ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.05.2024
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
MAR-2024
DURATA: 1 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Mănăstirea Berislăvești – biserica-bijuterie din mijlocul cetății monahale

TIPĂREȘTE URM de aici

Hristos a Înviat!

Nu departe de orașul Râmnicu Vâlcea, într-o zonă submontană pitorească, descoperim o veche „cetate” mănăstirească restaurată integral în ultimii ani. Suntem pe frumoasa vale a Oltului unde o familie boierească – Bucșenescu – va întemeia la jumătatea anilor 1700 un schit bine închegat. La desăvârșirea ctitoririi au contribuit și fețe bisericești ale momentului astfel că așezământul a completat salba de mănăstiri din zonă, dominată de Cozia lui Mircea cel Bătrân.  

            De pe centura Călimăneștiului mergem spre Sălătrucel, pe DJ 703G – un drum reabilitat excelent pe teritoriul vâlcean, printre case și vile mândre, flori de primăvară și copaci înfloriți. Pe kilometri întregi sunt înșirate gospodării, dar la un moment dat vedem un indicator specific de „monument istoric” care ne îndrumă spre dreapta pe un drumeag asfaltat. Îl urmăm, traversăm râul Sălătrucel cu a sa albie pietroasă, dar în mijlocul podului ne oprim pentru a admira incinta mănăstirească ce se ițește cocoțată pe o terasă înaltă. Silueta albă a zidurilor, turnul clopotniței și turlele bisericii se proiectează pe verdele fraged al pădurii din spatele mănăstirii.  

Înaintăm până în fața intrării laterale unde se află câteva locuri de parcare, accesibile doar cu autoturismul din cauza rampei. De la nivelul acestei terase înalte de pe malul stâng al râului privim înălțimile munților și valea înțesată de așezări umane. Odată pătrunși în incinta așezării monahale ne desprindem de larma și problemele vieții cotidiene și pătrundem într-o lume a rugăciunii și credinței. Curtea e bine îngrijită, chiar sobră pot spune (alei, spații verzi), pe două laturi sunt corpuri de chilii, arhondaric și stăreție, pe altă latură clopotnița.  

„Vedeta” ansamblului este biserica „Sfinții Trei Ierarhi” , un edificiu nu foarte mare, dar frumos ornamentat cu elemente decorative și zugrăveli colorate. Deasupra intrării în pridvorul împodobit cu picturi vedem un frumos medalion ce reprezintă icoana de hram, element decorativ întâlnit la mai multe biserici vâlcene. Ancadramentul sculptat al ușii de acces și pisania sunt foarte bine păstrate și înfrumusețează aspectul locașului de cult. Interiorul este destul de bine luminat, pictura restaurată acoperă parțial pereții, câteva coloane despart spațiile interioare, catapeteasma are un aspect interesant.  

În pronaos vedem tabloul votiv ce îl înfățișează pe boierul Sandu Bucșenescu și soțiile sale, precum și piatra funerară a ctitorului. Boierul nu și-a uitat originea (se trăgea din boieri mărunți sau chiar moșneni) și a făcut o mulțime de acte de danie și milostenie, testamentele sale fiind analizate de specialiști. Iată câteva prevederi:

📌din veniturile moșiilor dăruite schitului Berislăvești călugării trebuiau să dea anual o sumă de bani Mănăstirii Pantelimon și spitalului pentru bolnavii săraci din București (boierul făcuse planurile și condusese lucrările de construcție ale acestor obiective);

📌de ziua hramului schitului să se împartă 200 de pite și un pahar de vin țăranilor participanți la slujbă sau din împrejurimi;

📌organizarea unei școli în chiliile schitului pentru șase copii orfani din satele apropiate cărora să li se asigure cazare, haine și masă;

📌mălaiul de la o moară să fie împărțit săracilor după moartea sa;

📌scutește de datorii pe mulți datornici.

În curtea mănăstirii găsim un mic magazin de unde cei interesați pot achiziționa diverse obiecte, cărți, icoane etc. După câteva zeci de minute petrecute la mănăstirea Berislăvești, încărcați sufletește, ne-am îndreptat cu curaj spre Capitala noastră pentru a da piept cu viața urbană zgomotoasă și solicitantă.

Dacă vă aflați în zonă și doriți să vedeți un valoros monument vechi de secole, parțial refăcut și restaurat, vă recomand să vă abateți câțiva kilometri din zona orașului Călimănești.

Alegeri inspirate!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 07.05.24 09:40:49
Validat / Publicat: 07.05.24 10:24:20
INFO ADIȚIONALE
 • Nu a fost singura vizită/vacanţă în RÂMNICU VÂLCEA.
 • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa

VIZUALIZĂRI: 299 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Biserica „Sfinții Trei Ierarhi” - Mănăstirea Berislăvești.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28100 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

mprofeanu
[07.05.24 20:46:09]
»

@tata123 🔱: Am vizitat-o și eu în toamna anului trecut și am fost impresionată. Cât de bine arată acum după restaurare, ce arhitectură frumoasă are, ce picturi deosebite, corpuri de clădiri... De neratat!

Mulțumesc pentru aducere aminte!

Adina - addcont
[08.05.24 14:23:51]
»

Am votat cu drag si retinut locatia; poate o vizitam si noi; nu stiam de ea, nu este foarte mediatizata, dar categoric merita vizitata

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[10.05.24 12:04:18]
»

@mprofeanu: Mulțumesc pentru vizită și ecou! Știm de existența acestei mănăstiri de mulți ani (de când era în stare de colaps), dar am așteptat să se termine lucrările de restaurare/reconstrucție pentru a o vizita. Ocazia perfectă s-a dovedit a fi drumul dinspre Păltiniș, la întoarcere de la Întâlnirea AFA 2024.

Am apreciat starea de acum a mănăstirii, mi-a plăcut mult biserica ansamblului monahal, dar și frumusețea peisajului înconjurător.

Numai bine!

@Adina - addcont: Mulțumesc! Într-adevăr mănăstirea nu a prea fost în atenția vizitatorilor/pelerinilor întrucât se afla în stare accentuată de degradare. Dar a fost restaurată în ultimii ani și redeschisă în 2023, moment din care se face o promovare intensă în media și pe Internet pentru valorificarea spirituală și turistică a complexului monahal. Observ că este numită în ultima perioadă în mediul online „Voronețul Olteniei” . În orice caz este o mănăstire frumoasă, situată într-o zonă liniștită și pitorească.

Călătorii frumoase!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
 • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
 • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
 • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
  (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Adina - addcont, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂLocuri de reculegere în Rm. Vâlcea și împrejurimi:


  SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
 • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
 • pagină generată în 0.053497076034546 sec
  ecranul dvs: 1 x 1