ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.08.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Buzău
ÎNSCRIS: 03.09.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
8 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Manastirea Brosteni din Draguseni

TIPĂREȘTE URM de aici

Dupa vizita de la Muzeul Satului pe care nu am apucat sa o expun aici, am intrebat ghidul ce locuri frumoase ar mai fi in zona si ne-a zis de Manastirea de la Probota (de unde noi tocmai ne intorceam) si Manastirea Brosteni, la o distanta de citiva kilometri. A explicat rudelor mele care cunosteau mai bine zona cam pe unde ar trebui sa ne indreptam si am pornit la drum.

Din Tatarusi am mers spre Uda si conform indicatoarelor de care nu duce lipsa acea zona (chiar am banuit ca cineva ar avea o firma de facut indicatoare ca la fiecare colt erau cite 2-3 sau chiar 4 daca era o intersectie mai mare), am facut dreapta pe un drum pietruit. Dupa citeva sute de metri am ajuns la o rascruce cu indicatorul nu prea bine indreptat astfel ca masina din fata cu neamurile locale a luat-o inainte si eu am zis ca trebuie la dreapta. Asa aveam eu o presimtire, nu ca stiam ceva sigur. ;)

La limita de judet (desi n-am vazut indicatorul dar m-am uitat acum pe harti) iar am avut parte de asfalt ca in palma. Asta a tinut pina cind am ajuns in Brosteni, unde masina din fata iar a ratat indicatorul. De data asta nu au mai auzit claxonul deoarece imediat a urmat o curba. Am scos telefonul sa sun insa nu era semnal. Am mai mers dupa ei un timp pina am prins semnal la telefonul mobil si le-am zis sa se intoarca. Trecusera niste fetite de vreo 10 ani care ne-au raspuns frumos ca drumul spre manastire este tocmai cel pe linga care am trecut. Cel mai usor e sa sa va luati dupa o troita pe care am fotografiat-o.

De aici iar nu am mai avut parte de asfalt, insa nu erau sleauri ca pe cel de la Probota. Am ajuns la padure dupa ce am trecut pe linga niste livezi cam uscate. Am mers o bucata buna si si chiar ma gineam cum vine lumea la biserica prin padure pe un drum asa de greu daca nu are masina. La un moment dat intr-un luminis se vede manastirea.

Ooooo, ce mare e! Niciunul dintre noi nu se astepta la o asa constructie. Ne gindeam ca cine sa vina pina in miezul padurii cu atitea materiale? Ei, uite ca au venit si au facut treaba buna.

Piatra de temelie a fost pusa in anul 2001 de catre Inalt Prea Sfintitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor. De constructie s-a ocupa staretul Iosif Grigore care a decedat in anul 2005 iar ramasitele pamintesti sint ingropate in imediata apropiere a manastirii.

Picturile de pe pereti au fost facute de " zugravul Viorel Gherasim din Fălticeni, în stil neobizantin". Informatia asta am gasit-o pe internet si ma intreb cum de este denumit zugrav si nu pictor. Zugraveala sa e in stil neobizantin iar tehnica se numeste fresco.

Acum sa va spun ce am gasit dupa ce am intrat. Primul obiect care mi-a atras atentia dupa ce am pozat picturile de pe poarta de acces deaspura careia se afla clopotnita, a fost un fier mare, taiat intr-o forma ornamentala, fier pe care l-am vazut agatat si in coltul di spate al Manastirii Probota, imediat linga toaca de lemn. Aici, acest fier era agatat de balustrada scarilor care duceau spre clopotnita (cred). Linga fierul ala era si un fel de ciocanel pe care eu il iau in mina si lovesc in ornament. Nu vreti sa stiti cum i-am asurzit pe toti (cred ca si Sfintul Parinte s-a miscat in mormint de zgomotul asurzitor ce l-am provocat). Strigau la mine "Pune mina!!! Pune mina! ". Imi zic in gind ca s-or fi dilit putin de la caldura pentru ca ar fi trebuit sa imi spuna sa iau mina de pe ciocanel. Mi-a explicat unul dintre unchi ca daca puneam mina imediat pe fierul mare acesta nu ar mai fi sunat. Le-am zis "hai sa mai incerc sa vad daca aveti dreptate! " / "Nuuuu!!! " a fost raspunsul lor in cor. :)) Cred ca au scutit urcatul in clopotnita si se foloseau de niste clopote mai nou inventate.

Mergem pe alee pina la cladirea manastirii. Usa era inchisa si toti au facut cale intoarsa, numai eu am urcat scarile sa pozez coloanele si am apasat pe clanta. Usa s-a deschis. Am intrat inauntru si daca nu era nimeni, am admirat pe indelete picturile intacte, manastirea fiind relativ noua, interiorul si obiectele de cult ce erau expuse la vinzare. Fiecare sortiment era pus in cutii, pe categorii si aveau etichete de pret Am lasat banii pentru ce am dorit sa luam din acele cutii si dupa ce ne-am inchinat pe la icoane si neam rugat de satatatea tuturor, am iesit in curte. O alee ducea spre o casuta mica facuta pentru luminari iar alta ducea la un gard de lemn cu o portita. Am ales portita din gard si bine am facut. Peisajul de dincolo era la fel de spectaculos ca cel din interior. Daca in curte aleile pietruite erau marginite de trandafiri infloriti, dincolo de poarta am dat peste un foisor bine dotat, un balansoar din lemn, un iaz si un ponton. Nu se vedea nici o barca fapt care m-a facut sa ma gindesc ca acei calugari fac sarituri in apa de pe ponton la fel ca vedetele de la Splash. Apa nu avea o culoare prea frumoasa insa unul dintre maluri era marginit de papura. Iazul era separat de padure printr-un gard de sirma.

