ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.10.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 05.10.14
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
SEP-2014
DURATA: 2 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Vacanta reusita intr-o zona geografica de vis.

TIPĂREȘTE

Cam ce putem face in Balvanyos.

Noi fiind cazati la hotelul Grand Hotel Balvanyos (vezi impresii), am avut mai multe variante la dispozitie, asa ca hai sa le vedem.

1. Putem sa inchiriem biciclete si sa o luam usor usor spre Lacul Sfanta Ana. Noi asta am facut anul trecut in mai. Aveti 14 Km din care cred ca vreo 9 doar urcus. E greu dar sa vedeti la coborare, cred ca am atins 60 Km/h pe unele portiuni. Pentru inchiriat, hotelul are biciclete Mountain Bikes B’ Twin cu schimbatoare Shimano (asta pt. cunoscatori), foarte performante si la un pret de 15 Ron/ ½ zi, asta in Mai 2013 acum 20 Ron/ ½ zi... Bineanteles ca am avut si fiara familiei cu noi (un feroce pechinez), care dupa ce a alergat dupa noi ca disperatul vreo 2 Km a scos limba de juma’ de metru, si obosit mort n-a mai vrut sa mearga, asa ca a trebuit sa-l iau in rucsac si sa-l car in spate. Cred ca era super fericit in momentele alea si probabil atinsese Nirvana lui de caine... :) Sa fi vazut cand eram pe coborare la intoarcere cum ii falfaiau urechile la 60 la ora si cum incetineau masinile pe langa noi sa ne faca poze, toti razand cu gura pana la urechi... Da. Cred ca faceam o pereche de mare angajament. Ce mai. A fost circ. In sfarsit sa trecem... Plimbarea a fost superba, sport, aer curat, peisaje, drumul 80% doar prin padure, dar ne-am ales si cu ceva avarii in partea dorsala si nevazuta. Vreo 2 zile n-am mai putut sa stam normal pe scaun din cauza de sa nenorocita de bicicleta. Tare a naibii... Buun...

2. Mai putem merge la Lacul Sfanta Ana (da mai bine cu auto din dotare), ca sa facem baie, plaja, ne dam cu barcile pe lac si mai vedem si o capela romanocatolica cu hramul Sfintei Ana, precum si Tinovul Mohos, un al doilea lac vulcanic aparut cu mult inaintea lacului Sfanta Ana si care acum e acoperit aproape in totalitate cu muschi de turba. Vedeti review-ul meu "Ce trebuie sa stiti despre Lacul Sfanta Ana si Tinovul Mohos". Puteti parca masina sus unde veti fi opriti de un nene care va va recita o poezioara cu “Bun venit la lacul Sfanta Ana, puteti parca... bla bla bla... ” si sa nu incercati sa-l opriti (noi am incercat, ca stiam poezia) ca n-o va face, trebuie sa-si incheie numarul. Trebuie sa-i dati 10 Ron ca sa parcati masina aici sus, sau 30 Ron daca parcati jos, mai langa lac. Aveti pe malul lacului si o mica ceva, sa-i zicem bistro, de unde puteti cumpara mici, fripturi, carnati, pastrama, astea toate la gratar si diverse bauturi racoritoare + bere. Pe malul lacului din loc in loc sunt asezate si gratare fixe, la care poti sa vii cu carnea din dotare (nu a ta... daca-ti iei din magazin :))) si sa-ti faci un gratar hand-made. Padurea in spate, balta in fata, paturica la soare, gratarul langa. Ce sa mai vrei altceva?

