ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.03.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
MAR-2018
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Alba Iulia – puncte de atracție turistică

TIPĂREȘTE URM de aici

Cu prilejul celei de-a 10-a Întâlniri AFA și în ciuda vremii capricioase care s-a instalat brusc peste România am făcut câțiva pași prin Cetatea Alba Carolina și nu numai. Aveam deja în gând, după câteva lecturi documentare și vizionare de filme turistice, punctele pe care vroiam să le ating în plimbarea prognozată; ar fi fost mult mai multe dacă vântul tăios și picăturile reci nu ne-ar fi alungat la un moment dat către Hotel Transilvania (vezi impresii).

Am vizitat pentru prima dată Alba Iulia cu mai mult de 10 ani în urmă, înainte de transformarea uimitoare prin care a trecut; lucrările de restaurare începuseră deja, zeci de milioane de euro fiind cheltuiți pentru punerea pe hartă a unei fortificații superbe, azi cu rol preponderent turistic. Încă nu bănuiam atunci schimbările radicale prin care Alba Carolina va străluci din nou astfel că am fost uimit acum doi ani când am revenit pe străzile cetății. Întâlnirea AFA a constituit ocazia de a revedea (pe fugă) câteva obiective, dar și să descopăr noi comori istorice, spirituale și arhitecturale. Voi enumera pe scurt în acest articol punctele de atracție turistică descoperite în plimbarea efectuată prin Alba Iulia.

Cetatea stil Vauban. Fortificația bastionară în stil Vauban a apărut în Alba Iulia în secolul al XVIII-lea, acoperind urmele castrului roman și a cetății medievale. Construită la porunca casei imperiale de Habsburg, în contextul înfrângerii turcilor sub zidurile Vienei în 1683 și a relațiilor tensionate cu Principatul Transilvaniei, cetatea a îndeplinit în principal un rol militar, dar și politic și social. Marchizul de Vauban, strălucit inginer militar, mareșal al Franței, concepe un sistem defensiv complex, bazat pe ziduri de cărămidă, șanțuri și bastioane sub formă de vârf de săgeată, sistem care se va răspândi în secolul al XVIII-lea în Europa. Sistemul de fortificații permitea un foc încrucișat asupra inamicului, neexistând puncte moarte. Cetatea Alba Carolina, numită așa în cinstea împăratului Carol al VI-lea de Habsburg, a fost construită între 1715-1738, urmând stilul Vauban, sub „bagheta” arhitectului italian Giovanni Morando Visconti. Ce a ieșit din combinația și planurile celor doi străluciți reprezentanți ai Veacului Luminilor? O frumoasă cetate bastionară în stil baroc care ne impresionează și astăzi.

De la înălțime cetatea bastionară are forma unei stele, la sol te pierzi prin șanțurile de apărare. Am pătruns în cetate pe latura de Nord, prin Poarta a VII-a – o cale de acces cu rol administrativ, utilizată puțin timp după construcția fortificației, blocată ulterior printr-un zid de cărămidă și alte lucrări tehnice. Ne trezim într-o „vale” strânsă de rânduri de zid din cărămidă roșie; în acest spațiu a fost amenajată o alee pavată cu piatră cubică (Aleea Sfântul Capistrano), spații verzi, arbuști ornamentali și amplasate surse de iluminat. Plăcuțe informative sunt prezente în punctele de interes. Am mers pe sub zidurile înalte de 12 metri admirând sculptura din vârful bastionului Sf. Elisabeta și medalionul cu leul rampant, am ajuns lângă ravelinul Sf. Elisabeta într-o piațetă. Statuia unui toboșar român din trupele austriece este amplasată în piațetă pentru a comemora sacrificiul suprem al soldaţilor români necunoscuţi din regimentele de graniţă româneşti ale armatei austriece. Ne învârtim pe lângă bastioane, raveline, clești, contragardă – o mulțime de elemente defensive care împiedică inamicul să pătrundă în incinta fortificației. Am fost fascinat de asemenea structuri de apărare, elemente de fortificație asemănătoare fiind construite și pe centura de apărare a Bucureștiului (observate de mine la Fortul Jilava). Amănunte despre toate aceste construcții, arhitectură, porți și sculpturi găsiți accesând linkul: apulum.ro/index.php/patri ... niu/arhitectura.

