Solicitare CMR / ROMÂNIA

Organizare excursie in Maramures

Trimisă în 19.09.15 08:55
autor adri-nicoPR [Buzău]
» VIZUALIZĂRI: 9020

Va rog sa ma ajutati cu organizarea unui program intr-o excursie in Maramures. Avem liber 3 zile, 12/13/14 octombrie. Ajungem in zona undeva la ora 16 luni pe 12 oct.

Vrem sa mergem cu Mocanita dar noi miercuri seara pe 14, trebuie sa ne intoarcem acasa insa programul lor incepe de joia. Am rezervare o noapte la Carpatia Express.

Ce obiective putem cuprinde in cele 2 zile si jumatate? As vrea sa mergem la Cascada Cailor (nu stiu daca si acolo funtioneaza telescaunul in toate anotimpurile sau daca se poate face pe jos traseul si cam cit dureaza, avind in vedere ca nu prea am antrenament de catarat pe munte) si Cimitirul Vesel. Ce alte obiective mai sint in zona?

Unde mi-ati recomanda cea de-a doua noapte de cazare?


  • PERIOADA: octombrie -- NOPŢI CAZARE: 2
  • BUGET: 1000 lei -- TRANSPORT: auto
  • ADULŢI: 2

Răspunsuri

plummyPM4r[19.09.15 09:45]

Nu ratati manastirea Barsana! Este un loc minunat, o oaza de liniste si frumusete, indiferent de optiunea spirituala a fiecaruia.

La fel, manastirea Sapanta Peri (cea mai inalta constructie din lemn din Europa). Stilul arhitectural inconfundabil, frumusetea locurilor... Recomand total.

Complexul de la Barsana e mai mare, mai interesanr, dar ambele sunt superbe.

As mai recomanda si Muzeul satului maramureseam din Sighetul Marmatiei, poate fi o incursiune reusita in istorie. E foarte bine pastrat.

Si daca aveti timp, nu ratati Memorialul victimelor comunismului, tot din Sighet. Nu este o placere aceasta vizita, dar eu am considerat-o o datorie de constientizare. Si toti nostalgicicii ar trebui fortati sa faca aceasta vizita. In fine...

Cat despre mocanita... Mie nu mi-a placut. Este supraevaluata. Peisajele nu sunt spectaculoase, nimic nu este special si ia o zi intreaga (ma rog, de dimimeata pana pe la 15-16). Daca aveti numai 2 nopti cazare zic ca e pacat sa pierdeti o zi asa. Acum depinde si de gusturi. Am citit si multe impresii favorabile, dar noi am pornit cu asteptari mari si am fost super dezamagiti.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 2450 PMA (4 voturi)

auras_eugenJR1r[19.09.15 09:57]

Buna ziua,

Intru direct in subiect.

Cascada cailor este un obiectiv frumos, mergeti pana la Borsa si de acolo cu telescaunul pe varful munelui, eu va recomand sa coborati pe jos nu este un traseu dificil maxim o ora si ajungeti din nou la Borsa.

Alt obiectiv poate fi Manastarea Barsana care este in zona, noua ne a placut in zona (Sighet) si muzeul satului Maramuresean si Memorialul luptei anticomuniste.

La trecerea din Baia Mare spre Vadul Izei in Mara este o pastravarie foarte frumoasa.

Va doresc vacanta placuta

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 700 PMA (1 voturi)

anitabucurSV7r[19.09.15 10:23]

sunt de acord cu cei 2 prieteni care au scris mai sus, toate locurile sunt foarte frumoase și au fost atinse și de mine într-o excursie e drept de o săptămână în zonă...

despre mocăniță și eu am aceeași părere... peisaje obișnuite, și ocupă aproape o zi (ajunge la Vișeu în jurul orei 4 din câte îmi amintesc)

recomand pentru a doua noapte Pensiunea Perla Cosăului din Ferești... de acolo se poate ajunge destul de ușor șa Bârsana, Sighet, Cimitirul Vesel

ar mai fi Mănăstirea Peri (aproape de Cimitirul Vesel) are cel mai înalt turn al unei biserici de lemn și este și foarte frumoasă...

