ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.06.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Sărat
ÎNSCRIS: 09.05.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUN-2020
DURATA: 3 zile
Familie
2 AD. + 1 COPII -- v: 10 ani
Raport PREȚ/CALITATE:
REZONABIL

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Trei zile la Costinești și prin împrejurimi

TIPĂREȘTE URM de aici

În weekend-ul de Rusalii ne-am întors la Costinești, după mulți ani în care doar am vizitat în treacăt această stațiune de pe litoralul românesc. Am rămas acolo timp de aproape trei zile, astfel că am avut suficient timp să explorăm multe locuri la pas. În general, ne-a plăcut Costineștiul la început de sezon estival, poate și pentru că nu a fost prea aglomerat (dar nici pustiu), adică numai bine pentru a ne putea relaxa după perioada dificilă din această primăvară.

Dornici să ne plimbăm, am vizitat mai multe locuri din stațiune, dar și din împrejurimi.

Obeliscul este unul dintre simbolurile stațiunii. O astfel de sculptură a fost amplasată pe plajă în anul 1970 și a fost apoi distrusă la inundațiile din anul 2005. Un an mai târziu, a fost amplasat un nou Obelisc, având înălțimea de 18,5 metri. Nu am ratat prilejul de a face câteva poze, mergând după aceea pe digul din apropiere, loc unde valurile supărate se spărgeau în mii și mii de stropi.

Lacul din stațiune este situat între zona centrală a localității și plajă. Cu suprafața de circa 7 hectare, lacul este folosit ca punct de plecare pentru ambarcațiuni mici spre epavă, dar și ca loc de unde pot fi închiriate hidrobiciclete. Am aruncat o privire la prețurile afișate: plimbarea de jumătate de oră la epavă costa 20 de lei/adult și 10 lei pentru un copil; închirierea unei hidrobiciclete - 50 de lei/oră.

Ne-am plimbat în prima seară de jur-împrejurul lacului; partea de promenadă dinspre plajă este frumos amenajată, cu băncuțe din loc în loc. În zona opusă cresc boscheții. Erau și câțiva pescari ce așteptau în liniște” marea captură” , dar nu am remarcat să aibă parte de o zi norocoasă.

Zona centrală a stațiunii nu era prea animată. Doar o parte dintre comercianții de pe aleile ce conduc spre plajă erau” la datorie” . Totuși găseai câte ceva de cumpărat, fie mâncare, fie suveniruri. Noi am mâncat pe terasa exterioară a unei autoserviri (Marea Neagră parcă), iar locul era aerisit (cu mese așezate la oarecare distanță una de cealaltă). Oricum, îmi imaginez că în plin sezon estival va fi o mare de oameni în acea zonă a stațiunii.

Epava navei Evanghelia este un alt simbol al stațiunii. Epava poate fi admirată atât de pe faleză, cât și de pe mare (plimbarea cu vaporașul). Noi ne-am mulțumit să o privim și să o fotografiem de pe faleză, iar la plecare am avut parte de o imagine mai rară, epava fiind învăluită aproape integral în ceață.

Despre acest vapor se cunoaște faptul că a fost eșuat intenționat în anul 1968, urmărindu-se încasarea primei de asigurare de către proprietar (ceea ce nu s-a întâmplat în final). De câțiva ani epava s-a rupt în două, iar degradarea sa este tot mai accentuată.

Plimbarea pe faleza stațiunii este un alt punct de atracție. Faleza se prezintă în condiții bune, iar iluminatul public funcționează pe timpul nopții. În partea de jos există o alee pietonală până în zona epavei, iar plimbarea noastră de dimineață a fost cu adevărat interesantă. Între faleza de sus și cea de jos sunt câteva scări realizate din lemn, aflate (din nefericire) într-un stadiu avansat de degradare; practic există pericolul de a te accidenta, unele trepte fiind șubrede, iar altele lipsind cu totul.

Dincolo de zona epavei, se poate continua pe un drum neasfaltat care urmărește linia țărmului. Drumul acesta are mici denivelări, dar noi am plecat pe acolo și am ajuns până la Eforie Sud, dorind să vizităm farul de la Tuzla.

