ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.05.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
MAY-2021
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Ziua Regalității în Sala Tronului

TIPĂREȘTE

Încă de acum câteva zile am auzit vorbindu-se pe anumite canale media, destul de anemic, despre Ziua Independenței de Stat a României, Ziua Proclamării Regatului, Ziua Regalității – 10 mai. După ce aseară am văzut știrile privind deschiderea Palatului de la Săvârșin pentru public (parcul, grădinile, Satul Regal - colecția auto a Regelui Mihai I – rfi.ro/social-132716-dome ... deschide-public) dimineață am aflat informația că Spațiile Istorice din cadrul Palatului Regal din București se vor putea vizita gratuit în ziua de 10 mai.

Nu am stat pe gânduri și după prânz am mers pe Calea Victoriei, loc unde este situat fostul Palat Regal vis-a-vis de Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” (fosta Fundatiune Universitară „Carol I” ) și Ateneul Român. Mărginit pe de o parte de Piața George Enescu și Piața Revoluției iar de celălaltă parte de Sala Palatului, actuala formă a clădirii datează din perioada domniei Regelui Carol al II-lea (detalii despre Palat găsiți în numeroase surse pe web, cade exemplu aici: historia.ro/sectiune/gene ... nta-si-monarhie).

Azi clădirea găzduiește Muzeul Național de Artă al României, corpul central găzduind așa-numitele Spații Isorice: Sufrageria Regală, Scara Voievozilor și Sala Tronului (plus câteva scurte bucăți de hol). Prin curtea de onoare frumos amenajată cu statui valoroase se îndreaptă în permanență spre intrarea în Palat numeroși vizitatori. Trecem pe sub frumoasa copertină de inox marcată cu monograma Regelui Carol al II-lea și pătrundem în spațiile care preced intrarea în Sufrageria Regală – aici primim bilete gratuite personalizate.

Sufrageria Regală e impresionantă, privirea fiindu-mi atrasă de plafonul cu casete cupolate, dar și de marmura de import de pe jos și stâlpii de marmură laterali. Ne oprim în fața picturilor de dimensiuni mari, opere ale unor pictori interbelici cunoscuți: Petrecere la țară/ Pierrot și Colombina de Iosif Iser și Roadele pământului/Vânatul de Rudolf Schweitzer. Spațiul nu emană o senzație de opulență, ci o eleganță rafinată, soluțiile arhitectural-decorative fiind foarte bine alese. În dreapta Sufrageriei, într-o bucată de hol sunt expuse piese de artă valoroase, unele făcând parte din obiectele/decorațiile vechiului Palat Regal: o ramă de șemineu, o masă, scaune cu mânere sculptate. De asemenea, vedem tablouri, schițe, fotografii, precum și o stemă regală care s-a aflat pe una din ușile exterioare ale palatului.

Scara Voievozilor face legătură cu spațiul de reprezentare al Regalității; așteptăm un moment în care nu se află nici o persoană pe treptele monumentale pentru a surprinde câteva cadre foto. Ansamblul din marmură de Carrara debutează cu două coroane din bronz, apoi în fața ochilor apare colonada ce înconjoară casa scării și pictura de pe plafon: Unirea – scena alegorică a Unirii din 1918, frescă realizată de Arthur Verona. Cu ochii pe sus admir și medalioanele voievozilor/regilor sculptate de Cornel Medrea. Palierul scării cuprinde coloane duble monumentale, candelabre atârnate între coloane, oglinzi de cristal. În holul din fața Sălii Tronului se află mai multe panouri cu picture ale lui Ion Teodorescu-Sion (femei din popor, imagini din Constanța și Balcic). În stânga intrării e deschisă o sală mică, semirotundă, cu un fundal decorativ verzui și oglinzi pe perete - Salonul Oval.

Sala Tronului are un aspect grandios, cum stă bine unui asemenea spațiu regal, dar în același timp elegant. Tavanul alb casetat cu rozete îți fură privirea din prima, apoi spațiul imens, destul de luminos te face să te simți liber, să te rotești, să întinzi mâinile să cuprinzi totul într-o îmbrățișare. Deasupra intrării se află stema regală a României, doi lei afrontați susțin vulturul cruciat între aripile căruia se află scutul cu stemele provinciilor românești, nu lipsește coroana de oțel și deviza regală: Nihil Sine Deo. Tot cu ochii după elementele arhitecturale deosebite ajungem în alveola care găzduiește esplanada/platforma tronului regal. În acest material puteți citi despre evenimentele care aveau loc în Sala Tronului: familiaregala.ro/stiri/ar ... al-statalitatii.