și așa cum s-a spus mai sus nu ratați Păstrăvăria Mara

o călătorie plăcută să aveți și să petreceți clipe minunate

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 1400 PMA (2 voturi)

roninicaGD5r[19.09.15 10:41]

@adri-nico -

Ideile date de cei dinainte sunt foarte bune.

Eu am auzit de Lacul Albastru de lângă Baia Sprie'pe care l-am ratat.

Recomand hotelul Seneca din Baia Mare cu piscina acoperită. Este bun si pentru cazare, dar centrul SPA merită vizitat.

Mara este un loc unde merită să oprești.

În ceea ce privește mocăniță, nu m-a încântat foarte tare. Depinde ce preferințe ai.

Vacanta placuta!

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 1050 PMA (2 voturi)

webmasterX[19.09.15 10:55]

@roninica

Recomand hotelul Seneca din Baia Mare cu piscina acoperită. Este bun si pentru cazare, dar centrul SPA merită vizitat.

Dac-aţi fost cazaţi acolo — ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai ocazia ca prin notele și evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinații.

Poți folosi linkul SCRIE REVIEW (îl găseşti şi în pagina 1 a saitului)


bog68SR17r[19.09.15 11:21]

Hmm, hai s-o luăm cătinel și să le pitrocim oleacă.

Mamă dragă, păi Maramureșu' carele este, nu se face în două zile că e zile puține.

Dacă tăt nu vei avea parte de plimbare cu Mocănița (că asta în perioada când mergi 'mneata îi doar joia, vinerea, sâmbăta și duminica), de ce nu încerci să te cazezi undeva mai pe Valea Izei (recomand Pensiunea ,,Teleptean - În Deal la Ancuța" (pensiunea-teleptean.ro) ca să poți vizita totuși câte ceva. Ca și obiective de vizitat sunt cele spuse de colegii de mai sus și sunt foarte aproape.

Cât despre Cascada Cailor, ai avea de mers vro' 76 de km din Vadu Izei (circa o oră și ceva). Aici oleacă de atenție! Chiar dacă orarul telescaunului din Stațiunea Borșa este de la 09:00 la 17:00, acesta nu se pune în mișcare dacă nu se strâng 10-15 persoane. Deci așteaptă-te să stai oleacă pe-acolo.

De sus de la stână unde vă lasă telescaunul și până la cascadă mergi vreo 25 de minute, însă la întoarcere faci aproape 40 de minute că e ceva de urcat.

Spor la alegere și minivacanță frumoasă!

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 1750 PMA (3 voturi)

ralu_ionicaSV6r[19.09.15 12:31]

Buna,

Obiectivele mentionate mai sus sunt oarecum pe acelasi traseu si pe puteti face intr-un asa timp scurt.

Cazare buna pe traseu ar putea fi la Pensiunea Ileana Teodora Teleptean, pensiuneateleptean.ro/index.html, noi am stat la Pensiunea Liliana Poienile Izei si am fost foarte multumiti.

Pensinea Teleptean ne-a fost recomandata de catre o ruda, dar nu am mers acolo pt ca era prea departe de unele obiective.

Cand mergeti spre Sighet va puteti abate si spre Budesti, in functie de cum va incadrati cu timpul, este acolo o zona la iesire din localitate unde masina, lasata le liber, "merge singura la deal", imediat dupa o curba, mai intrebati localnicii. Am inteles ulterior ca este o iluzie optica, dar senzatia este de milioane. De asemenea, ni s-a spus ca in biserica din Budesti sunt si zalele lui Pintea, noi nu am mai intrat.

In Vadu Izei puteti intreba sa vizitati mesteri populari.

Insa eu va fac o alta recomandare: daca tot nu aveti prea mult timp la dispozitie si mocanita nu circula, mai bine schimbati destinatia si alegeti un pachet spa 2 nopti la Business Hotel Targu Mures, cred ca va incadrati in buget iar relaxarea este maxima. Lasati Maramuresul pe alta perioada cand aveti mai mult timp si puteti lua si o cursa speciala cu Mocanita.

Bafta!

