ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.12.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 22.04.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
DEC-2015
DURATA: 2 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

“Va iubeeesc pe toti!”

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Preambul

Am ajuns la Herghelia de la Sambata de Jos pentru ca de mai mult timp cochetam cu ideea, dar in momentul cand am citit articolul postat de veterana AFA, @michi aici vezi impresii, de atunci am trecut acest obiectiv pe lista "must see". Este foarte greu sa mai scrii ceva dupa articolul lui @michi. Eu voi incerca sa o fac in primul rand incercand sa redau impresiile si emotiile personale si nu in ultimul pentru a creste notorietatea hegheliei si relevanta mediei obtinute de acest obiectiv, chiar si cu riscul de a repeta partial unele informatii deja postate.

Acces

Daca doriti sa vizitati Herghelia Sambata nu aveti cum sa o ratati. Exista atat pe DN1 cat si in dreptul hergheliei un indicator mare cu un cal alb care te invita la herghelie. Din soseaua principala DN1, in localitatea Sambata de Jos se urmeaza indicatorul catre Sambata de Sus pentru mai putin de 200 metri si ati si ajuns la herghelie (pe draeota).

De asemenea, daca va aflati la relas in Complexul Sambata sau in imprejurimi, nu ezitati sa veniti sa vedeti la Herghelia Sambata niste cai de o frumusete deosebita, de o noblete, o dragalasenie impresionante, cu o privire care nu poti sa o uiti. Noi am vizitat Herghelia Sambata de doua ori in cele trei zile cat am stat cazati la Vila Sorina vezi impresii, o data in drum spre Targul de Craciun de la Sibiu vezi impresii si alta data in drum spre casa.

In dreptul aleii de acces dar si pe aceasta se pot parca gratuit autoturismele.

Bilete. Program de functionare.

Pe poarta de la intrarea pe proprietatea hergheliei, destinata turistilor, sunt afisate preturile biletelor de vizitare si programul de functionare cu publicul si anume de miercuri pana duminica intre orele 9 si 17, mai multe detalii in una din pozele atasate. Biletele de intrare costa 10 lei pentru adulti si 5 lei pentru copii.

Castelul Brukenthal

Pe teritoriul hergheliei se afla si Castelul Brukenthal, situat imediat in stanga intrarii, cladire care se vede si din drumul judetean ce strabate comuna pe langa herghelie. Castelul este construit in secolul al XVIII-lea de Contele Josef von Brukenthal, fratele lui Sameul von Brukenthal, pentru imparateasa Maria Tereza. Din pacate greu veti ghici ca este vorba de castel datorita paraginii care l-a cuprins. Cladirea, fara geamuri, cu bucati de tencuiala cazuta, invadata de igrasie, este acoperita de niste plase de protectie inscriptionate cu numele unor firme. La stadiul informatiilor de astazi nu exista niciun plan de restaurare a castelului, iar fondurile lipsesc cu desavarsire. Castelul este inchis.

Herghelia. Istoric. Scurta prezentare

In 1874 rasa lipitana a fost mutata din Mezoehegyes in aceasta parte a Transilvaniei pentru a beneficia de un climat mai propice rasei. Rasa a fost creata in anul 1580 in Lipica. Ea a rezistat multor vicisitudini ale vremurilor timp de patru secole, precum razboaie, boli si migratii. Alegerea mediului geo-climatic de la Sambata a fost una buna, ea permitand rasei sa se dezvolte. In preajma Primului Razboi Mondial, caii au fost mutati din nou in Ungaria. Dupa Tratatul de la Paris si Marea Unire de la Alba Iulia (1918) Transilvania devine una din cele trei provincii romanesti si se doreste renasterea traditiei ecvestre la Sambata.

In 1920, cu un nucleu de numai 3 armasari si 22 de iepe, a luat fiinta Herghelia de la Sambata de Jos – Fagaras. Multe generatii de specialisti devotati au reusit sa dezvolte herghelia si sa o mentina la cote de recunoastere europeana.

Dupa al Doilea Razboi Mondial selectiile s-au concentrat pe reproducerea cailor robusti pentru activitati agricole, herghelia fiind partenerul principal pentru dezvoltarea raselor locale.

7 rase de sange sunt mentinute la Sambata: PLUTO, FAVORY, NEAPOLITANO, CONVERSANO, TULIPAN, SIGLAVY CAPRIOLA si MAESTOSO.

Acestora li s-a alaturat rasa de sange INCITATO, originara din Romania.

In 2002 Romsilva a preluat gestionarea hergheliei promovand conservarea raselor si imbunatatirea calitatilor genetice ale Lipitanului Romanesc, recunoscut de Federatia Internationala a Lipitanilor (LIF).

