ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.10.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
AUG-2021
DURATA: 6 zile
Prieteni
6 AD. + 2 COPII -- v: 5, 11
PREȚ 0 lei lei
FĂRĂ transport
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE REZULTATĂ
100.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
[fb]
TIMP CITIRE: 6 MIN

Cheile de pe Valea Jiului – am „descuiat” frumusețea Naturii

TIPĂREȘTE

În vacanța petrecută în zona Văii Jiului – așa numitul „Ținut al Momârlanilor” (tinutulmomarlanilor.ro) – am reușit să vedem o serie de trecători montane, adevărate minunății ale Naturii, „chei” cu ajutorul cărora poți descuia frumusețile Muntelui.

Dacă acum câțiva ani am străbătut Defileul Jiului (vezi impresii) și m-am bucurat de peisajele și obiectivele întinse de-a lungul râului omonim, în acest an a venit rândul vizitării altor strâmtori extraordinare din acest areal geografic. Unele pasaje săpate în stâncă sunt accesibile și traversabile cu autoturismul, altele pot fi traversate doar cu piciorul, uneori numai prin apă. Să pornim la drum...

Cheile Jiețului. Aria protejată se întinde de-a lungul drumului național, aproape de orașul Petroșani și Petrila. Din momentul în care intrăm pe DN 7A (șosea care face legătura între Petroșani și Valea Oltului) în zona Obârșia Lotrului avem de parcurs circa 25 de kilometri până în orașul minier. Starea drumului s-a îmbunătățit considerabil în ultimii ani, o porțiune importantă a fost asfaltată în zona mănăstirii Jieț, au mai rămas câțiva kilometri de drum pietruit chiar înainte de a ajunge în zona cheilor, apoi urmează un covor asfaltic peticit. Porțiunile cu probleme nu ne-au creat nici un fel de probleme, drumul e abordabil cu (aproape) orice tip de mașină.

După păduri de brazi falnici intrăm în porțiunea cu versanți sălbatici, stânci care împresoară șoseaua și un râuleț de munte destul de nervos pe anumite porțiuni. Cam greu de găsit locuri de parcare pe marginea drumului pentru a putea admira împrejurimile, nu prea e nimic amenajat. Noi am oprit la Popasul Pescarului, un foișor construit la înălțime, deasupra râului Jieț, loc de unde avem o vedere frumoasă asupra cheilor. Ce mai puteți vedea pe această porțiune de drum: cabana Groapa Seacă, câteva cascade plângăcioase (cascada Dușul Pădurarului, cascada Voalul Miresei) și mănăstirea Jieț.

Cheile Băniței. Un scurt dar spectaculos canion se află la limita sudică a Parcului Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina, în apropierea Peșterii Bolii. Urmând DN 66 (E 79) la circa 6 km depărtare de Petroșani, după ce depășim breteaua ce duce spre peștera menționată mai sus, se ițește pe partea dreaptă o fostă benzinărie. Este punctul de reper pentru cei veniți cu autoturismul, la vreo 200 m pe alee trebuie să lase vehiculul și să pornească la pas.

Dacă cu ani în urmă Cheile Băniței erau cunoscute doar de împătimiții muntelui și drumețiilor, în ultimii ani obiectivul a fost promovat intens pe Internet și a devenit popular în rândul turiștilor. Astfel am găsit la fața locului destul de mulți doritori de frumos, unii mai pregătiți, alții mai puțin. Mă refer aici echipament adecvat sau cel puțin adaptat întrucâtva mediului acvatic – pentru a vedea cheile în toată splendoarea lor trebuie să mergeți prin apă. Ar fi bine să aveți încălțăminte specială acvatică, sandale de drumeție sau eventual cizme (dacă nivelul apei nu e foarte mare) și pantaloni scurți. Teoretic pentru acces în Parcul Național se percepe o taxă de 5 lei/zi/persoană (achitați direct la rangeri, dacă există) sau 1 Euro plătit prin SMS – informații pe un panou amplasat lângă intrarea în chei.

Râul Bănița a sculptat în zeci de mii de ani într-un perete de calcar o cale de trecere rezultând un coridor cilindric, meandrat. Cu o înălțime a peretelui de aproximativ 15 m și o lungime de numai circa 300 m Cheile Băniței te fascinează cu formele în care stânca a fost erodată, cu succesiunea de nuanțe a pereților. Noi am prins o zi ploioasă, apa râului era tulbure și nivelul un pic crescut, dar înălțimea apei nu a trecut de genunchi în zonele cele mai adânci în rest fiind undeva pînă la gleznă. O experiență inedită, chei spectaculoase, fotografii reușite!

