ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.08.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 28.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
SEP-2012
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Cetatea Neamtului

TIPĂREȘTE URM de aici

In calatoria noastra prin judetul Neamt am ajuns si la cetatea Neamtului. Am parcat masina intr-o parcare aflata la baza dealului pe care este amplasata cetatea si am pornit la drum spre cetate, dupa ce urci incet dealul ajungi la podul care duce la cetate, aici pe pod te asteapta un nene la care trebuie sa platesti intrarea de 5 lei pentru adulti (3 lei pentru copii prescolari). Programul de vizitare a cetatii este din luna aprilie pana in septembrie de la 10-18, iar din octombrie – martie de la 9 -17. Atentie lunea este inchis. Si acum un pic despre cetate

Amplasare:

Cetatea neatului se afla in partea de nord-vest a orasului Targu Neamt pe culmea dealului Cetatii, aprope de Ozana ‘cea frumoasa a lui Ion Creanga. Coordodate gps sunt : 47.21.44.36 si 26.343.284

Istoric:

Cetatea Neamtului a fost construita la sfarsitul secolului al XIV-lea de catre domnitorul Petru Musat si a fost fortificata de catre Stefan cel Mare, apoi distrusa de catre domnitorul Mihai Racovita in anul 1718.

Ceatatea Neamtului a fost construita ca un avanpost pentru apararea granitei de vest a Moldovei impotriva expansiunii maghiarilor. Prima atestare documentara a cetatii dateaza din anul 1395 cand regale magiar Sogosmund de Luxemburg spune ca “nu a putut cucerii cetatea de scaun a Moldovei de la Neamt”.

In timpul domniei lui Stefan cel Mare acesta hotaraste fortificarea cetatii pentru apararea atacurilor venite din partea otomanilo, polonezilor, tatarilor sau maghiarilor. El a ridicat zidurile cetatii cu 7-8 metri, si construirea a 4 bastioane semicirculare. Apoi a poruncit saparea unui sant de aparare in jurul cetatii. În cetate se pătrundea printr-un pod de acces arcuit cu o parte fixă și o alta mobilă, sprijinit pe 11 piloni de piatră. Partea mobilă se afla pe porțiunea de pod dintre ultimul pilon și zidul cetatii și se putea ridica în caz de primejdie, cu ajutorul unor scripeti. Daca trecei de podul mobil te ateptau doua capcane cu trapa, cunoscute sub denumirea de “curse de sobolani”.

In timpul domniei lui Petru Rares cetatea a fost cucerita de catre otomani condusi de catre Suleiman Magnificul. Turcii l-au pus domnitor pe Alexandru Lapusneanu si au ordonat incendierea tuturor cetatilor Moldovei. Cetatea Neamtului find din piatra nu a suferit distrugeri importante. Domnitoru Petru Schiopu a ordonat refacerea cetatii, pentru a o apara mai usor de cei ce doreau sa-I “fure” tronul Moldovei. In anul 1600 cetatea Neamtului s-a “predat” fara lupta ostilor conduse de Mihai Vitezul, acesta a lasat o garnizoana aici si a plecat spre Alba Iulia, la cateva luni dupa plecarea acestuia cetatea a fost atacata si cucerita de catre polonezi acestia punandu-l domnitor pe Ieremia Movila. A urmat o perioada de liniste apoi in jurul anilor 1700- 1750 in timpul razboielor autro-turce d, dupa ce turcii i-au infrant pe austrieci acestia au ordonat distrugerea cetatii Neamt. Dupa distrugerea sa de catre domnitorul Mihai Racovita cetatea isi pierde din importanta. Parasita si nebagata in seama de domni fanarioti cetatea se degradeaza.

Descriere:

Dupa ce treci de podul suspendat urmeaza intrarea in cetate propiuzisa, acesta se face prin “poarta Musatina”. Cetatea are forma de patrulater cu laturile inegale. Dupa ce treci de poarta Musatina patrunzi in curtea interioara a cetatii, aicea te astepta o domnita la geam. In interiorul cetatii se pot vizita urmatoarele :

-in partea de est a cetatii – inchisoarea, monetaria, camara cu provizi, bucataria, -acestea find aflate la subsol si demisol, locul de rugaciune, camera parcalabului si camera domnitelor (cele care te asteapta la geam la patruderea in interiorul cetatii) la etaj.

- in partea de vest sunt sala armelor unde sunt expuse arme din diferite timpuri, sala de judecata (cu proces in desfasurare) o camera de taina si un iatac. In fata zidului de vest se afla o fantana in care oameni arunca monede.

- in partea de sud se afla un lapidarium si o terasa de unde se poate admira privelistea.

- in partea de nord nu se afla incaperi.

Cam atat despre cetatea Neamtului.

In timp ce ieseam din cetate au venit doi miri cu fotograful si au ineput sa faca poze. I-am lasat sa se pozeze si noi am continuat calatoria spre pensiunea unde eram cazati.

Unele informatii din acest articol sunt luate de pe pliantele ce se vand la cetate.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de zlatna in 24.08.15 09:03:03
Validat / Publicat: 24.08.15 11:35:22
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TÎRGU NEAMȚ.

VIZUALIZĂRI: 1581 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 zidurile cetatii
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 13700 PMA (din 14 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Cetatea Neamțului:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.037883996963501 sec
    ecranul dvs: 1 x 1