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 700 PMA (1 voturi)

dorukaSV1r[19.09.15 15:24]

@adri-nico - La Cascada cailor e foarte frumos, nu e greu de mers, telescaumul functioneaza sunt doar pauze datorate vremii, daca ploua, apoi mers lejer pe poteca cam 30/40', desigur se poate cobora si pe jos, insa noi ne am intors tot cu telescaunul, in Sapanta bisericile si cimitirul, in Barsana manastirea si in Mara pastravaria unde prepara cel mai bun peste pe gratar cu paine de casa cu oua, foarte foarte bune.

Desigur in Sighet memorialul, traseu de doua ore spre creasta Cocosului, sau in Baia Mare oeasul si neaparat muzeul de mineralogie care e unic si fosrte interesant.

Cazare chiar nu stiu insa pe aici cam toate s ok, oamenii ceva mai cinstiti... gasiti pe net depinde unde... aveti grija insa ca drumul prin pasul Gutin spre Barsana e inchis din august pentru reparatii, trebuia deschis in 20sept insa se pare ca s a amanat, vedeti traseu ocolitor.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] (0 voturi)

p_cipriJR1r[19.09.15 17:13]

Bună ziua. Mă bucur enorm când cineva este interesat să descopere plaiurile ţării noastre.

Cu privire la excursie. Cred ca cel mai important lucru cu care să începem, este de unde veniţi? Cluj, Bistriţa, Oradea-Satu Mare zona Moldova şi încotro vreţi să vă îndreptaţi căci funcţie de asta este si traseul.

Acum, dacă veniţi prima oară în Baia Mare, aici vă recomand în primul rând oraşul. Nu este mult de văzut dar este curat, cochet liniştit. Apoi, muzeul de Mineralogie, eventual un SPA la DRURELAX sau chiar la SENECA aşa cum au mai spus şi alţii. Se poate înnopta în Baia Mare sau pe traseu înspre Sighetu Marmaţiei. Şi mie mi-a plăcut Pensiunea Teleptean din Ocna Şugatag şi o recomand. Tot aici sunt şi băi cu apă sărată.

Din Baia Mare, înspre Sighet, treceţi prin Baia Sprie unde, merită vizitat Lacul Albastru. Din centrul oraşului, se poate ajunge la lac.

Din Baia Sprie înspre Sighet se poate ajunge doar prin oraşul Cavnic deoarece pasul Gutâi este închis total pentru reparaţii la carosabil. La ieşirea din Cavnic se pot vedea pârtiile de schi care pe timpul sezonului rece sunt foarte căutate. Coborând Cavnicul, după serpentine este locul în care maşina „cică” merge singură. E interesant dar totuşi e o iluzie optică dar este făinuţă senzaţia.

Înainte de a intra în Ocna şugatag, se poate face dreapta înspre Mara, unde este păstrăvăria ALEX. Ce să zic. … e făinuţă, cu cascadă, moară de mălai, se face pâine autentică dar după mine e cam scumpă.

Se poate înnopta în Ocna Sugatag.

A doua zi, se porneşte înspre Sighet unde se poate vizita Memorialul Durerii. De aici o luaţi înspre Săpânţa unde se vizitează Cimitirul vesel şi Mănăstirea Săpânţa Peri.

Se revine din nou în Sighet, si puteţi lua înspre Bârsana unde vizitaţi mănăstirea.

De aici vă continuaţi drumul până în Bogdan Vodă de unde, traversând dealul pe un drum nu foarte bun, ajungeţi în zona Viseului pentru mocăniţă.

După traseul cu mocăniţa, care are plecarea din câte ştiu eu dimineaţa, puteţi merge înspre Borsa – Cascada Cailor.

Nu vă recomand să continuaţi drumul înspre Cârlibaba - Iacobeni căci este foarte rău şi vă rupeţi maşina. Reveniţi in Moisei înspre Bistriţa. E mai lung dar e mai practicabil cu maşina.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 2100 PMA (3 voturi)

doinas21CH[19.09.15 19:12]

D_cipri gandeste bine. Depinde de unde veniti. In ce ma priveste, eu as ocoli Memorialul durerii. Doare! Si mult dupa vizitare. In loc de Ocna Sugatag, eu as alege pensiunea Doina din Vadu Izei, unde am fost si am avut foarte placute experiente "gourmet", dupa cum si multa pace. Inclusiv se auzea seara, de departe, cineva care parea sa fi cantat... din corn, tulnic?