Catedrala romano-catolică „Sfântul Mihail”. Cea mai veche catedrală din România, exponent valoros al stilului romanic, a fost ridicată în secolul al XIII-lea. Este imposibil să nu observi turnul pătrat de peste 50 de metri înălțime care parcă se ia la întrecere cu zvelta clopotniță a Catedralei Încoronării (cele două construcții sunt vizibile „în pereche” din multe puncte ale orașului).

Despre catedrală doresc să menționez două lucruri mai puțin cunoscute/observate de turiști. În primul rând, pe latura sudică în exterior, o zonă mai puțin căutată de turiști se află cea mai veche sculptură romanică din Transilvania: Maiestas Domini. Este vorba de o lucrare de la sfârșitul veacului al XI-lea – al XIII-lea, provenită din prima catedrală distrusă de invazia tătară din 1241. Arcadele în cascadă, împodobite cu mici coloane cu capiteluri sculptate cu motive vegetale îți dau impresia de „adâncime”.

În al doilea rând ar fi de menționat capela Lászay, edificată în 1512 și care reprezintă astăzi cel mai important monument al Renașterii Timpurii din Transilvania. Aflată pe latura nordică a catedralei este ușor trecută cu vederea de turiști, deși ornamentația sculpturală este foarte bogată. Ridicată de un om al bisericii, Ioan de Lázó, un cleric învățat și călător prin Țara Sfântă și Egipt, micuța capelă îmbină elemente de arhitectură gotică cu cele ale renașterii italiene. Dedicată Sfântului Duh, capela este ornamentată la exterior cu basoreliefuri reprezentând însemne heraldice, eroi ai mitologiei, personaje biblice sau regi maghiari. Priviți cu atenție și aceste elemente ale Catedralei romano-catolice din Alba Iulia!

Palatul Apor. Latura de nord a Cetății Alba Carolina e mai puțin străbătută de pașii turiștilor aceștia concentrându-și atenția pe traseul central. Mergând pe strada Mitropolit Andrei Șaguna, pe lângă clădirile istorice aparținând azi Universității „1 Decembrie 1918”, ajungem pe strada Gabriel Bethlen în fața Palatului Apor (detalii despre această stradă citiți aici: adevarul.ro/locale/alba-i ... 9257/index.html). Construcția a fost ridicată în veacul al XVI-lea, în stil gotic târziu, apoi trece prin mai multe faze de restaurări și îmbunătățiri, cea mai profundă fiind efectuată la comanda contelui Stefan Apor (tezaurar al Transilvaniei) în ultimul pătrar al secolului al XVII-lea. Apoi clădirea are parte de alte modificări, trecând de la stilul Renașterii la cel al barocului prin transformarea fațadei, adăugarea unui portal de acces și a unei scări monumentale. Am admirat portalul încheiat cu stema imperială a lui Carol al IV-lea susținută de doi lei; interesante sunt și ancadramentele de piatră ale ușilor și ferestrelor.

Biblioteca Bathyaneum. Mai mergem câțiva pași și ajungem la clădirea care adăpostește vechea instituție de cultură cunoscută de români astăzi drept loc în care se află celebrul Codex Aureus (bibnat.ro/Codex-Aureus-s109-expo1-ro.htm). Construită cu rol de biserică la începutul secolului al XVIII-lea, clădirea își schimbă rolul odată cu preluarea ei de către episcopul Ignác Batthyány. Acesta comandă modificări interioare pentru a adăposti aici tipografia, biblioteca și observatorul astronomic care aparțineau de fundația sa. Am admirat fațada cu portalul de acces întrerupt de un ancadrament de fereastră, precum și celelalte chenare de piatră. De la ceva distanță am privit etajul superior, acolo unde se afla observatorul astronomic și unde mai există doar începutul unei inscripții: „Uraniae”. Câteva date inedited aflați citind materialul de aici: adevarul.ro/locale/alba-i ... 4aae/index.html.

