ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.07.2023
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
APR-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Săli de spectacole bucureștene (II): Ateneul Român – Știați că...?

TIPĂREȘTE

Despre Ateneul Român s-a scris mult, aici și peste tot. Iată că am ajuns și eu să văd această clădire emblematică a Bucureștiului și chiar să audiez un concert al Filarmonicii. Chiar dacă nu ești fan al acestui tip de spectacol nu ai cum să nu fii impresionat de muzică și muzicieni, mai ales că am avut parte de un concert special cu partituri cunoscute. Simți vibrația sunetelor, emoția te copleșește, acustica este extraordinară.

Adresă: str. Benjamin Franklin nr. 1-3

Web: fge.org.ro/istoricateneu

Vizitare: zilnic conform program site, 10 lei/adult

„Templul” ne aștepta. Este locul unde se desfășoară sute de ședințe foto, fără a se ține cont de anotimp. Am urcat câteva trepte, am trecut printre coloanele monumentale spre ușa de acces (de dimensiuni la fel de mari) și am pătruns în holul/rotonda de onoare. Rămâi efectiv cu gura căscată, decorațiunile interioare sunt luminate discret în nuanțe de albastru pentru a accentua frumusețea designului. Tavanul rotondei holului e bogat ornamentat cu motive vegetale și florale, coloanele aduc valoare artistică întregului ansamblu, completat în mod fericit de „corola” scărilor circulare al cărui fus de marmură de Carrrra de dimensiuni mari te impresionează.

Scara de onoare este alt element care te emoționează prin finețea lucrăturilor și detaliile ornamentale. Cromatica constituie o componentă esențială a acestui ansamblu arhitectural. Central, statuia lui George Enescu aduce mărturie despre valoarea acestui „templu al muzicii” .

Sala de concerte reprezintă punctul culminant al edificiului cu rol cultural. De formă circulară, sala are un diametru de puțin peste 28 m și o înălțime de 16 m. Fresca lui Costin Petrescu înconjoară sala și prezintă scene importante din istoria românilor pe o lungime de 75 m și o lățime de 3 m. Sute de personje, de la opincă, la soldați și domnitori. Tavanul este alt punct de atracție, cu luminatoare și o mulțime de decorațiuni. Superb! Scena cu ale sale personaje, lojele îmbrăcate în catifea roșie – totul este perfect.

Încerc să vă expun câteva lucruri mai puțin cunoscute, într-un mod succint, atractiv. Eu personal am fost impresionat de clădirea Ateneului (interior-exterior), de arhitectură și decorații. De altfel, dacă căutați pe Google după sintagmele „turism București” sau „monumente București” între primele 5 imagini returnate se află Ateneul Român.

Știați că? ...

???? Edificiul Ateneului a fost construit pe conturul unui fost manej pentru cai pregătit pentru un circ în zona Grădinii Episcopiei?

???? La deschiderea din 1888 omul de cultură Alexandru Odobescu a susținut un discurs inaugural valoros sub titlul „Palatul Atheneului Român și clădirile antice, rotunde sau pătrate, cu dom circular” ?

???? Calul lui Mihai Viteazul din Frescă ar fi pictat de Arsenie Boca, ucenic al lui Costin Petrescu?

???? Maestrul George Enescu este cel care a inițiat strângerea de fonduri pentru achiziționarea primei orgi a Ateneului (inaugurată în 1939)?

???? În cadrul Atheneului a fost deschisă și o bibliotecă publică cu o frumoasă sală de lectură?

???? Cele patru scări interioare și balcoanele sunt realizate de sculptorul Carol Storck după schițele tatălui său, Karl Storck?

???? În sala Ateneului au conferențiat, expus sau concertat oameni de seamă: Grigore Antipa, Nicolae Iorga, Victor Babeș, Octavian Goga, Gheorghe Țițeica, Nicolae Grigorescu, Gheorghe Petrașcu, George Enescu, Sergiu Celibidache, Ion Voicu, Mariana Nicolescu și mulți, mulți alții?

???? În Grădina Episcopiei, spațiul verde din fața clădirii de azi, s-a sfințit „primul steag al oștirii noastre” , după spusele maiorului cronicar Dimitrie Papazoglu?