Tronul Regelui Carol I a fost adus de la Complexul Muzeal Golești, din conacul Goleștilor (l-am văzut acolo în 2017 – vezi imaginea P12 din articol: vezi impresii). Tronul cu pernă a ajuns în anii ' 70 ai epoii comuniste la Golești și a rămas acolo, alături de alte obiecte aparținând Casei Regale (adevarul.ro/locale/pitest ... eeec/index.html).

Un element deosebit este fresca monumentală intitulată Artele sub Carol al II-lea – realizată de Cecilia Cuțescu-Storck. Pictura sub formă rotundă prezintă în stil alegoric dezvoltarea artelor în epoca lui Carol al II-lea: Istoria, Timpul, Pictura, Tragedia, Astronomia, Dansul etc.

Ultima încăpere vizitată se află în dreapta Sălii Tronului și conține alte exponate deosebite: tablouri ale Regilor României, coloanele baldachinului regal, coroana de oțel a Regelui Carol I, scaune venețiene etc.

În concluzie, Spațiile Istorice din fostul Palat Regal reprezintă o filă din istoria țării noastre și asemenea ocazii (Ziua Regalității) adună mulțimi de curioși, pasionați și, de ce nu, specialiști. Recomand o vizită în acest punct istoric al Bucureștiului și adevărat „templu” al artelor.

Călătorii frumoase!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 10.05.21 21:34:22
Validat / Publicat: 10.05.21 22:08:16
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 289 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Tronul Regelui Carol al II-lea.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29000 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmasterX [10.05.21 22:04:22] »

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Muzeul Național de Artă, BUCUREȘTI" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: (Alte) Muzee ale Bucureştiului]

-

Te-am ruga să (re)verifici coordonatele GPS ale acestei destinaţii pe harta interactivă AFA. Ne poți spune dacă-i ok? (mărește zoom-ul cât e necesar, până la afișarea la nivel de stradă - dacă-i posibil)

k-lator [11.05.21 11:07:31] »

@tata123 :

Fie că au loc evenimente culturale, expoziții ale colecțiilor de artă, noaptea muzeelor... sau nu, Muzeul Național de Artă al României merită oricând o vizită.

De data aceasta, Ziua Regalității a fost un pretext excelent ca să avem parte de un articol despre acest muzeu. Desigur, având în vedere momentul, nu puteau lipsi descrierile spațiilor istorice și elementelor legate de regalitate, care au fost făcute într-o manieră inconfundabilă.

Felicitări pentru vizită și articol și mulțumesc pentru pozele edificatoare.

Toate cele bune!

tata123 🔱 [11.05.21 11:11:06] »

@webmasterX : Poziționarea pe harta interactivă AFA este exactă, chiar în curtea de onoare a fostului Palat Regal.

Intrări în Palat există în fiecare aripă, corespunzătoare galeriilor de expoziții permanente: Artă veche românească, Artă românească modernă, Artă europeană.

Mulțumesc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [11.05.21 14:08:58] »

@k-lator : Anumite evenimente sau acțiuni ne deschid porți care poate până atunci au fost încuiate; ori nu am avut timp și dispoziție pentru o vizită cultural-istorică. Într-adevăr am profitat de ziua Regalității pentru a studia pe îndelete Spațiile Istorice din fostul Palat Regal bucureștean. Am descoperit spații decorate cu bun gust, impresionante.

Mulțumesc pentru ecou! Călătorii frumoase!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [23.10.21 18:45:15] »

@all: Se apropie cu pași repezi aniversarea a 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I - 25 octombrie. Cu acest prilej Spațiile Istorice din cadrul Muzeului Național de Artă a României vor putea fi vizitate gratuit (agerpres.ro/cultura/2021/ ... mihai-i--801493).

Luni, 25 octombrie 2021, între orele 10.00-18.00 puteți vedea Sala Tronului, Sufrageria Regală și Scara Voievozilor. Îi invit pe cei interesați să (re) viziteze aceste locuri istorice.

Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
k-lator, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Național de Artă:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.09789514541626 sec
    ecranul dvs: 1 x 1