ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.06.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 22.04.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUN-2016
DURATA: 3 zile
familie cu copii
4 AD. + 2 COPII -- v: 11; 4

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Alba Iulia – cetate nascuta pentru istorie (I)

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Coapta de un an

Vizitarea cetatii renovate a Alba Iuliei am copt-o inca de anul trecut. Dupa o vizita, in trecere, intr-o seara prin cetate, am ramas atat de impresionat ca am hotarit sa includ o vizita la Alba Iulia pe lista mea de planuri plimbarete cu familia. Nu a fost sa fie pana de Rusaliile din acest an, pentru ca desi am rezervat in doua randuri cazari in toamna trecuta, probleme de sanatate repetate au amanat punerea in fapt a planului nostru. Intre timp m-am documentat si m-am documentat si iar m-am documentat. Am pus la loc de cinste doua postari deosebit de valoroase: ale lui @michi vezi impresii si una mai recenta si mai nocturna a lui @bogumil vezi impresii. Am luat legatura inca de anul trecut, cu revenire anul acesta si cu un ghid local, Dan C. . Asa ca mai trebuia “”un singur”” lucru: un week-end prelungit, precum cel de Rusalii, si …. un calup de sanatate in grup pentru familie.

Istoria locului

Intre zidurile acestei cetati, pe meleagurile acestui oras s-au petrecut mai multe evenimente de prim rang pentru istoria romanilor. Da, este vorba de Cetatea Alba Carolina, orasul Alba Iulia.

Izvoare atesta existenta pe aceste meleaguri a unor asezari preistorice datand din mileniul al V-lea i. C. Dacii ating apogeul lor politic, social si economic in Apoulon, care devine in timpul romanilor Apulum. Imediat dupa al doilea razboi daco-roman, in anul 106, aici a fiintat castrul legiunii a XIII-a Gemina. A urmat perioada in care popoarele barbare si alte natii au trecut pe aici lasand si ele mai multe denumiri precum Balgradul, Fehervar sau Weissenburg. In secolul al XII-lea aici se stabileste episcopia romano-catolica a Transilvaniei. O deosebita atentie acorda orasului si episcopiei Iancu de Hunedoara, el pregatind aici atacul impotriva turcilor care au invadat Transilvania. Iancu este inmormantat la Alba Iulia, sarcofagul sau aflandu-se in catedrala romano-catolica. Apar nume noi ale orasului Alba lui Gelu, mai apoi a lui Gyula Iulia, adica Alba lui Iulia si in fine Alba Iulia, in limba romana. Aceasta devine in 1541 capitala principatului autonom al Transilvaniei. In secolele al XVI-lea si al XVII-lea se construieste aici o noua cetate.

Importante evenimente istorice s-au intamplat la Alba Iulia. La 1 Noiembrie 1599 Mihai Viteazul intra victorios cu oastea sa in cetate dupa triumful de la Selimbar, iar Alba iulia devine, dupa cucerirea Moldovei, prima capitala a celor trei tari unite sub sceptrul marelui voievod.

In secolul al XVII-lea turcii prada cetatea, iar mai tarziu are loc intrarea Transilvaniei in Imperiul Habsburgic. Curtea de la Viena hotaraste construirea la Alba Iulia a unei mari fortificatii, care se ridica in secolul al XVIII-lea dupa planurile inginerul Visconti sub conducerea generalului austriac Eugeniu de Savoia si sunt de tipul celor realizate la frontierele Frantei, de catre Vauban. Secolul al XVIII-lea este marcat de framantari sociale, la apogeul acestora Horea si Closca inainteaza o cerere imparatului. Lor li se alatura Crisan si cei trei conduc cea mai mare rascoala. Capeteniile razmeritei au fost aduse la Alba Iulia in cetate si mai apoi trase pe roata prin executie publica in cazul primilor doi, ultimul luandu-si singur viata.

In 1848 are loc la Alba Iulia o adunare populara a meseriasilor si intelectualilor, iar un an mai tarziu garnizoana se aliaza revolutionarilor condusi de Avram Iancu.