Intre timp, mai dati niste cautari pe net sa vedeti daca s-a deschis drumul peste Gutai sau pe Cavnic: acum Gutaiul e inchis pentru reparatii, in principiu inca doua saptamani, iar celalalt, pe langa ca e in ultimul hal, se si circula pe un fir, cu semaforizare. In functie de directia din care veniti, analizati varianta Huta-Certeze. Stiu ca multe persoane care vin dinspre Sighet sau Borsa spre Baia Mare, aleg aceasta varianta.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 700 PMA (1 voturi)

mishakeUC[19.09.15 19:27]
EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 700 PMA (1 voturi)

bobyrodinSR7r[19.09.15 20:30]

Am fost in Maramures in iunie si am vizitat cateva obiective turistice printre care si cele dorite de tine spre vizitare in scurta ta vacanta. Am scris aici si despre obiectivele vizitate vezi impresii pe zile cat si despre pensiunea unde am fost cazati vezi impresii.

Sfat: daca ajungi sa vizitezi Cascada Cailor, la coborarea de pe telescaun, mergi si la pastravarie pentru a savura un pastrav la gratar, este f. bun si la un pret bun.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 2100 PMA (3 voturi)

Ana-Maria FUC[19.09.15 22:45]

Vad ca cei care au raspuns inaintea mea v-au spus cat de mult conteaza directia de unde veniti. Tineti cont de sfaturile legate de drumuri! . Oricum, va cazati unde doriti, aveti de unde alege.

Pe langa Cimitirul Vesel din Sapanta, puteti vizita in aceeasi zi Muzeul Victimelor Comunismului sau/si Muzeul Satului Maramuresean din Sighet. Luati masa neaparat la Casa Iurca de Calinesti de acolo.

Nu trebuie sa omiteti manastirea Barsana.

In ceea ce priveste Cascada Cailor, va ia mai mult timp si multe depind de vreme. Mai bine vizitati cateva sate maramuresene, in functie de zona in care va cazati.

Va doresc sejur placut!

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 2100 PMA (3 voturi)

Dan&EmaTIT466r[19.09.15 23:05]

Cate raspunsuri la un CMR de Maramures! Firesc!

Eu voi fi pragmatic si ma voi mula pe cerinta ta din CMR. 2 zile juma in zona astra fabuloasa e infim, e clar, dar nu asta dera intrebarea.

Daca a jungi in prima zi dupa amiaza, atunci mocanita incape in program numai in a doua zi, pentru ca ea porneste de dimineata si iti cam mananca toata ziua.

Aici articolul meu vezi impresii.

Merita cuplata cu vizita la Barsana.

La Cascada Cailor eu am prins in extrasezon refuzul destul de brutal al celor care se ocupa de telescaun de a il porni pe motiv ca nu e rentabil. Asa ca aici chiar va recomand sa va interesati la sursa daca functioneaza. Cascada se poate vizita si facand o drumetie agreabila pe poteci de munte, daca sunteti obisnuiti si amatori de asa solutie.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 1400 PMA (2 voturi)

MaramuUC[20.09.15 01:13]

@adri-nico - Buna! Eu sunt din Vișeu de Sus si din ce pot sa va îndrum ar fi următoarele, plecând de la Vișeu spre Borșa:

- la Moisei aveți următoarele obiective: pe Izvorul Dragoș aveți Mânăstirea Moisei cu hramul Adormirea Maicii Domnului (15 august), cu o frumoasa bisericuță din lemn din sec. XVI in care se mai pot observa fragment de pictura sfințită de Sfântul Ierarh Sava Brancovici, Mitropolitul Transilvaniei, tot in Moisei, in drum spre Borșa aveți Monumentul Eroilor Martiri al cărui autor este sculptorul Vida Gheza si Casa Memoriala

- la Borșa, cum aveți pe stânga iarăşi o biserica de lemn, Sfinți Arhangheli Mihail si Gavriil, din anul 1700 cu pictura pe ale locuri destul de bine conservată. La Cascada Cailor, ai un drum forestier paralel cu linia telescaunului care are ca si finalitate chiar panoul indicator cu informațiile despre cascada, ceea ce nu sunt sigur e ca e marcat, dar sunt aproape sigur pentru ca din cate știu traseele din zona duce pana sus la Șaua Gargalau

muntii-nostri.ro/traseu/0 ... l-saua-gargalau

As spune ca pentru a vedea totul o sa aveți nevoie de aproximativ o zi si jumătate, jumătatea de zi sau mai bine, doar la Cascada Cailor si împrejurimi mai ales daca urcați si coborați pe jos, respectiv Lacul Știol care este destul de aproape, e adevărat ca atunci când am fost eu, marcajele încă lăsau de dorit...