Cheile Buții. Acest defileu stâncos se află la marginea sudică a Parcului Natural Retezat la vreo 13 km distanță față de orașul Uricani. Cheile săpate de pârâul Buta are statut de arie naturală și sunt accesibile doar la pas venind dinspre complexul turistic Cheile Buții la restaurantul căruia am mâncat în acele zile de două ori (vezi impresii).

Parcurgem vreo 200 m între complexul turistic unde am parcat autoturismul și niște lucrări de amenajare hidrotehnică de unde se coboară de pe potecă pe talvegul pârâului. O răcoare binefăcătoare în perioada verii ne izbește ca un zid, albia apei nu e foarte lată, iar lichidul rece și limpede se rostogolește peste pietre rotunjite. Deja zărim pereții înalți de circa 100 m și pietrele de mari dimensiuni căzute în albie și pornim pe traseul ondulat al cheilor.

Trebuie să țopăim din piatră în piatră de pe un „mal” pe altul, descoperind mici peșteri (unele active), „săritoare” drăguțe și imagini spectaculoase pe versanți. Deși lungimea cheilor nu este foarte mare nu am reușit să le parcurgem în întregime întrucât la un moment dat țopăiala noastră se oprește în fața unui baraj natural pe care trebuia să îl depășim doar mergând prin apă. Nu ne-am mai udat preferând să ne cocoțăm pe o stâncă și să privim spre capătul cheilor, după care ne-am întors. Fotografiile aproape că nu pot surprinde frumusețea sălbatică a acestui defileu.

Cheile Scocului. Acest sector de chei l-am parcurs cu autoturismul cu o scurtă oprire în zona secțiunii centrale. Strâmtoarea stâncoasă se află pe DN 66A (cel care ar trebui să faciliteze legătura cu Gorjul prin Cerna Sat), undeva între Câmpu lui Neag și cabana Câmpușel/campingul din Valea Iarului. Versanții se apleacă deasupra șoselei, un curs de apă zglobiu însoțește drumul, vegetația se agață de pereții abrupți pe unde poate. În punctul cel mai îngust Cheile Scocului Jiului se întretaie cu Cheile Gârbovului formând un complex stâncos admirabil. Răcoarea muntelui te învăluie, zgomotul apei acoperă orice șoaptă, relaxarea e deplină.

Concluzii. Zona e plină de trasee turistice interesante, de multe fenomene carstice (peșteri și chei), plaiuri montane și cascade. Noi am fost surprinși și, totodată, încântați de frumusețea naturală a Văii Jiului și ne-am propus să revenim deoarece ne-au rămas multe de văzut. Vă îndemn și pe Dvs. să vizitați aceste locuri, e un alt colț superb de Românie!

Alegeri inspirate!

Citește și CONTINUAREA aici
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 03.10.21 10:12:41
Validat / Publicat: 03.10.21 11:28:38
VIZUALIZĂRI: 656INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în #VALEA JIULUI
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Cheile Gârbovului.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 47500 PMA (din 35 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmaster [03.10.21 13:56:13] »

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

===

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Dana2008scris / TELEFON [05.10.21 08:28:29] »

@tata123 🔱: Frumos! Felicitări! Numai bine!

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [06.10.21 07:26:05] »

@Dana2008: Mulțumesc! Peisajele din zonă sunt admirabile, câteva obiective naturale chiar spectaculoase. Noi ne-am propus să mai revenim în zonă după ce am aflat multe lucruri interesante de la un domn bine pregătit cu care am stat la discuții la Centrul de Informare Turistică din Uricani.

Cheile Băniței sunt fotogenice și incitante, seamănă întrucâtva cu alte chei, cele ale Corcoaiei din Cerna-Sat, județul Gorj.

Numai bine!

@webmaster: Mulțumesc pentru încadrarea articolului!

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [18.04.22 13:05:49] »

@all: Vești bune pentru vizitatorii Cheilor Băniței: în toamna anului 2021 s-au desfășurat lucrări de amenajare a traseului prin chei, cu ajutorul fondurilor bănești provenite dintr-un proiect. Acțiunea a fost întreprinsă de Asociația de Turism Retezat și Romsilva (gohunedoara.com/via-ferra ... itati-in-natura).

La intrare pe trasu a fost montată o căsuță de lemn unde este afișată o hartă a zonei, a fost montată o mână curentă pe marginea râului și s-a desfășurat un cablu de susținere (un fel de via ferrata) care facilitează accesul turiștilor care nu vor să se ude până la mijlocul cheilor.

Felicitări!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂ:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2023 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
pagină generată în 0.0917959213257 sec
ecranul dvs: 1 x 1