inedite. Arhitectul peisagist Emile Pinard este cel care a remodelat grădinile Nababului de la Florești (vezi impresii) și a amenajat Grădina Unirii din orașul Craiova. Arbori plantați prin anii 30 încă se înalță spre cer în marele parc. Mi s-a părut interesantă informația privind numerotarea și marcarea aleilor și recomandarea medicilor către pacienți de a parcurge un anumit traseu în scop terapeutic!

Lucrările de reamenajare începuseră încă de acum 5 ani; acum am avut surpriza să găsim un spațiu verde complet amenajat, cu alei pavate, bănci moderne, arbuști și flori peste tot, un canal central cu mici cascade, un spațiu modern de joacă pentru copii, stâlpi noi de iluminat. Am avut plăcerea să urmărim salturile comice ale unei veverițe care se strecura prin vegetație. În parc există câteva busturi: General Dr. Nicolae Popescu Zorileanu („Primul cercetător și întemeetor medical al Băilor Govora”, sculptor Spiridon Georgescu, 1930), Ion C. Brătianu („Fondatorul Stațiunii Băile Govora”), Dr. Haralambie Botescu (membru în consiliul de administrație al Societății Govora-Călimănești), I. L. Caragiale, grupul statuar „Înfrățirea între popoare” (situată în capătul de sus al cascadei în trepte).

Cinematograful „Parc”. Excepțională clădire pe care am avut bucuria acum să o găsesc renovată și adusă la strălucirea de altădată. Creație a primei femeie-arhitect din România – Virginia Andreescu-Haret (nepoată de frate a pictorului Ion Andreescu) – „cinematograful„ este o construcție în stil eclectic cu numeroase elemente neoromânești. Inaugurată parțial în 1930, clădirea ascunde în interior o sală de spectacole cu 400 de locuri împărțite între parter și balcon. De-a lungul timpului acolo s-au desfășurat mai multe activități: spectacole, cazinou (în urma căruia au rămas literele de pe frontispiciu), teatru, cor, cinematograf în ultima parte a existenței sale. Turnul zvelt cu balcon sub acoperișul ascuțit este elementul care te atrage la prima vedere, apoi observi intrarea grandioasă și porticul cu 8 arcuri sprijinite pe coloane. Am privit cu nesaț la bijuteria arhitectonică pe care acum 5 ani am găsit-o într-o stare de degradare nemeritată. Trecerea de la Ministerul Culturii la administrația locală se pare că a fost de bun augur, iar evenimentele culturale să aducă cât mai multe persoane în această clădire monument superbă.

La capătul câtorva zeci de trepte, coborând dinspre Cinematograf, se află un miniamfiteatru modern în aer liber, destinat spectacolelor artistice. La ieșirea din parcul balnear se află Restaurantul Cascadă (vezi impresii), unde am fi avut o experiență plăcută dacă comandam doar băuturi.

Ce am mai văzut în Govora? În fața Parcului balnear se află Monumentul eroilor și Paraclisul Adormirii Maicii Domnului. În spatele lor se află o vilă renovată recent (Vila Alexandru Iliescu) care găzduiește acum Biblioteca publică, Muzeul balnear și Colecția de arheologie „Gheorghe Petre-Govora”. Am zărit de la distanță și Hotelul Ștefănescu, monument istoric din 1900-1902, care impresionează cu ornamentica sa de lemn în stil rustic.

Am plecat din Băile Govora cu sentimentul că începe să se „miște” ușor-ușor câte ceva prin stațiunile balneare de pe la noi (același sentiment l-am avut și la Băile Olănești). Recomand o plimbare prin Parcul balnear din Govora dacă itinerariile turistice vă conduc spre această zonă.

Alegeri inspirate!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 08.10.17 22:06:41
Validat / Publicat: 08.10.17 23:46:36
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GOVORA.

VIZUALIZĂRI: 5329 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 Prin Parcul balnear din Govora.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 35300 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

adrianbogdan [09.10.17 09:01:41] »

Buna!

Nu stiu tata ce s-a miscat din 2012 si pana astazi dar pozele facute de tine in anul 2012 in Pavilionul central de bai ma intristeaza, Doamne si cum arata mozaicul acela mazgalit parca imi irita retina. Ce vedem noi acum si zicem ca este spre bine este dupa mine doar o aparenta.

Stiu ca ai fost si prin Ungaria si sunt sigura ca ai intrat pe la baile publice la fel de vechi sau chiar mai vechi, cred ca ai observat diferenta.

Asta e Romania mea frumoasa!? Trist

tata123 🔱 [09.10.17 11:24:27] »

@adrianbogdan: E greu să faci comparație între obiective turistice de aceeași categorie, România versus țări europene, din varii motive. Pavilionul central de băi este o rană deschisă pe fața stațiunii Govora și pe lângă el mai sunt clădiri aflate în paragină. Totuși, o îmbunătățire (și nu aparentă) am observat în ultimii 5 ani la Govora: parcul balnear, promenada de pe malul pârâului Hința, vila Al. Iliescu, centrul cultural Virginia Andreescu-Haret, hotelul Palace. Mulțumesc pentru ecou.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mprofeanu [09.10.17 14:50:27] »

@tata123: Am fost la Govora de mai multe ori și în trecut dar și după amenajarea centrului. Au accesat fonduri europene și se cunoaște acest lucru.