Biserica „Sf. Ioan Botezătorul” - Micești. Supranumită „Arca lui Noe” biserica poartă două hramuri: Sfinții Ioan Botezătorul, Ioan Teologul și Ioan Gură de Aur și Sfinții martiri Brâncoveni. Lăcașul de cult a fost ridicat între anii 2007-2015 din inițiativa unui om de afaceri și cu ajutorul preotului din parohia locală. La edificarea acestei biserici au colaborat specialiști: arhitectul Dorin Ștefan, pictorul Ioan Popa și sculptorul Virgil Scripcariu – rezultat: o biserică atipică, dar atrăgătoare prin inedit și mesaj.

Noi am ajuns cu autoturismul acolo, sunt circa 4,5 km de la Catedrala Încoronării până la „Arca lui Noe”, urmând Calea Moților și Strada Zlatnei; am observat și stație pentru mijloacele de transport în comun. Se virează la dreapta pe Calea Labului și deja ne apare în fața ochilor silueta lăcașului de cult. De când am citit despre sfințirea bisericii în 2015 și am văzut fotografii am dorit să ajung acolo. Mi-am îndeplinit parțial dorința, observând biserica doar din exterior, de după gard, poarta fiind încuiată sâmbăta la ora 14.00.

O clădire rectangulară la bază care își schimbă forma spre partea superioară luând aspectul unei cruci se înalță în mijlocul unei curți spațioase. Sub acoperișul destul de plat se află un șir continuu de ferestre mici, apoi un brâu cu texte religioase. Deasupra frumoasei uși de acces metalice, sculptată cu imagini specifice, se află pisania și o icoană de mari dimensiuni reprezentând chipul lui Hristos. Dimensiunile se învârt în jurul cifrei 12: înălțime și lățime 12 m, lungime 24 m. Clopotnița ne captează de asemenea atenția: o structură de beton cu un șir de clopote de diferite mărimi agățate în aer liber, un fel de „zvoniță” moldovenească. Informații suplimentare și mai ales imagini din interior găsiți în acest articol: adevarul.ro/locale/alba-i ... 7d22/index.html.

Recomandări. Dacă vă aflați în orașul Marii Uniri și timpul vă permite să vă plimbați cât de mult doriți nu excludeți din traseu și obiectivele menționate în acest articol. Alba Iulia se distinge în rândul orașelor românești prin întreaga sa viață istorică și culturală, prin monumente și lăcașuri de cult, prin cetatea bastionară și muzee, dar mai ales prin faptul că este „Cealaltă Capitală” – Orașul Marii Uniri din 1918. La mulți ani români!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 23.03.18 19:01:06
Validat / Publicat: 23.03.18 19:54:04
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ALBA IULIA.

VIZUALIZĂRI: 3206 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Catedrala Încoronării - Alba Iulia.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 39800 PMA (din 42 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

Zoazore
[23.03.18 19:58:45]
»

Start vot! Superb articol, dar știind ”scriitorul”, nici nu mă mai miră!

mishu
[23.03.18 20:15:19]
»

@tata123: De acord cu @Zoazore, cine stie, cunoaste .

Felicitari, votat cu mare placere.

webmaster
[23.03.18 21:51:26]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

mihaelavoicu
[24.03.18 09:10:01]
»

Jos Pălăria!

Ca de obicei, informații foarte interesante și e firesc să fie așa!

Capela Laszay, prin care s-a intrat, după descrierile din review, se pare că am prins-o în interior. Desigur, din pură întâmplare. O voi posta pe Prieteni și aștept răspunsul, dacă e sau, nu.

Mulțumesc și mult timp să ai la dispoziție pentru alte informații!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[24.03.18 20:09:18]
»

@Zoazore: Mulțumesc pentru cuvintele frumoase. Atunci când revin în locuri/zone/orașe după ani și ani, revăd mai întâi câteva obiective care mi-au plăcut, dar sunt receptiv și la elemente noi, inedited, descoperite printr-o documentare prealabilă. Iată că și Alba Iulia ascunde o serie de obiective deosebite.

@mishu: Mulțumesc pentru aprecieri.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[24.03.18 20:21:13]
»

@mihaelavoicu: Turul Cetății se pare că a fost interesant, iar prezența și explicațiile unui ghid bun constituie un avantaj. Așa cum probabil a fost intrarea în Catedrala romano-catolică prin Capela Laszay ori vizitarea Sălii Unirii, deja închisă pentru restaurare (cam târziu!).

