ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.07.2021
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
MAY-2021
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
REZONABIL

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Mănăstirea Buciumeni - Altarul din pădure

TIPĂREȘTE URM de aici

După ce ai vizitat Mănăstirea Sihastru, dacă te îndrepți spre Tecuci-Tișița prin Nicorești, treci pe lângă Mănăstirea Buciumeni. În stânga șoselei asfaltate, la margine de pădure deasă, o poartă de lemn sculptat este semnul că ai ajuns la sfântul lăcaș. Doar 5 km despart cele două mănăstiri, ambele situându-se lângă șosea, fără nevoia de a accesa drumuri laterale, prost întreținute. Din poartă, în urcuș ușor, se ajunge în parcarea mare de la intrarea în incintă. Este asfaltată, marcată și un pic în pantă.

Câteva date istorice

Tradiția locală spune că pe aceste locuri exista viață monahală încă de la sfârşitul sec. XVI, un document (datat 18 martie 1602) menționând "chilia lui Gheorghe dascălul" situată în apropiere. Abia la începutul sec. XVIII a fost construită aici prima biserică, de lemn, cu hramul "Sf. Nicolae". Sfinţită în 1718, biserica a dăinuit numai până în 1750 când - probabil în urma unui conflict cu fanarioții - schitul a fost desfiinţat. Demontată și încărcată în căruțe, biserica de lemn a fost transportată undeva lângă Bacău și reconstruită mai apoi de schimonahul Isaia Orbul. Dar nici aici nu a rămas prea mult, în sec. XIX fiind strămutată de schimonahul Isaia Diaconu în cimitirul Mănăstirii Bogdana. În 1925, fosta bisericuță de lemn de la Buciumeni a fost distrusă în bună parte de un incendiu, dar ulterior a fost refăcută, în acelaşi stil, de stareţul Glicherie Lovin.

La Buciumeni, viața monahală a continuat modest și după dispariția bisericuței de lemn. În 1809, serdarul Manolache Radovici, proprietarul unei moșii din satul Buciumeni, a construit un nou lăcaș de rugăciune, la sfințire acesta primind hramul "Sfânta Treime", hram care se păstrează și astăzi. Câțiva ani mai târziu (1817) Schitul Buciumeni devine metoc al Mănăstirii Văratec din Neamț. Din biserica ctitorită de serdarul Manolache Radovici nu se mai păstrează astăzi decât sfânta masă a altarului. O nouă biserică, de zid, a fost ridicată alături, în perioada 1840-1844.

Secularizarea lui Cuza a dus la desființarea schitului, maicile fiind mutate la mănăstirile Agapia, Văratic și Adam, la Buciumeni rămânând să-și ducă traiul până la sfârșit doar câteva, cele mai vârstnice. Slujbele erau oficiate de preoții din parohiile învecinate. 19 ani mai târziu viața monahală de la Buciumeni este revigorată și se începe refacerea și zugrăvirea bisericii. Și după cutremurul din 1940 se mai fac lucrări de reparații, prilej cu care s-a adăugat turla de pe naos și s-a pictat interiorul de către Anatolie Cudinof și ucenicul său Mihael Corbu. Pisania adăugată cu acest prilej, existentă și astăzi (dar foarte greu de citit din cauza lipsei spațiilor dintre cuvinte, a grafiei înghesuite și a caracterelor speciale), menţionează la final: "Terminatu-s-a lucrarea la anul mântuirii 1959".

Adevărata refacere a vieții monahale la Mănăstirea Buciumeni are loc abia după anul 1990 când s-a realizat reamenajarea întregului complex mănăstiresc și s-au construit noi corpuri de chilii și anexe gospodăreşti. Tot atunci s-a construit clopotnița şi s-a efectuat împrejmuirea cu gard a întregii incinte.