3. Drumetii pe poteci de munte. Avem mai multe trasee unde putem merge. Un circuit frumos care o sa va umple 4-5 ore in functie de cum va miscati - Pestera Sulfatara, Grota cu Alaun, Tinovul Bufnitor, Pestera Ucigasa si Cimitirul Pasarilor, ruinele Cetatii Balvanyos cu intoarcere pe la Capela Sfanta Maria. In jos spre statiunea Balvanyos gasiti Izvoarele Tamaduitoare. Noi am fost aici la izvoare cu un ghid care ne-a aratat si explicat fiecare izvor in parte ce stie sa faca. Unul era pentru ochi, altul pentru dinti (curata tartrul), altul pentru boli de stomac, altul pentru reumatism si tot asa. Exista mici gropi cu peretii imbracati cu lemn sau piatra, cu bancute din lemn langa ele, in care se aduna apele izvoarelor si in care poti sa-ti bagi picioarele in ea de groapa :)), sau mainile sau ce vrei, dar cat ne-am fatait noi pe acolo, nici un doritor nu s-a infiintat sa-si perfectioneze stilul in arta plonjonului.

Haideti sa va dau ceva date despre cele mai interesante patru locuri de pe traseul de care va ziceam :

a. Pestera Sulfatara sau Pestera Puturoasa - Este o grota scurta cu bancute pe stanga si pe dreapta si cu un grilaj care limiteaza accesul in interior pana la 6-7m, deoarece in partea inferioara nivelul gazului aproape atinge plafonul si este o zona periculoasa. Partea de jos a grotei, veti vedea ca are o culoare verde-galbuie si asta datorita depunerilor de sulf de pe pereti. Haideti sa vedem cum lucreaza “puterea tamaduitoare” a mofetei. Intri in grota si stai pe bancuta 4-5 minute. Daca ai probleme reumatismale de exemplu la mijloc, la gat, la genunchi sau probleme de alta natura la niscaiva organe interne, simti cum zona respectiva se incalzeste (o senzatie placuta) si incepe “tratamentul”. Daca un om sanatos intra aici nu simte absolut nimic. Noi i-am testat calitatile si chiar functioneaza. Eu am scapat de o durere de spate care ma sacaia de ceva timp si sotia de o articulatie dureroasa. Inainte de a intra la “baia de gaz” (mofeta), trebuie sa luati o pauza de cam 5-10 minute, pentru ca respiratia sa revina la normal dupa drumul pana aici iar sedintele nu trebuie sa depaseasca 10 min si nu mai mult de trei pe zi. Cititi cu atentie panoul de la intrare. Nu intrati cu obiecte din argint sau cu aparatura electronica (ceasuri, telefoane, tablete, aparate foto), deoarece compozitia chimica a gazului sulfuros corodeaza circuitele elctronice si argintul. Tot pe panou mai spune si pentru ce sunt bune baile de gaz: boli reumatice, cardiovasculare, arteriale, psihosomatice, dermatologice, alergii etc, si faptul ca gazul mofetic al Grotei Sulfatare este factorul terapeutic cel mai important al intregii arii a Muntelui Puturosu.

b. Pestera Ucigasa - Denumirea vine de la faptul ca orice vietate intra in pestera, moare in cateva secunde din cauza emanatiilor de gaze sulfuroase si a lipsei totale de oxigen. Ca si Pestera Sulfatara este o galerie scurta de vreo 10m dar diferenta intre cele doua este majora, pentru ca aici nu exista depuneri sulfuroase pe pereti si nu realizezi pericolul potential letal al pesterii. Aici am facut un test pe care va invit sa-l faceti si dvs. Aprindeti o bucata de hartie (ziar ceva) si apropiati-o de partea de jos a intrarii in pestera. Veti vedea cu ce viteza se stinge si asta deoarece concentratia de bioxid de carbon este de 98-99%. Si o sa va ganditi poate, asa cum am facut-o si noi, ca viata oricarei fiinte vii care ar intra acolo, se va stinge la fel brutal ca si lumina acelei flacari.

