ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.06.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
JUN-2015
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
80.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Zoo Băneasa – privind ochii triști ai animalelor

TIPĂREȘTE

Au trecut mai mulți ani de când nu mai ajunsesem la Grădina Zoologică București, situată pe str. Vadul Moldovei nr. 4. De fapt, strada nu e atât de importantă (decât pentru turiști), aproape toți bucureștenii știu unde este unica grădină zoo a Capitalei: „în pădure la Băneasa” (vorba unui cântec). Cine nu se deplasează cu autoturismul până acolo are acces cu autobuzul RATB 301, ce pleacă din Piața Romană. Citind în ultima perioadă descrieri ale altor grădini zoologice din Europa, privind fotografii cu animalele de acolo și condițiile lor de trai, am zis să mai văd ce s-a schimbat la București.

În stația RATB, unde pe vremuri se afla o terasă cu mititei, acum se ridică semeț un bloc. Vis-a-vis, pe colț, unde era Terasa Privighetorilor tronează un minicartier rezidențial, terasa fiind acum amplasată pe sub copacii din pădure. Toată lumea se înghesuie cu autoturismul pe aleea către Zoo pentru a parca în poarta Grădinii. De data aceasta parcă erau puțini vânzători ambulanți pe alee, probabil încă nu a început sezonul/vacanța.

Biletul de intrare costă 13 lei/adult și 6,5 lei elev/pensionar – prețuri stabile de câțiva ani. Există și o taxă foto de 13 lei; nu sunt convins că toți cei ce fac fotografii (cu orice fel de dispozitive) plătesc acești bani. În interior nu există nici un loc de unde poți cumpăra ceva de ronțăit/băut, în schimb există pe locul țarcului elefantului o terasă de lemn: loc de luat masa (ceea ce ai prin sacoșă); există totuși multe cișmele (țâșnitoare) cu apă potabilă. În anumite zone persistă și mirosul specific animalelor găzduite în acele cuști, nu e un capăt de țară. Există peste tot indicatoare ce interzic hrănirea animalelor ori apropierea de cuști; chiar se anunță acest lucru periodic prin stația de amplificare.

Apropo de cuști, ele au fost îmbrăcate în garduri de lemn finisat rotund iar din loc în loc s-au lăsat ferestre pentru vizionarea animalelor. Din păcate acele ferestre sunt atât de murdare/zgâriate/stropite/aburite, în anumite locuri, încât nu prea poți vedea mare lucru prin ele. În cuștile animalelor considerate periculoase se observă firele de curent electric ce înconjoară gratiile. Unele tăblițe explicative ar mai trebui înlocuite ori actualizate; în multe cuști nu există animale dar nu se specifică în vreun fel faptul acesta – astfel că te uiți 1-2 minute aiurea. Se cunoaște faptul că Grădina Zoo din București se întinde pe un spațiu mic, doar câteva hectare, ceea ce duce la o aglomerare de cuști, grilaje, plase, balustrade de metal și lemn – noroc cu vegetația ce mai maschează toate aceste metode de îngrădire.

Animalele sunt puține ca număr, au mai fost rotite în alte cuști, s-a încercat introducerea unor noi elemente de decor (un Aro dezafectat la leu în cușcă; o bicicletă la maimuțe). Față de ce știam eu cu mulți ani în urmă au mai dispărut câteva specii, ca de ex. iacul, câinii dingo, mistrețul, vulpea, o specie de antilope, jderul etc. Parcă și maimuțe nu mai sunt atât de multe; au apărut două specii noi - pitice și suricatele. Camera cu animale nocturne provoacă emoții, dar animalele găzduite acolo se lasă greu observate. Cele mai vizibile animale (ce le poți privi de la o distanță foarte mică) sunt cele din terariu și acvarii (șerpi, șopârle, broaște, crocodili, pești). Mamiferele vor fi din ce în ce mai greu de observat pe perioada verii deoarece se adăpostesc împotriva căldurii. Cămilele năpârleau și nu ofereau o priveliște prea plăcută; calul comun pare cel mai îngrijit și gras animal din Zoo Băneasa. Un lup se apropia din când în când de gardul protejat electric și privea cu ochi pierduți către mulțimea ce se înghesuia să îl fotografieze. Poneii păreau bătrâni de când lumea și nu mai erau utilizați pentru plimbări; am observat și lipsa trăsurii ce făcea odată curse pe aleile grădinii zoologice.

Nu știu ce să zic... Parcă mai aerisită este grădina zoo de la Târgoviște, deși și acolo sunt cuști monstruoase și mici ca dimensiune. La București se simte lipsa unei hărți ce ar trebui distribuită o dată cu biletul de intrare (există una mare la intrare), stabilirea unor trasee cu săgeți (poate pe două culori: unul scurt-unul lung), a unor animale din carton/plastic pentru efectuare de fotografii (genul: înlocuire cap de rinocer), etc.

În iarnă se discuta despre un mare proiect, de transformarea într-un bioparc prin preluarea câtorva zeci de hectare din Pădurea Băneasa. Poate vor veni vremuri mai bune, dar până atunci să ne bucurăm (oare?) de ceea ce există. E bine să ținem animalele închise, fie și doar pentru educația copiilor? Dar dacă le ținem după gratii hai totuși să le oferim o viață în captivitate cât mai bună și ușoară.


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 09.06.15 13:47:22
Validat / Publicat: 09.06.15 16:00:45
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 1587 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Visând la depărtări...
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 17300 PMA (din 19 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

irinad
[09.06.15 18:48:29]
»

@tata123 - Spre ruşinea mea, deşi îmi propun de ceva timp să revizitez Grădina Zoologică din oraşul meu de reşedinţă, Târgovişte, acum că l-ai menţionat cât de cât de bine, o voi face. N-am mai intrat demult într-un astfel de "centru" pentru animale. În rest, felicitări că te gândeşti să scrii şi despre astfel de lucruri, şi încă, destul de bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
irinad
Alte impresii din această RUBRICĂGrădina Zoo [Băneasa]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.068828821182251 sec
    ecranul dvs: 1 x 1