Vizita noastră la Mănăstirea Buciumeni

Turnul clopotniță cu gang și poartă de fier, are pe fațadă icoana hramului - "Sfânta Treime" - în mozaic. O alee lungă, pietruită, conduce spre biserică și spre casele mănăstirești. În stânga, lângă biserică, remarci micul magazin cu obiecte religioase, lumânărarul și o parte a grădinii de legume. Aceasta, ca și rondurile cu flori și gazonul sunt atent îngrijite de măicuțe. În partea de răsărit, spre pădure, treci printr-o livadă tânără, cu meri, peri, pruni și gutui.

Era o zi de lucru când am fost noi acolo. Maicile trebăluiau la curățenia în biserică și la straturile cu flori. Biserica era deschisă, ni s-a permis să facem și fotografii, așa încât ne-am grăbit să intrăm.

Biserica - monument istoric, în stilul bisericilor moldovenești, are o singură turlă așezată pe naos. Turla este octogonală, cu ferestre și nișe nepictate pe fiecare latură. Deasupra ușii simple, din lemn, prin care se pătrunde în pridvor se află icoana hramului - "Sfânta Treime". Nu este pictată pe zid. Este o icoană de mici dimensiuni aninată acolo. Cea de-a doua ușă care face trecerea spre pronaos, este bogat ornamentată cu sculptură. Fațadele nu sunt pictate. Sunt zugrăvite în alb și au ca decor - sub streșini - doar brâie şi ocniţe nepictate.

Interiorul este pictat în întregime. Pe lângă pictură, în interior atrage atenția forma turlei. Catapeteasma, stranele și întreg mobilierul sunt din lemn sculptat.

Mai trebuie adăugat că lângă biserică, în partea stângă se află o fântână, iar spre dreapta, aproape de absida altarului, se află sfânta masă - singura care s-a păstrat din biserica ctitorită de serdarul Manolache Radovici.

Pentru că și Google îl semnalează, știam că la Mănăstirea Buciumeni există un altar în pădure. Altarul din pădure se află la 5 minute de mers (pe jos) pe aleile din incintă, pe lângă casele mănăstirești, cimitirul monahal și printre plantațiile de pomi fructiferi. Sunt și săgeți indicatoare așa încât nu există riscul de a te rătăci.

Altarul din pădure este o construcție simplă, din lemn, de formă haxagonală, cu multe geamuri. Atunci când am fost noi acolo era închis, cu covoarele rulate, dar prin geamuri se putea vedea interiorul cu crucea de lemn, masa și întreg locul de slujire. Amplasamentul este cu totul deosebit. Înconjurat de pădure, cu bănci pentru cei care nu pot asista la slujbă stând în picioare, cu loc special pentru aprins lumânări, cu coșuri pentru gunoi și chiar cu o masă mare sub un acoperiș, Altarul din pădure este de fapt un parc întins în care - vara, în aer liber și la umbra arborilor falnici - credincioșii asistă la slujbe. Mi-a plăcut mult acest loc.

De fapt, mi-a plăcut totul la Mănăstirea Buciumeni. Mâinile harnice ale măicuțelor de acolo au transformat locul într-un colțișor de rai. Curățenie impecabilă, o mulțime de flori, gardurile vii tunse la milimetru, grădina de legume în care firele de ceapă cresc aliniate, o mică seră cu ghivece cu flori, pădurea deasă care o înconjoară… totul!


[fb]
---
Trimis de iulianic in 05.07.21 11:49:53
Validat / Publicat: 05.07.21 12:25:18
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ADJUD [VN].

VIZUALIZĂRI: 1305 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 Mănăstirea Buciumeni - Biserica mare. Turla, detaliu.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33200 PMA (din 24 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[05.07.21 12:24:36]
»

Mutat în rubrica "Mănăstirea Buciumeni, ADJUD [VN]" (nou-creată pe sait)

-

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

iulianicAUTOR REVIEW
[05.07.21 12:37:24]
»

@webmasterX: Poziționarea pe hartă este OK!

Fac o precizare. Deși se situează mai aproape de Adjud (Vrancea), Mănăstirea Buciumeni aparține teritorial județului Galați. Se află în pădure, chiar la granița dintre cele două județe.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster
[05.07.21 16:46:50]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Buciumeni [Buciumeni, GL]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.053515911102295 sec
    ecranul dvs: 1 x 1