ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.12.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 22.04.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
DEC-2020
DURATA: 1 zile
Familie
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

O plimbare in natura printre zimbri la Zimbraria Neagra – Bucsani (DB)

TIPĂREȘTE

Zimbraria Neagra este in administrarea Ocolului Silvic Bucsani Dambovita si este un areal deschis propice unei plimbari de voie aproape oricand in care norocosii se pot bucura de intalnirea vizuala cu zimbrii.

Unde?

La 80 km de Bucuresti care se parcurg in 1,5 ore se gasesti cf Google Maps sau Waze Zimbraria Neagra. Sunt mai multe variante de traseu, eu va reddau aici pe cel “clasic” , pe care l-am urmat si noi: Bucuresti – DN7 – Tartasesti – DN71 - dupa Crangasi draepta pe DJ701 – Dobra – DJ711 (care partial este neasfaltat, drum de pamant, dar bine nivelat) – dreapta pe DC28 – peste raul Ialomita – stanga pe DJ720A – apoi se face dreapta la indicatorul “zimbrarie” catre Ratoaia – de aici se urmeaza un drum de pamant si indicatoarele, drumul de pamant are vreo 4 – 5 km, traverseaza o padure, noi l-am gasit in conditii foarte bune, circulabil in buna masura cu 40 – 50 km /h.

Informatii utile

Programul de vizitare este zilnic intre 10:30 – 15:00, inclusiv in zilele de sarbatoare. Atentie pe sait este trecut alt program!

Biletele costa 6 lei pentru adulti si 3 lei pentru copii.

Ora recomandata 10:30.

Evaluare pe Google 4,6 din maxim 5

Intalnirea noastra cu zimbrii

Prima intalnire a fost cand am iesit din padure si am vazut in gard. Era chira delimitarea zimbrariei si in spectrul nostru vizual am admirat primii 2 zimbri. Norocosi, as spune, caci am citit si despre vizitatori care s-au deplasat pana aici si nu au vazut picior de zimbru!

Am urmat drumul de “masina” pana la capat, in dreptul intrarii in rezervatie. Am urnit poarta, am intrat, nu ne-a intrebat nimeni de bilete sau ceva, caci nu era nimeni la intrare. Am inaintat pe calea de pamant (drum de caruta) din fata noastra, pana ne-a intampinat un catel jucaus si un om, care lucra la zimbrarie.

Am trecut la langa moara de uruiala si depozitul de baloti de fan si dupa cateva sute de metri am ajuns la observator. Observatorul este o constructie din lemn, cu 2 etaje, tip foisor, care ofera perspective largi asupra rezervatiei.

Noi am ajuns pe la ora 10:30 si aceasta este ora cea mai buna de vizitare, caci incepand cu ora 10, o caruta cu fan si uruiala se deplaseaza prin rezervatie si lasa in diferite locuri mancare pentru animale, acest “mic dejun” intamplandu-se intr-o zona deschisa cu vizibilitate foarte buna din observator. Astfel noi am numarat nu mai putin de 30 (!) de zimbri veniti la masa.

Ingrijitorul ne-a spus ca sunt 33 de exemplare acum in rezervatie, inclusiv puii, si ca in fiecare an sunt cam 4 – 5 nasteri. O femela naste o data la 4 – 5 ani, iar raportul femele / masculi este 5:1 la zimbri. Un mascul poate ajunge sa cantareasca 1 tona, iar o femela depaseste 500 kg.

Din cele citite din surse, aflu ca zimbraria de la Bucsani se intinde pe 162 de hectare, cea mai mare parte fiind de padure, cu exceptia unei zone luminis unde zimbrii sunt hraniti.

Locuitorii patrupezi de aici au nume care incep cu RO: Rococo, Rotunda, Rogojan, Romario, Roberta, Robokap, etc.

Am admirat imensele ierbivore la masa si pe puii lor, am facut poze, apoi am coborit din foisor revenind catre iesire, care este aceeasi cu intrarea.

Langa intrare este o casa, un muzeu de animale impaiate. Prezentarea este una modesta, intunuecoasa. Am vazut fazanul, pasari de balta, pasari de prada, pasari cantatoare, pisica salbatica, caprioara, mistretul, trofee de capriori, niste pesti in formol, trofee de colti de mistret. Nu putea lipsi un cap de zimbru.

Chiar daca vizita nu a durat mult, a fost o portie sanatoasa de aer proaspat, rece, de decembrie, si am vizitat un obiectiv pe care il pusesem de mult pe lista.

Istoricul zimbrilor

Zimbrul, un animal emblema al teritoriilor romanesti in trecut, a disparut in secolul 20 de la noi, din Europa de vest mai devreme.