Dupa primul razboi mondial, odata cu prabusirea Imperiului Habsburgic, fortele politice ale natiunii romane din Transilvania, cu sprijin larg popular, si sub conducerea Regelui Ferdinand I, au trecut la infaptuirea idealului de veacuri, unirea Transilvaniei cu Romania. La 1 Decembrie 1918, multimea adunata inconjoara cu steaguri tricolore cladirea in care se va tine marele sfat national. Sala unde s-a pecetluit acest moment istoric se numeste Sala Unirii. Ca o recunoastere a rolului pe care l-a avut Alba Iulia in istoria romanilor, in fiecare an, la 1 Decembrie, se sarbatoreste aici Ziua Nationala a Romaniei, municipiul Alba Iulia fiind declarat de catre Parlamentul Romaniei in anul 1994, CETATE - SIMBOL a marii uniri a romanilor.

Turul ghidat la cetatii – alegere deosebit de inspirata

Punctul de intalnire cu ghidul Dan C. a fost la bariera din parcarea Hotelului Cetate, pe str. Unirii. Grupul nostru a numarat circa 12 persoane.

Am coborit printr-un tunel, pe trepte, in santul cetatii, in dreptul Bastionului Sf. Mihail. Santul din jurul cetatii, ramas o perioada de timp acoperit, a fost eliberat la restaurarea cetatii si astfel s-a redat imaginea de sant de aparare. Santul este acoperit cu iarba si ingrijit. Am urmat un fel de zig zag printre zidurile cetatii pe niste alei inguste unde ghidul ne-a scos in evidenta sistemul de aparare si constructia zidurilor cetatii, care s-au pastrat in timp deosebit de bine, portiunile unde au fost necesare completari / renovari fiind putine raportate la imensitatea zidului gros de 3 metri Suntem in partea de vest a cetatii si urmam plimbarea noastra pe podul din lemn care conduce la Poarta a VI-a, poarta pe care a intrat Regele Ferdinand I la marele moment al unirii din decembrie 1918. In partea de vest a cetatii se afla 3 din cele 7 porti ale acesteia. Noi ne-am indreptat catre Poarta a IV-a. Accesul se face pe un pod din lemn, lung, ornat cu flori, loc potrivit pentru cadre fotografice cu podul, cu poarta, cu santul descoperit pe care il traversam din nou, cu iubita, cu iubitul, cu familia, cu copiii, cu prietenii.

In afara zidurilor impresionante din caramida, la trecerea prin porti, cei curiosi pot studia si mecanismele cu roti si lant de inchidere / deschidere ale portilor si de ridicare / coborire ale podurilor.

Vom intra in Cetatea propriu-zisa prin Poarta a IV-a, una din portile de acces cele mai uzitate. Cetatea are forma unei stele in 7 colturi, unde sunt amplasate bastioane, dar despre inconjurul cetatii sau turul bastioanelor va povestesc separat intr-o plimbare …. pedalata. ^^ urmeaza link^^. Poarta a IV-a cu o intrare semicirculara flancata de doi pilastri prezinta la partea interioara a cetatii constructii de basoreliefuri, care includ si stema cu Vulturul bicefal

Cetatea este de fapt constituita din 3 fortificatii construite la diferite momente de timp. Materialul de prezentare din dreptul portii a IV-a, completat cu vorbe bine alese de ghidul nostru Dan C, ne explica istoricul si evolutia cetatii. Un mare plus pentru informatiile prezentate clar si vizibil si explicit in diferite puncte ale cetatii.

Prima fortificatie este cea romana, numita si Castrul Legiunii a XIII-a Gemina, a fost realizata inte anii 106 – 271. Elemente specifice similar am intalnit si la Sarmizegetusa Ulpia Traiana vezi impresii. A urmat fortificatia medievala pana in anul 1711, usor modificata fata de cea romana. Cea de a treia fortificatie este cea delimitata de actualele ziduri exterioare, este o fortificatie bastionara de tip Vauban si a fost realizata intre 1715 – 1738, cand au aparut in peisaj toate bastioanele si ravelinurile cetatii, Alba Carolina devenind cea mai mare cetate de tip Vauban din sud-estul Europei. Unul din traseele recomandate este denumit chiar traseul celor trei fortificatii, despre care voi relata separat vezi impresii.

Partea vestica a cetatii este dominata de Catedrala Ortodoxa si de Catedrala Romano Catolica, doua constructii care nu au cum sa nu fie remarcate chiar si de la distanta, de exemplu din Parcul Unirii, din afara cetatii.

Avem un ghid placut si foarte bine informat si ne bucuram ca am ales aceasta prima cale de a cunoaste cetatea, pe care v-o recomand si Dumneavoastra cand veti ajunge aici.

