ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.04.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
AUG-2017
DURATA: 1 zile
prieteni
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
80.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Mirajul comorilor: Un tezaur brâncovenesc la Baia de Aramă?

TIPĂREȘTE URM de aici

În august 2017 am petrecut câteva zile frumoase pe meleaguri gorjenești, cu extensii în județul Mehedinți. În drum spre Ponoarele ne-am oprit puțin la un locaș de cult în jurul căruia se învârte o poveste interesantă.

Legenda

Boierul Constantin Brâncoveanu, moștenitor al unei averi părintești importante, urcă pe tron în leatul 1688 și prin spiritul său organizatoric și econom, prin bună administrare și investiții bancare își sporește averea. Presiunea haraciului datorat otomanilor și teama de fățărnicia boierilor i-au dat imbold domnului Brâncoveanu să caute o soluție de protejare a lichidităților sale bănești.

„Prințul Aurului”, cum era numit la Înalta Poartă, începe să se gândească cum își va proteja bogățiile - monede de aur, odoare și bijuterii. În timpul deselor sale drumuri prin țară pe la sutele de moșii deținute începe să caute un loc propice ascunderii visteriei personale. În iunie 1695 ajunge la Baia de Aramă, o așezare de mineri înghesuită într-o zonă submontană împădurită. Îi place cum arată zona și după ce trage la hanul lui Milco, vătaful minerilor face o scurtă plimbare prin satul băieșilor. Observă un tăpșan, sub o coastă stâncoasă, care domina satul; un plan se înfiripă în mintea ageră a domnului muntean – posibilitatea ridicării unei tainițe domnești. Lasă poruncă și bani lui Milco Băieșul pentru a construi o mănăstire și îl numește pe Marele Ban al Craiovei, Cornea Brăiloiu, responsabil cu lucrările.

În 1703 sultanul îl cheamă la Adrianopol (Edirne de azi) pe domnul Țării Românești pentru reconfirmarea domniei. Este un moment de cotitură care îi putea fi fatal domnului datorită „vorbelor de bine” ajunse la urechile sultanului. Hotărârea este luată: averea trebuie protejată pentru viitorul familiei. Mănăstirea de la Baia de Aramă era aproape finalizată, lucrările la tainiță asemenea. Câteva nopți de primăvară la rând mai multe care cu coviltir s-au deplasat către așezarea băieșilor.

Care este volumul visteriei mutate la Baia de Aramă? Comoara consta în 10 lăzi de aramă pline cu ducați, sigilate cu ceară de albine, galbeni cu nemiluita în trei gropi închise cu un strat de var – tone de aur, trei butoaie – unul cu perle și pietre prețioase, unul cu sigilii și documente de arhivă și al treilea o capcană cu otravă. Trei căi de acces te conduceau către tezaur: printr-un tunel care pornea din altar (aici se afla mai întâi un cazan cu galbeni care trebuia să distragă pe eventualii căutători), un tunel care începea din fața bisericii (semnalizat printr-un simbol atât pe hartă, cât și pe peretele bisericii – azi dispărut) și trecea prin trei încăperi înțesate cu capcane mortale și un al treilea traseu care debuta în zona fântânii. Mai multe documente, un testament al domnului și o hartă au fost întocmite în acele zile, așezate într-o cutie de aramă și ascunse în zidul altarului bisericii, loc marcat printr-o frescă înfățișând pe diavol călare pe un cal negru. Pe locul statuii de azi au fost îngropați cei 40 de oameni care participaseră la întreaga operațiune, aceștia fiind decapitați pentru a nu dezvălui secretul comorii.

Adevărul? Averea uriașă a domnului Constantin Brâncoveanu consta în palate, numeroase moșii în țară și în Transilvania, cirezi de animale, precum și depozite de bani în Veneția, Viena și Brașov. Calcule actualizate și bazate pe documente ale epocii ar sugera o valoare orientativă de circa 12,5 milioane de Euro, dar cum pe atunci metalele prețioase constituiau un etalon, valoarea lor era mult mai mare (historia.ro/sectiune/gene ... tin-brancoveanu).

Mănăstirea „Sf. Voievozi” din Baia de Aramă

Așezarea numită Baia de Aramă a apărut și a evoluat datorită zăcămintelor de aramă din zonă, domnii Țării Românești menționând localitatea în multe documente. Cronicarul-călător Paul de Alep ne înfățișează procesul de extracție și topirea a minereului din „vestita Baie de Aramă” la mijlocul veacului al XVII-lea: Mina este așezată în vârful unui munte... Lucrătorii cărau materialul în sus și în jos cu ajutorul unor scripeți și frânghii trase de cai, ce merg de jur împrejur. În fund, ei sapă și noaptea la lumina torțelor și cu mare trudă scot minereul negru.

