ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.07.2021
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
MAY-2021
DURATA: 1 zile
Cuplu
Raport PREȚ/CALITATE: REZONABIL
"ECHIPA" A INCLUS:
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTA MEDIE REZULTATĂ
90.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

Mănăstirea Cotești [Cotești]

NB: Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă; — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii. Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

Mănăstirea Cotești - lăcașul dintre vii

TIPĂREȘTE

Când am plecat spre Slănic Moldova nu aveam în plan vizitarea Mănăstirii Cotești. În Vrancea, voiam să facem doar un popas la Mănăstirea Mera, mai bine zis la fosta Mănăstire Mera, singura ctitorie bisericească a familiei domnitoare Cantemir. Eram atât de nerăbdătoare să văd ce a mai rămas din falnica cetate a cantemireștilor încât nici nu mi-am dat seama că GPS-ul ne târa pe căi greșite. Curând am observat că ne îndreptăm spre Cotești.

Cum ajungi la Mănăstirea Cotești

Din apropierea orașului Focșani, 12 km sunt până în centrul comunei Cotești. De aici, un indicator semnalează că până la mănăstire mai sunt 3 km. Această ultimă porțiune este un drum de țară, îngust și nepietruit. Nici nu vreau să mă gândesc cum ar arăta el iarna sau după o ploaie mai serioasă. Mai trebuie să spun că drumurile în zona Coteștiului sunt cu adevărat cotite. Curbă după curbă, până te amețesc, indiferent dacă trec prin sate sau printre dealuri.

La marginea satului, într-o poiană frumoasă, mărginită de pădure și de plantații de viță de vie, se zărește Mănăstirea Cotești. Mașinile rămân la intrare, lângă o troiță și o fântână. Când am ajuns noi acolo, într-o zi de lucru, în zonă nu era țipenie de om. Nici în curtea mănăstirii nu era nimeni, iar biserica era încuiată. Curând a apărut o femeie care ne-a descuiat și ne-a explicat că maicile sunt plecate în grup, la un control cardiologic.

Câteva date istorice privind Mănăstirea Cotești

Numele mănăstirii este preluat de la localitatea întemeiată pe pământurile pe care boierul moldovean Stan Cotea le-a primit în stăpânire de la Radu al III-lea cel Frumos. Lăcașul nu a fost ctitorit nici de vreun înalt demnitar al vremii și nici de vreo obște sătească. După cum atestă un pomelnic al ctitorilor mănăstirii, ea a fost întemeiată în jurul anului 1720 de Ștefan al II-lea - Episcopul de Buzău (1720-1732). Dovada existenței schitului Cotești la mijlocul sec. XVIII este și documentul din 12 ianuarie 1757 privind donația făcută schitului de Avram și soția sa Simiona.

Mănăstirea Cotești, monument istoric de arhitectură de interes național, este un ansamblu care cuprinde Biserica "Sfânta Treime" și turnul clopotniță.

Desigur, trecerea timpului a adus mai multe transformări așezământului, astăzi păstrându-se doar o parte din arhitectura iniţială. Lăcașul a fost locuit când de călugări, când de maici, perioadele prin care a trecut fiind când de înflorire, când de decădere. A fost destinul tuturor așezămintelor monahale românești. Trecerea timpului, cutremurele, războaiele, jafurile cotropitorilor, secularizarea prin care mănăstirea a fost deposedată de bunuri și proprietăți, comunismul care a desființat lăcașul, toate au dus la degradarea așezământului. S-au făcut lucrări de restaurare în 1947 pentru a se înlătura urmele cutremurului din 1940, moment menționat în pisania de deasupra intrarii în biserică. O altă amplă restaurare s-a început după reînființarea mănăstirii (1990). Cu toate acestea, pictura este acum într-o avansată stare de degradare. Aceasta necesită o minuțioasă muncă de conservare și salvare. Sub chipurile jupuite ale sfinților se zărește un alt strat de pictură, mai vechi și probabil mai valoros.

Ce am văzut la Mănăstirea Cotești

Lăsând în dreapta troița și trecând de poarta de fier, am înaintat pe aleea pietruită, ușor în pantă, mărginită de arbori și de flori.

În mijlocul incintei se înalță biserica-monument istoric având hramul "Sfânta Treime", iar în fața ei, chiliile mănăstirești, paraclisul, clopotnița și lumânărarul. Paraclisul - încăperea în care se oficiază slujbele în anotimpul rece - păstrează hramul "Adormirea Maicii Domnului", hramul vechii bisericuțe din cimitir distrusă în timpul Primului Război Mondial. De altfel, în timpul Primului Război Mondial, schitul a fost ocupat de nemți. Biserica mare a fost transformată în grajd pentru cai, unul dintre clopote a fost furat, iar arhiva distrusă, astfel încât astăzi cu greu se poate reface întregul istoric al sfântului lăcaș.