Am răspuns pe FB la întrebarea privind capela Laszay. În catedrală se află și epitaful lui Visconti, arhitectul italian care a proiectat cetatea bastionară în stil baroc, dar și a colaboratorului său, arhitectul Francesco Brilli.

Mulțunesc pentru lectură și aprecieri.

@webmaster: Mulțumesc pentru statutul acordat articolului.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Oana07
[21.08.18 21:18:23]
»

Cit de frumos ati scris de orasul meu natal si atat de bine cunoscut.

Bravoo!

adsoPHONE
[30.05.21 17:50:59]
»

Se pare că vom apuca, în timpul vieții noastre, să vedem pe interor Biblioteca Batthyaneum:

turismistoric.ro/bibliote ... -statului-roman

A nu se înțelege că aprob sau dezaprob decizia justiției. Pur și simplu e bine că există o decizie definitivă și că cineva va restaura obiectivul și îl va repune în circuitul turistic.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[30.05.21 21:00:26]
»

@gpopa: Da, am citit zilele trecute știrea în mass-media (adevarul.ro/locale/alba-i ... bd7c/index.html). Am văzut în 2018 clădirea bibliotecii la exterior, mi-ar face plăcere să fac câțiva pași prin Aula Magna a Bibliotecii Batthyaneum. Clădirea în care funcționează biblioteca și observatorul, precum și colecțiile (numismatică, pictură, obiecte religioase etc.) rămân în proprietatea Statului român care le va administra prin intermediul Bibliotecii Naționale a României.

Numai de bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adsoPHONE
[30.05.21 22:28:27]
»

@tata123: Repet, problema nu e ca ramane in posesia statului sau in cea a Bisericii... Ci ca, intr-un fel sau altul, litigiul a luat sfarsit. Ceea ce va permite lucrurilor sa se miste.

Desi, daca gandesc mai mult, e bine si ca s-a decis asa cum s-a decis. Avem si noi o problema asemanatoare in Iasi: sala de concerte a Filarmonicii Moldova este fosta capela a Institutului Romano-Catolic. Dupa peste 20 de ani de procese, justitia a hotarat in favoarea Bisericii. Care incearca, de atunci, sa ajunga la o intelegere cu autoritatile, sa cedeze sala contra altor beneficii. Evident, nu se rezolva nimic.

Prim urmare, de muuulti ani, concertele din Iasi se tin in spatii improprii. Sau deloc, ca pandemie.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[01.06.21 11:33:56]
»

@gpopa: Un sfârșit... fără sfârșit. Problemele continuă să întârzie mult dorita deschidere către public.

Citesc azi știrea că Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia consideră „nedreaptă și inadimisibilă” decizia definitivă a instanței privind clădirea și colecțiile Bibliotecii Batthyaneum și se va adresa CEDO pentru o decizie (agerpres.ro/cultura/2021/ ... hyaneum--723474).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adso
[01.06.21 18:52:10]
»

@tata123: Era de așteptat. Între noi rămână vorba, decizia este cel puțin discutabilă, dar spuneam că nu acesta este aspectul relevant.

Problema e că CEDO nu judecă pe fond cauza aceasta. Urmărește doar dacă au fost respectate toate etapele în timpul procesului din România, se ocupă în general cu chestiuni de formă.

Presupunând că statul pierde, nu se întoarce decizia, ci doar se vor stabili compensații către partea vătămată.

Așa că, în principiu, dacă există voință, ar trebui începute lucrările de restaurare. Și, din câte îmi dau seama, în Alba Iulia există voință.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[02.11.22 09:23:20]
»

@all: Azi, 2 noiembrie 2022, se desfășoară evenimente comemorative la Alba Iulia cu ocazia Zilei Naționale Horea, Cloșca și Crișan - Martiri și Eroi ai Națiunii Române (ziarulunirea.ro/2-noiembr ... uneri-de-797961).

Începând din 2021 activitățile comemorative se desfășoară în fața Obeliscului din Alba Iulia, data aleasă reprezentând ziua de debut a marii revolte țărănești: 2 noiembrie 1784.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adso, mihaelavoicu, mishu, Oana07, tata123 🔱, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Alba Iulia:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.095849990844727 sec
    ecranul dvs: 1 x 1