Astazi in Herghelia de la Sambata traiesc circa 350 lipitani din cele 8 rase de sange amintite, aceasta fiind singura herghelie din Europa care pastreaza toate cele 8 linii de sange, fiind cea mai mare.

Lipitanii se nasc de obicei cu parul de culoare neagra si albesc la varsta de 5 – 10 ani. Acestia sunt foarte apreciati in intreaga lume pentru eleganta mersului lor maiestuos si pentru temperamentul lor minunat.

Lipitanul este un performer excelent ca si cal de dresaj si de tractiune. In ciuda nobletei sale, poate performa pentru sarcini variate. Recent tursimul ecvestru a demonstrat ca lipitanul poate fi de asemenea un partener de nadejde pentru activitati de calarie de agrement sau de performanta.

Herghelia Sambata ofera urmatoarele servicii:

- vanzari de cai prin actiuni publice – care reprezinta si principal sursa de venit si de supravietuire a hergheliei;

- prezentari;

- spectacole ecvestre si evenimente la cerere;

- lectii de calarie (momentan suspendate pana in 2016);

- plimbari cu trasura si calarie (momentan suspendate pana in 2016);

- tururi ale hergheliei si vizitarea expozitiei.

Vizita la grajduri

Urmam aleea lata de pe proprietatea hergheliei pana la prima intersectie marcata cu indicatoare. De acolo urmam sageata catre grajdurile armasarilor de reproductie. Sunt mai multe grajduri lipite care se intind pe o lungime de cca. 100 m. Primul ne intampina armasatrul alb apartinand liniei de sange Conversano. Suntem cu gurile cascate. Este atat de frumos! Ne imprietenim.

Caii sunt jumatate inchisi in spatii insirate aliniat de cca. 5 m patrati fiecare. Numaram aproximativ 2 x 10 asemenea spatii. Inchiderea este realizata cu o usa acoperita in partea inferioara cu placaj de PFL, zona in care exista si o incuietoare, iar in partea superioara de un “grilaj” din bare de fier groase si vopsite printre care caii incearca sa scoata botul in dorinta de a adulmeca mirosul oamenilor fara a putea trece printre zabrele.

Urmatoarele circa 2 x 10 spatii sunt similare ca dimensiuni dara fara usa de separare intre zona destinata cailor si cea destinata accesului oamenilor.

Pe fiecare spatiu era trecuta varsta cailor, rasa de sange si arborele lui genealogic.

Ne-am indreptat spre al doilea, al treilea cal, si rand pe rand pe la fiecare. I-am admirat pe fiecare in parte, am vorbit cu fiecare in parte. I-am mangaiat. Majoritatea se uitau psre noi asteptand sa ajunge m la ei sau regretand ca am trecut de ei. Aveau ochii umezi. LA multi ne-am intors de mai multe ori.

Denisa exclama: ”Ce frumosi sunteti! Va iubesc!”

Desi am ezitat putin sa trecem cu copiii prin dreptul cailor care nu erau inchisi, un ingrijitor ne-a spus ca putem avansa fara emotii (caii erau legati), dar cu atentie si cat mai lipiti de zid sau mai departe de ei pentru siguranta. Denisa insa tragea de mine sa avansam, nemanifestand nici cel mai mic gest de frica. De altfel pot spune ca era in elemental ei. Emi la fel. Si noi adultii, la fel.

Denisa vorbea asa frumos cu fiecare dintre armasari cu vocea ei de fetita de 5 ani spunandu-le pe rand, fiecaruia: “Cat te iubesc!" sau “wow!” sau "Frumosule!"

Am poposit peste jumatate ora la armasari, de care recunosc ca ne-am indragostit toti patru. Majoritarea cailor erau albi, dar am intalnit si cunoscut si cativa negri.

Ultimul dintre ei, nu era un falnic armasar, era cel mai … pricajit comparat cu mandrii armasari pe care ii admirasem. Era Gigi, un ponei, care a devenit si cel mai bun prieten dintre toti prietenii nou dobanditi ai Denisei.

V-am spus ca ne-a placut atat de mult la cai ca am revenit si ziua urmatoare. La a doua vizita, Denisa a capatat si privilegiul din partea unui ingrijitor sa se urce pe spinarea lui Gigi si sa il mangaie. Va dati seama ce dragoste s-a infiripat! “Te iubeeesc, Gigi!’’

Expozitia

Dupa vizitarea grajdurilor armasarilor am iesit din nou in curte. O trasura din lemn inhamata la un cal din lemn de décor era locul de fotografii al turistilor ingeneral si al copiilor in special. Caruta era amplasata in dreptul unei alte constructii care adapostete expozitia de trofee si harnasamente.