c. Cimitirul Pasarilor - Este o depresiune provenita prin surparea unei foste galerii de mina sulfurice in care, in partea inferioara a sa, se acumuleaza bioxidul de carbon, acesta fiind mai greu decat aerul. Pasarile care zboara razant si ajung sub nivelul gazului cad secerate, dar nu numai ele, ci si mamiferele mici (soareci, veverite, iepuri), gasindu-se chiar si rasi, vulpi si caprioare. Singurul indiciu ca este un loc potential periculos il constituie lipsa plantelor verzi si culoarea diferita a frunzelor uscate cazute in depresiune.

d. Ruinele Cetatii Balvanyos - Una dintre cele mai vechi cetati din zona, construita probabil in secolele XI-XII, acolo unde se aflau odinioara pe vremea domniei Sfintului Stefan templele paganilor. Turnul din mijloc este cea mai veche constructie a ansamblului, iar dupa construirea sa a urmat si constructia peretilor interiori apoi a celor exteriori ai cetatii. Din secolul XIV este in proprietatea familiei Apor (veche familie de nobili maghiari de rang inalt foarte bogata si cu mosii intinse) si se crede ca a fost un dar din partea regelui pentru servicii deosebite. Ceramica gasita aici dateaza dinaintea secolului XVIII asadar se presupune ca abandonarea cetatii s-a produs cam in aceiasi perioada.

5. Obiective turistice. Foarte apropiate nu avem, dar asta e...

- Dalnic (37Km) - Biserica Reformata (sec. XIII-XV)

- Malnas Bai (23Km) - Ruinele Cetatii Vapa (sec. XIV)

- Targu Secuiesc (21Km) - Muzeul orasenesc (istoria breslelor din oras, exponate privind Revolutia de la 1848, colectie de papusi imbracate in portul specific zonei)

- Valea Crisului (42Km) - Castelul Kotnoky sec. XVII, Castelul Szentkereszty sec. XIX (monument de arhitectura, parc dendrologic, lac de agrement, tabara de sculptura in lemn)

- Sfantu Gheorghe (45Km) - Muzeul National Secuiesc, Muzeul de Arta,

- Biserica reformata (in stil gotic sec. XIV)

- Cheile Varghisului (65Km) - Poiana Narciselor (monument al naturii)

- Olteni (31Km) - Castrul roman (sec. II)

- Bretcu (40Km) - Ruinele Castrului Augustia (sec. II)

- Cernat (30Km) - Ruinele Cetatii Ica (Turnul Ciunt) sec. XIII

- Reci (47Km) - Biserica reformata sec. XIII-lea, Castrul roman de la Comolau, Moara taraneasca din secolul al XIX-lea

- Miercurea Ciuc (30 km.) - Cetatea Miko, Muzeul etnografic

Sperand ca v-am oferit informatii utile despre o zona prea putin promovata in circuitul turistic, inchei in speranta ca poate ati aflat informatii utile pentru o posibila viitoare locatie de vacanta. Pentru ca asa cum spuneam si in alte posturi anterioare :

Cine detine informatia, detine puterea.

THX! Bye bye.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de vega06 in 25.10.14 19:34:04
Validat / Publicat: 25.10.14 23:59:43
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BALVANYOS.

VIZUALIZĂRI: 3468 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (vega06); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Pregatiti sa luam cu asalt muntele.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22700 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

webmaster
[26.10.14 03:09:40]
»

Împreună cu continuarea sa, articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Safta Radu
[26.10.14 09:08:43]
»

Foarte frumos si util rewiev-ul. Foarte frumoase fotografiile. Felicitari!

vega06AUTOR REVIEW
[26.10.14 10:26:34]
»

@webmaster -

Dupa cum am si spus, zona noastra de suflet a ramas in Muntii Bodoc, aici la Balvanyos si din acest motiv cunosc si m-am informat asupra imprejurimilor. Ma bucur daca voi avea o mica contributie pentru ca si altii sa ajunga sa iubeasca Balvanyosul macar pe sfert cat il iubesc eu. Multumesc.

vega06AUTOR REVIEW
[26.10.14 10:33:28]
»

@Safta Radu -

Multumesc mult pentru aprecieri si cuvintele frumoase.

sunflower
[26.10.14 11:17:04]
»

Foarte frumos, util, instructiv, pentru mine, 100% informatii despre care nu stiam. Cu multumiri!

Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[26.10.14 11:48:44]
»

Ai prezentat o zonă interesantă; noi nu am ajuns acolo până în prezent, însă e o opțiune pentru concediile viitoare și atunci vom reciti cu interes informațiile tale! Un review foarte bun! Bravo!

vega06AUTOR REVIEW
[26.10.14 12:39:04]
»

@sunflower -

Iubesc meleagurile astea si ma bucur ca am putut fi de folos cu ceva. Dar mai bine depasiti nivelul doar de a sti ceva si treceti la next level. Acela de a face ceva. Vizitati-le! Chiar merita. Si eu va multumesc pentru aprecieri.

vega06AUTOR REVIEW
[26.10.14 12:43:31]
»

@Crazy_Mouse -

Era o melodie a lui BUG Mafia cu Loredana Groza - "Ridica-ma la cer". Am primit felicitari de la doi Consilieri AFA pe Romania. Oau... Sunt in cer! Multumesc mult pentru aprecieri. Si da, este o zona pe care trebuie musai s-o puneti pe lista "to do". E de vis.

traian.leuca † CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[11.11.14 13:10:50]
»

Felicitări pentru acest review şi un vot de superbonus!

Personal îmi aduce aminte de anii tinereţii, cînd din staţiunea Tuşnad am urcat la Sf. Ana, pe un traseu destul de dificil, cu fiica mea în spate.

Peste ani am mai vizitat de 2 ori această frumoasă destinaţie, ultima oară în cadrul unui team building ţinut la Grand Hotel Balvanyos.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
vega06AUTOR REVIEW
[11.11.14 13:56:50]
»

@traian. leuca -

Multumesc pentru vot si aprecieri, care pentru mine inseamna foarte mult. Cu atat mai mult cu cat vin din partea unui consilir AFA pentru Romania. Cum am mai spus iubesc zona si ma bucur de cate ori reusim sa ajungem din nou acolo. Vedeti ca mai am 2 review-uri postate din aceasta locatie si a-si fi fericit daca Dvs. v-ati putea spune parerea avizata si despre acestea.

Mda... Cu Superbonusul (multumesc pentru buna intentie), am o problema pe care am raportat-o ieri webmaster-ului, dar inca n-am primit nici un raspuns. Il avem de ceva timp, dar duminica asta nu stiu ce s-a intamplat dar unul din cele 14 voturi deja existente impreuna cu valoarea sa de 900 PMA s-a volatilizat si am ramas cu doar cu 13 voturi pe review, dar fara a fi afectata si valoarea de 2.000 pma a Superbonusului acordata deja inainte. Probabil o eroare de soft, ceva. Oricum mi-ati ridicat mingea la fileu si va multumesc si pentru asta. Dvs. sunteti mai vechi pe site, a-ti mai vazut de situatii de genul acesta?

puiutea
[02.07.15 20:15:07]
»

Frumos, frumos, superb!! Mai știu eu pe unu' care își căra șoricuța în sacoșă, pe umăr! Și ce supărată era! O chema Tea.

vega06AUTOR REVIEW
[02.07.15 20:44:06]
»

@puiutea -

Mersi. Da. Da' Bitza atinsese Nirvana cateilor in momentele alea, clar Du-te pe acolo mai ales daca ai zis ca n-ai mai fost de jdamii de ani. Este o zona superba care merita efortul de a ajunge aici. Cum am mai zis, noi venim de doua trei ori aici pe an si tot nu ne-am saturat

Anul asta am fost o data, inseamna ca mai avem de doua ori sa ne facem tura (si damblaua )

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
puiutea, Safta Radu, sunflower
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Balvanyos:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.079900979995728 sec
    ecranul dvs: 1 x 1