Vacanta plăcuta!

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 2100 PMA (3 voturi)

roxana18raduJR1r[20.09.15 10:55]

Va recomand Muzeul de Mineralogie din Baia Mare.

Restul traseelor recomandate sunt super.

Daca ajungeti in oras, va recomand si centrul vechi cu Turnul lui Stefan si Muzeul de Etnografie/Satului. Acolo veti intalni elemente din Tara Lapusului, Codrului, etc (la fel de frumoase).

Mai e si Manastirea de la Rohia.

Pacat de timpul putin avut la dispozitie. Vacanta frumoasa.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 1400 PMA (2 voturi)

Ileana15GD1r[20.09.15 12:28]

Buna ziua, ce as fi putut sa va recomand, fiind din zona, nascuta chiar in Maramuresul istoric la Ieud, s-au spus anterior raspunsului meu.

Da - timpul e scurt! Da - depinde de timp, sa va inetersati cum o sa fie vremea in perioada aleasa pt. vacanta. Da - e foarte important traseul de pe care veniti inspre Maramures, ca sa va pureti face un program.

Ce vizita, ati primit informatii deja. Dar amintesc si eu: o plimbare cu telescaunul la Suior la Cota 1000, peisaj de vis, aer proaspat... etc.

Eu zic, ca la fiecare pas este ce vizita in Maramures, bineainteles pentru iubitorii zonei. Dar merita incercat, iar daca v-a impresionat MM, puteti reveni cu o vacanta mai lunga. Alegerea va apartine.

Va invitam cu drag.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 2100 PMA (3 voturi)

tata123 🔱POS975r[20.09.15 21:19]

@adri-nico - Ați ales o zonă minunată a României și sper că cele două-trei zile allocate acestei regiuni sunt doar pentru „a gusta” din farmecul Maramureșului și a spune: „Vom reveni pentru o vacanță mai lungă”. Pot recomanda cazare la Pensiunea Perla Cosăului din Ferești (vezi impresii) - unul din cele mai vechi articole ale mele. Noi ne-am simțit bine acolo și eram în mijlocul unei zone arhaice: porți vechi autentice, gospodării vechi, vâltoare, biserică veche, port popular, etc.

În ceea ce privește obiectivele de vizitat aș merge pe „puține, dar bune” - atât cât să prinzi frumusețea regiunii. Mocănița de la Vișeu, Cascada Cailor și Memorialul de la Sighet le-aș lăsa pentru o vacanță mai extinsă. Recomand, într-o ordine aleatorie, următoarele puncte de interes: bisericile de lemn din Budești și Desești, Muzeul Țărăncii Române de la Dragomirești (cu o doamnă muzeograf care îți explică multe lucruri), Mănăstirea Bârsana, Cimitirul Vesel și Mănăstirea Săpânța-Peri, eventual Muzeul Satului Maramureșean din Sighet.

În rest, bucurați-vă de peisaje, delectați-vă cu mâncare bună, stați de vorbă cu oamenii pe uliță, faceți fotografii.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 2100 PMA (3 voturi)

adri-nicoPRAUTOR SOL79r[20.09.15 22:13]

Dragii mei, imeiat ce am lansat CMR-ul in eter, am plecat la drum spre Moldova, sa imi va bunicul ce tocmai a implinit 93 de ani si abia acum am revenit acasa unde am pus gheara pe laptop.

Va multumesc din suflet pentru raspunsurile voatre complexe si de mare ajutor. Da, stiu ca timpul rezervat acestei zone este extrem de scurt dar ce sa faci cin unul intre noi are serviciu la stat? .

