ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.08.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 28.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
SEP-2012
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Manastirea Agapia

TIPĂREȘTE URM de aici

Dupa ce am vizitat Manastirile Secu si Sihastria, am ajuns si la Manastirea Agapia.

Manastirea Agapia se afla la 9 km de orasul Targu Neamt si 3 kilometii de satul Agapia, avand urmatoarele coordonate GPS : 47.171389 si 26.2375 Este considerata cea mai mare manastire de maici din Romania.

Ansamblul Agapia are o suprafață de peste 50 de hectare, din care 35 hectare curți și clădiri. In cadrul Mănăstirii Agapia sunt cuprinse urmatoarele: biserica "Sf. Voievozi", biserica "Adormirea Maicii Domnului", biserica"Sf. Ioan Bogoslovul" și paraclisul "Sf. Nicolae", clădirile de incintă și satul mănăstiresc alcătuit din 141 de case monument istoric, între care și casa memorială "Al. Vlahuță. Pe lângă Mănăstirea Agapia funcționează singurul seminar de fete din zona Moldovei, Seminarul Teologic "Sfânta Cuvioasă Parascheva",

Istoria acestui așezământ monahal este strâns legată de existența schitului — Agapia Veche sau Agapia din Deal ce poartă numele cuviosului Agapie, primul sihastru care s-a asezat în aceast loc si a construit o biserică de lemn. Astfel a luat ființă prima sihăstrie din Munții Neamț, cunoscută sub numele de "Sihăstria lui Agapie", mănăstirea Agapia fiind inițial o mănăstire de călugări. Aceasta a fost distrusă de o avalanșă de zăpadă într-o zi de Paști și a fost refăcută la sfârșitul secolului al XV-lea.

Deorece constructile de la acesta manastire aveau probleme cu alunecarile de teren o parte dintre calaugari s-au mutat in jurul anului 1600 in vale ridicand aici o alata biserica in jurul careia se formeaza actuala Manastire Agapia.

Noua manastire a fost construita intre 1641-1643. Apoi au fost construite chiliile din incinta mănăstirii, iar la răsărit clopotnița. Noua manastire a fost sfintita la 12 septembrie 1646 de mitropolitul Varlaam Moțoc al Moldovei, și a primit hramul "Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil".

În anul 1803, Mănăstirea Agapia a devenit manastire de maici, la inițiativa mitropolitului Veniamin Costache. Stareță a fost numită maica Elisabeta Costache, sora mitropolitului Veniamin Costache, ce a condus mănăstirea până în anul 1834. Cu acest prilej, a fost înființată o Școală pentru călugărițe.

Biserica "Sf. Voievozi"

Biserica are plan triconc și este construită pe temelie de piatră brută, cu ziduri din piatră și cărămidă. Pe acoperisul naosului se afla o turla octogonala. Deasupra ușii de intrare se află icoana cu Sfintii Arhangheli Mihail și Gavriil (hramul bisericii) pictată de Nicolae Grigorescu. Biserica a suferit mai multe incendii dea lungul anilor, fiind refacatu de fiecare data. In urma unor astfel de renovari biserica a fost pictata intre 1858-1861 de catre Nicolae Grigorescu. In interiorul bisericii se afla si doua morminte la ctitorului bisericii si al sotiei acestuia.

Dupa ce am vizitat incinta biserica manstirii am plecat sa vizitam casa memoriala Alexandru Vlahuta. Drumul pana la acesta casa trece printre casela monument istoric ale maicutelor. Acestea sunt pline de flori care le dau o frumusete aparte. Casa Alexandru Vlahuta este o astfel de casa (parintii sai s-au calugarit la batranete). Aicea te asteapta o maicuta (ghid) care iti destainuie o poveste a casei, despre intalnirile lui Vlahuta cu prieteni sai aici (Eminescu, Grigorescu, etc) si altele.

Aici se opreste excursia noastra in judetul neamt din tomna anului 2012.


[fb]
---
Trimis de zlatna in 24.08.15 09:14:56
Validat / Publicat: 24.08.15 11:40:58
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AGAPIA-VĂRATEC [NT].
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 1637 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 florile despre care vorbeam
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 16400 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea & schitul Agapia [Agapia]:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.51718282699585 sec
    ecranul dvs: 1 x 1