Acest obiectiv este cel mai vechi far de pe litoralul românesc, el aflându-se în funcțiune și în zilele noastre. Farul de la Tuzla are 44 de metri înălțime și a fost construit în anul 1900, fiind inaugurat un an mai târziu. Farul a fost electrificat în anul 1957, până atunci funcționând pe bază de petrol.

În apropierea farului am coborât din mașină, plimbându-ne pe aleea amenajată lângă mare. Întrucât o ceață misterioasă învăluia marea, sirena farului era în funcțiune, iar sunetele se auzeau de la câțiva kilometri depărtare. Am remarcat faptul că zona este una frecventată de amatorii de off-camping, aceștia instalând rulote și corturi chiar lângă mare. Chiar dacă nu sunt neapărat de acord cu acest tip de turism (din cauza celor care abandonează gunoaie la plecare), trebuie să recunosc faptul că ne-ar surâde o noapte la cort, chiar pe malul mării.

De la Costinești până în zona farului am parcurs cam șase kilometri, iar după alți doi kilometri am ajuns la plaja de la Tuzla. Numeroase rulote erau parcate” în buza” mării, dar era liniște și locul arăta destul de îngrijit.

Ultima porțiune de drum pe malul mării (până la Eforie Sud) am parcurs-o fără a mai opri și în câteva minute ajungeam pe străzile asfaltate din această stațiune. Ne-a plăcut plimbarea pe țărmul dintre Costinești și Eforie Sud, probabil că vom repeta experiența cu altă ocazie.

Revenind la Costinești, în partea cealaltă a stațiunii se află mănăstirea” Sfânta Elena de la mare” . Am trecut pe acolo în a doua zi a sejurului nostru. Din centrul stațiunii până la mănăstire trebuie parcurși doi kilometri, iar drumul este asfaltat. Am vizitat lăcașul de cult și în alte rânduri, acum doar am coborât pentru câteva minute din mașină. În curte este o cișmea de unde am umplut o sticlă cu apă rece, apoi ne-am continuat plimbarea, mergând spre Olimp. Dincolo de mănăstire drumul este neasfaltat. În acea zi am vizitat sudul litoralului până la Saturn, iar impresiile sunt amestecate. Multe locuri aproape pustii, iar porțiunile îngrijite alternează cu zone urâte.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Concluzii - Noi ne-am simțit bine la Costinești și am avut timp de plimbare, întrucât apa mării a fost rece și nu prea a fost vreme bună pentru plajă. Vom reveni în această stațiune, dar probabil că tot într-o perioadă mai liniștită (la început sau la final de sezon), cu avantajele și dezavantajele care apar în urma unei asemenea alegeri.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Mare frumoasă, plimbare, obiective interesante, relaxare după o perioadă dificilă.

Toate cele bune!


[fb]
---
Trimis de Floryn81 in 24.06.20 15:40:36
Validat / Publicat: 24.06.20 16:23:53
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în COSTINEȘTI.

VIZUALIZĂRI: 2843 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Floryn81); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Dor de mare!
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 61800 PMA (din 46 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmasterPHONE
[25.06.20 04:37:02]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Zoazore
[25.06.20 15:37:03]
»

@Crazy_Mouse:  Costinesti... tinerete, exuberanta, Vox Maris, Forum... Ce frumos era... Statiune de studenti, cu muzica, rasete, vacanta, bucurii!

"Ne-ntalnim la Obelisc? " "Da! Si mergem la epava! "

Ce de amintiri... In 1993 am dormit o noapte pe plaja! Si nu eram singure (prietena mea si cu mine!) pe toata plaja! Am mers pentru discoteca de la Vox Maris si n-aveam cazare. De la 3 dimineata pana pe la 7 am dormit pe nisip! Ce frumos a fost! ​​

mishu
[25.06.20 21:44:33]
»

@Crazy_Mouse:  Cand spui Costinesti te gandesti in primul rand la tinerete, si nu cred ca exista vreun cititor care sa nu fi ajuns macar o data prin Costinesti.

Frumoasa prezentare, ai prins minunat in poze totul, felicitari, votat cu mare drag. ​

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mishu, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Costineşti:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.058675050735474 sec
    ecranul dvs: 1 x 1