ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.03.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 22.04.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
FEB-2018
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Cascada Lotrisor – o maretie a naturii aproape de botul calului!

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Sa nu va confuzeze titlul! Nu, nu e vorba de celebra si superba Cascada a Cailor din Muntii Rodnei. Am sa va scriu despre superba Cascada Lotrisor din Muntii Capatanii. Ce e atunci cu botul lui calul? Pai nu stiti vorba ceea romaneasca “la botul calului”? Iar obiectivul prezentat de mine nu e chiar la botul calului, dar foarte aproape de el. Tin sa precizez: Nu am luat-o razna! Continuati sa cititi!

Cum se ajunge la Cascada Lotrisor?

Pe mult “traficatul” segment de drum auto Ramnicu Valcea – Sibiu sau ca sa restrang putin capetele intervalului Calimanesti – Brezoi, adica DN7 sau E81…. Venind dinspre Ramnicu Valcea – Calimanesti – Caciulata, dupa ce se reintalneste drumul prin statiuni cu centura in dreptul barajului peste Olt si unei mari benzinarii, dupa ce mai invartim rotile cativa km pe un viaduct, anume fix 4, intalnim pe dreapta Motelul Lotrisor si un indicator catre stanga Cascada Lotrisor si o harta. Distanta de parcurs 2,8 km.

Daca veniti dinspre Brezoi, de la intersectia de DN-uri, pana la indicatorul Cascada Lotrisor parcurgeti 5,8 km.

Intrati pe drumul neasfaltat indicat, daca nu e pusa bariera si in 50 metri coboriti usor intr-un spatiu larg care are rol de parcare turisme si de platit taxa de ceva, 10 lei parca, care intra in conturile Directiei Silvice Valcea. Cand am fost eu, acelasi nene sau domn cu biletele, vindea si produse apicole.

Suntem pe malul Lotrisorului, un rau cu debit consistent cel putin in sezonul topirii zapezilor cand eu l-am vizitat. Pornim la pas lejer urmand in amonte cursul raului pe drumul forestier ce ne gazduieste talpile.

Castorul

Nici nu am intrat bine in ritm de drumetie, ca intalnim un panou unde sub titulatura Parcului Natural Cozia ne este prezentat maria sa, castorul. Castorul, numit popular si breb, biber, brebina, breboaie (asta ultimul s-o fi iubit cu vreo oaie?) este cel mai mare si mai greu rozator ierbivor din Europa, stiati? Performantele care il recomanda sunt 80 - 90 cm lungime medie si 20 – 30 kg greutate medie (masa ar spune un fizician). Este animalul ala cu coada mare si lata care inoata mai bine decat mine. Buni constructori, fara facultate, isi ridica din crengi, iarba, pamant si frunze cuiburi rezistente pe malul apei, dar nu mananca peste! Stiati ca, la inceputul secolului XIX specia a disparut din Romania? Dar ca a reaparut in secolul nostru prin poularea cu exemplare aduse din Germania? In zona pe malul Oltului si la gurile de varsare ale afluentilor sai.

Am vazut la viata mea reportaje despre castor la TV, dar nu l-am vazut in mediul lui natural niciodata. Si m-am gandit ca in preajma acestui panou am sanse sa fac cunostinta cu dumnealui. Chiar m-am bagat in acest scop printr-o zona mai zemoasa de pe malul raului, dar nu l-am gasit pe acest prieten. L-am strigat si in germana, dar tot nimic! Poate Dumneavoastra aveti mai mult noroc!

Cum se ajunge la Cascada Lotrisor? - continuare

M-am luat cu vorba si nu am ajuns la Casacad Lotrisor. Inca! Inainte voiniceste, la pas! Depasim o superba cabanuta din lemn, de fapt un punct de informare turistica inchis. Mai sus de drum, mai jos de drum, langa firul apei, remarcam cateva locuri amenajate de poas cu mese si bancute.

Nu v-am spus exista si marcajul banda albastra, dar cum drumul este atat de evident, nu ai cum sa te ratacesti nici daca ar fi marcajul lipsa.

Pe alocuri raul este mai involburat, uneori albia raului coborara cativa zeci de metri siub nivelul drumul forestier.

Una din bucuriile repetate ale ochiului au constituit-o nenumaratele (vreo zece) paraiase temporare cu cascade care se prelingeau de pe versanti. Faine rau de tot! Pe cuvantul meu.