De unde venim? Dinspre Buzau pina la Cimpina, unde o sa avem acolo un eveniment important in viata noastra, dupa care ma gindeam sa rezerv o camera la un hotel tot in Cimpina sau... acum, cu atite obiective insiruite, ma gindesc daca sa pornim la drum chiar in noaptea aia. De la Cimpina la Viseu sint vreo 7 ore de mers cu masina, asa mi-a aratat internetul. Acum nu stiu cite vor fi avind in vedere ca mor sa fac poze ppe te-miri-unde. Si intoarcerea spre Buzau ne maninca si aia vreo 8 ore sau mai mult.

Va multumesc din suflet. (si lui B68, special)

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] (0 voturi)

reddogsvGD7r[21.09.15 08:27]

Pe langa ce v-ati propus sa vizitati va recomand sa nu ratatati Manastirea Sapanta-Peri, Muzeul tarancii de la Dragomiresti in drum spre Barsana si bineinteles manastirea Barsana.

Ne-am intors la Borsa prin partea cealalta, Viseu de Jos si de Sus, drumul e ca-n palma iar privelistea de vis! Biserica din Borsa, ca locatie e grozava.

La Mocanita si Memorialul durerii nu am fost...

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 1050 PMA (2 voturi)

heliosdidaCH[21.09.15 11:11]

Buna. Asta-i problema cu drumurile. Inteleg ca pasul Gutai e inchis pentru reparatii - era si cazul, m-am ingrozit pe el - dar nici cu varianta Cavnic nu mi-e rusine. Vai de capul lui! .

Oricum, daca veniti pe Cavnic, va recomand satul Breb. Si Printul Charles are o casa aici. Spre Baia Sprie dinspre Cavnic la Surdesti se afla o frumoasa biserica de lemn.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] (0 voturi)

florin.pacalaJR3r[21.09.15 13:31]

Buna, asa cum a mai scris si un alt membru recomand pt. cazare Pensiunea Doina din Vadul Izei. Ospitalitate si rasfat culinar. Mic dejun in stil traditional. Mananci bine la micul dejun si toata ziua nu mai ai treaba cu mancarea.

De vizitat, Manastirea Barsana in drum spre Vadul Izei, iar pt. a doua zi recomand cimitirul de la Sapanta, Manastirea Sapanta Peri, Muzeul Victimelor Comunismului si Muzeul Satului Maramuresean. Sincer cred ca este destul de mult pentru doua zile, dar merita incercat. Noi am fost anul acesta si am reusit sa parcurgem aceste obiective in patru zile cu tot cu plimbarea cu mocanita.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] (0 voturi)

adri-nicoPRAUTOR SOL79r[21.09.15 14:17]

Va multumesc tuturor. Incercam sa prelugim sederea cu inca vreo 2 zile, o sa aflam daca primim invoire. Toate sugestiile voastre sint binevenite.


felixGD[21.09.15 19:55]

Buna ziua.

Eu v-as recomanda in primul rand sa rezervati o zi pentru Baia Mare, care va fi o surpriza placuta.

Puteti vizita:

Parcul central, care are un mic lac plin cu nuferi si pesti japonezi portocalii, si unde se afla Muzeul de etnografie (in care nu-i musai sa intrati), cladirea in sine este frumoasa si are in fata sculpturi din lemn marca Vida Geza. Alaturi, este Muzeul satului, care merita vizitat, cu o biserica autentica de lemn in care se mai tin duminica slujbe.

Mergand spre centrul vechi, treceti pe Podul viilor unde se afla o biserica reformata, care este sora celei din Debrecen, dar are numai o turla nu doua, si apoi ajungeti in Piata Milenium, unde exista o multitudine de restaurante si terase in stil occidental si cladiri vechi frumos renovate. Intrati in holul intim al hotelului Diafan, unde puteti servi o cafea. Are un basorelief splendid si un semineu grozav. In plus, in afara, pe colt, hotelul Diafan are o sculptura splendida, suspendata inedit aproape sub acoperisul cladirii. Nu va spun ce este, va las sa va bucurati de ea.

Nu stiu cum va fi in octombrie, dar vara, mai ales in week end, Piata Milenium arata ca cele din oraselele austriece, cu lumini portocalii, mult tineret, terasele ticsite, biciclisti, atmosfera faina.

Va puteti caza la hotelul Ignis situat in vinclul din stanga al piatetei, am inteles ca are preturi bune. Trebuie sa vedeti pe net.