Nu ezitați să mergeți la Ateneul Român, fie pentru un concert, fie doar pentru a vizita această bijuterie arhitecturală.

Alegeri inspirate!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 27.07.23 19:29:36
Validat / Publicat: 27.07.23 21:38:21
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 269 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Porțiune din fresca lui Costin Petrescu.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20900 PMA (din 21 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

mprofeanuPHONE
[27.07.23 22:08:59]
»

@tata123 ????: Superbă clădire, superb interior! Am rămas și eu cu gura căscată ca și tine văzând pozele. Nu am mai fost acolo de când eram studentă și am fost la câteva concerte. Am aflat atâtea din spicuirile "știați că"...

Poate când băiatul meu va pleca în concediu voi ajunge în București și mă voi axa pe mai multe obiective pe care aș dori să le văd sau să le revăd. Mulțumesc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Michi
[28.07.23 08:20:55]
»

@tata123 ????: Nu ştiam amănuntele date de tine dar în copilărie şi mai apoi ca adolescentă am fost de multe ori la Ateneu. Părinţii mei erau melomani şi la şapte ani m-au dus la Operă la Aida. După alţi câţiva la Ateneu. Am avut privilegiul să-i văd pe George Georgescu şi Constantin Silvestru dirijând, să-i ascult pe Ion Voicu şi Valentin Gheorghiu. Reviewul tău dar şi pozele mi-au rascolit amintirile. Poate sunt demodată dar mă deranjează că Ateneul este închiriat pentru evenimente care n-au de a face cu cultura dar probabil sunt prost subvenţionaţi şi-şi mai acoperă din cheltuieli.

mihaelavoicu
[28.07.23 20:51:34]
»

Nu am fost și cred, 50 ani trebuie să fie de când tot îmi doresc să ajung. E uluitor!

Nume mari precum Costin Petrescu sau Storck și nu numai, care au creat minunăția la temelia căreia, la figuat vorbind, stă acel vestit 1 leu, au intrat în istoria artei pe merit. Asta, ca să zic ceva, în rest, am rămas „fără grai” !

Mulțumesc pentru expunere!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[24.11.23 10:39:59]
»

Scuze că răspund atât de târziu ecourilor.

@mprofeanu: Clădirea Ateneului Român este o bijuterie arhitecturală, iar concertele aduc bucurie celor pasionați. Acest „templu” al culturii nu are cum să treacă neobservat de către toți cei care ajung în zona Palatului Regal. Mulțumesc pentru ecou.

@Michi: Mă bucur că aveți amintiri frumoase din acest loc, unele legate de nume mari ale lumii muzicale.

Într-adevăr în incinta acestul locaș de cultură se desfășoară multe evenimente și acțiuni care nu au neapărat legătură cu muzica. Dar este o modalitate de a întreține această instituție, iar multe asemenea evenimente se încheie și cu scurte concerte ale Filarmonicii.

Sănătate!

@mihaelavoicu: Ateneul Român este unul din monumentele valoroase ale Capitalei; găsiți o fereastră mică de timp și mergeți neapărat în vizită (fge.org.ro/vizitareateteneu). La „temelia” acestei instituții stau nume mari care au contrbuit în diferite feluri la zidirea, creșterea și dăinuirea culturii noastre.

Numai bine!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[24.11.23 10:51:12]
»

@all: Știați că? ...

???? La dezvelirea Marei fresce a lui Costin Petrescu din 26 mai 1938 au participat Regele Carol al II-lea și Marele Voievod Mihai?

???? La Radio Romania a fost transmisă în seara zilei de 26 mai întreaga ceremonie de dezvelire a frescei (cuvântări, muzica corală, poezii)?

???? Pictorul Costin Petrescu nu a ținut nici un discurs în cadrul ceremoniei inaugurale?

???? În aceeași zi s-a inaugurat și noua bibliotecă a Ateneului, vizitată așijderea de Suveran?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Michi, mihaelavoicu, mprofeanu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂAteneul Român / Palatul Ateneului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.078334093093872 sec
    ecranul dvs: 1 x 1