Am plecat de acolo, am aprins luminari in casuta cea mica ce avea peretii pictati cum n-am vazut pe nicaieri, apoi am zarit o biserica in miniatura la jumatatea unei alei. M-am dus linga ea, am facut poze, moment in care a aparut o fata bisericeasca ce a schimbat citeva vorbe cu rudele mele. Fiind departe si preocupata cu pozele, nu am auzit despre ce vorbeau. M-am simtit cu musca pe caciula din cauza danganitului de la intrare asa ca mi-am luat talpasita fara sa imi dau seama ca acea bisericuta in miniatura era replica uneia de la capatul aleii. Am aflat asta cautind pe internet unde am citit ca tot in incinta manastirii, mai exista si Biserica Stinfii Trei Ierarhi. Na, am fost aproape si nu am intrat. Poate data viitoare!

V-am zis ca manastirea este ortodoxa si ca e locuita de calugari? Are hramul Sfintului Gheorghe. In octombrie 2012 a fost resfintita tot de IPS Pimen, moment in care locuitorii din satele apropiate dar si mai indedeparte au fost prezenti la acea slujba. La momentul inceperii slujbei pe cararea din padure si-au facut aparitia niste barbati imbracati in straie populare (nu multi, doar cei din capatul coloanei, restul erau imbracati de la bazar si faceau nota discordanta cu decoratiunile cailor care toti, fara exceptie, au fost impodobiti in stil tradditional. Un cor de fete tinere imbracate si ele in costume populare dar si un sobor de vreo 20 de preoti si diaconi au tinut isonul Arhiepiscopului in momentul slujbei. Cine doreste sa vada secvente, poate vedea filmul facut de Arhiepiscopia Sucevei si a Radautilor chiar aici

Sa aveti sonorul dat incet cind deschideti filmuletul pentru ca cineva ca mine lovea in fier in timpul filmarii. ;)

Daca sinteti in zona nu ratati. E ceva frumos!


[fb]
---
Trimis de adri-nico in 19.08.16 20:47:23
Validat / Publicat: 19.08.16 21:45:23
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în DRĂGUȘENI [SV].

VIZUALIZĂRI: 3476 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adri-nico); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 Mi-a iesit manastirea-n cale, mai, mai!
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20900 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[19.08.16 21:43:29]
»

Mutat în rubrica "Mănăstirea Broşteni [Drăgușeni, SV], PAȘCANI" (nou-creată pe sait)

mishu
[19.08.16 22:12:59]
»

Draga mea, povestea continua si inca foarte frumos si in stilul tau caracteristic. Frumoasa manastirea la fel si povestea si pozele. Cat despre nedumerirea ta cu zugravii ea deriva din intelesul actual pe care il atribuim acestor meseriasi. Inainte cei care pictau peretii bisericilor erau numiti zugravi si erau considerati adevarati meseriasi iar munca lor respectata.

Felicitari, votat cu mare placere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adri-nicoAUTOR REVIEW
[19.08.16 23:49:16]
»

@mishu - sarumina! inca mai cos dupa aia ma mut la parcul tau, partea a doua.

krisstinna
[21.08.16 00:14:15]
»

@adri-nico - La început nu-mi venea să cred că ești tu.

”Măi dar ce s-a cumințit fata mea! / Fără tobist, club și dans, e schimbată total! ” Ei aș! Tot cu ciocanul în mână, nu te potolești

Așa a făcut copilul meu la Putna. Dorea și el să ”cânte” . Dar avea o scuză: era prichindel, se plictisea și era necăjit că îl plimbasem pe la toate mănăstirile.

Tu, ce scuză ai? Aaa, ești aceeași zăpăcită haioasă pe care o știu eu

Frumos și haios descris totul, bine că nu te-am ”pierdut” și că ești tot TU.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adri-nicoAUTOR REVIEW
[21.08.16 00:27:48]
»

@krisstinna - Io sint, soro, chiar si fara tobist! L-am dat uitarii ca nu m-a invitat la concertul lui cind a venit in Romania, asa cum mi-a promis.

Am luat-o pe calea manastirilor dar nu ma las de... "joaca".

Acum pregatesc un articol unde nu am nimic amuzant de scris. Sper sa nu fie plictisitor.

krisstinna
[21.08.16 00:38:41]
»

@adri-nico - Sper că nu, vom vedea.

Auzi, te-ai aliat cu ”tata”?

adri-nicoAUTOR REVIEW
[21.08.16 00:40:01]
»

@krisstinna - Nu, gata! 2 pe excursie. Acum va scriu despre altceva.

krisstinna
[21.08.16 00:42:12]
»

@adri-nico -

Am uitat să te întreb la ce sau cui folosea acel iaz și trambulina. Cred că nu era pentru călugări.

adri-nicoAUTOR REVIEW
[21.08.16 00:46:01]
»

@b]krisstinna - Da'ce? Calugarii "nu e si ei " oameni? Sa faca si ei un "splash" la apa?

Acum vorbind serios, poate ca sint persoane care se cazeaza la manastire si care pot beneficia de mai multe facilitati cum ar fi scaldatul sau pescuitul in iaz.

buterfly*
[23.08.16 07:17:37]
»

Nu le am cu manastirile, dar daca zici tu ca e frumos, te cred pe cuvant. Mai cred si pozele, foarte frumoase!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adri-nico, buterfly*, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Broşteni [Drăgușeni]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.57869219779968 sec
    ecranul dvs: 1 x 1