In Piata Milenium se afla si o fantana arteziana (nu neaparat reusita) care reprezinta vechiul sigiliu al orasului (vechea denumire a orasului este Rivulus Dominarium, Rivulus fiinf vechiul nume al raului Sasar).

In Piata Milenium se mananca niste coaste de porc trasnet la Barbarosa, inghetata in stil italian la ciocolateria Milenium, vita pe piatra cu focacia la Lumiere (scumpa!) si se poate fuma narghilea la barul Narghila.

Alaturi de Piata Milenium se afla Piata Cetatii, recent renovata, unde sunt: o biserica splendida, veche, romano catolica, o biserica ortodoxa mai noua, ruinele acoperite cu sticla ale vechii biserici Sf Stefan, din care a mai ramas Turnul lui Stefan. Arata minunat seara, mai ales vara.

Plecand pe strada Sincai, plina de felinare portocalii, intrati neaparat la Butoiasul cu bere, un restaurant rustic, unde se bea bere de casa si unde canta printre mese un taraf insolit de lautari.

Ajungeti la Prefectura, care este o cladire comunista, dar frumoasa si cu personalitate. Are in fata multe flori, o poarta maramureseana si un grup statuar care reprezinta Sfatul batranilor.

In centrul nou, nu ratati cofetaria Bizo, unde se vand prajituri, produse de patiserie si salate excelente (urcati la etaj ca sa stati la masa langa pian) sau pe strada Scolii pizzeria excelenta Imbiss. Alaturi este Buonissimo, unde macarons se topesc in gura lasandu-ti lasa in loc gust de unt si migdale (sunt cam scumpe) sau puteti intra la La creperie, unde clatitele sunt tare bune, fie dulci, fie sarate, inclusiv cu creveti. Vis a vis este Le Bistro, unde se mananca bine, dar cam scump.

In lateralul hotelului Mara este o fantana cu joc de lumini si apa si muzica ce se aude prin difuzoarele din parculet.

Pe strada perpendiculara pe hotelul Mara (Traian) se afla Muzeul de mineralogie, cu flori de mina absolut spectaculoase.

Pe strada Republicii, este o bisericuta de lemn cu poarta maramuresana coplesita vara de trandafiri cataratori si caprifoi.

Da, fain spa-ul de la Seneca. Nu m-as caza neaparat acolo, dar daca preferati... Mai este un spa, cu bazine de inot interioare si exterioare, fara cazare, la Drurelax, in localitatea de langa Baia Mare, Tautii Magheraus.

Plecand din Baia Mare, faceti o vizita obligatoriu la Motelul Mogosa, la nici 20 de km de Baia Mare, care are in fata splendidul lac Bodi pe care se poate merge cu hidrobicicleta. Liniste, aer curat, munte si rate salbatice. Puteti urca pana la releu cu telescaunul pt o panorama splendida. Una dintre cele mai grele partii de schi din Maramures.

La 2 km de Mogosa este complexul Suior destinat schiorilor, dar nu numai, cu pastravarie, 3 vile cochete, de unde trebuie sa luati telescaunul catre cota 1000, unde exista un lac artificial, cabane de lemn luxoase si un restaurant rustic. In pretul telescaunului vi se ofera in restaurant o bere sau un suc.

Pasul Gutai este inchis, s-au trezit dupa zeci de ani sa-l refaca. Drumurile in Maramu' sunt de altfel dezastru, in afara de cel spre Dej.

Plecand spre Cavnic, in localitatea Danes, este un hotel cu spa, bazine, destul de scump, Secret Garden.

Manastirea de lemn Barsana este splendida primavara, cand este "cotropita" de florile ingrijite de calugarite. Sunt cateva pensiuni unde puteti innopta sau puteti cred sta chiar in chiliile manastirii.

Manastirea de calugari Rohia este cea unde si-a petrecut ultimii ani din viata Steinhardt.

Manastirea Rohita este situata intr-un peisaj deosebit.

La Mara sunt 2 pastravarii. Cea de care se spune ca este scumpa (si chiar este), este interesanta pt turisti prin chelnerite, care servesc in port popular maramuresean, prin moara de malai, cascada artificiala dar frumoasa. Merita incercata.