Aceasta are doua incaperi. In prima se prezinta cateva trofee si arborele lipitanilor. In a doua camera sunt expuse harnasamente de cal, sei, si alte accesorii, si este omagiat campionul FAVORY XXXV:

“A fost o data ca-n povesti…

descins din rude mari Imparatesti

un armasar alb, maiestuos, nascut aici

la Herghelia Sambata de Jos”

Iepele si manjii

Ne-am intors pe langa grajdurile armasarilor la punctul de intersectie cu indicatoare. De acolo, perpendicular pe aleea pe care am vizitat-o se merge spre grajdurile iepelor. Acestea insa erau libere si pasteau pe terenul de dupa podul peste raul Sambata, care apartine tot hergheliei. La cererea Denisei, m-am apropiat intr-o oarecare masura de zona iepelor libere cu manji desi a trebuit sa traversam o zona mai noroioasa in dreptul podului.

Un alt inceput!

La iesire am discutat putin cu domnul de la casa de bilete, un ranger falnic cu palarie de cowboy. Ne-a explicat ca din pacate nu a putut sa ne insoteasca un ghid intrucat el si o colega isi impart sarcinile intre casa de bilete si ghidaj, colega insa era in concediu.

Tot asa am aflat ca herghelia este deschisa si in perioada sarbatorilor dar mai putin in primele 2 zile de Craciun si Anul Nou. Exista si zile de Luni sau Marti cand se poate vizita asa cum am facut-o noi in lunea de Sfantul Andrei si in martea de 1 Decembrie. Daca sunt zile cu aflux touristic, de cele mai multe ori herghelia este deschisa publicului.

Vom reveni si in ajunul Craciunului, cel mai probabil, dar de data aceasta cu mere, morcovi si zahar asa cum ne-a recomandat domnul de la herghelie.

La sfarsit am interbat-o pe Denisa ce cal i-a placut cel mai mult, iar raspunsul a fost concludent: “Pe toti ii iubesc! Ii ador!”.

@webmaster: Rog inserare https://www.youtube.com/watch?v=hMYWzrTEKbM


[fb]
---
Trimis de Dan&Ema in 07.12.15 22:48:03
Validat / Publicat: 08.12.15 06:05:48
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SÂMBĂTA de SUS [BV].

VIZUALIZĂRI: 2337 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P27 emi si denisa
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 37100 PMA (din 41 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[07.12.15 23:13:32]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[07.12.15 23:51:25]
»

@webmasterX: multumesc

webmaster26
[08.12.15 08:06:24]
»

@Dan&Ema - Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

Mulţumesc.

Michi
[08.12.15 08:16:13]
»

Ca una care am vizitat acum doi ani herghelia, certific calitatea reviewuului şi documentarea serioasă. Încep să cred că nu e loc în România în care voi să fi fost după noi sau noi după voi.

La păstrăvăria Albota, la abatia cisterciană , la muzeul icoanelor pe sticlă, la cel de pânză şi poveşti (pentru copii) aţi fost? Intreb pentru că eşti indrăgostit de Ţara Făgăraşului. E o idee să ducem copiii la herghelia de la Sâmbăta.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&EmaAUTOR REVIEW
[08.12.15 09:01:06]
»

@webmaster26 - este corect. Este locul unde se parcheaza masinile.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dan&EmaAUTOR REVIEW
[08.12.15 09:11:02]
»

@Michi -

La păstrăvăria Albota, la abatia cisterciană, la muzeul icoanelor pe sticlă, la cel de pânză şi poveşti (pemtru copii) aţi fost?

Nu am fost. Si suna bine. Tara Fagarasului este ofertanta in obiective. Anul acesta a fost ceva special de am ajuns si in februarie, si in noiembrie si revenim si de Craciun! Si am mai trecut si in interes de servici de mai multe ori. De obicei cam schimb locurile de vizitat!

Multumesc pentru aprecieri.

Sarut mana! Sarabatori fericite si sanatate!

Dan

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Mihai18
[08.12.15 16:18:01]
»

Interesant subiectul și review-ul frumos conceput. Calul este un animal nobil, a ajutat omul, omenirea, de-a-lungul mileniilor și cred că trebuie nu numai îngrijit ci și respectat. Se știe puțin despere această herghelie, ca obiectiv turistic. Ați fost inspirat când ați ales această destinație și mai ales că ne-ați povestit și nouă. Cu bine.

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[09.12.15 06:16:30]
»

@Mihai18:

Multumesc pentru apreciere. Calul este nobil, este inteligent, este frumos, merita RESPECt. Aveti dreptate. Abia astept sa revenim de Craciun la Herghelie. Ne-a placut f mult.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, Michi, Mihai18
Alte impresii din această RUBRICĂHerghelia Sâmbăta de Jos:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.084995031356812 sec
    ecranul dvs: 1 x 1