Pe stanga aleii principale care traverseaza cetatea de la vest al est, numita strada Mihai Viteazul, se afla Catedrala Ortodoxa a Incoronarii, sau Catedrala ReaIntregirii inconjurata de un zid acoperit, cu multe arcade boltite si o alee situata la cativa metri deasupra celei principale a cetatii. La ora trecerii noastre, se desfasura slujba de duminica, ale carei incantantii placute se auzeau pana afara. Arhitectura catedralei in stil brancovenesc este inspirata din cea a Curtii Regale din Targoviste. Aici a fost incoronat in anul 1922 regele Ferdinand I, ca si suveran al tuturor romanilor.

Catedrala Romano Catolica Sf. Mihail este una dintre cele mai vechi constructii de gen, dateaza din anul 1177 si este construita in stil gotic. Este cel mai valoros monument arhitectural transilvan din evul mediu timpuriu. In perioada renasterii s-a construit capela Lazo. In prezent catedrala are un turn cu ceas, in trecut au existat doua turnuri, dar unul a fost distrus, acesta fiind la vremea respectiva depozit de munitie. Catedrala romano-catolica este ridicata pe urmele unei vechi biserici romanice. Patina timpului imbinata cu modul reusit de conservare al constructiei da o imagine care te face sa te intorci in timp. Spatiile din jur sunt ingrijite si amenajate, alei cu piatra cubica, separate de portiuni de gazon tuns. Civilizat, frumos. Intrarea in catedrala este incadrata de basoreliefuri vechi lucrate in piatra, care se intalnesc la majoritatea edificiilor similare ale epocii. Catedrala prezinta o sala lunga de rugaciuni cu banci din lemn. In dreapta, cum am intrat noi se gaseste sarcofagul lui Iancu de Hunedoara, la care am gasit semne de apreciere aduse atat de romani cat si de maghiari. Acesta este incadrat de un frate si un fiu al sau. Interiorul catedralei este destul simplu, deasurpra usii de la intrare este amplasata orga, una din orgile impozante care se gasesc in tara noastra. Pe peretele exterior al catedralei, pe aleea din spate (secundara) se remarca un ceas sculptat in piatra, care a functionat cadva de mult pe baza umbrei lasata de soare la diferitele ore din zi.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Dan&Ema in 30.06.16 16:13:42
Validat / Publicat: 30.06.16 19:11:20

VIZUALIZĂRI: 2811 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Podul si accesul catre Poarta a VI-a
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 36200 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

elviramvio
[30.06.16 19:16:45]
»

@Dan&Ema -

Bun de ghid.

Carmen Ion
[30.06.16 20:03:03]
»

@Dan&Ema - Felicitari pentru articol.

Nu stiu cum se face, dar si eu imi tot propun sa ajung la cetate si nu reusesc. Si asta de ani de zile

Intre timp, la fel ca tine, ma tot documentez si ma documentez, de aproape ca am sentimentul ca AmFostAcolo deja.

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[30.06.16 20:41:34]
»

@elviramvio: multumesc

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[30.06.16 20:45:02]
»

@Carmen Ion:

Ia-ti inima in dinti si spune : acum! Pe cai! Documentare ok, dar crede-ma ca merita sa traiesti cateva zile in cetate.

Multumesc de vizita

webmaster
[30.06.16 23:04:19]
»

Articolul, împreună cu continuarea, a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinație.

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[30.06.16 23:18:12]
»

@webmaster - multumesc de apreciere

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[30.06.16 23:30:17]
»

@webmaster - Daca e posibil si permis rog inserare video urmator; https://vimeo.com/95670297

Multumesc

webmasterX
[30.06.16 23:55:56]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[01.07.16 00:03:18]
»

@webmasterX: multumesc

mishu
[07.07.16 08:38:10]
»

Asa cum spuneam in articolul cu Gavroche oprirea la cetate a fost in drumul spre Cluj (cam in 2013 daca nu ma insel) si a fost scurta, insa pot spune ca m-a impresionat cetatea atat cat am putut sa ne permitem ca si oprire sa vedem.

Oprirea a fost data insa de tatal partenerei fiului meu care practica geocatching. Poate ca multi cunosc despre ce este vorba insa pentru ceilalti 2-3 vorbe pe scurt.

Te uiti in zona in care ai ajuns unde ar fi "comori" ascunse, ai datele GPS si incerci sa gasesti ascunzatoarea.