Cimitirul de la Sapanta clar trebuie vizitat si de asemenea Peri, manastirea de lemn cu cea mai inalta turla din Europa.

Atentie la portile de lemn (care din pacate se imputineaza) si la copacii din curtile caselor ce au fete de maritat, in care sunt asezate oale. Cu cat este mai bogata fata, cu atat este mai plin copacul!

Memorialul durerii este sinistru, intr-adevar.

Biserica de lemn din Surdesti a fost construita prin 1700.

La Borsa, drumul era dezastru, poate l-au mai carpit, insa zona este frumoasa. Ati primit suficiente sfaturi, mai avizate decat va pot eu da. Cascada cailor merita vazuta oricand, dar mai ales primavara, cand se topesc zapezile si este in plenitudinea debitului.

Traseele in Pietrosul Rodnei sunt minunate, mai ales cand infloreste rododendronul, cu lacurile Iezer, Lala Mare, Buhaescu, capre si... dragalasele marmote. Traseele destul de grele, iar vremea este deseori capricioasa.

Traseul spre Creasta Cocosului este splendid, dureaza o zi, dus intors, cu plecare de pe Gutai, de la Hanul lui Pintea, dar se poate pleca si de la Mogosa, Gutaiul fiind acum inchis. Atentie la vreme!

Lacul albastru este in general... verde. Nu pot sa spun ca este prioritar printre punctele de interes turistic. Se pleaca la el din Baia Sprie. Prost semnalizat. Aveti ca reper biserica catolica din Baia Sprie. Daca nu au refacut drumul (noi am fost in iulie si nu era inca facut) si nu aveti o masina mai inalta, mergeti pe jos de la biserica, nu-i mult de mers.

In Maramures este de stat mai mult, nu 2-3 zile, si este de venit vara.

Merita si Mocanita. Nu-i nu stiu ce, dar peisajul este frumos si locomotiva Mariuca, batranica, lenesa, pufaind si oprindu-se pt alimentarea cu apa, ii simpatica. La capatul traseului (scurt de altfel, partea salbatica de acolo incepe) puteti lua masa.

Oricum, va urez vacanta magica!

Eu nu sunt maramureseanca, dar in cei 10 ani de cand locuiesc in Baia Mare, am cam batut judetul pt ca este realmente frumos.

La plecare, treceti prin Tara Oasului, prin Certeze si veti fi socati de bogatia caselor (cred ca-i cea mai "mandra" comuna din RO).

Nu uitati ca maramuresencele si osenii merg duminica la biserica in port popular.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 3500 PMA (5 voturi)

adri-nicoPRAUTOR SOL79r[21.09.15 20:28]

Draga Felix, desi nu esti maramureseanca ( ), mi-ai dat cele mai minutioase indicatii. Multumesc din suflet!


modoacaUC[21.09.15 22:44]

Sunt multe de vizitat in Maramures. Sa va interesati daca se va deschide Pasul Gutai, momentan este inchis pentru reparatii.

Alt traseu e Baia Mare - Cavnic - Ocna Sugatag etc., drumul e de asemenea in lucru, dar poate pana veniti avanseaza lucrarile. Satul Breb e in apropierea celui de-al doilea traseu amintit anterior.

Si eu va recomand sa va cautati cazare la pensiuni.

Din Borsa se poate merge pe jos la Cascada Cailor, traseul nu e dificil, incaltaminte si imbracaminte adecvata pentru munte obligatoriu.

Sa aveti un sejur reusit in Maramures.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 700 PMA (1 voturi)

felixGD[22.09.15 18:41]

Cu drag. Vacanta faina!


  • [27] total răspunsuri, până acum
  • SCRIE UN RĂSPUNS

    Doar utilizatorii autentificați (logați) pot răspunde.
    • Aveți deja un cont AFA? — logați-vă (autentificați-vă)
    • Nu aveți încă un cont AFA? — vă puteți crea unul în 10 sec
    Puteți folosi meniul „VIZITATOR” (vezi dreapta-sus) — atât pentru LOGARE cât și pentru CONT NOU

    Abonament

  • NU sunteți abonat/ă la acest fir de discutie - [NU primiți înștiințări când se scrie un răspuns] -- vă puteți însă abona mai jos
  • #G#9
      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.80057311058044 sec
    ecranul dvs: 1 x 1