Ctitorii lăcașului de cult sunt Milco Băieșul, vătaful minerilor din Baia de Aramă și Marele Ban al Craiovei, Cornea Brăiloiu, alături de primul stareț ieromonahul Vasile. Lespezile funerare ale celor trei s-au aflat în biserică dar au fost distruse de căutătorii de comori.

Biserica a fost zidită din cărămizi arse și bucăți de zgură provenite de la topitoriile de aramă din zonă, sfințirea având loc în anul 1703. Edificiul religios poartă hramul „Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil” și are o arhitectură sobră construcția solidă indicând și un rol militar, defensiv. Pridvorul e sprijinit pe coloane brâncovenești și mai păstrează la exterior urme de pictură. Un brâu tip zimți de fierăstrău înconjoară corpul bisericii, iar pe pronaos se înalță un masiv turn-clopotniță a cărui scară de acces e încastrată în zidul nordic.

Am găsit biserica închisă deși aceasta și-a reluat statutul de mănăstire din anul 2008. Am făcut câțiva pași prin curte, areal înconjurat încă de un zid de piatră nu prea înalt datând din epoca brâncovenească. Așezată pe un fel de platformă naturală biserica domină împrejurimile fiind la rândul ei adăpostită sub marginea pădurii. În curte sunt mai multe cruci de piatră, precum și bustul dedicat preotului și învățătorului Ștefan Ion realizat în 1898 de sculptorul C. Bălăcescu.

Concluzii. În vara anului 2017 am petrecut o minivacanță la Târgu Jiu, moment propice pentru explorarea orașului și a împrejurimilor. Astfel am ajuns și în Baia de Aramă, poposind și la mănăstirea brâncovenească, dar având drept țintă complexul carstic de la Ponoarele (vezi impresii).

De ani de zile se încearcă strângerea sau accesarea de fonduri bănești pentru restaurarea picturii originale, așternută pe pereți la începutul anilor 1700 de pictorul Neagoe, probabil același zugrav care a lucrat și la Hurezi. De asemenea există de peste 10 ani un proiect de restaurare și consolidare a bisericii brâncovenești dar până acum nu s-a mișcat nimic.

Însă poveștile comorii lui Brâncoveanu persistă...


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 15.04.20 13:50:13
Validat / Publicat: 15.04.20 15:58:48
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BAIA de ARAMĂ.

VIZUALIZĂRI: 1358 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 În drum spre Baia de Aramă.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31700 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

Carmen Ionscris / TELEFON [15.04.20 17:40:33] »

@tata123:  Am vizitat și eu ruinele acestei biserici-mănăstiri, cu marele regret că nu s-a găsit o soluție de restaurare. Nu cunoșteam însă povestea tezaurului adăpostit aici, dovadă că istoria noastră încă ascunde multe secrete.

mishu [15.04.20 19:43:06] »

@tata123:  Zilele trecute tocmai am ascultat un scurt material despre Constantin Brancoveanu, asa incat acest articol vine ca o completare. Felicitari, votat cu mare drag.

tata123 🔱 [17.04.20 10:49:05] »

@Carmen Ion:  Mulțumesc pentru lectură, ecou și aprecieri. Zona menționată în articol este superbă din punct de vedere peisagistic și ascunde multe frumuseți mai puțin promovate. Cred că de acum încolo vom căuta astfel de locuri mai puțin frecventate de turiști dar neasemuit de frumoase. Sănătate și Paște Luminat!

@Mishu:​ Povești și legende întâlnim la tot pasul pe meleagurile românești. Ele dau farmec și învăluie într-o aură de mister obiectivul și, de asemenea, ne pune la contribuție imaginația. Numai bine și un Paște Luminat!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Lucien [20.04.20 09:49:23] »

Excepțional de frumos și interesant!

tata123 🔱 [20.04.20 12:29:30] »

@Lucien:  Hristos a Înviat! Mulțumesc, am încercat să redau povestea/legenda care stă în spatele imaginii bisericii dărăpănate de azi. Existența comorii e încă dezbătută în anumite cercuri, cert este că săpăturile arheologice (adecvate) nu au continuat și nici bani pentru restaurarea bisericii nu s-au găsit. Poate dacă se găsește aurul Brâncoveanului...

În orice caz din punct de vedere peisagistic zone este superbă - pornind de la Cheile Sohodolului, Tismana, Plaiul Cloșani până la Parcul Domogled-Valea Cernei și la vale spre Cazanele Dunării.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Lucien, mishu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Baia de Aramă și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 1.4267179965973 sec
    ecranul dvs: 1 x 1