A luat atunci fiinta in Romania un program de repopulare cu zimbri adusi din Polonia, apoi si din alte tari est-europene. In tara au aparut mai multe zimbrarii cu scopul de a (re) adapta specia la clima din tara noastra. La Bucsani au fost adusi zimbrii de la celelalte rezervatii din tara, dar si de a transfera apoi zimbrii de aici la alte rezervatii. In Romania mai exista zimbrarii la Hateg (HD) vezi impresii, Dragos Voda (NT) si Vama Buzaului (BV). Se intentioneaza intr-un pas ulterior repunerea zimbrilor in libertate, dar acestia par a fi inca dependenti de oameni.

Zimbraria de la Bucsani, sau Neagra, cum se mai numeste, a luat fiinta in anul 1983.

Pe cat de masiv este acest ierbivor, se spune ca zimbrul este pasnic atat cu omul cat si fata de alte animale salbatice.

Noua ne-a placut plimbarea al Rezervatia de zimbri de la Bucsani si recomandam vizitarea acestui obiectiv. Este de luat in considerare starea drumului prin padure, chiar daca noi l-am gasit bun si orarul, chiar daca acum se poate vizita zilnic, aceste elemente pot varia.

Va urez tuturor AFA-istilor Craciun Fericit si linistit sis per din tot sufletul ca in 2021 sa poata fi posibila o Intanirea AFA in siguranta, chiar daca in a doua parte a anului.

Numai bine tuturor!


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Plimbare in natura, in padure, liniste, mega distantare si... zimbri


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

O ora de relache si are curat, asta ne-am dorit. Am primit ce am dorit si am vazut si 30 de zimbri frumosi.


[fb]
---
Trimis de Dan&Ema in 24.12.20 17:32:57
Validat / Publicat: 24.12.20 20:32:14
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TÂRGOVIȘTE [DB].

VIZUALIZĂRI: 5018 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 zoom pe o familie de zimbri cu copil
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 52700 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmasterPHONE
[24.12.20 20:55:23]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Dan&EmaPHONEAUTOR REVIEW
[24.12.20 22:29:54]
»

@webmaster:  Multumesc! Craciun fericit si linistit! Numai bine! ????????

adrianaglogoPHONE
[24.12.20 22:52:51]
»

@Dan&Ema:  Ia uite ce am aflat! Habar nu aveam de obiectivul asta, la doi pasi de Pitesti. De stiam asta vara, cand as fi plimbat nepotelele si nu aveam unde!  

Las' ca mai intai am citit Zimbabwe  si am zis, mama unde au fost oamrnii astia!  

Dan&EmaPHONEAUTOR REVIEW
[24.12.20 23:07:51]
»

@adrianaglogo:  ​​

Din Pitesti waze-ul indica 1 h 45 minute​​. Se poate veni fie pe A1 o bucata, fie pe DN7, prin sau pe langa Titu si se intra in DJ701 care taie DN71 si apoi cum am mers si noi. ​​

Cand ai scris de Zimbabwe, am si verificat in titlu sa nu fi scris gresit sau de la spelling-ul englezesc sa se fi schimbat zimbraria in Zimbabwe. ???? ​​

​​Cu siguranta veti avea a plimbare agreabila. Si mergeti la ora 10:30 si nu dupa ploaie. ​​

Numai bine! Craciun fericit! ????????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
liviu49
[10.02.22 18:50:05]
»

Am prins putin timp liber si am inceput sa vad ce am scapat fara sa citesc in ultimul timp. Si uite peste ce dau! De crescatorii de zimbri stiam ceva la Dragos Voda (Neamt) unde am fost in vara lui 2020 si cea mai cunoscuta de la Hateg. Stiam de asemenea de comuna Bucsani dar de Zimbraria bucsani habar n-aveam. Bine ca n-am facut cu cineva vre-un pariu ca il pierdeam sigur.

Ma bucura faptul ca se ingrijesc destui oameni de perpetuarea acestei specii care alta data era fala padurilor noastre. Sper ca nepotii mei sa poata arata copiilor lor cum arata un zimbru in Romania, nu numai pe stemele Moldovei.

Numai bine si calatorii placute!

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[10.02.22 19:00:43]
»

@liviu49:

Un contingent important de zimbri aici la Bucsani. Si ingrijiti. Povestea un ingrijitor ca aici ii aclimatizeaza si apoi distribuie si la celelalte zimbrarii la cerere. Scopul final este sa le dea drumul liberi in natura, dar au temeri ca vor izbandi datorita faptului ca nu mai au chemarea naturala de a vana. Se spera insa ca se va resui intr-un final si repopularea padurilor cu zimbri. Cum ai scris - fala padurilor noastre candva.

A propos de zimbri. Am vazut saptamana asta un zimbru frumos si la Targu Mures. E drept la zoo. Era vecin cu bizonii care erau mai multi si mai masivi.

Numai de bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianaglogo, Dan&Ema, liviu49
Alte impresii din această RUBRICĂRezervatia de zimbri Bucșani [DB]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061045169830322 sec
    ecranul dvs: 1 x 1