De fapt cand pleci la drumetie, ai marea sansa sa te bucuri de ce a zamislit natura. Trebuei doar sa vrei sa o descoperi. Asa ca, nu va grabiti sa ajungeti in x minute la un obiectiv, ci alegeti acele locuri care va fac cu ochiul si priviti-le. Dar uitati-va la detalii, la forme, la culori, la ce e ascuns sub, dupa etc. Ascultati sunetele! Stiti cate sunete scoate vantul?

Tot mai sus, tot mai sus, nu, nu e obositor urcus, este aproape insesizabil, chiar este un drum accesibil oricui, oricand. Iaca alt panou!

Capra neagra

Dansa e mai cunoscuta si cei care mergeti la munte, in special in zonele mai inalte, mai stancoase, sigur ati vazut-o de atatea ori. Mai ales capra neagra aia maro! Da ca isi schimba si dumneaei tinuta functie de sezon! Faine sunt cornitele lor inelate si rasucite! Am citit ca in Parcul National Cozia ar vietui vreo 80 – 90 exemplare.

Cum se ajunge la Cascada Lotrisor? – mai departe spre cascada….

La un moment data pare un peisaj de chei cu versanti abrupti de o parte si de alta a raului Lotrisor. Din nou cascadute, cascadute, unele inalte, alte ca un dus, firave, o feerie. Sa nu va pacaliti vazand aceste cascade inalte, nu am ajuns la obiectuvul nostru. Si toate vor disparea dupa topirea zapezii. Muschi proapsat si verde crud, ferigi…. Si 3 – 4 petece de zapada….

Am vazut si un al doilea marcaj pe drum: punctul rosu.

Si dupa mai putin de 3 km sau 40 minute de mers lejer pe drumul forestier, ni se descopera in dreapta, ea!

Superba Cascada Lotrisor

Conform panoului informativ de la fata locului suntem la altitudinea de 485 – 515 metri. Este amenajat un parapet in fata cascadei care isi arunca apele tumultoase de la o inaltime de 30 metri, perpendicular pe cursul raului. Suntem la o confluenta a doua parauri cel care curge in lungul forestierului, Lotrisorul si acesta care vine de sus de pe stanca inalta cu un debit impresionant, celalalt ramanand in amonte un firisor firav de apa.

Cascada este fabuloasa. Cu siguranta am surprins-o intr-unul din momentele ei cele mai spectaculoase, pentru ca are debitul mult crescut datorita topirii zapezilor.

Va recomand sa o vizitati in februarie – aprilie.

Poze, lume, aer curat, si o cascada maiestuoasa.

Intoarcerea se realizeaza pe acelasi drum. Mai admirati inca o data, stancile, copii, ascultati pasarile, poate intalniti si castorul, inainte sa ajungeti la …. masini.

Pozele cu Cascada Lotrisor sunt mai la sfarsit cu exceptia uneia ca sa va deschid apetitul.

Numai de bine! Excursii frumoase si sanatoase!

 

@webmaster - rog inserare video youtube


[fb]
---
Trimis de Dan&Ema in 31.03.18 17:28:06
Validat / Publicat: 31.03.18 18:48:39

VIZUALIZĂRI: 6236 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Cascada Lotrisor - la mai putin de 3 km din DN7
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 63600 PMA (din 49 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[31.03.18 18:46:53]
»

Mutat în rubrica "Cascada Lotrișor, CĂLIMANEŞTI-CĂCIULATA" (nou-creată pe sait)

--

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

webmaster
[31.03.18 18:59:49]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

--

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[31.03.18 19:10:00]
»

@webmasterX: multumesc de doua ori, ba de trei ori pentru cata apreciere a gasit articolul in acceptiunea saitului.

doinafil
[31.03.18 21:38:02]
»

@Dan&Ema:Este, într-adevăr, frumoasă cascada ta, Dane! Peisajul seamănă, oarecum, cu cel spre peștera Dâmbovicioara. Avem o țară superbă, păcat că nu toți respectă natura!

Mi-a plăcut mirarea ta din paranteza de mai jos!

Castorul, numit popular si breb, biber, brebina, breboaie (asta ultimul s-o fi iubit cu vreo oaie?)

Ai umor!

Mă întreb ce-ar zice Dl. Daia dac-ar auzi că îi suspectezi oaia că ar fi „dat pe de-alăturea”?!