Când văd poza cu pavilionul central pot spune că acesta s-a deteriorat și mai mult de când nu am mai fost acolo. Atunci nu deranja atât de rău, cu aspectul său, peisajul înconjurător!?....

Merită un popas în această stațiune!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mishu [09.10.17 15:43:24] »

@tata123: Un ochi rade altul plange. E trist cand vezi degradarea dar te bucuri daca simti ca ceva incepe sa se miste. Nu cred ca am ajuns vreodata pe acolo si daca se va intampla asta probabil va fi intr-un vitor ceva mai indepartat, asa ca deocamdata spun doar felicitari, votat cu placere.

tata123 🔱 [10.10.17 09:43:26] »

@mprofeanu: Cred că Pavilionul de Băi aparține societății comerciale Băile Govora S. A. care „a încercat” de „n” ori să obțină fonduri pentru proiectele de restaurare ale clădirii. Primăria Govorei declară că a încercat să treacă Pavilionul central de băi în ograda proprie, oferind societății alternative de despăgubire - nu s-a ajuns la un acord, astfel că autoritățile locale au mărit „stimulativ” impozitul asupra ruinelor cu 500%.

Parcul balnear și Centrul cultural Virginia Andreescu-Haret, în schimb, arată foarte bine. Mulțumesc pentru aprecieri.

@mishu: Poate timpul, care de obicei curge în defavoarea acelui „ceva” ori „cineva”, va aduce în cazul Govorei (și a altor stațiuni balneoclimaterice românești) o soluție favorabilă. Mulțumesc.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ANILU [10.10.17 12:08:59] »

@tata123: Pentru mine Govora rămâne staţiunea unde am petrecut revelionul lui 1987.

Când am trecut în mai anul acesta, -după 30 de ani- prin staţiune, nu am recunoscut nimic. Hotelul unde am stat este în paragină, dar într-adevăr parcul arată frumos.

Mie îmi pare rău că nu se întreţin toate clădirile istorice din staţiune, este păcat, are potenţial, zona este foarte frumoasă, dar probabil că nu sunt interese comune.

Şi da, ai dreptate drumul spre staţiune este sinuos prin pădure, dar foarte frumos.

Mulţumesc că ne-ai adus aceste informaţii proaspete (bune sau mai puţin bune) despre Govora.

Toate cele bune.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
lili_ana_vel [22.06.18 12:15:44] »

@tata123: Gata, când mă întorc dinspre Horezu în vara asta, mă opresc și în Govora. Din păcate, prezentarea clădirilor vechi din Govora tare îmi amintește de ceea ce am văzut vara trecută în Băile Herculane.

tata123 🔱 [22.06.18 13:22:57] »

@lili_ana_vel: Stațiunea Govora este o opțiune de a petrece 2-3 ore atunci când te afli în drum spre o destinație de vacanță ori te întorci spre casă. O parte din clădirile istorice sunt renovate, iar Parcul balnear este o oază de relaxare.

Din păcate aceasta este situația în multe stațiuni balenoclimaterice românești, nemaivorbind chiar de dispariția unora mai mici. Paragina, ruina și delăsarea au pus stăpânirea pe clădiri de patrimoniu, altădată puncte centrale de interes în stațiuni. Totuși pe ici, pe colo se mai mișcă câte ceva.

Vă recomand să vă opriți 30 de minute și la Mănăstirea Govora (vezi impresii).

Vacanță plăcută!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
lili_ana_vel [22.06.18 14:04:02] »

@tata123: categoric ne vom opri si la mănăstire. Mulțumesc!

mariana@7 [08.09.18 16:26:18] »

Ma intereseaza in amanunt istoricul Bailor centrale din Govora? In mod sigur ele sunt in catalogul monumentelor istorice (desigur ca pe Valcea) (am sa caut acolo). Dar un istoric detailat unde gasesc, stie cineva de pe aici? Daca Societatea Balneo Govora (care tine de MIn Sanatatii) nu a putut "accesa de n ori" fonduri, de ce nu le-a obtinut? Cine trebuia sa ii dea avizul de O. K?

Multumesc

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tata123 🔱 [10.09.18 09:00:22] »

@mariana@7: Mulțumesc pentru interes. Pavilionul central de băi din Govora este o bijuterie arhitectonică, dar paragina și ruina s-au instalat cu temeinicie acolo. Dacă în 2012 am putut intra prin spate în interior, în 2017 totul era înconjurat cu gard și vegetație bogată.

Amănunte găsiți urmând link-urile: muzee-valcea.ro/buridava/ ... 0geiculescu.pdf, primaria-baile-govora.ro/ ... uita%202008.pdf, bioclima.ro/1441CNB.pdf sau istorielocala.ro/index.ph ... lu%C5%A3ie.html.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mariana@7 [11.09.18 14:50:15] »

@tata123: Multumesc mult pentru link-uri. F f interesant ce am gasit consemnat.

Poate, - dupa ce ne documentam temeinic si suntem mobilati cu argumente - facem o actiune comuna pentru salvare Bailor. Ce zici/ziceti? Convingera mea, dupa attia ani de "inghitit in sec cu obida" este ca tot la noi (cetatenii) sta schimbarea. Ca de la "responsabili desemanti prin lege... sau scaunul pe care stau" nu e speranta

Sa auzim de bine

Mariana

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianbogdan, ANILU, lili_ana_vel, mariana@7, mishu, mprofeanu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Govora şi împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.072134971618652 sec
    ecranul dvs: 1 x 1