Cand ai dat de comoara (ea poate fi prezentata sub orice forma de cel care a ascuns-o) deschizi cutiuta (daca este intr-un loc expus intemperiilor este bine sa fie cat mai ermetica) si ai sa gasesti acolo un fel de carnetel si un pix/creion.

Cutiute am vazut chiar si casetele de la ouale Kinder dar si cutiute mai mari ca cele de inghetata.

Iti inregistrezi acolo numele tau de user si data la care ai trecut pe acolo. Daca cutiutele sunt mai mari uneori vei gasi si diferite mici obiecte lasate acolo si poti face schimb cu ce lasi tu sau sunt unele lasate cu rugamintea de a ajunge intr-un anume loc si sunt preluate si ajung in final la destinatie.

La final pui cutiuta la loc (locul nu trebuie sa fie vizibil).

Este foarte placut deoarece astfel se realizeaza si o promovare a anumitor locuri (aici la cetate am gasit ascunse 3 comori - de persoane diferite), la fel la Medias si pe unde am mai mers cu ei. De obicei se ascund astfel incat sa atraga atentia pentru a vedea ceva frumos.

Revenind la articolul tau pot spune ca l-am citit cu foarte mare placere, a adus completari la ce am vazut eu si mi-a adus aminte de clipe frumoase petrecute acolo.

Felicitari, votat cu foarte mare placere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
liviu49
[09.07.16 06:47:31]
»

@Dan&Ema - Nu stiu cum se face, dar de cate ori citesc un articol despre un obiectiv turistic pe care l-am vizitat, ma napadesc multe amintiri din vizitele mele si pe care le uitasem.

Cetatea am vazut-o prima data in 1978, intr-o delegatie la Alba Iulia, cand dupa terminarea delegatiei si avand timp liber pana seara, cand urma sa plec din oras spre Iasi, am urcat, pe jos evident, prin oras pe platoul de la Cetate. Atunci erau cateva ziduri, poarta trei, obeliscul lui Horia, Closca si Crisan si celelate porti ale cetatii.

O vizita mai detaliata, sa zic asa, a avut loc in august 2010, cand am vizitat cetatea, impreuna cu toata familia, dar neorganizat. Am avut bucuria de a vedea schimbarea garzii la ora 12, iar dupa aceea am vizitat, dupa intuitia noastra cetatea aflata in plin proces de renovare, facand cateva sute de poze. Am revenit in cetate in 2013, intr-un pelerinaj pana la Turda si am rama s surprins de modificarile constatate. In afara de reconditionarea aproape integrala a zidurilor cetatii, m-a surprins placut, inglobarea Bisericii Intregirii Neamului, ca si a celorlate constructii din zona in aria cetatii. Astfel avem o noua cetate activa (cum ne spunea un lector la cursul de ghizi despre Sighisoara) si lucrul acesta nu poate decat bucura. Daca vreodata ma voi hotari sa public articolele deja scrise despre excursia din 2010 in Apuseni si Transalpina, sau despre pelerinajul din 2013, cei care au vizitat cetatea dupa renovarea completa vor avea prilejul sa vada cum arata in 2010, in stadiul de santier.

Pana atunci numai bine si calatorii placute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dan&EmaAUTOR REVIEW
[09.07.16 07:11:24]
»

@liviu49:

Si eu am vazut cetatea si renovata si nerenovata. Este o schimbare in bine colosala a cetatii. Si este intr-adevar vie.

Sunt activitati care se desfasoara in cetate, sunt institutii care fiinteaza. E viata de cetate zilnic.

Multumesc de vizita si vot!

bogumil
[10.07.16 17:10:29]
»

Dan, mulțumesc pentru review-ul laudativ adus cetății mele de suflet.

Ca o curiozitate. Cât costă turul ghidat/persoană sau familie? Ca să știe și alți doritori cât face...

A, eu îmi conduc prietenii gratis (se aude @ariciu & @crima? )...

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[11.07.16 01:54:45]
»

@bogumil:

15 lei de persoana, dar cred ca depinde de marimea grupului.

Si de continutul turei. Daca exista interesati va dau detalii si contactul necesar pe PM sau email

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
bogumil, Dan&Ema, elviramvio, liviu49, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂCetatea Alba Carolina:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.07464599609375 sec
    ecranul dvs: 1 x 1