Mi-a plăcut și am votat!

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[31.03.18 21:51:20]
»

@doinafil:

Cred ca e si el in cardasie cu oaia! ????

Asta ca sa nu imi dau drumul sa comentez politic aceasta intruziune a lui domnu Maia ala cu oaia.

Imi vine sa ii fac cucuie si bine ca nu ii scriu in versuri...

Frumoasa esti patria mea, Romania!

Peisajul de chei (aici la Lotrisor pe o portiune foarte scurta) seamana cu cel de la Dambovicioara din acest punct de vedere, cheile de scolo fii d insa mai chei decat astea valcene.

Numai de bine! ????

Zoazore
[31.03.18 23:10:35]
»

@Dan&Ema: Superb, intr-adevar!

Te simt putin trist ca n-ai vazut biberul! Uite un motiv bun sa mai vii p-aici, poate-poate s-arata! Desi, am auzit, e timid tare!

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[01.04.18 00:11:03]
»

@Zoazore: ????????

Pușcașu Marin
[01.04.18 07:56:08]
»

@doinafil: Pe mine ma cam doare-n bascheti de mister Daea. Astia, la ministere, vin si pleaca.

M-ar interesa in schimb ce-ar zice berbecul daca ar afla ca...

@Dan&Ema: Cand am venit spre Alba, ne-am oprit la Motelul Lotru pentru pranz si dupa, la plecare, am vazut indicatorul catre cascada. Ne-a tentat sa mergem s-o vizitam, asa... ca o plimbare dupa masa, insa lenea a fost cucoana mare. Acum, citind articolul tau, imi pare rau ca n-am facut-o. Sper sa mai am drumuri prin zona. Data viitoare n-o mai ratez

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[01.04.18 09:13:35]
»

@ghisor:

Sa n-o ratezi data viitoare. E atat de aproape de botul calului cum m-am exprimat.

De fapt asta am si vrut sa sugerez tuturor celor care trec pe langa acel indicator in drum spre Valcea sau Sibiu. Este atat de usir accesibila aceasta superba cascada astfel ca in afara de portia de aer ozonat si curat pe care o vei respira-o in drum sore ea, te va fermeca cu aspectul ei.

Si daca te nimeresti sa o vezi cu debit mare, si mai fain tablou vei contempla!

Si eu am trecut de zeci de ori pe langa indicatorul de Lotrisor oana m-am hotarit o data sa il urmez. Si acum povestesc si altora. Merita!

Numai de bine! ????

tata123 🔱
[01.04.18 14:23:56]
»

@Dan&Ema: Bună recomandarea, mai ales că vine sezonul cald. Am trecut și eu de nenumărate ori pe lângă indicatorul către Casacada Lotrișor dar nu mi-a dat în gând să programez o ieșire în acest loc. Acum că am văzut și imagini, am citit și o povestire „pigmentată” cu povestiri despre animale sălbatice poate trec în calendar o incursiune. Poate sare în fața aparatului foto și un castor, cine stie? Mulțumim pentru prezentare.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&EmaAUTOR REVIEW
[01.04.18 14:59:55]
»

@tata123:

Indrazneste, Paul! Cascada e aproape de botul calului! ????

Lasand glumitele deoparte, plimbarea de circa 40 de minute vavfi rasplatita cu peisaje faine, iar punctul terminus al plimbarii este fascinant si sigur vei spune ca a meritat.

Urcusul este atat de lin de parca nici nu ar fi, iar drumul este in general populat cu multi turisti.

Mai multi decat ma asteptam.

Numai de bine! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Yersinia Pestis
[02.05.18 12:15:25]
»

Deci, da, m-ai dus, pe jos, am întâlnit și castorul și capra neagră (maro) și m-ai udat pe toate firișoarele alea de se formau din zăpada topită și, m-ai băgat și-n cascadă!

Frumos traseu, dar, pentru mine, tare greu de-ajuns acoloșa. Dar, la vară, sigur ajung, că, plănuiesc eu, o ieșire prin partea de vest a Românicii. Și, când oi ajunge acolo, să te prind eu că nu-s firișoarele alea de apă! Nu știu cum faci, pună zăpada pe ”hold”!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, doinafil, Pușcașu Marin, tata123 🔱, Yersinia Pestis, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂCascada Lotrișor:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.068219900131226 sec
    ecranul dvs: 1 x 1