De cum ni s-a deschis, am intrat în biserică. Am fost surprinși de gradul avansat de degradare a picturii interioare, inclusiv a celei exterioare. Compartimentarea interioară este cea obișnuită în bisericile noastre moldovenești - altar, naos și pronaos. Trebuie menționat faptul că în pronaos sunt pictate numai cuvioase, iar în naos numai cuvioși. Nu am remarcat asta pe nicăieri. Zidurile sunt foarte groase. Se poate vedea asta privind ferestrele practicate în pereții de nord și de sud. Catapeteasma este tot din zid.

Turla octogonală, așezată pe o bază pătratică, are patru ferestre mici orientate în cele patru puncte cardinale. La exterior, zidul este despărțit printr-un brâu median în două registre. În partea superioară, sub cornișe, se află un rând de ocnițe mici, pictate cu chipuri de sfinți. Deasupra intrării în biserică, pe peretele vestic, este pictată "Sfânta Treime" - icoana hramului. Și aceste picturi necesită grabnică restaurare.

Una dintre cele mai de preț comori ale Mănăstirii Cotești este icoana făcătoare de minuni înfățișând-o pe Maica Domnului alăptând pe Pruncul Iisus - "Maica Domnului Hrănitoarea", așa cum o numesc măicuțele. Această icoană datează din anul 1865.

Turnul clopotniță așezat în partea de nord-vest a bisericii este o construcție masivă, de zid. Am aflat că temelia sa este de 4 m, în adâncime fiind o tainiță cu goluri de aerisire, tainiță care a servit ca loc de refugiu în vremuri grele. În prezent, în clopotniță sunt doar două clopote, unul fiind luat de trupele germane în Primul Război Mondial.

Pentru noi vizita la Mănăstirea Cotești a fost o surpriză. Nu o planificaserăm, dar dacă întâmplarea ne-a scos-o în cale (sau mai curând pe noi ne-a îndreptat pe calea către ea), ne-am bucurat că am mai vizitat un monument istoric românesc. Totuși, această vizită ne-a întârziat destul de mult astfel că - în drum spre Slănic Moldova - nu am mai făcut popasul programat în Târgu Ocna. Am tăiat orașul în lung, atenți doar la circulație, hotărâți ca în una din zilele următoare să revenim pentru obiectivele propuse.

Dacă vă aflați în Vrancea, dacă timpul este bun și drumul practicabil, nu strică o mică abatere la Mănăstirea Cotești.

Cu acest articol închei seria impresiilor referitoare la minivacanța noastră petrecută la Slănic Moldova. Normal ar fi fost să încep cu prezentarea Mănăstirii Cotești pentru că - în pofida faptului că nu se afla pe lista obiectivelor noastre de interes - a fost vizitată prima.


---
Trimis de iulianic in 15.07.21 10:01:00
Validat / Publicat: 15.07.21 10:43:17
VIZUALIZĂRI: 197INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în FOCȘANI.
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Mănăstirea Cotești - Catapeteasma și pictura interioară.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită

PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29300 PMA (din 21 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmasterX [15.07.21 10:41:13] »

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Mănăstirea Cotești [Cotești], FOCȘANI" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

webmasterX [15.07.21 10:42:41] »

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [15.07.21 11:03:38] »

@webmasterX: Da, este OK!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150] [-1][0 voturi]
webmasterscris / TELEFON [15.07.21 11:05:56] »

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

liviu49 [15.07.21 11:58:32] »

Felicitari pentru aceasta vizita si, mai ales pentru articol. Nu stiam de existenta acesteia, mai ales ca in perioada vizitelor mele in interes de serviciu la Cotesti vizitam un alt loc sacru, crama IAS Cotesti.

Faptul ca vizitarea manastirii a cauzat nevizitarea orasului Tg. Ocna nu trebuie sa te supere. Eu, daca ar fi trebuit sa aleg intre vizitarea manastirii Cotesti si vizitarea orasului Tg. Ocna, as fi ales locul mai departat de rutele obisnuite de transport. Prin Tg. Ocna mai poti trece de multe ori, dar la manastirea Cotesti ajungi mai greu.

Numai bine si calatorii placute!

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [16.07.21 08:46:13] »

@liviu49: Mulțumesc pentru vizită, pentru ecou și pentru aprecieri!

E adevărat că nu am vizitat orașul Târgu Ocna atunci, în drum spre Slănic Moldova, dar, tot răul a fost spre bine. I-am acordat o întreagă zi ulterior, în timpul sejurului nostru în stațiune. Am vizitat multe obiective și încă am mai fi avut altele de descoperit, dar întotdeauna timpul este prea scurt atunci când te afli în vacanță.

În privința unui “alt loc sacru” - după cum îl numești - desigur, am avut și noi parte de așa ceva. Doar nu poți trece prin Vrancea, printre minunatele ei plantații de viță de vie, fără să vizitezi și o cramă.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic, liviu49
Alte impresii din această RUBRICĂ:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2021 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
AmFostAcolo recomandă găzduirea la ROHOST.COM
pagină generată în 0.0859980583191 sec
ecranul dvs: 1 x 1